Студопедия — ВЛАСТИВОСТІ Й ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРИЛАДІВ. Електродинамічні прилади придатні для вимірів у ланцюгах постійного і змінного струму.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВЛАСТИВОСТІ Й ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРИЛАДІВ. Електродинамічні прилади придатні для вимірів у ланцюгах постійного і змінного струму.






Електродинамічні прилади придатні для вимірів у ланцюгах постійного і змінного струму.

При вимірі постійного струму й напруги дія цих приладів принципово не відрізняється від магнітоелектричних приладів, тобто відхилення рухливого елемента вимірювача відбувається завдяки взаємодії магнітного потоку, утвореного рухливою котушкою, і потоку, створеного нерухомою котушкою.

Причому на відміну від магнітоелектричних приладів зміна полярності не має ніякого значення для електродинамічних приладів, тому що при одночасній зміні напрямку струму в обох котушках напрямок обертаючого моменту залишається незмінним.

При вимірі змінного струму рухлива котушка внаслідок своєї інерції не буде встигати змінити своє обертання від зміни обертаючого моменту й займе положення, обумовлене середнім значенням обертаючого моменту за період Отже, електродинамічний прилад на змінному струмі вимірює діюче значення змінного струму.

Із всіх приладів, придатних для виміру в ланцюгах змінного струму, електродинамічні прилади є самими точними. Клас точності їх досягає 0,1 і 0,2, тому вони одержали поширення переважно як зразкові прилади для перевірки приладів постійного і змінного струму, а також для точних лабораторних вимірів.

Описана вище конструкція приладу має досить невеликий обертаючий момент і, отже, порівняно невеликою чутливістю. Посилення обертаючого моменту легко досягається введенням магнітного ланцюга з феромагнітних матеріалів. При цьому значно підсилюються магнітні поля, створювані котушками, і тим самим збільшується обертаючий момент приладу. Разом із цим завдяки посиленню власних магнітних полів приладу вплив зовнішніх магнітних полів, що знижують точність приладу, значно зменшується.

Похибки. Основними факторами, що вносять додаткові погрішності електродинамічних приладів, є: зміна навколишньої температури, частоти, наявність зовнішніх магнітних полів (для приладів без сталі), а для приладів феродинамічних, крім того, вихрові струми й гістерезис у сердечнику.

Температурна похибка виникає внаслідок зміни опору мідних обмоток і пружності спіральних пружин. Для зменшення зазначеної похибки застосовуються особливі схеми температурної компенсації подібно тому, як це робиться в магнітоелектричних приладах. Зміна частоти вносить додаткову похибку головним чином у феродинамічні прилади з тієї причини, що при цьому змінюється індуктивний опір ланцюгів,в результаті чого змінюються струми в ланцюгах вимірювального механізму й, отже, його обертаючий момент. Особливо сильний вплив частота робить на фазометри, що містять у собі багатовиткові котушки.

У приладах без сталі похибка від зміни частоти невелика. При звичайному виконанні цих приладів вони можуть застосовуватися при частотах не більше 200 Г ц, при цьому погрішність їх, що залежить від частоти, не перевершує 0,3%.

Поширена думка про те, що електродинамічні прилади можна використати при вимірах на частотах до 1000 Гц, є помилковим, тому що тільки амперметри на силу струму до 1 Апри послідовному з’єднанні обмоток зберігають правильні покази при цих частотах. Для виміру на підвищених частотах існують спеціальні конструкції електродинамічних приладів, і аж ніяк не ті, які градуюються при частоті 50 Г ц.

На показання приладів електродинамічної системи сильний вплив роблять зовнішні магнітні поля. З метою зменшення впливу цього фактора застосовують магнітні екрани, а також вводять астатичні пристрої вимірювального механізму.

Для усунення погрішності, викликаної зовнішніми магнітними полями, при вимірах варто зробити два виміри зі зміною напрямку струму в обох котушках (перемикати затиски) і як дійсне показання взяти напівсуму показів до й після перемикання затисків.

Власне споживання електродинамічних приладів відносно велике внаслідок великої кількості ампервитків у нерухомій котушці, необхідних для створення достатнього обертаючого моменту. Число амперів-витків у приладів (без заліза) перебуває в межах: у нерухомої котушки — від 100 до 500; у рухливої котушки — від 20 до 5. Витрата потужності в амперметрах досягає приблизно 5—10 В т, а у вольтметрах з межами виміру до 300 В приблизно 7—15 В т.

Стійкість до перевантажень у електродинамічних приладів невелика, тому що при їхньої низької чутливості важко дати їм відповідний запас міцності.

Зміни меж при вимірах у ланцюгах постійного струму можна досягти, застосовуючи до амперметрів і струмових ланцюгів ватметрів шунти, а до вольтметрів і ланцюгів напруги ватметрів-окремі додаткові опори. При вимірах у ланцюгах змінного струму можна застосовувати вимірювальні трансформатори струму й напруги, але з метою збереження точності виміру трансформатори повинні бути по класі не нижче класу точності приладу.

 

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 430. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия