Студопедия — ПЕРШИЙ ПРИНЦИП ЖИТТЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРШИЙ ПРИНЦИП ЖИТТЯ






У внутріш...н(йо,ьо)му просторові поеми "(К,к)ат(е,и)рина" пр(е,и)хова(нн,н)ий цілий космос народного бу(т,т...т)я. Ві(т,д)/того з якими почува(н/н...н)ями та по/мислами ми пі(т,д)ступа(ї,є)мос... до тв(і,о)р(а,у) залеж(е,и)т... ст(е,у)пін... занур(е,и)(н/нн)ос...ті у н(йо,ьо)го. Та ми вже привч(е,и)(н,н...н)і (з,с)пр(е,и)ймати с...віт не/як ціло/купніс...т... часу та історії а як ціло/купніс...т... с...лів чи ра(т,д)ше проце(сс,с)(у,а) с...лів як/що йде(ц...ц/т...с)я про поезію. І пр(е,и)годи духу в літ(е,и)ратурі витісн(е,и)(н,н..н)і пр(е,и)годами с...лів.

Твор...чіс...т.../же (Т/т)араса (Ш,ш)(е,и)вченка це суціл...ні пр(е,и)годи душ(и/і) й духу. Вона ві(т,д)б(е,и)ває сп(е,и)ц(е,и)фіч...ніс...т... мисл(е,и)(н,н...н)я (У,у)країн...с...кого народ(у,а) його ж(е,и)(т,т...т)євий чин ритми його та пс(е,и)хологію одне слово вияв...л...яє не/з/мі(н,н...н)і к(о,оо)рд(е,и)нати нац(и/і)онал...ної сутнос...ті. Особиста доля поета і доля історич...на п(еи)р(е,и)хр(е/и)стил(е,и)с...я в слові тому кож(е,и)н тв(о/і)р (Ш/ш)(е,и)вченка це не/просто добрий вчинок а в(е,и)сокий акт зреч(е,и)(н,н...н)я самого/себе сво(і/ї)х амбі(ц...ц/ц)ій на кор(е,и)с...т... ч(е,и)сто/л...юбного завда(н,н...н)я ви(сч/щ/шч)ого пор...ядк(у/а) виявл(е,и)(н,н...н)я сутнос...ті історії аби витр(е,и)мати натиск віч...нос...ті.

Ч(е,и)р(е,и)з/те ро(с,з)мова про поезію (К,к)обзар...(а,я) це ро(з,с)мова про ет(е,и)ку що є визначал...ним компо(нн/н)ентом майже у кож...ному його творові. Духовна мі(с...с,с)ія поета на(т,д)/зв(е/и)чайна бо (с,з)дійс...нювалася пі(т,д) в(е/и)соким контро(лл/л)(ьо/е)м сумлі(н,н...н)я ві(т,д)да(нн,н)ос...ті іст(е,и)(нн5н)і та тв(е,и)рдого п(е,и)р(е,и)кона(н...н,н)я що він п(е,и)р(е/и)ж(е,и)вав важливу вирішал...ну історич...ну мит... д...ля якої правда була першим принц(е,и)пом ж(е/и)(т/т...т)я. Правда в слові в по/мислах у вчинках . Мовчан).

Варіант 19

СВІТЛО ПРОЗРІННЯ

Історія Русів" в(е,и)ликий наві(д,т)... епохал...ний тв(о,і)р... І не/зважаюч(і,и) на всі його історич...ні не/доладнос...ті й і не/точнос...ті одна з най/видат...ніших пам...яток (У,у)країн...с...кої духовнос...ті політич...ного (й,і) історич...ного мисл(е,и)(н...н,н)я і саме в ц(ьо,йо)му її головна ці(н,н...н)іс...т... Людина яка її нап(е,и)сала і справ...ді горіла в(е,и)ликою любов...ю до своєї не/(сч,шч,щ)ас...ливої і пон(и,е)вол(и,е)(нн,н)ої (3,з)(и,е)м...лі ото/ж у часи коли (в,у)се (У,у)країн... с... ке по-варвар...с...кому нів(е,и)лювалося спромо(х,г)лася на подв(е,и)(х,г) кинути в обли(ч,ч...ч)я своїм не/р(о,у)зумним і (з,с)байдужілим з(и,е)млякам які рвал(е,и)ся як п(е,и)сав (Т,т)арас (Ш,ш)(е,и)вченко до "цинових ґудзиків" які "(у,в)сі ходи знали" гризлися за маєтки і (з,зі) шкури вилаз(е,и)ли що/б (з,с)добути (Р,р)осійс...ке (Д/д)ворянство... не/не/хтуюч(і,и) ні/якими зас(і,о)бами які (у,в)же й мову рідну по/забували оцей пр(е,и)страс...ний памфле(т/тт) історич...не нагадува(н,н...н)я і хоча сам а(ф,в)тор як людина (з,с)ховав...с... (у,в) пр(и,і)рву час(а,у) але своє завда(н,н...н)я виконати (з,с)умів бо не/даремно цією книгою зачитувал(е,и)ся зач(е/и)няюч(і,и) при ц(йо/ьо)му двері ії п(и,е)р(и/е)писувано плач(и,е)но в(и/е)ликі грош(и,і) за копії не/всі/бо із з(и,е)мляків наших само/(с,з)ни(шч,сч,щ)увалися духовно с...відомо і з влас...ного бажа(н/н...н)я ін/коли вони були іграшками в руках могут...н(ьо,йо)ї (І, и)мпер...с...кої сили і не/завжди свою т(и,е)мноту ус...відом...лювали були отакими сумними "продуктами час(у,а)" ч(е,и)р(е/и)з (з/с)добуту (І,и)мпер...с...ку освіту ч(е,и)р(е,и)з сус...піл...ну оп(и,і)нію ч(е,и)р(е,и)з не/ймовірний одне слово поклад(и,е)(нн,н)ий на рідну (3,з)емлю (г,ґ)ніт. Ім затуляли оч(и,і) і вони як отой кр(о,і)т із байки Гр(е,и)горі(ю,я) (С/с)ковороди чес...но (в/вв)ажали що ні/якого сон...ця і с...вітла не/ма та й не/може існувати. І треба було тіл...ки творів/(з,с)палахів як "Історія Русів" чи поезія (Т,т)араса (Ш,ш)(е,и)вченк(о,а) що/б чес...ніші кра(шч,щ,сч)ірозумніші совіс...л(е,и)віші з них (з/с)багнули на/ре(ж,ш)ті ел(е,и)м(е,и)нтарну іст(е,и)ну (з,с)каза(нн,н)у тим/таки Гр(е,и)горі(е,йо)м (С,с)ковородою "(С,с)ліпіочі... коли затул(е,и)(н...н,н)і зіниці а що/б пр(е,и,о)зріти не/треба б(о,а)гато треба прорубати в своїй т(е,и)мниці вікно і світло по(л/л...л)є(ц...ц,т...с)я в неї пот(і,о)ком. Одні(йо/є)ю із гострих сокирщо прорубувала вікно у т(е,и)мниці (У,у)країн...с...кого народ(а,у) й була славно/звіс… на "Історія Русів"

Варіант 20

ЕПОХАЛЬНИЙ ТВІР

| тв(і,о)ри доля яких (в,у) особливій суспільній за/ангажова(нн,н)ос...(т, тт) і які знач...ною мірою впл(е,и)вали на сучас...ників та на(сч,шч,щ)а(т,д)ків і по/сво(йо,є)му а(к,кк)умулювали нац(и,і)онал...ну енергію що/б вона ні/би струм пот(е,и)кла по/тім по артері(ям,ях) народного тіла витворююч(і,и) новий рів(е,и)н... само/с...відомос...(т...т,т)і та гал...муюч(і,и) твор(и,е)(н,н...н)я ф(е,и)рмен...тів нац(и,і)онал...ного ро(с,з)пад(у,а). Такі тв(і,о)ри як прав(е,и)ло пишу(ц...цт...с)я на м(и,е)жі епох занепад(а,у) й піднес(и,е)(н/н...н)я і мают... пр(и,е)дтеч...ну мі(с...с,с)ію з/рештою зовсім не/є/дивним що пр(е/и)близно в одному часі на (У,у)країні з...являю(ц...ц,т...с)я два епохал...ні тв(і,о)ри які д...ля само/оздоровл(е/и)(н,н...н)я нації мали ви...няткову вагу "(Е/е)н(е,и)їда" (І,і)вана (К/к)отлярев...с...кого яка ро(с,з)будила (У,у)країн...ців емоційно зав(и,е)рш(е,и)вши стару епоху в літ(и,е)ратурі і проголосивши нову та "Історія Русів" яка дала пі(т/д)стави до нац(и,і)онал...ного пробу(ж/дж)(и,е)(н...н,н)я (в,у) осві...ч(е,и)(нн,н)их (з,с)ферах суспільства при допомо(г,з)і історіо/софіч...ного трактат(а/у) що мав (хв,ф)орму політич...ного памфле(ттд)(у/а) і гостро нагадував нашим інт(е,и)(лл,л)(и,е)ктуалам які (в,у)же поч(е,и)нали губити нац(и,і)онал...не обли(ч,ч...ч)(а,я) (з/с)кинувши (К,к)оза(кс,тс,ц)...кий кунту(ж,ш) та жупан і одя(х,г)ши (Р,р)осійс...кого кро(я,ю) мі(ш,ж)/народний камзол та (и, и)мпер...с...кий віц/мундир про їх...ні історич...ні кор(и/е)ні про їх...нє станов(е,и)(сч/шч,щ)е історію побут г(е,и)роїч...ні дія(н,нн)я що/б (з,с)п(е/и)нити з/рештоюч(и,е)рговийма(сс,с)овий ві(т/д)плив кул...турної сили з (У,у)країни в кул...туру чужу яка узурпувала значеною мірою ім...я д(и,е)ржав...ні традиції та історіюнарод(а,у) собі підпор...я(т,д)кова(н,нн)ого і проголосила цілком б(е,и)(с,з)соромний посту(лл,л)ат що той народ не/є/народ його мова не/є/мова а історія не/історія о(д,т)/же мус(е,и)т... він б(е,и)(с,з)боліс...но й мирно сам с(и,е)бе зап(и,е)реч(е,и)ти і стати частиною народ(а,у) панівного д(и,е)ржавного даюч(і,и) при/ц(йо,ьо)му пі(т,д)леглому плем(е,и)ні ні/би ви(сч,шч,щ)у ласку можливіс...т... а(сс,с)(е,и)мі(л,..л,л)яції а тим/самим і певного урівно/ правн(е,и)(н,н...н)я його панівної в(и,е)рхівки (з,с) панівною в(и,е)рхівкою пануючих але тіл...ки при/умові повного його ві(т,д)реч(е,и)(н,н...н)я ві(т,д) самос...тійного мисл(и,е)(н,н...н)я та нац(и,і)онал...ного само/усвідомл(и,е)(н,н...н)я прос...тіше кажуч(і,и) (с,з)рівнявши ч(е,и)ни в(и,е)рхівки об(о,ої)х народів що/б на/далі не/було мі(ж,ш)/ними ні/якої різниці. (В. Шевчук).

Варіант 21

КИСІЛЬ

К

(е,и)сіл...одна з най/давніших (С,с)лов...ян...с...ких (з,с)трав. Вівс...я(н...н,н)і зерна пі(т,д)(з,с)мажували мололи ві(т,д)сіювали дрібну муку запар...ювали окр(і/о)пом охоло(ж,дж)ували до теплого стану додавали шматок хліб(у,а) і зал(е,и)шали на/ніч заквашуват(е,и)ся у теплому міс(ті,ці). Саме ві(т,д)/того/що тісто пови(н,нн)е було добре вкиснути п(е,и)р(е,и)д варі(н,н...н)ям ця (з,с)трава й д(о,а)стала свою назву. По/де/куди на (У,у)країні за вівся(нн,н)им к(е,и)с(і,е)л(ьо,е)м закріпилася ін...ша назва (Ж,ж)ур.

С...віжо/звар(е,и)(нн,н)ий к(е,и)сіл... заправляли конопля(нн,н)ою або маковою олі(ї,є)ю маковим або конопля(нн5н)им молоком. Д...ля виготовл(е,и)(н,н...н)я ц(йо,ьо)го "піс...ного" молока зерна маку чи конопел... ро(с,з)т(е,и)рали у макіт...рі до одно/рідної ма(сс,с)и яку ро(с,з)вод(е,и)ли теплою водою добре ро(с/з)мішували ві(т,д)стоювали п(е/и)р(е/и)ці(ж,дж)ували. Ця рід(е,и)на мала сивий кол(ьо,і)р а на/смак нагадувала молоко ро(с,з)вед(е,и)(нн,н)е водою, їли к(е,и)сіл... також і з хріном ц(е,и)бул(ьо,е)ю (с,з)/ле(х,г)ка пі(т/д)соливш(і,и). Як/що/ж хотіли (с/з)робити кисло/соло(т,д)кий к(е,и)сіл... до н(йо,ьо)го додавали ягоди з медом або вар(е,и)(нн,н)у й товч(е/и)(нн,н)у сушину ро(с,з)л(е,и)вали у м(е/и)ски й охоло(ж/дж)ували. Почату миску годилося з...їсти за/один/раз бо інакше к(е,и)сіл... пі(т,д)ход(е,и)в водою й ставав не/смач...ним. К(е,и)сіл... вважав...ся смач...ним як/що він був густий.

На/початку два/(т,д,ц)цятого сто/лі(тд,т)я к(е,и)сіл... готували вже з ін...ших видів борошна з/окр(е/и)ма з картопля(нн,н)ого крохмал(я,ю). Спос(о,і)б його виготовл(е,и)(н,н...н)я вик...лючав ф(е,и)рм(е,и)нтацію а к(е,и)слота (з,с) добувалася за допомогою вар(е/и)(нн,н)их яг(о,і)д чи фруктів. с...віжі чи суш(е,и)(нн,н)і яг(і,о)ди фрукти варили до готовнос...ті картопля(нн,н)е борошно ро(с/з)вод(е/и)ли у не/в(е,и)ликій кіл...к(і,о)с...ті холодної води й ул(е,и)вали у к(е,и)пляч(і,и)й узвар. Коли рід(е,и)на загусала к(е/и)сіл... був готовий. Цей спос(о,і)б дійшов до наших д...нів.

На біл...шос...(т...т,т)і т(е,и)(рр/р)(е/и)торії (У/у)країни к(е,и)сіл... вход(е,и)в і до/нині вход(е,и)т... до м(е/и)(нн,н)ю урочистих трап(е,и)з. Крім того він подає(ц...ц,т...с)я як/прав(е,и)ло оста(н/н...н)ім і слугує своє/рідним ет(е,и)кетним знаком закін...ч(е,и)(н,н...н)я зас...ті(л,л...л)я за/що його у народі й прозвали в(е,и)ш(е,и)балою"виганяйлом" "ро(с,з)гоном" (З "Етнографічного довідника ").

 

Варіант 22

ПЕРШИЙ РЕКТОР КИЇВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Історія про заснува(н,н...н)я в (У,у)країні (з,с)правжн(йо,ьо)го ос(и,е)ре(т,д)ку (Н,н)ац(и,і)онал...ної (О,о)світи для (У,у)країн...с...кої інт(и,е)(лл,л)(и,і)ген...ції по...стала ві(д,дд)авна (і,й)шла вона ще ві(т,д) (К,к)остянтина (О,о)стро(гс,з)...кого. Це він на/пр(е,и)/кін...ці с(е,і)м.../д(и,е)сятих років ш(е,і)с.../на/(ц/т/д)цятого столі(т,тт)я прагнув дати най/допитл(е,и)вішим най/(з,с)дібнішим пр(е,и)(т,д)ставн(е,и)кам різних народних верс(т,дв) саме таку ос...віту ві(т,д)кр(е,и)ваюч(і,и) в (О,о)стро(г,з)і (Г,г)реко/(С,с)лов...ян...с...ку (Ш,ш)колу ви(сч/шч,щ)ого тип(а,у). Піз...ніше з (К,к)и(ї/є)во/(Б/б)ра(ц,тс)...кої (Ш,ш)коли заснова(нн,н)ої тисяч(у,а) ш(е,і)ст.../сот п...ят.../на/(ц,д,т)цятого р(і,о)к(а,у) виросла (К,к)и(ї/є)во/(М,м)огилян...с...ка (А/а)кадемія. Однак це не/знімало п(е,и)та(н,н...н)я про ві(т/д)кр(е/и)(т,т...т)я в (У/у)країні унів(е,и)рс(е,и,і)тет(у,а) про який мріяли (У/у)країн...с...кі (К/к)оза(кс/ц)...кі (Г,г)ет...мани (І,і)ван (В/в)игов…с...кий (І,і)ван (М/м)азепа (К/к)(е,и)ри(лл,л)о (Р,р)озумов...с...кий.

І ос... тисяч(у,а) в(о,і)сім/сот три/(ц/т/д)цят... ч(и,е)твертого р(і,о)к(а/у) в (К,к)и(ї,е)ві на/решті ві(дд)крито (У/у)нів(и/е)рс(е/і/и)тет. Що/правда за задумом його (П,п)етербур(гс,з)...ких засновн(е/и)ків навчал...ний закла(т/д) мав стати п(е,и)р(е,и)д/усім центром (Р/р)ус(е,и)фікатор...с...кої політ(е/и)ки (П/п)ів/(Д/д)е(н/нн)о/(3/з)ахідного кра(я,ю) (Р/р)осійс...кої (І,і)мперії. Та не/зважаюч(і,и) на в(и,е)личез...ні потуги поліційно/р(и,е)пр(и,е)сивної (В/в)(и,е)лико/д(и/е)ржавн(е/и)(кс/ц)...кої машини таким (К,к)и(е,ї)в...с...кий (У/у)нів(и/е)рс(е/и/і)тет не/став. Не/став тому/що тут завжди нуртував вол(и,е)/любний дух сюди завжди тягнул(е,и)ся най/свідоміші най/п(и,е)р(и,е)довіші (Н/н)ац(и,і)онал...но/(П/п)атріотич...ні (С,с)или. Ві(дд) самого початку їх...німи провідн(е,и)ками стали побратими першого (Р,р)ектор(у,а) по ідеї (Т,т)арас (Ш,ш)(и,е)вченко та (М,м)икола (К,к)остомаров.

М(е,и)хайлові (М,м)акс(е,и)мовичу було лише три/(тц,д)цят... років коли він обійняв посаду (Р,р)ектор(у,а) щойно заснова(нн,н)ого (У,у)нів(и,е)рс(е,и,і)тету (С,с)...в...ятого (В,в)олодим(е,и)ра в (К,к)и(ї,є)ві. Як могло стат(е,и)ся що саме він (У,у)країн(и,е)ц... на(сч,шч,щ)адок (К,к)оза(кс,ц)...кого род(а/у) який не/мав (в,у)пл(е,и)вових благо/ дійн(е,и)ків у такому віці (в,у)досто(е,ї)в...ся цієї в(е/и)сокої посади? Дума(ї,е)(ц...ц,т...с)я б(о/а)гато в чому виб(о,і)р був з/умовл(и,е)(нн/н)ий в(е/и)соким автор(и,е)тетом молодого вченого/енц(и,е)клоп(и,е)диста пр(е/и)родо/знав...ця і фол...кл...ориста філолога й етнографа історика і п(е,и)с...ме(нн,н)(е,и)ка. Вже на/той/час його ч(е,и)сле(н,н...н)і наукові дослідж(и,е)(н,н...н)я з цих галуз(ів/ей) зна(н,н...н)... були відомі далеко за/межами (М,м)оскви і (П/п)(е/и)т(е/и)рбург(у/а) а за його пі(т,д)ручн(е/и)ками навчалося не/л(е/и)ше студен(ц,тс)тво (У/у)країни (Р/р)о(сс/с)ії а й р...яду чужих (К,к)раїн (За В. Скопенком).

 

Варіант 23

ДЖЕРЕЛА НАШОЇ ОСВІЧЕНОСТІ

Р

о(з,с)в(е,и)токос...віти (у/в) (К,к)и(і,ї)в...с...кій (Р,р)у(с...с,с)і ґрунту(ї,е)(ц...ц,т...с)я на влас...них (Н/н)ац(и/і)онал...них (т, д)радиціях та викор(е,и)ста(н,нн)і (А,а)нтич...ного й (Б,б)олгаро/ (В,в)ізан...тійс...кого дос(л,в)ід(а,у) шк(о,і)л...ного навча(н,н...н)я. Пошир(и,е)(н,н...н)ю грамотнос...(т..,тт)і (с,з)пр(е,и)яло пр(е,и)йня(т,т...т)я (Х/х)р(е,и)ст(е/и)(а/я)н(тс/ц,с)тва у його (С,с)...хідному (П,п)раво/славному вар(и,е,і)ан...ті що на/ві(т,д)міну/ві(д,т) (К,к)атоли(тс,кс,ц)тва давало змогу проводити (Б,б)ого/служі(н,н...н)я рідною мовою. У п(и,е)ріод п(и,е)р(и,е)ход(а,у) ві(т,д) (Я,я)зичн(е/и)(кс,тс/ц)тва до (Х/х)р(е/и)ст(е/и)-(а/я)н(тс,ц/с)тва на (Р,р)у(с...с,с)і як у (В/в)ізан...тії та ін...ших (К,к)раїнах (Е/е/Є,є)вропи пара(лл,л)ел...но існували (Я/я)зич...н(е/и)(кс/тс,ц)...к(и,і) та (Х/х)р(е,и)ст(е/и)(а,я)н...с...к(и,і) школи.

Шк(о,і)л...на ос...віта за (К,к)...нязюва(н,н...н)я (В,в)олодим(е,и)ра (В,в)(е,и)ликого і (Я/я)рослава (М,м)удрого стає частиною (3/з)агал...но/ (Д,д)(и,е)ржавної і (Ц,ц)(и,е)рковної політики (К,к)и(є?ї)в...с...кої (Р/р)у(с...с,с)і.

Школи організовувал(е/и)ся за (Г,г)ре(кс,ц)...ким зразком. Як відомо програ(мм,м)а (А/а)нтич...ної ел(и/е)м(и,е)нтарної початкової школи поєднувала інт(и,е)(лл/л)(и,е)ктуал...не музич...не й фізич...не навча(н,н...н)я. За програ(мм/м)ою с(и,е)ред...н(йо,ьо)ї школи вивчал(е,и)ся "сім віл...них мисте(тс,ц)тв" гра(мм,м)ат(и,е)ка діа(лл,л)ект(и,е)ка р(и/е)то(рр,р)(и,е)ка ар(и,е)фмет(и,е)ка г(и/е)ометрія астрономія муз(е/и)ка обов...язков(е/и)ми були заня(т,т...т)я спортом. Ви(сч,шч/щ)у ос...віту визначали філософія і р(и,е)то(рр,р)(и,е)ка. До наших д...нів з певними мод(и,е)фікац(и,і)ями (з,с)б(и/е)р(и/е)глися (у,в)сі три ступ(е/и)н(я,і) (А/а)нтич...ного навчал...ного проце(сс,с)(а,у) початкова школа с(е,и)ред…ня й ви(шч,сч,щ)а.

Виходяч(і/и) з д(и,е)ржавних потреб у (Д,д)авн(йо,ьо)/ (Р/р)у(с...с/с)...ких школах вивчали основи п(и,е)с...ма ч(е,и)та(н,н...н)я рахунк(а,у) с...пів муз(е,и)ку якій надавали ви...няткового знач(е,и)(н/н...н)я ро(с,з)глядаюч(і,и) як одне з с(і/и,е)ми в(о,і)л...них мисте(тс,ц)тв ет(и,е)ку р(и/)то(рр./р,е)ку іноземні мови п(и,е)р(и/)д/(у,в)сім (Г/)ре(кс,ц)...ку й (Л,л)атин...с...ку.

Азбуку вивчали си(лл,л)аб(и/)ч...ним методом пошир(и,е)(нн,н)им в (А/)нтич...нос(т...тд)і (з,с)початку назви бук...в а по/тім склади. Писали як і (В,в)ізан...тійці сп(и,е)ц(и,і)ал...ною пал(о/)чкою стилем (За С. Черепановою).

 

Варіант 24

ІКОНОГРАФІЯ

І

коно/графія пр(е,и)йшла на (Р,р)ус... з (В,в)ізан...тійс...кими худож...німи традиціями с(е,и)р(е,и)д яких основною є (Ц,ц)(е,и)рковний канон іконо/п(е,и)са(н,н.н)я. Канон у м(е,и)сте(тс,ц)тві це прав(е,и)ло фіксації образ(а,у) і побудови форми норма що р(е,и)гулює худож...ню творчіс...т... а також взірец... д...ля нас...лідува(н,н...н)я ід(е,и)ал до якого художник має прагнути. Іконо/графіч...ний канон що (з,с)формувався (в,у) (В,в)ізан...тії р(е,и)глам(е,и)нтував (з,с)тво-р(е,и)(н,н...н)я ікон виходяч(і,и) з їх кул...тового р(е,и)лігійного пр(е,и)зна-ч(е,и)(н,н...н)я д(е,и)ктував певні (з,с)пособи композиції то/що.

Право/славне кул...тове м(е,и)сте(тс,ц)тво мало на м(е/и)ті не ві(т,д)ображ(е,и)(н,н...н)я навкол(е/и)шн(йо/ьо)го а осягн(е,и)(н/н...н)я з допомогою худож...ніх засобів по/той/біч...ного с...віт(а,у). 3/ві(т/д)/си головні вимоги до іконо/графії які ґрунтувал(е/и)ся на (Х/х)р(е/и)ст(е,и)ян... с... кому світо/(с,з)погляда(н,н...н)і. По/перше образи (І,і)суса (Х/х)р(е,и)ста (Б,б)ого/(М/м)ат(е,и)рі (П/п)ророків (С/с)...в...ятих пі(д,т)крес...лювали їх духовний не/з(е/и)мний характ(е,и)р по/друге ві(т,д)повідно до (Х,х)р(е,и)ст(е,и)ян...с...кого віро/вче(н,н..н)я на(т,д) /пр(е,и)родний с...віт віч...ний і не/змі(н,нн)ий тому на іконі фігури (Б,б)іблійних (П,п)(е,и)рсонажів і (С/с)...в...ятих зображувал(е/и)ся не/рухом(е,и)ми статич...н(е,и)ми по/третє основне завда(н/н...н)я (В,в)ізан...тійс...кого живо/пис...ця осягн(е,и)(н,н...н)я віч...ної мета/фізич...ної сутнос...(т...т/т)і р(е/и)чей вимагало зображувати пр(е/и)дмети не/такими якими їх може бач(е,и)ти людина (в,у) да(н,нн)ий момент з певної просторової точки а саме так/як вони уявляю(ц...ц,т...с)я іконо/писц(е,и)ві з погляд(а,у) їх сутнос...(т...т,т)і (С. Возняк).

 

Варіант 25

ТВЕРДИНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ВОЛІ

инає п...ят... сто/лі(т,т...т)... як у (П,п)ол...с...ких а далі (і,й) (У,у)країн...с...ких хроніках літо/писах д(е,и)ржавних документах м(е,и)муарах працях друкова(н,нн)их і руко/писних (у,в) ус...ному епосі піс...нях та думах піз...ніше (й,і) науковій літ(е,и)ратурі закарбову(ї,є)(ц...ц,т...с)я й ро(з,с)кр(е,и)ва(ї/є)(ц...ц,)т...с)я історич...на панора(мм,м)а однієї з най/г(е,и)ро(ї/і)ч...ніших і най/драматич...ніших сторінок (С,с)...вітової (І,і)сторії (3,з)апор(і,о)(жс/з)...кої (С,с)ічі (К,к)оза(кс,ц)...кого (В,в)ійс...ка які утворювали (Д,д)(е,и)ржаву.

Коли вик(е,и)нути з (У,у)країн...с...кої історії най/яскравіший тр(йо,ьо)х/сот/літ...ній літо/п(е,и)с (К,к)оза(кс,ц)...кого (В,в)ійс...ка то доля (У,у)країни (с,з)никне з політич...но/етніч...ної карти (Н,н)ародів (С,с)...віту. Ми мат(е,и)м(е,и)мо л(е,и)ше б(е,и)з/нац(и,і)онал...них покірних кріпаків і німих рабів нас (с,з)не/важат(е,и)мут... і зак(е,и)дат(е,и)мут... нам що ми не/(с,з)промоглися мати своєї (Д,д)(е,и)ржави і зараховуват(е/и)мут... до не/повноці(н,нн)их народів етніч...ної ма(с/сс)и яка мус(е,и)т... пр(е,и)/ служуват(е,и)ся сусід...нім (Д/д)(е,и)ржавним (Н,н)ародам.

Тим/часом (у/в)же давно в(е,и)ликі наукові світила о(п,б)ґрунто-ва(нн,н)о й (с,з)прав(е,и)дливо визнач(е,и)ли сус...піл...ний лад (3,з)апор(і/о)(жс,з)...кої (С,с)ічі як (Х/х)(е/и)ст(е,и)ян...с...ку (Д,д)(е,и)мократич...ну (Р,р)(е,и)спубліку. За словами (М,м)иколи (Г,г)оголя (с,з) (Х/х)орт(е,и)ці "ро(с,з)л(е,и)валася воля й коза(ксд/д/ц)тво на (у,в)сю (У/у)країну". Цю думку повторили (М/м)икола (К/к)остомаров (М,м)ихайло (Г,г)рушев...с...кий та ін...ші дос...лідники. Сус...піл...но/політич...ний (Д,д)(е,и)мократич...ний (Л/л)ад (3/з)апор(і/о)(жс/з)...кої (С,с)ічі залишився ід(е/и)алом у м(е,и)нулому не/тіл...ки для (К,к)оза(кс,ц,тс)...ких (Л,л)іто/пис...ців (М,м)иколи (Г,г)оголя (Т/т)араса (Ш,ш)евченка. Україн...с...ка (и/і) с...вітова літ(е,и)ратура та м(е,и)сте(тс,ц)тво (с,з)творили (3,з)апор(і,о)(жс,з)...кій (С/с)ічі (К/к)оза(кс,ц,тс)...кому (В/в)ійс...кові нац(і/и)онал...ним г(е/и)роям не/повторний духовний пам...ятник бо в (в/у)сі часи слово "козак" означало віл...ну людину було проти/лежним до поня(т,т...т)я "кріпак" "раб" "не/віл...ник". (3,з)апор(і,о)(жс,з)...ка (С,с)іч... до оста(н,нн)іх д...нів свого існува(н,н...н)я то/б/то до тисяч(у,а) с(е,и,і)м.../сот с(е/и/і)м/д(е/и)сят п...ятого рок(а,у) як і (К,к)оза(кс,ц,тс)...кі села (Г,г)(е,и)т...ман...(сч,шч/щ)ини за/л(е,и)шалас... остр(о,і)вом волі (У/у)країн...ців с(е,и)р(е,и)д ф(е,и)одал...но/кріпос ни(кс,тс,ц)...кого ок(е,и)ану (С,с)амо/(Д,д)(е,и)ржавної (Р,р)о(с,сс)ії аж до/ки їх п(е,и)р(е,и)с(е,и)лили та ро(з,с)сіяли на (К,к)убані й по (Д,д)унаю.

Варіант 26

БОГИНЯ ДОБРА І ЗАХИСТУ

огиня [Об(е,и)рега] най/старови(н,н...н)іша (Б,б)огиня добра і захист(а,у) людини ві(дд) (в,у)сякого зла. На/думку (А,а)кадеміка (Б,б)ориса (Р,р)ибакова кул...т (Б,б)(е,и)р(е,и)гині започаткував...ся (в,у) первіс...ні часи коли (П,п)рото/(У,у)країн...ці пр(е,и)нос(е,и)ли жертви (У,у)п(е,и)рям і (Б,б)(е,и)р(е,и)гиням задобрювали чорні сили і дякували силам охоро(н,нн)им.

(Ш,3)часом згідно/з ро(с,з)в(е,и)тком р(е,и)лігійних уявл(е,и) ( н...н,н )... (Б,б)(е,и)р(е,и)гиня стає "хатн(йо,ьо)ю" (Б,б)огин(ьо,е)ю зах(е,и)(шч,сч,щ)аюч(і,и) оселю в...сю родину на(т,д)/то малих дітей ві(д,т) хвороб л...ютого звір(а,я,у,ю) емер...(т...тд)і то/що.

Б(е/и)р(е,и)гиня зображалася [виш(е,и)валася] на білих рушн(е/и)ках що вивішувал(е,и)ся на(дд) вікнами й дв(е,и)рима і за на(і,ї)вн(е,и)ми уявл(е,и)(н/н...н)ями мали зах(е,и)(сч,шч,щ)ати до/мівку ві(дд) чорних сил. Сх(е,и)матич...ний образ (Б/б)(е/и)р(е,и)гині виш(е/и)вав...ся на одягові виріз...б...лював...ся на дер(е,и)ві [на віко(н,нн)ицях дверях ґанках]. Не/в(е/и)ликі зображ(е/и)(н/н...н)я (Б,б)(е,и)р(е,и)гині [глин...я(н...н,н)і чи мід...ні об(е,и)р(е,и)ги] (У/у)країн...ці носили на грудях.

Трад(е,и)ційний малюнок (Б,б)(е,и)р(е,и)гині с(е,и)мволіч...на постат... жінки із/заст(е/и)режл(е,и)во пі(т/д)...нятими руками.

Її образ із чотир/на/(ц,т,д)цятого сто/лі(т/т...т)я (у/в)ход(е/и)т... до (У/у)країн...с...кого народно/пр(е,и)кладного мисте(тс,ц)тва і дійшов до наших д...ніб [с(е,и)мволіч...ні зображ(е,и)(н,н...н)я на (К/к)рол(е/и)вец...ких ру(ч,ш)н(е,и)ках і т. ін.].

Сх(е,и)матичне зображ(е/и)(н/н...н)я (Б/б)(е/и)р(е,и)гині тран(с/з)формувалося в малюнок три/зуба що довгі сто/лі(т,т...т)я (у,в)шановувався і викор(е/и)стовувався як (О,о)б(е,и)ріг а з/годом (у,в) (Б/б)оспор...с...ких [(К,к)рим...с...ких] (Ц,ц)арів/(У/у)країн...ців та (у,в) (К/к)и(ї,є)в...с...ких (К,к)...нязів доби (У/у)країни/Ру(с...с/с)і стає (Н/н)ац(иД)онал…н(е,и)м (Г/г)(е,и)рбом (За С. Плачиндою).

 

Варіант 27

ЩО ТАКЕ НАЦІОНАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА?

ожна нац(и,і)онал...на літ(и,е)ратура це своє/рідний (з,с)плав свого місцевого ор(е,и)гінал...ного з пр(и,е)/сво(ї,е)(нн,н)им чужим п(е,и)ре/йнятим із довго/вікових між/народних (з,с)нос(е,и)н. Коли ми (у,в)тіша(є/е)мо с(и,е)бе пр(и,е)годами ка(з,с)кових г(и,е)роїв фантастич...н(е,и)ми картинами закл...ятих замків жи(т,т...т)ям не/бувалих з...вірів та народів коли не/(с,з)розумілий нам характ(и,е)р наз(е,и)ва(ї,є)мо (С,с)фінксом примху (Х,х)(и,е)мерою ома(н,нн)у дорогу (Л,л)абіринтом то в (в,у)с(йо,ьо)му ц(йо,ьо)му проступают... с...ліди фантазії й кул...тури давніх (Є,е)г(и,е)птян (В,в)ав(і,е,и)лон...ців (А/а)(с,сс)(и,е/і)рійців. У кож...ній літ(и,е)ратурній по/яві а особливо при з...явл(и,е)(н,н...н)і нової літ(и,е)ратурної течії поміча(ї,є)(ц...ц,т...с)я своє/рідно/нац(и/і)онал...не яке (с,з)в...яза(нн,н)е з загал...но/між/народним ор(и,е)гінал...ний зміст у між/народ...ній формі і нац(і,и)онал...ні форми (у,в) які ві(т,д)лито між/народний зміст. Із кра(я,ю) в/край пл(и,е)вут... течії літ(и,е)ратурної моди духовних шаблонів та формул які по/сво(йо,є)му (з,с)в...язуют... фантазію творчіс...т... і чу(т...т,т)я п(и,е)с...ме(нн,н)иків так творя(ц...цд...с)я (в/у)стал(и/е)(н...н/н)і літ(и,е)рат)ф...ні форми. Вони вин(е,и)кают... (с,з)/першу як сумніви міц...ніют... і починают... зап(и,е)речувати форми старі тоді (з/с)добувают... собі п(и,е)р(и,е)вагу і (у,в) свою чергу витворюют... нові школи та моду нові шаблони що починают... знову панувати доки не/зруйнує їх нової якос...ті слово. Так (з,с)/рештою творя(ц...ц,т...с)я літ(и,е)ратур...ні епохи (В. Шевчук).

 

Варіант 28







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 2033. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия