Студопедия — П р а к т и ч н а р о б о т а № 2.1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

П р а к т и ч н а р о б о т а № 2.1

І. Зібрана біомаса піддається процесу біоочищення.

ІІ. Біомаса нарізається на шматочки і спресовується під дією температури і хімічних речовин, щоб зробити лігнін та целюлозу доступними для ферментів.

ІІІ. Ферменти (ензими) руйнують ланцюги макромолекули целюлози, що складаються з залишків молекул β - глюкози до цукрів.

ІV. Під дією ферментів мікроорганізмів цукри перетворюються у етанол.

V. Етанол очищають через дистиляцію і підготовляють для продажу.

 

4. Біопаливо третього покоління не потребує конструкційної дорого вартісної переробки двигунів, що пристосовані до роботи на паливі нафтового походження. Мова йде про створення промисловості традиційного моторного палива на основі нового типу відновлюваної сировини.

В якості такої сировини були вибрані водорості. Від рослин, що вирощуються на твердому ґрунті вони відрізняються рядом переваг:

· Високою врожайністю;

· Здатністю розвиватися у воді, а не на орній землі, що може бути використана під посіви інших продовольчих культур;

· Здатністю засвоювати промислово значиму кількість вуглекислоти;

· Найменшими затратами води на вирощування.

 

Мікроводорослі – одноклітинні «фабрики» по переробці сонячної енергії та вуглекислого газу в біопаливо. Водорості – найбільш швидкоростучі рослини у світі, вони можуть подвоювати свою масу декілька разів на день. Містять рекордну кількість олії (до 80 %) та немають аналогів в рослинному світі за цим показником. Можуть використовуватись для виробництва моторних палив, що не відрізняються від традиційних.

Умовно біомасу як сировину для виробництва енергетичних джерел можна поділити на три види:

1. Продовольчі олійні, крохмале- та цукровмісні наземні рослини;

2. Непродовольчі целюлозовмісні рослини;

3. Непродовольчі водяні рослини (водорості)

 

Існують водорості (генетично-модифіковані), які здатні подвоювати свою масу декілька разів на день. Більше того, в деяких видах кількість тригліцеридів (основи рослинної олії) складають більше половини їх маси.

Стає очевидним, що не один вид з існуючих наземних рослин не здатен конкурувати з водоростями за ефективністю фотосинтезу, що лежить в основі урожайності, та за вмістом олій та, відповідно, енергії в них.

Потенціал виробництва олії з інших сільськогосподарських культур характеризується наступними показниками: «виробництво» кукурудзи становить 172 л з гектара в рік, пальмової олії – 5950 л на гектар, а типових «енергетичних» водоростей – до 95000 л на гектар в рік за умови вирощування їх у відкритих водоймах.

5. Хоча біоетанол з целюлози як основний вид біопалива другого покоління в промислових масштабах поки не виробляється, переваги цього способу очевидні - це зменшення витрат на пестициди та мінеральні добрива, які застосовують для вирощування кукурудзи, цукрових буряків, ріпаку, які в даний час є основною сировиною для отримання біопалива. Крім того, цей же фактор дасть можливість зменшити негативний вплив на екологію. Ще однією перевагою е те, що при переробці целюлози в етанол, виробляється і певна кількість додаткової енергії, яка може бути використана в якості електричної. Численні дослідження показують, що в майбутньому біопаливо другого покоління може стати дешевою і безпечною альтернативою бензину і дизельному паливу.

Переваги біопалива третього покоління полягають у тому,що водорості у виробництві енергоносіїв перетворюють вуглекислий газ з проблеми у фактор прибутку. При цьому вуглекислий газ перетворюється на найважливіший ресурс зв’язаного вуглецю – ресурс, що можна поставити на промислову основу. Вирощуючи водорості з вуглекислоти з фотосинтетичною ефективністю 5-10 % та мінімальних затратах води, на землях, що непридатні для сільськогосподарського використання, можна отримати або біопаливо, або сировину для хімічної промисловості.

Десять переваг водоростей:

1. Вони є непродовольчою біомасою, тому їх переробка на біопаливо не являє собою продовольчої загрози для країни;

2. ростуть в 20-30 разів швидше, ніж наземні рослини (деякі види можуть подвоювати свою масу декілька разів на добу);

3. Виробляють в 15-100 разів більше олії з гектара, ніж ріпак, пальмова олія, соя чи ятрофа;

4. відсутність твердої оболонки і практично лігніна, робить їх переробку на рідкі види палива більш технологічно простішою та ефективнішою, ніж переробка будь-якої наземної біомаси;

5. виробництво і використання біопалива не потребує зміни українського законодавства, на відміну від виробництва біоетанолу;

6. можуть вирощуватись в прісних, солоних водоймах, промислових стічних водах, де використовуються для їх очищення;

7. можна вирощувати в промислових масштабах в біореакторах та фотобіореакторах, що будуть освітлюватись штучними джерелами світла, або у відкритих ставках на непридатних для вирощування с/г культур землях, включаючи пустелі;

8. фотобіореактори вмонтовуються в технологічні лінії уже існуючих промислових підприємств (ТЕЦ, нафтохімічні виробництва, цементні заводи);

9. Зменшують емісію СО2 (поглинають до 90 % СО2 з виділенням кисню)

10. являються джерелами олій, протеїнів, вуглеводів.

Технологічний процес виробництва моторних палив з водоростей практично безвідходний. Після отримання дизельного палива сухі відходи біомаси водоростей зберігають усі необхідні вітаміни і цінні речовини, тому можуть бути використані, як кормові добавки в рибних господарствах та тваринницьких фермах. Крім того є можливим перетворення відходів в ще один з видів енергоносіїв – паливні брикети.

В результаті при раціональному підході до цього питання виникає практично безвідходне та економічно ефективне виробництво.

 

П р а к т и ч н а р о б о т а № 2.1

Тема: “Операційні системи сімейства Windows. Вивчення об’єктів Робочого столу, їх властивостей та технології Drag & Drop. Головне меню та його структура.”

Мета: вивчити об’єкти Робочого столу, їх властивості та набути навички застосування технології перетягування для виконання різноманітних операцій; вивчити структуру, призначення та використання Головного меню операційних систем Windows.

Хід роботи

У зошиті для практичних робіт записати тему і мету роботи, скласти звіт виконання практичної роботи.

Завдання 1. Уважно прочитайте, занотуйте необхідне, виконайте вправи

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Робочий стіл операційних систем Windows

Операційні системи сімейства Windows є об’єктоорієнтованими операційними системами.

Моделлю робочого столу в офісі, на поверхні якого розміщуються різні папки та документи, в цих ОС виступає екран монітору, що має таку ж назву Робочий стіл. Він з’являється відразу ж після завантаження ОС. На ньому наявні значки (піктограми), які є графічним зображенням папок, документів, ярликів програм, ярликів папок та ярликів документів. Їх можна виділяти, відкривати, переміщувати, переглядати, вивчати властивості тощо. Це означає, що дії, які раніше виконувалися з паперовими документами, виконуються з електронними документами. Добрий стиль роботи передбачає розміщення на столі тільки найнеобхідніших об’єктів. Тому на Робочому столі операційних систем Windows одразу після завантаження розміщуються в більшості випадків тільки папки Мой компьютер, Сетевое окружение, Корзина, Панель задач, Мои документы і ще кілька необхідних для повсякденної роботи папок і ярликів.

Ярлик – це короткий файл, в якому міститься повне ім’я об’єкта. Таким чином, ярлик – це Покажчик на об’єкт. За зовнішнім виглядом значок ярлика можна розпізнати за наявною у лівому нижньому куті значка стрілкою.

За своєю суттю Робочий стіл є системною папкою, що автоматично відкривається при завантаженні операційної системи. Значки для об’єктів можна змінювати.

Папка Мой компьютер є кореневою папкою локальних ресурсів комп’ютера.

Містить значки наявних жорстких і гнучких магнітних дисків, оптичних дисків, папку Принтери та папку Панель управления.

Папка Сетевое окружение є папкою першого рівня ієрархічної файлової структури ПК. Вона відкриває доступ до всіх мережених ресурсів. Містить значки груп комп’ютерів та окремих комп’ютерів.

Папка Корзина (електронний варіант смітника) зберігає вилучені об’єкти. Оскільки вилучені об’єкти остаточно не вилучаються з диска, їх можна поновити. Якщо виконати очистку Корзини, то поновити вилучене можна лише, якщо дія очистки була останньою виконаною дією.

Панель задач має вигляд смуги, розміщеної зазвичай в нижній частині Робочого столу. Панель – це форма представлення папки, у даному разі системної папки. На ній розміщуються різні значки: у лівій частині – кнопка Пуск; в правій частині можуть розміщуватись – індикатор годинника, індикатор розкладки клавіатури тощо; в середній частині розміщуються кнопки активних об’єктів, які завантажені в оперативну пам’ять. Справа від кнопки Пуск може розміщуватись панель Быстрый запуск, на якій розміщують ярлики найнеобхідніших програм та документів. Кнопка Пуск призначена для відкриття Головного меню операційної системи.

Головне меню операційних систем Windows

 

Головне меню операційно системи Windows відкриває швидкий доступдо всіх програмних засобів комп’ютера і засобів конфігурування її параметрів та інтерфейсу користувача.

Кнопка Пуск є образом системної папки Главное меню на Панелі задач.

Папка Главное меню складається з ярликів програм і вкладених папок, в яких теж знаходяться ярлики програм і вкладені папки. Ярлики об’єднані в папки за певною ознакою.

Існують такі способи відкриття Головного меню.

1. За допомогою Миші - клацнути на кнопці Пуск.

2. Натиснути на клавішу Win (клавіша з логотипом Windows).

3. Одночасно натиснути Ctrl+Esc.

!!!Спробуйте відкрити Головне меню кожним з цих способів.

Переміщення між пунктами-командами зручно здійснювати або за допомогою Миші або за допомогою клавіш-стрілок клавіатури. Виділення команди – клацанням або натисканнм клавіші Enter.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | 

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 362. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия