Студопедия — П р а к т и ч н а р о б о т а №4
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

П р а к т и ч н а р о б о т а №4

6.1. Які функції виконують системні утиліти ping.exe, tracert.exe, ipconfig?

6.2. Які формати мають командні рядки для запуску програм ping.exe, tracert.exe, ipconfig.exe?

6.3. Яке призначення має кожний параметр програм ping.exe, tracert.exe?

6.4. Які повідомлення виводять до екрана програми ping.exe, tracert.exe, ipconfig.exe при їх запуску з кожним параметром окремо?

7 Зміст звіту

7.1 Титульний лист згідно стандарту.

7.2 Мета роботи.

7.3 Повний перелік функцій та параметрів програм ping.exe, tracert.exe, ipconfig.exe з поясненнями, які виводяться довідковою підсистемою.

7.4 Результати запуску програми ping.exe у мережі (повідомлення програми при її роботі з усіма окремими параметрами).

7.5 Результати запуску програми tracert.exe у мережі (повідомлення програми при її роботі з усіма окремими параметрами).

7.6 Результати запуску програми ipconfig.exe у мережі (повідомлення програми при її роботі).

7.7 Опис доступного мережного оточення на робочому місці та локальних ресурів, якими можуть користуватися інші абоненти поточної ЛОС.

7.8 Висновки за результатами роботи.

8 Література

8.1Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии, протоколы: учебник для вузов. 3-е изд.-СПб: Питер, 2006.

8.2Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни “Мережі ЕОМ” для студентів фаху 8.091501 “Комп’ютерні системи та мережі”, 7.091506 “Спеціалізовані комп’ютерні системи” усіх форм навчання /Укл.: Б.Т.Солдатов, О.Г.Маркін, О.І.Вершина. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2002. – 60 с.

8.3Лозікова Г.М. Комп’ютерні мережі: Навчально-методичний посібник. –К.: Центр навчальної літератури, 2004.- 128с.

П р а к т и ч н а р о б о т а №4

Тема: “ Операційні системи Windows. Робота з файловою системою. Використання програми Проводник”

Мета: засвоїти технологію роботи з файловою системою в операційних системах Windows; сформувати навички виконання основних операцій: перегляду, копіювання, перейменування, переміщення, вилучення та відновлення вилучених файлів та папок в середовищі програми Проводник (Explorer); засвоїти можливі способи представлення об’єктів в папках та їх впорядкування.

Хід роботи

Запишіть у зошит тему практичної роботи та її мету.

Завдання 1. Уважно прочитайте теоретичні відомості, занотуйте необхідне.

Файлова система ОС Windows має деревоподібну ієрархічну структуру. Під час переміщення, наприклад, фай­ла з папки, розташованої на одному диску, в іншу папку, розміщену на іншому диску, необхідно послідовно відкри­ти папки на першому диску, щоб досягти вихідної папки, а потім — на другому, щоб на екрані з'явилася цільова папка. Тому при виконанні операцій з інформаційними об'єктами (папками, файлами та ярликами) бажано мати швидкий доступ до цих об'єктів з урахуванням ієрархічності їх розміщення у файловій системі.

Такий наочний перехід з однієї гілки дерева файлової системи на іншу реалізовано у програмі Проводник,при­значеній для спрощення виконання операцій з інформа­ційними об'єктами (створення папок, файлів і ярликів, переміщен­ня об'єктів та ін.), що розміщуються як на ПК певного користувача, так і на інших комп'ютерах, підключених до локальної мережі.

Структура вікна програми Проводник

Вікно програми Проводник за замовчуванняммає дві панелі: ліву (панель ресурсів комп'ютера) і праву (панель вмісту виділеної папки).

На найвищому рівні панелі ресурсів розміщується Ро­бочий стіл, оскільки з нього є доступ до решти ресурсів — папок Мой компьютер, Сетевое окружение і Корзина. Ці три компоненти належать до одного рівня ієрархії.

Якщо з нижньої частини значка якогось об'єкта вихо­дить вертикальна штрихова лінія, то всі значки, з'єднані з нею горизонтальними лініями, є елементами цього об'єкта. Наприклад, диски є елементами папки Мой компьютер.

Ліворуч від значка об'єкта у прямокутній рамці може бути знак «+» або «-». При клацанні Мишею на знаку «+» з'являється «дерево» об'єкта.з «гілками», показуючи, які папки входять до нього (наприклад, які папки є на диску С:). При цьому знак «+» замінюється знаком «-». При клацанні Мишею на знаку «-» відбувається зворот­ній процес — вузол згортається («гілки» вилучаються).

Якщо розгорнуто багато папок, то для перегляду дов­гої деревоподібної структури можна скористатися вер­тикальною лінійкою прокручування.

Переміщення по дереву в панелі ресурсів не змінює вміст правої панелі, що є звичайним вікном папки. Для зміни вмісту тут досить клацнути мишею на значку папки, яка цікавить, у панелі ресурсів. Таке переміщення по дереву дає змогу вибрати об'єкт швидше, ніде при послі­довному відкриванні вкладених папок.

Стандартна панель інструментів вікна програми Проводник

Панель інструментів вікна програми Проводник, містить кнопки, натискання яких приводить до виконання таких дій:

• Назад, Вперед — активізація дій, що виконува­лись перед поточною дією (Назад) і після неї (Вперед);

• Вверх — перехід до вищого рівня об'єктів (па­пок, дисків);

• Вырезать — переміщення виділених об'єктів у бу­фер обміну;

• Копировать — копіюван­ня виділених об'єктів (папок, файлів) у буфер обміну;

• Вставить — вставлення об'єктів (папок, файлів) із буфера обміну;

• Отменить — скасування дії;

• Удалить — вилучення виділених об'єктів (папок,файлів);

• Свойства — перегляд таких властивостей виділе­ного об'єкта (диска, папки, файла), як розмір, дата останньої модифікації, атрибути тощо;

• Вид — список, що містить такі режими відображення об’єктів:

 

Крупные значки —виведен­ня значків об’єктів у збільшеному вигляді;

Мелкие значки — виведен­ня значків об’єктів у зменшено­му вигляді;

Список — перелік тільки об’єктів у вигляді списку;

Таблица — перелік об’єктів із зазначен­ням їхніх характеристик (розмір, тип файла, дата і час останньої модифікації тощо).

Під панелями вікна є рядок стану, що містить таку інформацію: кількість виділених об'єктів; розмір пам'я­ті, яку вони займають; розмір вільного місця на диску; коментар до вибраної команди головного меню.

Завдання 2.Вивчити способи активізації програми Проводник.

Активізуйте програму Проводник одним із способів:

1) З контекстного меню кнопки Пуск.

2) З контекстного меню будь-якої згорнутої папки чи ярлика папки, наприклад, Мои документы.

3) За допомогою клавіатури, одночасно натиснувши клавіші Win та E.

4) З меню Вид вікна будь-якої відкритої папки, наприклад, папки Мой компьютер. Потрібно відкрити меню Вид àПанели обозревателяàПапки.

5) При натиснутій клавіші Shift двічі клацнути на значку папки чи значку ярлика папки.

6) З Головного меню системи: кнопка ПускàПрограммыàПроводник.

7) З використанням пункту Найти Головного меню системи: системи: кнопка ПускàНайти. В діалоговому вікні вказати ім’я програми та місце пошуку – системний диск, зазвичай С:.

Таким чином, існує щонайменше 7 способів запуску програми Проводник.

При будь-якому способі запуску програми Проводник відкривається її вікно, різниця полягає лише в початкому виділенні певної папки у лівій панелі і відтворенні її вмісту у правій панелі вікна програми. Проведіть дослідження цього питання.

 

 

Завдання 3.Робота з панелями вікна програми Проводник.

Активізуйте програму Проводник одним з відомих вам способів. З’ясуйте, яка інформація відтворюється у лівій та правій панелях вікна програми Проводник. Навчіться змінювати розміри панелей програми. Для зміни розміру панелей підведіть вказівник Миші до лінії розділу панелей і, коли вказівник набуде вигляду двонапрямленої стрілки, натисніть ліву кнопку Миші і перетягніть лінію розділу у потрібне місце. Вивчіть різницю між операціями у лівій панелі - розгорнення папки (клацнути на кнопці +) та відкриття папки (виділення папки ). Навчітьсяь згортати розгорнуті папки у лівій панелі (щоб згорнути папку потрібно клацнути на кнопці – зліва від папки.). З одної панелі на іншу можна перейти і шляхом натискання клавіші Tab на клавіатурі, а для переходу між об’єктами використати групу стрілок.

 

Завдання 4.Копіювання файлів у вікні програми Проводник.

1. Скопіюйте файл Практична робота №5 з своєї папки на Робочому столі локального комп’ютера у папку Мои документы: для цього у лівій панелі вікна Проводник віділіть спочатку свою папку на Робочому столі. Тоді у правій панелі будуть відображені об’єкти цієї папки. Знайдіть у правій панелі потрібний об’єкт. Застосуйте відомий вам спосіб копіювання (технологія Drag&Drop чи спосіб копіювання через буфер обміну). Опишіть у зошиті всі можливі способи виконання копіювання.

2. Перевірте наявність скопійованого файла у папці Мои документы- для цього потрібно видылити папку Мои документы у лівій панелі і переглянути її вміст у правій панелі.. Перейменуйте цей файл, надавши йому нового ім’я Практ_ робота_5. Застосуйте для цього один з відомих вам способів. Опишіть у зошиті всі можливі способи виконання перейменування.

3. Скопіюйте в буфер обміну вікно програми Проводник. Створіть у своїй папці документ програми WordPad, дайте ім’я документу zvit6,відкрийте документ і вставте скопійоване у буфер обміну вікно програми Проводник..

Завдання 5.Створення папок та технологія Drag&Drop у вікні програми Проводник.

1. Створіть у своїй папці папку з ім’ям ОС. Виділіть відомим Вам способом раніше виконані практичні роботи. Скопіюйте їх у свою папку способом перетягування лівою кнопкою (утримуючи при цьому клавішу Сtrl). Повторіть цю ж операцію перетягування правою кнопкою Миші, обираючи з контекстного меню команду Копировать. На запитання у діалоговому вікні, яке при цьому відкриється, натисніть кнопку Заменить.

2. Виділіть у лівій панелі Проводника свою створену папку ОС. Встановивши для неї спосіб відображення об’єктів Таблица з меню Вид, перегляньте і запишіть ім’я, розмір і дату створення кожного файла цієї папки у правій панелі вікна програми Проводник. Впорядкуйте у вікні своєї папки об’єкти за розміром: меню Вид®Упорядочить значки® по размеру. Зверніть увагу на зміни, які відбулись у вікні папки. З’ясуйте ім’я і розмір найбільшого і найменшого файлів у папці ОС.

3. Відмініть одним з відомих Вам способів останню дію.

4. Поновіть відмінену Вами дію.

5. Створіть у своїй папці ще одну папку і дайте їй ім’я MS Word.

6. Виділіть у папці ОС три будь-які об’єкти і вилучіть їх з папки одним з відомих Вам способів. Опишіть цей спосіб. Які інші способи виконання цієї операції Ви знаєте?

7. Який найпростіший спосіб відновлення вилучених об’єктів Ви можете запропонувати у даній ситуації? Опишіть цей спосіб і виконайте.

8. Відкрийте свою папку Прізвище та ім’я.

9. Виділіть у папці Прізвище та ім’я всі файли і перемістіть їх простим перетягуванням лівою кнопкою Миші у папку MS Word.

10. Відмініть останню виконану дію.

Завдання 6.Створення ярликів у вікні програми Проводник.

1. Використовуючи програму Проводник створіть ярлик своєї папки, розміщеної на сервері, на Робочому столі локального комп’ютера. Опишіть технологію використаного Вами способу.

2. Використовуючи рядок стану вікна програми Проводник, з’ясуйте і запишіть у зошит кількість об’єктів папки Мои документы локального комп’ютера та їх сумарний розмір.

Завдання 7.Друк документів з вікна програми Проводник.

1. Крім виконаних Вами операцій з вікна програми Проводник можна відправити на друк документ. Потрібно виділити його і клацнути на кнопці Печать на стандартній панелі інструментів. Або відкрити його контекстне меню і вибрати пункт Печать.

2. Навчіться виконувати такі операції з панелями програми Проводник:

· змінювати розміри панелей;

· приховувати та відтворювати панелі;

· з’ясувати різновиди інформації, яку можна відтворювати у лівій панелі за допомогою меню Вид®Панели обозревателя; запишіть клавіатурні еквіваленти відображення відповідних панелей; з’ясуйте, як відобразити у лівій панелі структуру папок, якщо цей режим вимкнуто і запишіть у зошиті.

Завдання 8.Захистіть виконану роботу.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Команда TRACERT | П р а к т и ч н а р о б о т а №4. 1. Яке призначення має програма Проводник?

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 625. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия