Студопедия — Додаткова.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Додаткова.

Розв'язання проблеми вдосконалення документування інформації про оперативну обстановку на всіх рівнях системи має сприяти умовам найбільш зручного і ефективного подання статистичної інформації. В цьому плані продуктивним є звертання до такого економічного способу документування інформації, як побудова графіка. У зарубіжній літературі з проблем управління протягом трьох–чотирьох останніх десятиріч визнається доцільним подавати інформацію у вигляді звітів у цифровій та графічній формах2.

Достоїнства графіка полягають в тому, що він є не тільки засобом наочного зображення інформації, але одночасно – інструментом її дослідження з метою виявлення найбільш обгрунтованих управлінських рішень. Графік забезпечує можливість підвищити оперативність управління безпосередньо під час подій, що цілком відповідає призначенню інформації про оперативну обстановку.

Однак слід визнати, що можливості графіків в управлінській діяльності органів внутрішніх справ досі використовуються далеко не повно. Для усунення цієї прогалини можна рекомендувати методику аналізу оперативної обстановки і контролю за її станом на основі графічно-колірного відображення статистичної інформації. В цій методиці графік відіграє не звичайну, допоміжну, а основну роль.

В основу розробки змісту названого графічного документа покладена загальноуправлінська перспектива.переходу від управління повною інформацією до управління відхиленнями від планових завдань і основних параметри» виробництва, а також принципове положення про можливість об'єктивної оцінки діяльності органів внутрішніх справ і їх структурних підрозділів за декількома показниками. Одна з позитивних якостей запропонованої методики полягає в її універсальності, можливості використання на різних рівнях системи, з різними показниками, за різні періоди часу і т. ін.

Названа методика аналізу оперативної обстановки і контролю за її станом дозволяє:

- наочно відображати статистичні дані (в порівнянні з відповідним періодом минулого року) за будь-якими 24 показниками у їх сукупності, будь-якими комбінаціями цих показників, а також за кожним із них окремо як в цілому по країні (області), так і в розрізі областей (районів);

- одночасно відображати стан показників за різні звітні періоди: з початку року, за останній із минулих кварталів, за кожний із минулих місяців поточного кварталу і, тим самим, своєчасно виявляти негативні тенденції, що виникають;

- наочно виділяти актуальну інформацію, котра потребує реагування з боку МВС України (УМВС, УМВСТ) з метою поліпшення державних (обласних) показників, що погіршилися, і закріплення позитивних тенденцій в розвитку тих, що підвищилися;

- приймати диференційовані за ступенем погіршення окремих показників, сукупності показників, що погіршилися в окремих областях (районах), управлінські рішення;

- слідкувати за подальшими змінами в оперативній обстановці і результатами діяльності органів внутрішніх справ;

- автоматизувати контроль за станом оперативної обстановки і діяльністю органів внутрішніх справ на базі ЕОМ та колірно-світлової карти з дистанційним управлінням;

- уніфікувати форму контролю за станом оперативної обстановки і результатами оперативно-службової діяльності на всіх рівнях управління системи органів внутрішніх справ і в усіх службах на основі розробки стандартизованих переліків показників, що підлягають контролю;

- уніфікувати документаційне забезпечення аналітичної роботи, що робиться на основі місячних і квартальних даних;

- скоротити документообіг у системі органів внутрішніх справ республіки за рахунок принципової можливості відмови від складання і надсилання на місця великих за обсягом таблично-текстових документів, що розробляються на основі місячної і квартальної статистичної інформації і заміни їх селекторними нарадами, які проводяться регулярно з використанням названої методики.

Настільний варіант методики аналізу оперативної обстановки і контролю за її станом та за результатами оперативно-службової діяльності органів внутрішніх справ являє виконану на аркуші цупкого паперу формату АЗ (297 X 420 мм) контурну карту України (області) з позначенням меж областей (районів5, у рамках яких розміщені кругові діаграми, розподілені на 24 рівних сектори – за числом контрольованих показників. Кругові діаграми, що відображають стан оперативної обстановки по місту Києву (обласному центру) і в цілому по Україні (області), винесені на карті за межі кордонів країни (області). Узагальнююча діаграма має більший, порівнюючи з іншими, діаметр.

Нумерація показників починається з 0 годин і продовжується за рухом стрілки годинника.

У запропонованому варіанті праве півколо діаграми (сектори 1–12) вміщує показники, що характеризують стан оперативної обстановки (кількість зареєстрованих злочинів по видах у порівнянні з минулим роком), ліве (сектори 13–24) – результати оперативно-службової діяльності органів внутрішніх справ (залишки нерозкритих злочинів по видах у порівнянні з минулим роком). Напроти кожного показника злочинності стоїть відповідний йому показник діяльності (рис. 16.2).

Рис. 16.2. Діаграма аналізу і контролю стану оперативної обстановки на основі графічно-колірного способу відображення статистичної інформації

Інформація відображається на площі секторів тільки тих показників, стан яких у порівнянні з аналогічним періодом минулого року погіршився.

Чистий сектор означає, що показник цілком задовільний (ліпше або стабільний).

Інформація відображається за допомогою колірної гами, що складається з трьох кольорів – жовтого, червоного та коричневого. Кожному кольору відповідає певний ступінь погіршення показника: незначне, чітко виражене, сильне (за принципом: чим густіший колір, тим гірший стан).

Названим ступеням погіршення відповідають такі статистичні межі:

незначне – від 0,1 до 10,0%;

чітко виражене – від 10,1 до 20,0%;

сильне – від 20,1 та більше

Ступінь погіршення показників по окремих областях (районах) визначається як питома вага в сумарному погіршенні по областях (районах), де подібне має місце. Наприклад, за результатами першого кварталу поточного року відмічається зростання залишків нерозкритих навмисних убивств у областях: Луганській (+5), Донецькій (+4), Кіровоградській (+3), Харківській (+2), Чернігівській (+1). Сума приросту залишку нерозкритих навмисних вбивств по цих областях складає 15 злочинів. Отже, на Луганську область припадає 33,3% сумарного приросту (коричневий колір), на Донецьку – 26,7% (коричневий колір), на Кіровоградську – 20% (червоний колір). Харківську – 13,3% (червоний колір) і на Чернігівську – 6,7% (жовтий колір).

Можливість своєчасного відображення стану показників за різні звітні періоди досягається відповідним розподілом площі кожного сектора (рис. 16.3).

Рис. 16.3. Фрагмент діаграми

Зона "а" служить для відображення статистичної інформації наростаючим з початку року підсумком, зона "б" – для відображення кожного минулого періоду окремо.

У підзонах "аі" та "б)" відображається місячна інформація (наростаючим з початку року підсумком і за останній минулий місяць). Вказані підзони заповнюються протягом кварталу парами, розміщеними по лінії радіусу, за рухом стрілки годинника.

У підзонах "аг" та "бг" відображається квартальна інформація ("ад" – квартали наростаючим підсумком, "б," – останній із минулих кварталів).

Одна картодіаграма використовується впродовж кварталу, вотім замінюється новою. Методика забезпечує послідовність даних в картодіаграмах протягом року.

Для забезпечення контролю за певними державними показниками протягом року ведуться нагромаджувальні стовпчикові діаграми (рис. 16.4).

Документаційне забезпечення запропонованої методики здійснюється в формі машинних документів (табуляграм) аборукописних табличних форм, які мають такі графи порівняння статистичних даних по кожному показнику (рис. 16.5):

Рис. 16.4. Нагромаджувальна стовпчикова діаграма

Рис. 16.5. Форма табуляграми

Табуляграми (рукописні табличні форми) готуються щомісячно (наростаючим з початку року підсумком і окремо за кожний минулий місяць) і щоквартально (окремо за кожний минулий квартал) за наведеним графіком (рис. 16.6).

Послідовність заповнення сектора показника, який постійно погіршується з початку року в міру закінчення звітних періодів, має власну технологію. Якщо з початку чергового кварталу показник був цілком задовільний (тобто його сектор чистий), а погіршення відбулося в якомусь місяці впродовж кварталу, то в секторі необхідним кольором фарбується відповідна ділянка підзо-ни б," або ділянка підзон "а/" та "б," (якщо погіршення показника за місяць потягло погіршення з початку року). Поліпшення або зрівнювання з попереднім роком раніш незадовільного показника відображається непофарбованими ділянками підзон сектора, ідентичними тим звітним періодам, протягом котрих відбувались подібні зміни стану показника.

Рис. 16.6. Графік підготовки табуляграм

При перенесенні даних із однієї картодіаграми на іншу дотримують того ж принципу: у відповідному секторі необхідними кольорами фарбуються підзони "а,," та "б;»" тільки тих періодів (сума кварталів, що минули з початку року, та останній із минулих кварталів), продовж котрих сталося погіршення показника.

Відповідні площі нагромаджувальних стовпчикових діаграм (рис. 16.4) фарбуються тими ж кольорами, що й аналогічні їм ділянки секторів кругових діаграм.

Використання настільного варіанта описаної методики аналізу оперативної обстановки і контролю за її станом та результатами оперативно-службової діяльності органів внутрішніх справ, поряд із сприйняттям інформації комплексно, передбачає застосування накладного трафарету для необхідних пар показників (злочини проти особи, майнові злочини і відповідні їм залишки нерозкритих злочинів, тільки стан злочинності, тільки результати оперативно-службової діяльності, стан показників наростаючим з початку року підсумком, стан показників за попередній минулий місяць, квартал.

Оптимальним варіантом використання даної методики є колірно-світлова карта з дистанційним управлінням.

Базова

1. Цивільна оборона та цивільний захист:/М.І. Стеблюк. Підручник.– К: Знання-Прес, 2007.– 487 с.

2. Безпека життєдіяльності (забезпечення соціальної, техногенної та природної безпеки: Навч. посібник/ В.В. Бєгун, І.М. Науменко - К.:, 2004. – 328с.

3. Основи охорони праці: Підручник. 2-ге видання / К.Н.Ткачук, М.О.Халімовський, В.В.Зацарний та ін. – К.: Основа, 2006 – 448 с.

Додаткова.

4. Березуцький В.В., Васьковець Л.А., Вершиніна Н.П. та ін. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник / За ред.. проф. В.В. Березуцького. – Х.: Факт, 2005. – 348 с.

5. Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Зацарний В. В. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти України I-IV рівнів акредитації/ за ред. /Є. П. Желібо, і В.М. Пічі. – Львів: Піча Ю.В., К.: "Каравела", Львів: “Новий Світ., 2002. – 328 с.

6. Основи охорони праці. / В.В. Березуцький, Т.С. Бондаренко, Г.Г.Валенко та ін.; за ред. проф. В.В. Березуцького. – Х.:Факт, 2005. – 480 с.

7. Охорона праці: навч. посіб. / З.М. Яремко, С.В. Тимошук, О.І. Третяк, Р.М. Ковтун; за ред. проф. З.М. Яремка. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010.– 374 с.

8. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. Підручник –– Львів: УАД, 2006 – 336

9. Літвак С.М., Михайлюк В.О. Безпека життєдіяльності. Навч.посібник. Миколаїв. - ТОВ "Компанія ВІД". - 2001. - 230 с.

10.Безопасность жизнедеятельности: Учеб.пособие. Ч.II /Под ред. проф. З.А. Арустамова. - М.: Информационно-внедренческий центр «Маркетинг», 1999. – 304 с.

11. Методичні вказівки кафедри з дисципліни «Безпека життєдіяльності».




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Підвищення дисперсійних характеристик спектрально-селективних оптичних елементів на ефекті розсіяння світла | Компонуються пояси балки

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 405. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия