Студопедия — Введення формул і їх розрахунок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Введення формул і їх розрахунок






Табличний процесор ЕXCEL здатний виконувати над даними такі основні типи операцій: математичні, логічні, статистичні, текстові, фінан-сові та ін. Послідовність дій над операндами записується у вигляді спеціальних формул, що починаються зі знака рівності, наприклад:

= А5 – В7, = СУММ(С1:С10), =СТЕПЕНЬ (А1;А2),

де СУММ і СТЕПЕНЬ — імена стандартних функцій підсумовування і піднесення до степеня, відповідно.

Будь-яка формула, як текст або число, вводиться у обрану комірку робочого листка вручну. З метою економії часу і виключення помилок введення, посилання на комірки або їхні діапазони можна включати у формулу за допомогою миші. Для цього достатньо обрати її лівою кнопкою на поточній комірці або виділити “буксируванням” курсора потрібний діапазон.

У формулу можна також включати імена стандартних функцій, ви-бираючи їх зі спеціального списку вікна МАСТЕР ФУНКЦИЙ. Останнє активізується кнопкою ФУНКЦИИ.

У формулу можна також включати імена стандартних функцій, ви-бираючи їх зі спеціального списку вікна МАСТЕР ФУНКЦИЙ. Останнє активізується кнопкою ФУНКЦИИ.

Активізуйте комірку, у котру потрібно ввести результати обчислення функції.

Для одержання найбільшого числа із заданого діапазону потрібно ввести функцію МАКС (діапазон). Діапазон є аргументом функції – тобто тією величиною, що буде оброблятися. Як аргумент може виступати комірка, діапазон комірок або декілька комірок, розділених комами.

Якщо потрібно одержати найменше число з цього діапазону, скористайтеся функцією МІН (діапазон).

Щоб обчислити середнє арифметичне значення комірок у певному діапазоні, введіть функцію “= СРЗНАЧ” (діапазон). Функція СРЗНАЧ складає числа, розташовані в межах діапазону, і ділить результат на кількість величин, що додаються.

МАСТЕР ФУНКЦИЙ автоматизує процес їх введення, залишаючи за користувачем тільки вибір функції та введення деяких констант.

Якщо комірка містить повідомлення #ИМЯ?, то формула, що міс-титься в ній, містить ім’я, яке EXCEL не може розпізнати. Потрібно перевірити, чи не було помилки при введенні адреси комірки або імені функції.

Якщо формула виводить на екран такий текст, відмовляючись виконувати обчислення, то це є ознакою відсутності знака "=".

Якщо отримані результати здаються помилковими, слід ще раз переглянути формули, навіть якщо EXCEL не виводить ніяких повідом-лень про помилки. Крім усього іншого, могли бути включені неправильні посилання на комірки. Іншими словами, подвійна перевірка результатів ніколи не зашкодить. EXCEL виконує будь–які математичні операції, що мають логічний зміст, незалежно від того, що мав на увазі користувач насправді.

Якщо отримані результати здаються помилковими, слід ще раз переглянути формули, навіть якщо EXCEL не виводить ніяких повідом-лень про помилки. Крім усього іншого, могли бути включені неправильні посилання на комірки. Іншими словами, подвійна перевірка результатів ніколи не зашкодить. EXCEL виконує будь–які математичні операції, що мають логічний зміст, незалежно від того, що мав на увазі користувач насправді.

Якщо при створенні нових формул був використаний маркер заповнення, у наступний момент автоматично будуть змінені посилання на комірки, відповідно до їхніх нових положень у таблиці. Тому такі посилання називають відносними. Але буває, що посилання на комірки не можна змінювати, наприклад, при копіюванні формул за допомогою маркера заповнення або будь–яким іншим способом. Посилання, що залишаються незмінними при копіюванні, називають абсолютними. Зараз ви дізнаєтесь, як створювати абсолютні посилання і для чого вони необхідні. Виділіть одну з комірок, що містить 0000, і помилкову формулу.

Рядок формул має досить велику довжину і широко використовується на практиці для введення та корекції даних будь–якого типу. Для виправлення рядка потрібно за допомогою маніпулятора миші обрати відповідну комірку, а потім рядок. Після появи вертикальної риски–курсора можна розпочинати корекцію формули, скориставшись клавішами управління, та.

АВТОСУММИРОВАНИЕ можна застосовувати до діапазонів сусідніх стовпців (рядків), скориставшись відомим маркером заповнення. Виділення підсумкового рядка (стовпця) робочого листка, заповнення його розрахунковими формулами та значеннями проводяться перетягуванням маркера і натисненням на клавішу.

Для здобуття підсумкових значень по всіх рядках або стовпцях таблиці необхідно виділити останню, натиснувши на клавіші, і виконати команду АВТОСУММА. При цьому всі значення, що не належать до числових, ігноруються. АВТОСУММИРО-ВАНИЕ можна застосовувати також для несуміжних діапазонів, які, зрозуміло, мають бути виділені.

При виконанні розрахунків результат часто являє собою множину “довгих” (після десяткової коми) чисел. Якщо виникає необхідність повністю вмістити такі числа в комірках таблиці можна розширити її стовпці або відкинути один чи декілька десяткових розрядів, підібравши відповідний числовий формат. Ці способи дозволяють розв’язати проблему відображення чисел в робочій таблиці при виведенні цієї таблиці на екран монітора. Але при цьому числові значення, що зберігаються в пам’яті, не зміняться. У обчисленнях, як і раніше, будуть брати участь повні числа. Якщо необхідно частково або повністю вилучити десяткові розряди в поданні чисел, потрібно скористатися функціями ОКРУГЛ (ROUND) і ЦЕЛОЕ (IND) або набрати функції ОКРУГЛ і ЦЕЛОЕ вручну.

Якщо ім’я потрібної функції виявлено у вікні списку ФУНКЦИЯ виділіть його, обравши за допомогою маніпулятора миші. Якщо ж потрібна функція відсутня, у списку КАТЕГОРИЯ оберіть категорію, до складу якої входить шукана функція.

Якщо не вдалося знайти функцію ОКРУГЛ, потрібно обрати категорію МАТЕМАТИЧЕСКИЕ, після чого знайдіть функцію ОКРУГЛ у списку функцій. Оберіть кнопку ОК. У діалоговому вікні, що з’явилося, у поле ЧИСЛО введіть число, що округлюється, а в поле КОЛИЧЕСВО ЦИФР введіть кількість десяткових розрядів, до якого буде виконано округлення. В обох випадках можна вводити або число або посилання. Якщо бажаєте, оберіть кнопку згортання діалогового вікна, щоб повернутися до робочої таблиці і виділити в ній потрібне число. Оберіть кнопку ОК. EXCEL помістить результати в робочу таблицю. Функція ОКРУГЛ виконає округлення числа до заданої кількості десяткових розрядів. Якщо буде задано 0 розрядів, то округлення буде виконано до найближчого цілого числа. Якщо заданий один розряд, буде видно 1 розряд після десяткової крапки.

АВТОВЫЧИСЛЕНИЕ забезпечує формування ряду підсумкових значень поза робочим листком, що використовуються для аналізу й оцінки результатів обчислення.

Тип підсумкового значення (середнє, кількість значень і чисел, максимум та ін.) задається за допомогою команд спеціального контекстного меню, яке активізується за допомогою маніпулятора миші. Обране користувачем підсумкове значення виділеного об’єкта робочого листка відображається в рядку стану.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 358. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия