Студопедия — Обчислювальних процесів. Побудова блок-схем алгоритмів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Обчислювальних процесів. Побудова блок-схем алгоритмів.






Мета роботи: Навчитись розробляти алгоритми і зображати блок-схеми розв’язку задач, що потребують циклічних і розгалужених обчислень, та записувати програми реалізації таких задач, використовуючи відповідні оператори мови Турбо Паскаль.

Завдання лабораторної роботи: ; 1. Уважно прочитати умову задачі з індивідуального завдання. Визначити, що має бути отримано в результаті її розв’язку, які вхідні дані для цього потрібні.

2. Розробити алгоритм розв’язку задачі – вибрати такий алгоритм, який дозволяє отримати розв’язок за найменшу кількість кроків. Накреслити блок-схему алгоритму і навести короткий опис (роз’яснення) його основних кроків (за блок-схемою).

3. Записати програму розв’язку задачі на мові Турбо Паскаль. Складаючи програму звернути увагу на:

· змістовну назву програми;

· типи даних, що будуть використані в програмі;

· імена змінних програми;

· які дані будуть вводитись з клавіатури, а які доцільно оголосити як константи, зокрема як типізовані константи;

· організацію оголошення, ініціалізації та введення даних – щоби, по-можли­вості, розширити область застосування програми і захистити її від помилок введення;

· вибір операторів для запису циклічних і розгалужених процесів (уникати оператора  goto);

· виведення результатів роботи програми – вони повинні обов’язково давати відповідь на всі питання, поставлені в умові задачі (в індивідуальних завданнях використано термін "надрукувати", що означає – вивести на екран); слід виділити результати виконання програми на екрані (наприклад, вивести попередньо один-два пустих рядки) та супроводити числові чи інші значення відповідним текстом пояснення;

· передбачити затримку зображення після виведення результатів для їх перегляду та аналізу.

4. Ввести текст програми, звертаючи увагу на форму його запису: вирівнювання по вертикалі, використання відступів, однаковий стиль запису ідентифікаторів і службових слів, тощо. Зберегти програму у файлі, перевіривши, чи записується він в особистий каталог.

5. Запустити програму на компіляцію і виконання. У випадку необхідності виправити синтаксичні та інші помилки.

6. Реалізувати програму для різних значень вхідних даних – використати щонайменше 3-4 різнотипні варіанти даних (зокрема, перевірити роботу програми в нестандартних ситуаціях – захист від помилок введення). Проаналізувати і записати отримані результати; якщо потрібно, то внести виправлення в текст програми.

7. Змінити текст програми, використавши інші оператори для організації розгалужень і циклів, наприклад, замінити   For оператором  While або оператором  Repeat  тощо.

8. Зберегти нову версію програми, присвоївши їй інше ім’я. Виконати змінену програму і занотувати результати.

9. У звіті з лабораторної роботи вказати:

· задачу індивідуального завдання;

· блок-схему алгоритму розв’язку та її опис;

· текст програми розв’язку задачі з коментарями;

· ім’я файлу, в який записано текст програми;

· результати всіх реалізацій програми – навести форму введення вхідних даних і вигляд отриманого результату;

· зміни, що зроблено в програмі, та результати виконання модифікованої програми;

· висновок, в якому зазначити, наскільки розроблена програма відповідає умові задачі, як можна її вдосконалити.

Варіанти індивідуальних завдань:

1. Визначити і надрукувати значення перших 20-и простих натуральних чисел. Підказка: простими є числа, які не діляться цілочисельно на інші натуральні числа, крім 1.

2. Для  x, що змінюється від початкового значення  x0  до кінцевого –  xk, ; визна­чити всі точки локальних максимумів функції y= sin 5,4 x / cos (x / 0,6 + p / 3 ) для 75-и послі­дов­них значень  x з цього проміж­ку. Підказки: 1) перевірити значення функції в 75‑и рівновіддалених точках з проміж­ку [ x0, xk ]; 2) локальний макси­мум – точка, значення функції в якій є більшим за значення функції в двох сусідніх точках.

3. Визначити найбільший спільний дільник (НСД) трьох введених з клавіатури цілих чисел або вивести повідомлення про його відсутність, якщо такий дільник дорівнює 1. Підказка: пошук НСД вести, починаючи від найменшого з введених чисел.

4. Визначити і надрукувати номери і значення двох чисел Фібоначчі, в проміжок між якими потрапляє введене з клавіатури натуральне число. Підказка: два перших числа Фібоначчі рівні 1, кожне наступне утворюється як сума двох попередніх.

5. Якщо введене з клавіатури дійсне значення  u  додатне та перевищує 2, товизначити і надрукувати суму перших 10-и доданків ряду:

6. Згенерувати і вивести на екран 15 випадкових трицифрових чисел, в кожному з яких співпадає перша і остання цифри. Підказка: скористатись бібліотечними підпрограмами модуля System для генерації випадкових чисел.

7. З клавіатури ввести довге натуральне число. Визначити, чи є воно простим. Якщо ні, то знайти і надрукувати суму його всіх його дільників. Підказка: простим є число, яке не ділиться цілочисельно на інші натуральні числа (крім 1).

8. З клавіатури ввести послідовність дійсних чисел (закінчити введення нулем). Визначити середнє значення всіх введених чисел і номер мінімального з них. Підказка: кожне число аналізувати відразу після його введення.

9. З клавіатури ввести додатне  x, що не перевищує 1,5. Обчислити суму ряду  S;з точністю  e= 10-4 :

S = - x + x 2 / 4 - x 3 / 16 + x 4 / 64 -...

Підказка: у суму включити тільки ті початкові доданки, абсолютна величина яких не перевищує  e.

10. Визначити найменше спільне кратне (НСК) трьох введених з клавіатури натуральних чисел. Перевірити, чи НСК дорівнює добутку цих чисел. Якщо так, то вивести відповідне повідомлення. Підказка: НСК шукати, починаючи від найбільшого з введених чисел.

11. З клавіатури ввести довге беззнакове число. Визначити і надрукувати добуток цифр, з яких воно складається, а також перевірити, чи серед цифр числа є нулі.

12. Визна­чити точку (x), в якій функція   z = cos 3 x / log2 x приймає міні­мальне значення. Для цього обчислити значення функції z=f (x) в усіх точках проміжку x належить[0,p / 2]. Кількість точок проміжку n вводиться з клавіатури.

13. З клавіатури ввести два довгі цілі числа. Визначити, сума цифр якого з цих чисел є більшою. Надрукувати результат перевірки чисел.

14. Визначити і надрукувати число Фібоначчі, номер якого задається з клавіатури. Перевірити, чи це число є парним. Підказка: два перших числа Фібоначчі рівні 1, кожне наступне утворюється як сума двох попередніх.

15. Визначити і надрукувати значення всіх трицифрових простих натуральних чисел. Вказати їх кількість. Підказка: простим є число, яке не ділиться цілочисельно на інші натуральні числа, крім 1.

16. Згенерувати і вивести на екран 30 випадкових чотирицифрових чисел, в кожному з яких не повинно бути парних цифр. Підказка: для генерації випадкових чисел скористатись бібліотечними підпрограмами модуля System.

17. Порахувати скільки є «щасливих» чисел серед випадкових чотирицифрових чисел. Підказ­ки: «щасливим» вважається число в якому двох перших цифр дорівнює сумі двох останніх цифр числа.

18. З клавіатури ввести границі числового проміжку. Надрукувати всі парні числа з цього проміжку, які не містять цифри 7. Знайти їх кількість або вивести повідомлення про відсутність таких чисел.

19. Відомо, що сума ряду  S = 1- 1 / 3 + 1 / 5 - 1 / 7 + 1 / 9 -... сходиться до значення p / 4. Визначити відносну похибку обчислення точного кінцевого значення у разі, якщо сумуються тільки перші  k доданків ряду (значення  k ввести з клавіатури).

20. Обчислити середнє значення функції  y= 5 cos(x / 3 + p / 4 ) / Ö 2 x ; на проміж­ку [ x0, xk ], розглянувши 100 рівновіддалених послі­дов­них значень  x з цього проміж­ку. Визна­чити, чи приймає функція від’ємні значення на цьому проміж­ку.

21. Для введеного з клавіатури дійсного значення  u  (перевірити, щоб значення  u не перевищувало 3) визначити і надрукувати суму перших 8-и доданків ряду:

.

22. Надрукувати таблицю значень факторіалів натуральних чисел від 1 до 16. Як треба змінити програму, щоб визначити 20!? Підказка:  n! = 1·2·3·…·(n -1)· n.

23. Для  x, що змінюється від початкового значення  x0  до кінцевого –  xk, ; надрукувати таблицю значень функцій u=tg3x/exp(x/1,6+0,5),розгля­нувши 15 послі­дов­них рівновіддалених точок з проміж­ку [ x0, xk ]. Визна­чити точки (значення  x), в яких функція u=u (x) приймає макси­мальне значення. 

24. З клавіатури по одному ввести  k  дійсних чисел. Визначити і надрукувати середнє значення введених чисел, а також відсоток чисел, що перевищують перше введене число. Підказка: кожне число аналізувати відразу після його введення.

25. Послідовно згенерувати 250 випадкових трицифрових чисел. Надрукувати тільки ті з них, в яких друга і остання цифри співпадають. Визначити відсоток таких чисел серед усіх згенерованих. Підказка: для генерації випадкових чисел скористатись бібліотечними підпрограмами модуля System.

26. З клавіатури ввести ціле натуральне число. Визначити, чи є воно простим. Якщо ні, то знайти і надрукувати найменше просте число, яке перевищує введене. Підказка: простими є числа, які не діляться цілочисельно на інші натуральні числа, крім 1.

27. Надрукувати числа Фібоначчі, які потрапляють у проміжок, заданий двома введеними з клавіатури натуральними числами n1 та n2. Підказка: два перших числа Фібоначчі рівні 1, кожне наступне дорівнює сумі двох попередніх.

28. З клавіатури ввести довге ціле число. Визначити і надрукувати кількість цифр, з яких воно складається, а також перевірити, чи серед цифр числа є непарні цифри.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1152. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия