Студопедия — П р а к т и ч н а р о б о т а №2.2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

П р а к т и ч н а р о б о т а №2.2






При класичному стилі Головне меню у всіх ОС сімейства Windows розділене на три частини:

² НИЖНЮ ЧАСТИНУ;

² СЕРЕДНЮ ЧАСТИНУ;

² ВЕРХНЮ ЧАСТИНУ.

НИЖНЯ ЧАСТИНА Головного меню містить в більшості випадків такі команди:

² Завершение сеанса….

² Завершение работы (в Windows 98)

або

Выключить комп’ютер (в Windows XP).

!!! В деяких випадках в цій частині меню можуть з’явитись ще додаткові пункти.

Команда Завершение сеанса…. використовується для завершення поточного сеансу роботи і входу в систему з іншим ім’ям і паролем. Причому не тільки при роботі в мережі, а й при роботі на одному комп’ютері декількох користувачів, якщо такі параметри операційної системи встановлені.

Команди Завершение работы (в Windows 98) та Выключить комп’ютер (в Windows XP) використовуються для:

² завершення роботи ПК;

² призупинення роботи ПК;

² перезавантаження ОС;

² переведення в очікувальний режим;

² перезавантаження в режимі MS DOS.

Нижче наведені діалогові вікна, що з’являються при запуску цих команд.

Завершение работы (в Windows 98):

 

 

Выключить комп’ютер (в Windows XP):

 

!!!Спробуйте відкрити Головне меню і обрати пункт Завершение работы, в тому числі способом з використанням тільки клавіатури. Запишіть у зошит склад альтернативних перемикачів діалогового вікна.

СЕРЕДНЯ ЧАСТИНА Головного меню містить СТАНДАРТНІ пункти (7 пунктів в Windows 98, а кількість пунктів в Windows ХР - 6). Ці пункти неможливо вилучити чи змінити, тому що це системні об’єкти, які відсутні в папці Главное меню.

Пункт Выполнить дозволяє запустити на виконання будь-яку з присутніх на диску програм, а також виконати певну команду. Наприклад:

 

 

Виконайте вказану у вікні команду і проаналізуйте результат. Закрийте вікно програми яке з’явилось на екрані.

Пункт Справка відкриває вікно довідкової системи. Клацніть (чи натисніть Enter) на цій команді і розгляньте елементи управління діалогового вікна: ліву і праву панелі діалогового вікна, вкладки у лвій панелі, списки, командні кнопки, панель стандартних кнопок тощо.

Пункт Найти має каскадне меню і дозволяє здійснити пошук:

· файлів та папок;

· певний комп’ютер у мережі;

· пошук в Інтернеті;

· пошук людей (їх адрес).

Спробуйте здійснити пошук файлів і папок, уважно вивчіть елементи управління діалогового вікна.
Пункт Настройка має каскадне меню і відкриває доступ до:

· папки Панель управления, що дозволяє змінювати параметри операційної системи;

· папки Принтери і факси, яка дозволяє виконувати управління всіми наявними принтерами і факсами, або встановлювати їх;

· налагоджувати Панель задач і меню Пуск;

· сетевые подключения.

Пункт Документы має каскадне меню доступу до ярликів останніх 15 документів, з якими працював на даному комп’ютері зареєстрований користувач (чи користувачі), а також папок, в яких вони зберігаються. Ці документи можна відкривати з каскадного меню і працювати з ними. Виділіть пункт і запишіть у зошит назви документів каскадного меню.

!!! Вилучити об’єкти з цього меню можна так:

1. Для Windows 98:

Пуск à Настройка àПанель задач і меню Пуск àперейти на вкладку меню Пуск àнатиснути кнопку Очистить.

2. Для Windows XP при класичному стилі Головного меню:

Пуск à Настройка àПанель задач і меню Пуск àперейти на вкладку меню Пуск àнатиснути кнопку Настроитьà натиснути кнопку Очистить.

Виконайте очищення папки Документы.

Пункт Программы відкриває доступ до всіх програм, встановлених системою. Деякі ярлики програм чи текстових документів об’єднані в папки, тому деякі пункти мають каскадні меню декількох рівнів. Хоча пункти меню Программы можна змінювати, додаючи та вилучаючи пункти каскадних меню, вдаватись до цих дій потрібно у крайніх випадках, які в цій роботі не розглядаються.

ВЕРХНЯ ЧАСТИНА Головного меню містить ярлики для швидкого запуску і відкриття документів, програм чи папок, з якими користувачу доводиться працювати найчастіше. В цій частині можна розмістити бажані для користувача ярлики.

Розміщення і вилучення ярликів в Головному меню системи

(для Windows XP ).

1. Виділити значок своєї мережної папки у вікні Мой комп’ютер.

2. Перетягнути значок своєї папки на кнопку Пуск правою чи лівою кнопкою Миші.

3. Переконатись в наявності ярлика в Головному меню системи.

4. Відкрийте Головне меню і клацніть на ярлику своєї папки правою кнопкою Миші.

5. Клацніть на команді Удалить контекстного меню ярлика, що відкрилось.

6. Переконатись в відсутності ярлика в Головному меню системи.

7. Повторіть кроки 1 – 4 цього завдання для остаточного розміщення ярлика вашої папки в Головному меню системи.

Тепер ви зможете відкривати свою папку з Головного меню системи.

Папка Мои документы є системною папкою, в якій за замовчуванням зберігаються документи користувача, за умови, що він не вказує іншу папку.

Стилі Робочого столу

Робочий стіл може мати два основних стилі:

1. Обычный (Классический) стиль

2. Стиль Web.

Стиль Web зручний насамперед при роботі у мережі Інтернет.

Для папок також можна застосувати такі види представлення об’єктів. Стиль Робочого столу чи будь-якої іншої папки насамперед впливає на спосіб виділення і відкриття об’єктів. Крім того, змінюється вигляд папки.

Управління об’єктами за допомогою Миші

Зручність роботи в середовищі операційних систем сімейства Windows значною мірою визначається використанням маніпулятора Миші і насамперед технології „вкажи і вибери”.

Миша має вигляд маленької пластмасової коробочки з двома або трьома кнопками у верxнiй частинi та кулькою в нижнiй. При перемiщеннi Мишi кулька обертається, а вiдповiдний електричний сигнал передається в пам’ять ПК, де він обробляється. Натискання на кнопкy Мишi зумовлює певну дiю. Миша використовується для виконання бiльшостi оперaцiй керування вибором i рисування. Втім, їx можна виконати i без Мишi, за допомогою клавiатури, але зручнiсть та ефективнiсть роботи при цьому значно знижуються. З Мишею пов’язаний графічний об’єкт Покажчик, який переміщується на екрані монітора при переміщенні Миші по поверхні. Покажчик Миші може набувати різного вигляду в залежності від того, яка дія виконується операційною системою. В режимі вибору дій Покажчик за замовчуванням має вигляд стрілки.

Для роботи з Мишею необхiдна спецiальна програма – драйвер Мишi. У стандартному комплектi ОС Windows передбачено драйвери для Миш рiзних виробникiв та iнших аналогiчних пристроїв-покажчикiв. Драйвери цих пристроїв підтримують стандарт «приєднай i працюй»(<Plug and Play»). Мишi такого типу розпiзнаються та вводяться в роботу системи автоматично.

Найчастiше в роботi застосовується лiва кнопка Мишi. Тому, якщо не вказано на використання правої кнопки, мається на увазі ліва кнопка Миші.

Клацнути означає швидко натиснути і відпустити ліву копку Миші. Клацнути на об’єкті – розташувати Покажчик Миші над об’єктом і клацнути. Двічі клацнути – два рази поспіль швидко натиснути і відпістити ліву кнопку Миші. Права кнопка Миші за замовчуванням є кнопкою, натискання якої відкриває контекстне меню.

Меню —прямокутна ділянка екрану монітора з переліком пунктів-команд, з поміж яких одночасно можна обрати тільки одну.

Контекстне меню —це меню, що відкривається при натисканні правої кнопки Миші, являє собою перелік команд, які можна виконати над даним об’єктом.

Кожний різновид об’єктів має свій склад команд контекстного меню.

Перетягнути об’єкт (чи виділені об’єкти) означає змінити координати його положення на Робочому столі чи в якійсь іншій папці. Але ця технологія має більш глибокий зміст і забезпечує зручний спосіб роботи насамперед з файловою системою. При перетягуванні об’єкта на значок певної папки можна виконати його переміщення, чи копіювання, чи створити його ярлик у цій папці. Якщо виконати перетягування документа на значок принтера чи ярлика принтера, то можна здійснити його друкування. Англомовна назва технології перетягування – технологія „Drag &Drop” („Перенести і залишити”). Перетягувати об’єкт можна лівою або правою кнопкою Миші незалежно від стилю папки. За технологією виконання перетягнути – розмістити Покажчик Миші над об’єктом, потім натиснути та утримувати натиснутою ліву (або праву) кнопку Миші і перемістити в потрібне місце. Якщо перетягування виконується правою кнопкою Миші, то відкриється контекстне меню, в якому потрібно клацнути на команді Переместить, Копировать, Создать ярлик чи Отменить в залежності від бажаної дії. Команда Отменить означає, що дія відміняється.

Технологія перетягування використовується і для обміну даними між документами шляхом перетягування виділеного з одного вікна в інше та для створення файлу-фрагменту на Робочому столі.

Перетягування лівою кнопкою Миші об’єкта чи виділених об’єктів на значок папки означає переміщення, якщо папка початкового місцезнаходження об’єкта і папка призначення знаходяться на одному фізичному чи логічному диску. Якщо ж вказані папки знаходяться в файлових структурах різних дисків, то це буде копіювання. Для того, щоб при перетягуванні лівою кнопкою Миші було виконане не переміщення, а копіювання, потрібно утримувати клавішу Ctrl.

Щоб видiлити якийсь об’єкт на Робочому столі чи в іншій папці, треба клацну­ти на ньому при класичному стилі папки або розташувати над ним і трохи затримати Покажчик Миші при стилі Web. Для зняття виділення об’єкта чи об’єктів досить клацнути на вільному від значків місці Робочого столу чи папки. Виділення використовують також, щоб вибрати пункт меню, кнопки, перемикача тощо.

Для відкриття об’єкта (відкриття папки чи документа, за­пускання програми на виконання тощо) треба двiчi клацнути на ньому при класичному стилі Робочого столу чи папки або клацнути на ньому при стилі стилі Web. Можна відкрити об’єкт і правою кнопкою Миші, вибираючи з контекстного меню команду Открыть. Відкритий об’єкт відображається у вікні, що являє собою обмежену прямокутну частину екрана монітора. Саме за допомогою вікон відбувається робота в Windows.

Якщо Миша має три кнопки, то клацання середньою замiнює подвiйне клацання лiвою кнопкою.

У зв’язку з тим що Миша є головним засобом керування дiями у Windows, її можна настроїти так, щоб врахувати особливостi користувача (змiнити швидкiсть перемiщення; помiняти мiсцями лiву та праву клавiшi для лiвшi; змiнити iнтервал мiж клацаннями при подвiйному клацаннi, вигляд Покажчика Мишi; ввiмкнути режим шлейфа Мишi для рiдкокристалiчного екрану портативного ПК, що дасть змогу краще стежити за пере­мiщенням Покажчика. Настроїти Мишу можна, використавши об’єкт Клавіатура системної папки Панель управления.

Виділення групи об’єктів на Робочому столі чи у будь-якій папці

· Виділення групи суміжних об’єктів. Існують два способи, які можна виконати з використанням Миші.

1. Виділити перший об’єкт. Натиснути і утримувати натиснутою клавішу Shift. Виділити останній об’єкт групи. Відпустити клавішу Shift.

2. Виділити перший об’єкт. Утримуючи натиснутою ліву кнопку Миші і переміщуючи Мишу, охопити рамкою потрібні об’єкти.

· Виділення несуміжних об’єктів.

1. Виділити перший об’єкт. Натиснути і утримувати натиснутою клавішу Ctrl. Виділити по черзі необхідні об’єкти. Відпустити клавішу Ctrl.

Виділена група об’єктів має своє контекстне меню, кожна команда якого виконується відносно всіх виділених об’єктів.

· Виділення всіх об’єктів.

Існують такі способи.

1. У вікні папки (крім Робочого столу): Меню Правка, Выделить всё.

2. Одночасно натиснути Ctrl+A.

· Виділення об’єктів з використанням команди „обратить выделение”.

Цей спосіб виділення об’єктів використовують для виділення об’єктів в папках, коли потрібно виділити більшість об’єктів серед усіх об’єктів. Тоді виділяють ті об’єкти, які не потрібно виділяти (їх менше). Потім відкривають меню Правка і клацають на команді Обратить выделение, внаслідок якої будуть виділені потрібні об’єкти, суміжні чи несуміжні.

Перевірте всі способи виділення.

Завдання 2. Вивчення різновидів об’єктів Робочого столу.

8. Перелічити всі об’єкти Робочого столу вашого комп’ютера, зазначте різновид об’єктів: папки, документи, ярлики, панелі.

9. Визначте стиль Робочого столу.

10. Спробуйте виділити суміжні об’єкти, застосовуючи обидва способи.

11. Спробуйте виділити несуміжні об’єкти Робочого столу.

Завдання 3. Вивчення властивостей Робочого столу

1. Відкрийте контекстне меню Робочого столу, клацнувши правою кнопкою Миші на вільному місці (не на його об’єктах). Запишіть у зошит склад команд контекстного меню Робочого столу. Які команди доступні, а які недоступні?

2. Відкривши контекстне меню Робочого столу, вивчіть і перепишіть у зошит склад команд каскадного меню команди Упорядочить значки, яка визначає впорядкування об’єктів на Робочому столі.

3. Відкривши контекстне Робочого столу, вивчіть і перепишіть у зошит склад команд каскадного меню команди Создать. Які команди доступні і які недоступні?

4. Відкривши контекстне Робочого столу, клацніть на команді Свойства. Які вкладки містить вікно? Запишіть у зошит. Вивчіть кожну вкладку, продивляючись її складові.

5. Не встановлюйте пароль на заставку – це заборонено!

6. Закрийте діалогове вікно Свойства.

Завдання 4. Вивчення властивостей папки Мой компьютер

1. Відкрийте папку Мой комп’ютер. Запишіть у зошит перелік локальних ресурсів комп’ютера і засобів управління. Закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

2. Відкрийте контекстне меню папки Мой комп’ютер, клацнувши правою кнопкою Миші на значку папки. Запишіть у зошит склад команд контекстного меню папки Мой комп’ютер. Які команди доступні і які недоступні?

3. Відкрийте контекстне меню папки Мой комп’ютер, клацніть на команді Свойства. Запишіть назви вкладок вікна Свойства. Нічого не змінюючи, вивчіть кожну вкладку, після чого закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

Завдання 5. Вивчення властивостей папки Сетевое окружение

1. Відкрийте папку Сетевое окружение. Запишіть у зошит перелік мережних ресурсів комп’ютера. Закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

2. Відкрийте контекстне меню папки Сетевое окружение, клацнувши правою кнопкою Миші на значку папки. Запишіть у зошит склад команд контекстного меню папки Сетевое окружение. Які команди доступні і які недоступні?

3. Відкрийте контекстне меню папки Сетевое окружение, клацніть на команді Свойства. Запишіть назви вкладок вікна Свойства. Нічого не змінюючи, вивчіть кожну вкладку, після чого закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

Завдання 6. Вивчення властивостей папки Корзина

1. Відкрийте папку Корзина. Запишіть у зошит перелік об’єктів у цій папці та визначте їх різновид. Закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

2. Відкрийте контекстне меню папки Корзина, клацнувши правою кнопкою Миші на значку папки. Запишіть у зошит склад команд контекстного меню папки Корзина. Які команди доступні і які недоступні?

3. Відкрийте контекстне меню папки Корзина, клацніть на команді Свойства. Запишіть назви вкладок вікна Свойства. Нічого не змінюючи, вивчіть кожну вкладку, після чого закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

Завдання 7. Вивчення властивостей Панелі задач

1. Уважно вивчіть складові Панелі задач. Запишіть у зошит перелік об’єктів на Панелі задач і місце їх розташування.

2. Перетягуванням розташуйте Панель задач у верхній частині екрану, потім у лівій частині та правій.

3. Відкрийте контекстне меню Панелі задач та вивчіть склад команд та їх каскадних меню.Запишіть у зошит.

4. Відкрийте контекстне меню Панелі задач клацніть на команді Свойства. Запишіть назви вкладок вікна Свойства. Нічого не змінюючи, вивчіть кожну вкладку, після чого закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

Завдання 8. Вивчення властивостей папки Мои документы

4. Відкрийте папку Мои документы. Запишіть у зошит перелік об’єктів у цій папці та визначте їх різновид. Закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

5. Відкрийте контекстне меню папки Мои документы, клацнувши правою кнопкою Миші на значку папки. Запишіть у зошит склад команд контекстного меню папки Мои документы. Які команди доступні і які недоступні?

6. Відкрийте контекстне меню папки Мои документы, клацніть на команді Свойства. Запишіть назви вкладок вікна Свойства. Нічого не змінюючи, вивчіть кожну вкладку, після чого закрийте вікно, клацнувши на кнопці .

7. Створіть власну папку і дайте їй ім’я. Для цього відкрийте папку Мои документы, на вільному місці відкрийте контекстне меню робочої області папки, виділіть команду Создать, з каскадного меню виберіть Папку, після чого, нічого не змінюючи, з клавіатури введіть ім’я папки – Zvit_2 і натисніть клавішу Enter.

8. Використовуючи технологію Drag & Drop, виберіть певний документ папки Мои документы і створіть:

а) ярлик цього документа в вашій папці Zvit_2;

б) копію цього документа в вашій папці Zvit_2;

в) відкрийте папку Мой компьютер, папку власну мережну папку і перетягніть папку Zvit_2 на значок своєї папки на сервері;

г) перетягніть значок своєї папки на сервері правою кнопкою Миші на кнопку Пуск і створіть ярлик своєї папки; після цього переконайтесь в наявності ярлика вашої папки в Головному меню системи;

д) виділіть фрагмент тексту цієї лабораторної роботи і перетягніть його лівою кнопкою Миші на Робочий стіл – на Робочому столі з’явиться файл-фрагмент цього тексту, який можна перетягувати в будь-який інший документ у разі потреби;

е) перетягніть створений файл-фрагмент у Корзину і виконайте очистку Корзини за допомогою відповідної команди її контекстного меню.

Завдання 9. Порівняйте контекстні меню вивчених об’єктів і зробіть висновки. Запишіть висновки у звіт.

Завдання 10. Захистіть виконану роботу.

Перелік питань до захисту практичноъ роботи

1. Що таке Робочий стіл?

2. Які об’єкти присутні на Робочому столі вашого комп’ютера?

3. Які стилі Робочого столу існують і як встановити стиль?

4. Як виділити об’єкт?

5. Як відкрити об’єкт?

6. Як перемістити об’єкт перетягуванням?

7. Як виділити суміжні об’єкти?

8. Як виділити несуміжні об’єкти?

9. Які локальні ресурси має ваш ПК?

10. Які мережеві ресурси має ваш ПК?

11. Чи можна створити папку у папках Мой комп’ютер, Корзина, Сетевое окружение?

12. Чи можна створити папку на Робочому столі? У папці Мои документы?

13. Що таке контекстне меню? Чи можна поміняти між собою функції лівої і правої кнопок Миші?

14. Яка технологія виконання перетягування об’єктів?

15. Яка папка комп’ютера є кореневою папкою?

16. Яке призначення має кнопка Пуск Панелі задач?

17. Для чого існує панель Быстрый запуск?

18. Чи може папка Корзина функціонувати так, що об’єкти будуть вилучатись без вміщення в неї?

19. Яке значення має технологія перетягування (“Drag & Drop”) в операційних системах Windows?

20. Як виконати переміщення об’єкта (чи об’єктів) з однієї папки в іншу за технологією “Drag & Drop”?

21. Як виконати копіювання об’єкта (чи об’єктів) з однієї папки в іншу за технологією “Drag & Drop”?

22. Як створити ярлик об’єкта в певній папці за технологією “Drag & Drop”?

23. Як виконати видалення об’єкта (чи об’єктів) деякої папки за технологією “Drag & Drop”?

24. Як розмістити ярлик своєї папки на сервері в Головному меню операційної системи локального комп’ютера за технологією “Drag & Drop”?

25. Яка роздільна здатність монітора на вашому робочому місці?

 

П р а к т и ч н а р о б о т а №2.2

Тема: Операційні системи Windows. Робота з вікнами програм та діалоговими вікнами.”

Мета: з асвоїти основні методи роботи з типовими вікнами програм та діалоговими вікнами; набути навички переміщення вікон, зміни розміру типових вікон програм; вивчити основні елементи управління діалогових вікон та вікон програм.

Хід роботи

У зошиті для практичних робіт записати тему і мету роботи, скласти звіт виконання практичної роботи..

Завдання 1. Робота з типовими вікнами програм (вікна папок та вікна програм)

Вивчіть складові та елементи управління типового вікна програм

1. Відкрийте папку Мои документы.

2. Вивчіть складові і кнопки управління смуги заголовка.

3. Вивчіть головне меню вікна і склад команд окремих меню.

4. Вивчіть склад кнопок стандартної панелі інструментів та панелі адрес.

5. Вивчіть елементи управління вертикальної та горизонтальної смуг прокрутки (якщо вони присутні у вікні).

6. Вивчіть вміст робочої області вікна.

7. Вивчіть рядок стану вікна.

8. Відкрийте меню Вид і вивчіть способи відображення об’єктів у робочій області вікна. Запишіть у зошит. Застосуйте по черзі кожний з цих способів для вікна Мои документи. Зробіть висновки.

9. Відкрийте контекстне меню робочої області вікна (клацніть правою кнопкою на вільному місці робочої області) і вивчіть склад команд. Запишіть у зошит. Визначте і запишіть у зошит способи впорядкування значків в робочій області вікна. Запишіть у зошит.

10. Впорядкуйте значки об’єктів робочої області по розміру. Виділіть перший файл (не папку) і в рядку стану з’ясуйте його розмір. Виділіть останній файл і з’ясуйте його розмір. Зробіть висновки.

Зауваження. Якщо рядок стану не відображається, то потрібно зайти в меню Вид і клацнути на команді Строка состояния – зліва від цієї команди з’явиться прапорець, ознака відображення рядка стану у вікні.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 955. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия