Студопедия — Розділ ІІ. Система показників ефективності комерційної діяльності торгового підприємства.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розділ ІІ. Система показників ефективності комерційної діяльності торгового підприємства.







Для створення будь-якої ефективної підприємницької структури необхідно проводити глибокий аналіз його комерційної діяльності в залежності від ринкового середовища, що постійно змінюється. Це дозволяє зробити підприємство стало прибутковим і конкурентно дієздатним, забезпечити його розвиток, передбачити майбутнє.

Проводячи систематичний і глибокий аналіз комерційної діяльності, можна:

· швидко, якісно і професійно оцінювати результативність комерційної роботи як підприємства в цілому, так і його структурних підрозділів;

· точно і своєчасно знаходити і враховувати фактори, які впливають на отримуваний прибуток з конкретних видів товарів, що реалізуються, і наданих послуг;

· визначати прибуток на торгову діяльність (витрати обороту) і тенденції їх змін, що необхідно для визначення продажної вартості і розрахунку рентабельності;

· знаходити оптимальні шляхи вирішення комерційних проблем торгового підприємства і отримання достатнього прибутку в найближчій і віддаленій перспективі.

Очевидно, що будь-яка комерційна організація, незалежно від її розмірів, сфери діяльності, прибутковості або збитковості, - складна система, яка взаємодіє з ринковим середовищем. Тому навряд чи знайдеться єдиний показник, який міг би вичерпно відобразити всі сторони комерційної діяльності підприємства. Таким не може бути навіть прибуток, хоча цей показник є найбільш точно визначаючим ефективність функціонування організації (підприємства). Для всебічної оцінки ефективності діяльності підприємства необхідна система показників. До основних показників можна віднести прибуток та витрат обороту.

Найважливішим показником ефективності роботи комерційного підприємства є прибуток, в якому відображаються результати всієї торгової діяльності підприємства – об’єм реалізованої продукції, його склад і асортиментна структура, продуктивність праці, рівень затрат, наявність невиробничих витрат та збитків. Від розміру отриманого прибутку залежать поповнення фондів, матеріальне заохочення працівників, сплата податків та ін. Наявність прибутку свідчить про те, що витрати торгових підприємств повністю покриваються прибутками від реалізації товарів і надання послуг. Прибуток торгового підприємства розраховується як різниця між усіма її прибутками і витратами. В торгівлі розрізняють прибуток від реалізації товарів (операційний прибуток) і чистий, або балансовий, прибуток.

Операційний прибуток це різниця між торговими надбавками (націнками) та витратами обігу. Велике значення має факторний аналіз прибутку від реалізації товарів (послуг). За величиною прибутку від реалізації підприємства можна оцінювати вигідність або невигідність реалізації товарів і послуг. Розрахунки цього прибутку виконуються в два етапи. Спочатку визначається різниця між прибутком від реалізації (фактичним товарообігом за ринковими цінами) без ПДВ та акцизів і собівартістю товарів і послуг (об’ємом продажу товарів і послуг за цінами їх закупки). Ця різниця представляє собою прибуток або величину торгових надбавок. Вона вимірюється в сумі і в процентах до товарообігу. На другому етапі із вказаної різниці (прибутків, величини торгових надбавок) віднімають витрати обігу.

Балансовий прибуток обраховується з врахуванням так званих інших запланованих і незапланованих прибутків і витрат. До запланованих витрат відносять податки, що сплачуються в федеральний і місцевий бюджет; незаплановані витрати – штрафи, пеня і неустойки, виплачені за порушення договірних зобов’язань, збитки від списання безнадійних боргів та інші втрати, що зменшують операційний прибуток. До незапланованих прибутків відносять штрафи, пеню і неустойки, отримані від різних організацій, надлишки товарно-матеріальних цінностей, що виявлені при інвентаризації, списання кредиторської заборгованості при закінченні терміну позовної давності та ін. Для характеристики економічної ефективності торгового підприємства, а також з метою проведення порівняльного аналізу необхідно знати не тільки абсолютну величину прибутку, але і її рівень. Рівень прибутку характеризує рентабельність торгових організацій – один із показників ефективності їх діяльності.

Найбільш поширений показник рентабельності торгівлі – відношення суми прибутку до товарообігу. Цей показник в країнах з ринковою економікою називають рентабельністю продаж, або маркою прибутків (комерційною маркою). Економічне значення цього показника входить до складу характеристики питомої ваги прибутку на кожні 100 грн. товарообігу. Проте цей показник не є єдиним показником рентабельності торгової або комерційної діяльності, бо він показує лише частку чистого прибутку торгівлі в сумі товарообігу. В ньому не знаходить відображення ступінь ефективності всіх авансованих затрат (одночасних і поточних), що пов’язані з комерційною діяльністю. Так, при одній і тій же сумі прибутку і товарообігу у різних комерційних організаціях можуть бути різні вклади в основні і оборотні кошти. В зв’язку з цим особливе значення для оцінки ефективності комерційної роботи набуває співставлення прибутку з виробничими затратами (витрати обороту):

де П – прибуток торгового підприємства за визначений період (в сумі);
Р – витрати торгового підприємства (в сумі).
Цей показник наводить на думку про ефективність комерційної діяльності, так як показує, яка частка прибутку на кожну гривню витрат із проведення комерції
До інших показників ефективності цієї групи можна віднести: співвідношення прибутку до фонду заробітної плати; суму прибутку, що припадає на одного робітника торгового підприємства; співвідношення прибутку до основних і оборотних коштів і деякі інші.

Співвідношення прибутку з авансованою вартістю або поточними витратами характеризує таке поняття, як рентабельність. У найширшому, найзагальнішому розумінні рентабельність означає прибутковість або дохідність виробництва і реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих видів її; дохідність підприємств, організацій, установ у цілому як суб'єктів господарської діяльності; прибутковість різних галузей економіки. Рентабельність безпосередньо пов'язана,з отриманням прибутку. Однак її не можна ототожнювати з абсолютною сумою отриманого прибутку. Витрати обороту. Одним із якісних показників ефективності комерційної роботи є витрати обороту (витрати для здійснення комерційної діяльності).
Витрати обороту являють собою виражені в грошовій формі затрати, пов’язані із здійсненням торгової діяльності. Ці витрати можуть бути пов’язані з продовженням процесу виробництва в сфері обороту, тобто виконанням торгівлею додаткових функцій (витрати по перевезенню, збереженню, розфасовці, упаковці товарів та ін.). Такого виду витрати називаються витрати обороту.
Витрати, пов’язані із здійсненням процесів купівлі-продажу товарів (закупка, реалізація товарів і процеси, які безпосередньо сприяють здійсненню актів купівлі-продажу товарів), називаються чистими прибутками обороту. Аналізуючи комерційну діяльність важливо виявити частку чистих і додаткових витрат обороту. Рівень витрат обороту розраховується як процентне співвідношення суми витрат обороту до товарообігу. Він у визначеній мірі відображає економічність комерційної діяльності і застосовується при порівнянні роботи однотипних і тих, які знаходяться приблизно в однакових торгових підприємствах.За останні роки в зв’язку з ростом цін на тарифи по перевезенню товарів, енергоносії, послуги та ін. спостерігається різкий ріст витрат обороту в торговій діяльності, що призводить окремі торгові підприємства до збитків і навіть банкрутства. В зв’язку з цим економія витрат обороту має важливе значення для підвищення ефективності комерційної діяльності.

Іншою важливою умовою ефективності комерційної діяльності торгового підприємства є швидкість обороту товарів, яка виявляється в показнику товарообігу. Прискорення товарообігу є основним критерієм оцінювання роботи комерційної організації, так як означає скорочення часу перебування товарів в сфері обігу, а значить, більш швидкий оборот грошових коштів і необхідність в їх меншому обсязі для здійснення торгових процесів. Товарообіг це швидкість обороту товарів або час, протягом якого релізуються товарні запаси. Товарні запаси в днях на визначену дату показують, на скільки днів торгівлі організація (виробництво) забезпечені товарами. Показник товарних запасів в днях розраховується шляхом поділу суми товарних запасів на визначену дату на одноденний оборот майбутнього періоду, так як цей товар призначений для торгівлі в майбутньому періоді. Товарообіг відображує середній час обігу товарних запасів за визначений період (рік, квартал) або виявляє число оборотів середнього запасу за вказаний період.
У першому випадку товарообіг розраховується в днях до обороту, в другому – кількістю оборотів середнього запасу. Товарообіг в днях до обороту розраховується шляхом ділення середнього запасу товарів на середньоденний оборот за якийсь період за формулою


де О – товарообіг в днях (тривалість одного обороту);
Зс – середній запас товарів за визначений період;
Тс/д – середньоденний товарообіг за той же період.
Товарообіг, виражений кількістю оборотів середнього запасу за якийсь період часу (звичайно за рік), розраховується за такими формулами:

де К – кількість оборотів товарної маси за звітний період;

П – об’єм продажу товарів за той же період;
Зс – середній запас товарів за вказаний період;

Ч – кількість днів у звітному періоді;О – товарообіг в днях (тривалість одного обороту). Розрахований товарообіг по торговій організації відображає середній час, в перебігу якого товари знаходяться в даній організації з моменту отримання їх від постачальника до моменту їх продажу.Оборот товарів характеризує якість управління комерційними процесами, положення справ з товарною масою і товарними запасами.Прискорення часу обороту товарів має велике економічне значення як для окремої торгової організації, так і для всієї торгівлі в цілому.Допоміжними показниками швидкості обороту товарів є такі показники, як роздрібний товарообіг на один квадратний метр торгової площі, оптово-складський обіг на 1 м2 (1 м3) складської площі, що мають органічний зв’язок із швидкістю обороту товарів і ефективністю використання основних засобів торгової організації.Порівнюючи фактичні показники товарообігу на квадратний метр торгової або складської площі з оптимальними (нормативними), можна зробити висновок про ефективність використання торгової (складської) площі магазину або складу. Кожен із розглянутих вище показників ефективності комерційної діяльності, взятий окремо, недостатньо повно враховує і характеризує ефективність торгової організації (виробництва) в цілому .

Показникефективності та планування комерційної діяльності.

Кінцевим результатом діяльності торгового підприємства є вартість реалізованих товарів і послуг. Тому ефективність комерційної діяльності торгового підприємства може бути передана узагальнюючим показником, що розглядається як співвідношення вартості реалізованих товарів і послуг до затрат на їх реалізацію за формулою:

 

Вартість реалізованих товарів(послуг)

Ефективність =________________________________

Реальні витрати обороту(затрати на реалізацію товарів і полуг)

В той же час для більш повної оцінки ефективності комерційної діяльності підприємства можливе використання узагальнюючого показника, коли порівнюються результати діяльності підприємства з усіма затраченими коштами, включаючи вклад коштів в основні і оборотні фонди.Торгове підприємство, незалежно від своїх масштабів і профілю діяльності, повинно займатися так названим внутрішньофірмовим плануванням. Комерсант – це перш за все організатор. Організувати – значить визначити мету, знати фінансові і матеріальні ресурси та вміти використовувати їх для досягнення мети. Організатор повинен уміти формулювати завдання, доводити його до безпосереднього виконавця і контролювати виконання. Організація комерційної діяльності передбачає уміння приймати правильні рішення, розподіляти обов'язки і відповідальність. Необхідним елементом організації є уміння планувати комерційну діяльність, керувати нею і аналізувати. Планування має на увазі визначення мети підприємства на визначену перспективу, знаходження і аналіз способів їх реалізації і ресурсного забезпечення. Планування визначається тими завданнями, які ставить перед собою підприємство на перспективу. У відповідності з цим планування може бути довгостроковим, середньостроковим і короткостроковим.

Довгостроковий план звичайно охвачує трьохрічний або п’ятирічний періоди, він розробляється керівництвом компанії і містить в собі головні стратегічні цілі підприємства на перспективу.

Середньостроковий план містить в собі цілком конкретні цілі і кількісні характеристики. Середньострокові плани складають звичайно на дворічний період. Короткотермінове планування може бути розраховано на рік, півроку, місяць і т.д. Найважливішою метою, про яку дбають при плануванні комерційної діяльності підприємства, як правило, є визначення об’єму продажу товарної маси, прибутку і частки на ринку. Якщо довгострокове планування в основному є сферою діяльності найбільш великих комерційних фірм, то поточне оперативне планування – необхідний елемент управлінської діяльності на самих різних підприємствах.

До цього виду короткотермінового планування відносять так названий бізнес-план підприємства, який включає розрахунок можливих доходів і витрат, оцінювання ринку збуту конкретних товарів (послуг), оцінювання конкурентів, систему маркетингових підприємств, план реалізації, фінансовий план та ін. Структура бізнес-плану розробляється на основі узагальнення досвіду роботи вітчизняних та зарубіжних бізнесменів в тій чи іншій сфері діяльності.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 2770. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия