Студопедия — Завдання.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання.

=; =; =; d =.

n              
;              
N              
f (n), м-1              

 

Контрольні запитання

1. Записати і пояснити закон радіоактивного розпаду.

2. Що таке α; -розпад? Схема a -розпаду.

3. Що таке β; -розпад? Схема b -розпаду.

4. Пояснити механізм g -випромінювання.

5. Записати і пояснити закон поглинання. Що таке коефіцієнт поглинання?

6. Які складові коефіцієнта поглинання?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4

ТЕМА: Консолідація таблиць у Excel

Завдання

4.1.1 Введіть таку таблицю і виконайте всі необхідні обчислення.

 

Таблиця 4.1

АНАЛІЗ ПОПИТУ і ПРОДАЖІВ Продукції торгової фірми «Шанс»
Найменування Ціна Попит, Пропо-зиція, Продаж Виторг
продукції за один. (дол.) шт. шт. Безго-тівк. Готів. усього від продаж.
Телевізори Відеомагнітофони Програвачі Муз.центри Аудіоплеєри Відеокамери Відеоплеєри 350,3 400,5 974,8 198,1            
Разом              

 

4.1.2 Вставте такі три додаткові рядки в таблицю:

 

Таблиця 4.2

Найменування Ціна Попит Пропоз. Продаж  
безготівк готівк.
Радіотелефони Моноблоки Відеокасети 390,50 547,0 3,47        

Для цього виберіть Вставка/Строка, введіть нову інформацію в порожні рядки, що з’явилися, і скопіюйте формули в клітини G7:G9 і Н7:Н9. Вставка порожніх стовпчиків здійснюється аналогічно.

Припустимо, що вам необхідно цілком видалити 8-й рядок. Для видалення рядка необхідно виділити 8-й рядок, клацнувши мишею по заголовку рядка (цифра 8), вибрати Правка/Удалить і зняти виділення рядка. Стовпчики ЕТ видаляються аналогічно.

4.1.3 Перед Вами постає задача аналізу роботи фірми «Шанс» за кожний місяць першого кварталу і створення звітної таблиці з підсумковими показниками. Таким чином, для аналізу діяльності фірми «Шанс» знадобляться ще три таблиці: за лютий і березень із структурою, що аналогічна наведеній, і зведена таблиця з новою структурою.

Щоб не займатися стомливою роботою по введенню в таблицю великої кількості нових даних, приймемо таке допущення: будемо вважати, що в таблицях за лютий і березень усі дані залишилися незмінними, крім ціни продукції (стовпчик В).

4.1.4 Відкриємо нову робочу книгу для того, щоб згодом об’єднати всі таблиці в ній. Для цього виберіть Файл/Создать (або клацніть кнопку Создать книгу) і натисніть ОК. Ехсеl відчинить робочу книгу з ім'ям Книга2. Якщо ви до цього вже пробували створити нову робочу книгу, Ехсеl запропонує для неї наступний номер: Книга3, Книга4 т.д. Для зручності одночасної роботи з декількома книгами упорядкуємо вікна на екрані. Для цього виберіть Окно/Расположить і встановіть прапорець Рядом. Натисніть ОК.

4.1.5 Далі, скопіюємо Таблицю1 на Лист1, Лист2 і Лист3 робочої книги Книга2. Для цього активізуйте вікно Таблица1, клацнувши в ньому. Виділить для копіювання вашу електронну таблицю. Натисніть на праву кнопку миші й у контекстному меню виберіть Копировать. Перейдіть до Книги2 на Лист1 в клітину А1, клацніть правою кнопкою миші й у контекстному меню виберіть Вставить. Повторіть ці дії для Листа2 і Листа3 у Книзі2. Відформатуйте отримані таблиці на зразок Таблиці 1.

4.1.6 Для більш зручної орієнтації усередині робочої книги перейменуємо листи, давши їм імена: Січень, Лютий і Березень. Для цього двічі клацніть по ярличку Лист1. У діалоговому вікні Ім'я листа введіть: Січень. Натисніть кнопку ОК. Лист1 одержав нову назву. Повторіть ці операції для Листа2 і Листа3, перейменувавши листи в Лютий і Березень відповідно. Після виконаної роботи стало зручніше звертатися до листів робочої книги.

4.1.7 Нарешті, відредагуємо заголовки таблиць і зміст стовпчиків В за лютий і березень у відповідності з такими даними (табл. 4.3).

Таблиця 4.3 - Вихідні дані за лютий

Найменування продукції Ціна за одиницю
лютий березень
Телевізори Відеомагнітофони Радіотелефони Відеокасети Програвачі Муз. центри Аудиоплейєри Відеокамери Відеоплеєри 430,5 400,7 698,0 5,44 500,4 890,0 100,5 1007,8 1954,0 588,9 690,3 700,0 6,88 800,65 1090,0 200,6 1567,99 2067,0

4.1.8 Збережемо робочу книгу Книга2 на диску з ім’ям Квартал1. Для цього виберіть Файл/Сохранить как. У полі Имя файла введіть Квартал1. У списку Тип файла виберіть «Робоча книга». Тепер у робочій книзі Квартал1 підшиті три таблиці про діяльність фірми «Шанс» за січень, лютий і березень.

4.1.9 Об'єднання і зв'язування електронних таблиць в Ехсеl

Microsoft Ехсеl надає можливість об’єднувати і зв’язувати робочі листи або файли електронних таблиць таким чином, щоб у наслідок введення значення до однієї таблиці змінювався вміст іншої таблиці, а виконання обчислень в одному файлі призводило б, наприклад, до видачі повідомлення в іншому.

При об’єднанні і зв’язуванні таблиць використовується абсолютна адресація. Ознакою абсолютної адреси є $ (знак долара). У залежності від позиції цього знака в адресі клітини відповідна область даних не модифікується. Наприклад: $А$1, $А1, А$1.

Об’єднувати листи робочої книги можна:

- підсумовуванням змісту клітин відповідних робочих листів із використанням функції Автосуммирование;

- консолідацією електронних таблиць;

- створенням зведених таблиць за допомогою Майстра зведених таблиць.

4.1.10 Розглянемо можливості консолідації ЕТ. Для цього створимо зведену таблицю для аналізу даних за перший квартал, що зв’язує показники продажу та виторги за січень, лютий і березень (табл. 4.4).

Таблиця 4.4 - Зведені показники за перший квартал

Найменування продукції Продано, шт. Виторг за квартал
... ... ... РАЗОМ ? ? ? ? ? ? ? ?

Розмістимо цю таблицю на четвертому листі, давши йому ім’я Квартал1. Введемо заголовок таблиці і заголовки нових граф у стовпчики В і С, а потім скопіюємо зміст стовпчика А з листа Березень.

Консолідація дозволяє об’єднувати дані з областей-джерел і виводити їх в область призначення. При консолідації даних можуть використовуватися різноманітні функції: підсумовування, розрахунку середнього арифметичного, підрахунків максимальних і мінімальних значень и т п. Крім того, при консолідації можна створювати зв’язок з вихідними даними в областях-джерелах, при цьому область призначення буде автоматично поновлюватися у разі внесення змін в областях-джерелах.

4.1.11 Перевіримо, як працює консолідація в Ехсеl у двох випадках: без створення зв’язків із вихідними даними і з їхнім створенням.

Консолідуємо дані зі стовпчиків G і Н за три місяця першого кварталу, не створюючи зв’язків із вихідними даними. Для рішення цієї задачі виділіть область призначення – на Листі Квартал1 клітини В5:С14 або тільки В5, виберіть Данные/Консолидация, у вікні Функция виберіть функцію Сумма. Потім у полі Ссылка визначте області-джерела, які потрібно консолідувати. Для цього перейдіть на лист Січень і виділіть клітини G5:Н14. Потім у вікні Консолідація натисніть кнопку Добавить. Зверніть увагу, як сформувалося посилання на виділену область:

Січень!$G$5:$Н$14

Ехсel використовує тут абсолютні посилання на клітини.

4.1.12 Потім перейдіть на лист Лютий і виділить клітини G5:H14. У вікні Консолідація натисніть кнопку Добавить. Перейдіть на лист Березень і виділить клітини G5:Н14. Перевірте, чи знятий прапорець Создавать связи с выходными даннями. Натисніть кнопку ОК. Ваша зведена таблиця має такий вигляд (табл 4.5).

При консолідації без установлення зв’язків зміна даних у таблицях-джерелах не призводить до відновлення даних у підсумковій таблиці, тому у разі внесення змін до таблиці-джерела консолідацію необхідно повторити.

Таблиця 4.5 - Зведена таблиця

Найменування продукції Продано, шт. Виторг за квартал
Телевізори Відеомагнітофони Радіотелефони Відеокасети Програвач Музичні центри Аудіоплеєри Відеокамери Відеоплеєри РАЗОМ   2779,04 112302,3 6139,8 106517,7 8 646587,64

4.1.13 Тепер консолідуємо дані зі стовпчиків G і Н за три місяця 1 кварталу, створивши зв’язок із вихідними даними. Для рішення даної задачі скопіюйте заголовок, шапку таблиці і вихідні дані стовпчика А з Листа4 на Лист5. Для консолідації виділить область призначення - клітини В5:С14 на Листі5. Виберіть Данные/Консолидация, у вікні Функция виберіть функцію Сумма, у полі Ссылка визначите області-джерела, що потрібно консолідувати, тобто посилання на клітини G5:Н14 усіх листів за аналогією з попередньою задачею. Потім установитьпрапорець Создавать связи с выходными данными. Натисніть ОК.

Зверніть увагу на отриману таблицю. Її результати такі ж самі, як і на Листі4. Проте, змінився вигляд екрану: у його лівій вертикальній частині з’явилися символи структури документу і деякі рядки стали невидимими.

4.1.14 Робота зі структурованою таблицею

Структурування даних робочих листів використовується в Ехсel при створенні підсумкових звітів. Воно дозволяє показувати або приховувати рівні структурованих даних, виводячи на екран дані з більшими або меншими подробицями.

Звернемося до отриманої таблиці і познайомиємося із символами структури. Їх два типи: кнопки з номерами рівнів (у вашій таблиці це кнопки 1 і 2, що знаходяться в лівому верхньому куточку екрану) і знаки + (плюс) і/або - (мінус), що дозволяють відповідно розкриватиабо приховувати деталі структурованого документа.

4.1.15 Клацніть на кнопці 2. Ваша підсумкова таблиця “розкрилася”, надавши можливість пересвідчитись, що консолідуються дані за три місяці. Клацнувши по кнопці 1, ви зможете сховати вихідні дані з таблиць-джерел. Перевірте це на своїй таблиці. Клацніть по якому-небудь зі значків + (плюс). Результатом буде відкриття однієї зі складової підсумкової таблиці. Клацнувши по значку - (мінус), ви сховаєте вихідні дані з таблиць-джерел.

4.1.16 При консолідації даних із створенням зв’язків Ехсel автоматично коректує підсумкові дані при зміні їх у таблицях-джерелах. Внесіть які-небудь зміни в стовпчики В, Е або F таблиць-джерела і перевірте, як змінилася підсумкова таблиця.

 

4.2 Контрольні запитання

4.2.1 Що таке робоча книга і робочий лист? Як дати нове ім.’я робочому листу?

4.2.2 Як видалити лист робочої книги?

4.2.3 Якими засобами можна об’єднати листи робочої книги?

4.2.4 Що таке область-джерело й область-призначення? Як правильно їх задавати?

4.2.5 Що таке консолідація даних і які засоби консолідації Вам відомі?

4.2.6 Які підсумкові функції Ви знаєте?

4.2.7 Що таке структурована таблиця і як із нею працювати?




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Теоретические сведения. 3.1 Як позначити номери всіх вузлів схеми?

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 296. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия