Студопедия — Романенко А.О.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Романенко А.О.






Фьюзер
Лезо очищення
Рисунок 1 - Загальна схема чорно-білого лазерного принтера

Найважливішою частиною принтера е джерело світла - лазер та оптико-механічна система дзеркал і лінз, що переміщуе промінь лазера по поверхні фото барабана. Швидкість обертання дзеркала складае порядку 7-15 тис. об./хв. Для того, щоб збільшити швидкість друку не збільшуючи швидкість обертання дзеркала, його виконують у вигляді багатогранноі призми. Обертове дзеркало розгортае промінь у вигляді рядка прихованого зображення на поверхні фото барабана. Після формування рядка спеціальний кроковий двигун повертае барабан для формування наступноі. Цей зсув відповідае роздільній здатності принтера по вертикалі і зазвичай становить 1/300 або 1/600 дюйма.


Процес утворення прихованого зображення на барабані нагадуе формування растра на екрані телевізійного монітора. Лазер генеруе дуже тонкий світловий промінь. Відбиваючись від грані призми, цей промінь освітлюе заряджену поверхню фото барабана, знімаючи заряд з фоторецептора в точці експонування. Для одержання точкового зображення лазер вмикаеться і вимикаеться за допомогою керуючого мікроконтролера. При цьому фонові ділянки фоторецептора залишаються зарядженими. При контакті тонер притягуеться підложкою у ділянки з низьким потенціалом, пробиті лазером. Зображення, сформоване на барабані, переноситься на папір і потім закріплюеться нагріванням (рис. 1). Схему пристрою кольорового лазерного принтера наведено на рис. 2.

Для друку за один прохід по паперу використовуються гнучка світлочутлива стрічка, вкрита шаром селену, і стрічка перенесення, на якій формуються зображення для всіх чотирьох кольорів. Зображення, сформоване на стрічці перенесення, переноситься на папір і потім закріплюеться нагріванням. Кольоровий друк забезпечуеться використанням різнобарвного тонеру (CMYK модель). При цьому на копію послідовно напилюется тонер різних кольорів. Внаслідок змішування порошків виходить кольорова копія. Тонер кожного кольору зберігаеться в окремому бункері із власним магнітним валом і носіем. У деяких апаратах папір позиціонуеться на валу перенесення, а потім входить у контакт із фоторецептором. Процес повторюеться 4 рази. У деяких апаратах тонер спочатку переноситься на вал перенесення, а потім на папір.


 

Пристрій картриджа лазерного друку

Розглянемо пристрій картриджа для принтера Laser Jet 5L фірми Hewlett Packard. У цьому типовому картриджі можна виділити два основних відділення: відділення для відпрацьованого тонера і тонерний відсік.

Основні конструктивні елементи відділення для відпрацьованого тонера:

1. Фото барабан (Organic Photo Conductor (OPCJ Drum). Являе собою алюмініевий циліндр, вкритий органічним світлочутливим і фотопровідним матеріалом (зазвичай оксидом цинку), що здатний зберігати образ, який наноситься лазерним променем.

2. Вал первинного заряду (Primary Charge Roller (PCR)). Забезпечуе рівномірний негативний заряд барабана. Виконаний зі струмопровідноі гумовоі або поролоновоі основи, нанесено! на металевий вал.

3. «Вайпер», ракель, що чистить лезо (Wiper Blade, Cleaning Blade). Очищае барабан від залишків тонера, що не був перенесений на папір. Конструктивно виконаний у вигляді металевого каркаса (stamping) з поліуретановою пластиною (blade) на кінці.

4. Лезо очищення (Recovery Blade). Перекривае область між барабаном і бункером для відпрацьованого тонера. Recovery Blade пропускае тонер, що залишився на барабані, всередину бункера і не дае йому висипатися у зворотному напрямку (з бункера на папір).

Основні конструктивні елементи тонерного відсіку:

1. Магнітний вал (Magnetic Developer Roller, Mag Roller, Developer Roller). Являе собою металеву трубку, всередині якоі знаходиться нерухомий магнітний сердечник. До магнітного вала притягуеться тонер, що перед подачею на барабан здобувае негативний заряд під діею постійноі або змінноі напруги.

2. «Доктор» (Doctor Blade, Metering Blade). Забезпечуе рівномірний розподіл тонкого шару тонера на магнітному валу. Конструктивно виконаний у вигляді металевого каркаса (stamping) із гнучкою пластиною (blade) на кінці.

3. Ущільнювальне лезо магнітного валу (Mag Roller Sealing Blade). Тонка пластина, аналогічна за функціями Recovery Blade. Перекривае область між магнітним валом і відсіканням подачі тонера. Mag Roller Sealing Blade пропускае тонер, що залишився на магнітному валу, всередину відсікання, запобігаючи витоку тонера у зворотному напрямку.

4. Бункер для тонера (Toner Reservoir). Всередині нього знаходиться робочий тонер, що буде перенесений на папір у процесі друку. Крім того, у бункер вбудований активатор тонера (Toner Agitator Bar) - дротова рамка, призначена для перемішування тонера.

5. Пломба, чека (Seal). У новому (або регенерованому) картриджі тонерний бункер запечатаний спеціальною пломбою, що запобігае витоку тонера під час транспортування картриджа. Перед початком експлуатаціі ця пломба видаляеться.

5. Основні етапи чорно-білого лазерного друку

Коли включаеться принтер, усі компоненти картриджа починають рухатися: відбуваеться підготовка картриджа до друку. Цей процес аналогічний процесу друку, але лазерний промінь не включаеться. Потім рух компонентів картриджа зупиняеться - принтер переходить у стан готовності до друку (Ready).

Після відправлення документа на друк у картриджі лазерного принтера відбуваються такі процеси:

1. Зарядка барабана. Зарядка фоторецептора - це процес нанесення рівномірного заряду певноі величини на поверхню фоторецептора. Зарядка відбуваеться коротроном. Існуе кілька іхніх видів, які ми розглянемо подальшому.

Для зарядки на коротрон подаеться високий потенціал за допомогою високовольтного блока живлення. Між коротроном і фоторецептором утвориться різниця потенціалів у декілька кіловольт, що призводить до ударноі іонізаціі повітря (коронний розряд) й іони накопичуються на поверхні фоторецептора. Частина електронів із заземленоі підложки стікае на землю, при цьому в матеріалі підложки, поблизу межі з фото провідником виникае надлишковий заряд, протилежний заряду на поверхні фоторецептора. Екран коротрона заземлюеться, щоб різниця потенціалів між фоторецептором і коронним розрядом не зменшувалася, оскільки ця різниця повинна перевищувати граничну напругу корони (напруга, нижче якоі не виникае коронний розряд).

Звичайний коротрон е тонким дротом зі стійкого до окислювання матеріалу, натягнутий на залізному екрані. При забрудненні або окислюванні дроту відбуваеться погіршення якості копіі. При забрудненні екрана можливе проскакування іскри між фоторецептором і коротроном, що призводить до необоротного вигоряння фоторецептора.

Скоротрон - зарядний пристрій, що дозволяе регулювати величину заряду на поверхні фоторецептора. У ньому крім дроту використовуеться сітка, на яку також подаеться напруга. Це дозволяе одержати заряд на поверхні фоторецептора, який не перевищуватиме певне значення.

Дикоротрон - дозволяе ще більш точно регулювати величину заряду. Він складаеться з двох активних елементів: коронода та екрана. На коронод подаеться змінна напруга порядку 5-6 кВ, а на екран - постійна 1-3 кВ. При цьому позитивні іони переміщуються від коронода до екрана, а негативні

- до фоторецептора.

Коротрон служить джерелом озону, що виходить від копіювального апарата під час роботи. Слід зазначити, що під час використання фільтрів і іхньоі своечасноі заміни запах не відчуваеться. У цей час фірми-виробники переходять на без озонову технологію.

2. Експонування. Негативно заряджена поверхня барабана експонуеться лазерним променем тільки в тих місцях, на які буде нанесено тонер. Під діею світла фото чутлива поверхня барабана частково втрачае негативний заряд. Таким чином, лазер експонуе на барабан скрите зображення у вигляді точок з ослабленим негативним зарядом.

3. Нанесення тонера. На цьому етапі скрите зображення на барабані за допомогою тонера перетворюеться у видиме зображення, що буде перенесено на папір. Тонер являе собою дрібнодисперсний порошок, частки якого складаються з полімеру або гуми і барвника (для чорного тонера зазвичай використовуеться сажа). Можливі два варіанти прояву - однокомпонентний і двокомпонентний. Розглянемо спочатку двокомпонентний спосіб.

Двокомпонентний спосіб використовуеться тільки у випадку негативноі зарядки фоторецептора. Тонер з бункера через спеціальний дозуючий пристрій подаеться в бункер з носіем. Носій (девелопер) являе собою частки магнітного матеріалу, вкритого полімером. Прилипання тонера до носія відбуваеться за рахунок трібоелектризаціі (електризаціі тертям). У процесі тертя частки тонера і носія здобувають різні заряди і тонер рівномірно вкривае носій. Носій у свою чергу прилипае до магнітного вала, що е порожнім валом з постійними магнітами всередині. Вал, вкритий носіем з тонером, входить у безпосередній контакт із фоторецептором, внаслідок чого частки тонера, які мають заряд, протилежний заряду фоторецептора, притягуються до його заряджених ділянок.

Чистий носій із залишками тонера знову потрапляе до бункера. Носій знову змішуеться з тонером і потрапляе на магнітний вал. Сам носій не витрачаеться в процесі проявлення. Однак внаслідок тертя носій втрачае полімерний шар, що призводить до його нездатності притягати тонер. Крім того, такий носій може викликати механічне ушкодження фоторецептора. Для того, щоб тонер не переносився на слабко заряджені ділянки фоторецептора, на магнітний вал подаеться напруга зсуву, порядку 100 - 500 В, знак якого збігаеться зі знаком заряду на фоторецепторі. За рахунок цього сила притягання тонера до вала збільшуеться і тонер не переноситься на слабко заряджені ділянки. Регулюючи величину напруги зсуву можна регулювати насиченість копіі, наприклад для створення доброі копіі з поганого оригіналу. Сучасні апарати зазвичай самі досить добре регулюють якість копіі, практично не вимагаючи втручання оператора. Однокомпонентне проявлення зазвичай використовуеться в апаратах малого класу і лазерних принтерах. У цьому випадку потрібен тонер іншого складу. Зазвичай такий тонер коштуе дорожче. Однокомпонентне проявлення не передбачае наявності носія. У цьому випадку тонер виготовляеться із суміші часток магнітного матеріалу, полімеру і барвника. З бункера тонер потрапляе на магнітний вал. Над валом, на виході з бункера, розташовуеться заряджаюче лезо (ракель), що виконуе дві функціі:

- регулюе кількість тонера на валу;

- заряджае частки тонера.

Тертя часток тонера об лезо призводить до зарядки тонера знаком, протилежним знаку заряду фоторецептора. Перенесення тонера з вала на фоторецептор здійснюеться за допомогою напруги зсуву, що прикладаеться до магнітного вала. У цьому випадку напруга зсуву являе собою змінну напругу з постійною складовою, що за знаком відповідае знаку заряду фоторецептора. Під час періоду зі знаком, протилежним знаку заряду фоторецептора, тонер переноситься на фоторецептор, під час періоду зі знаком, що відповідае знаку заряду фоторецептора, тонер з фонових ділянок повертаеться на магнітний вал. Регулювання якості копій відбуваеться за рахунок зміни постійноі складовоі.

4. Процес перенесення. Процес, при якому тонер переноситься на папір. Папір проходить між коротроном перенесення і фоторецептором, на якому знаходиться тонерний рисунок. Коротрон переносить на папір заряд, що відповідае заряду фоторецептора. На підложці фоторецептора існуе заряд, за знаком протилежний заряду паперу. За рахунок цього папір притягуеться до фоторецептора. Для того, щоб тонер переносився на папір, сила притягання між ним і тонером мае бути більше, ніж сила притягання між тонером і фоторецептором. Не весь тонер переноситься на папір. Тому його залишки видаляються в процесі очищення фоторецептора. Для поліпшення якості зображення і зменшення витрати тонера в деяких апаратах здійснюеться попередне перенесення, у процесі якого послаблюеться заряд фоторецептора. Для цього або фоторецептор попередньо висвітлюеться, або на коротрон перенесення подаеться змінна напруга.

5. Відділення паперу від фоторецептора здійснюеться як механічним так і електричним способом. У першому випадку використовуються або пальці відділення, що перебувають у безпосередній близькості до фоторецептора, або відокремлюючи ремінці, встановлені з одного краю фоторецептора. Крайка паперу сковзае по ремінцю і потім легко відділяеться від фоторецептора.

У другому випадку використовуеться коротрон відділення, що зазвичай використовуеться разом з механічними засобами. Для відділення паперу від фоторецептора на коротрон відділення подаеться змінна напруга. Він генеруе позитивні й негативні іони. Частина з них послаблюе силу притягання паперу до фоторецептора, а частина - забезпечуе прилипання тонера до паперу.

6. Закріплення зображення. Після перенесення копія вже практично готова. Але зображення, отримане на папері може бути стерто практичним будь-яким механічним впливом (наприклад, легким тертям). Звісно така копія не придатна для практичного використання. Для збільшення зчеплення тонера з папером використовуеться механізм закріплення. Існуе кілька способів закріплення. Найпоширеніший - це термомеханічний засіб, при якому копія піддаеться нагріванню і механічному притискання. Механізм закріплення називаеться ф’юзером (грубка). Механізм складаеться з тефлонового вала, що нагріваеться, із кварцовою лампою усередині, і гумового притискного вала. Іноді замість тефлонового вала встановлюеться спеціальний керамічний термоелемент, що відділяеться від паперу термоплівкою. Такі копіри мають менший час прогрівання і менше енергоспоживання, однак і термоплівка відпрацьовуе значно меншу кількість копій і ушкодити п значно легше при неправильному здобуванні паперу. У частині апаратів передбачене змащення вала, що нагріваеться, силіконовим мастилом. Це дозволяе уникнути прилипання тонера до валика. Крім того може використовуватися спеціальний рушник, для видалення залишків тонера або іншого бруду, що прилип до вала. Для відділення паперу від вала застосовуються пальці відділення. Механізм із кварцовою лампою більш дорогий, але і більш надійний, зазвичай використовуеться у високопродуктивних машинах. Це, наприклад, лазерні принтери Xerox N24/32/40, HP 4plus, Xerox 5405 і т.д. Механізм із термоплівкою використовуеться в принтерах і копірах малого класу. Це копіювальні апарати Canon FC/PC серіі, принтери HP 5L, 6L, 5P, 6P, 1100.

7. Очищення барабана. Деяка кількість тонера не переноситься на папір і залишаеться на барабані, тому його необхідно очистити. Цю функцію виконуе «вайпер». Безпосередньо перед очищенням може використовуватися попередня очистка за допомогою засвічення фоторецептора або коротрона, попередня очистка, що генеруе позитивні і негативні іони. Частки тонера, що залишилися, віддаляються за допомогою ракельного ножа, що перебувае в безпосередньому контакті з фоторецептором. Ракель виготовляеться і точно позиціонуеться щодо фоторецептора для того, щоб не ушкодити його. Відпрацьований тонер потрапляе в бункер відпрацювання. Повторне його використання не рекомендуеться, оскільки тонер злипаеться і забруднюеться. Можливе також видалення тонера м'якою щіткою, усередині якоі встановлюеться система вакуумноі відкачки. При цьому Recovery Blade закривае область між барабаном і бункером, не дозволяючи тонеру просипатися на папір.

8. «Стирання» зображення. На цьому етапі з поверхні барабана «стираеться» приховане зображення, нанесене лазерним променем. За допомогою вала первинного заряду поверхня фото барабана рівномірно «покриваеться» негативним зарядом, що відновлюеться в тих місцях, де він був частково знятий під діею світла.

Використання принтерів не за призначенням

Останнім часом все частіше принтери стали використовуватися не тільки для друку на папері. Наприклад, радіоаматори використовують лазерні принтери в «лазерно-прасковій» технологіі виготовлення плат, наносячи маску, що труіть, використовуючи лазерний принтер. Перспективна технологія друку електронних схем за допомогою принтера, коли в картрідж замість чорнила заливають спеціальні хімічні речовини.

Ринок

За даними аналітичного агенства IDC, загальні поставки на світовий ринок 2011 року склали 126 млн друкуючих пристроів (принтерів, копірів і МФП). У порівнянні з 2010 обсяг ринку майже не змінився - зростання склало 0,7%.

Перше місце за обсягом поставок зберіг Hewlett-Packard (41,5% від загального числа). За рік поставки вендора скоротилися на 0,7%. На другому і третьому місцях Canon і Epson, яким належить відповідно 18,4% і 14,1% ринку. Далі — Samsung (5,7%) і Brother (5,7%).

Струменеві пристроі в IV кварталі 2011 зайняли 66% усього обсягу поставок, монохромні лазерного типу — 25%, кольорові лазерні — 6%.

2. Матеріально-технічне оснащення робочого місця

1. Макет системного блока персонального комп’ютера.

2. Макет монітора.

3. Периферійні пристроі.

4. Зразки лазерних принтерів.

5. Інструкційні карти, роздатковий матеріал.

3. Підготовка до виконання роботи 4.

1. Ознайомитись з інструкціею.

2. Опрацювати теоретичний матеріал.

3. Усно дати відповіді на контрольні запитання вхідного контролю.

4. Продумати методику виконання роботи.

5. Підготувати бланк звіту.

4. Порядок виконання роботи

1. Перегляньте відеофільм про роботу лазерних принтерів.

2. Розгляньте запропоновані зразки лазерних принтерів.

3. Опишіть та порівняйте параметри роботи лазерних принтерів різних типів.

4. Розгляньте будову картриджа лазерного принтера

5. Опишіть будову та основні компоненти запропонованого принтера.

Контрольні запитання

1. Який принцип роботи лазерного принтера?

2. Які основні несправності лазерних принтерів?

3. Як здійснюеться поточне обслуговування та основний ремонт лазерних принтерів?

Перелік посилань

1. Чарльз Брукс. Аттестация А+. Техник по обслуживанию ПК. Организация, обслуживание, ремонт и модернизация ПК и ОС., 2002. - 816 с.

2. Мюллер, Скотт. Модернизация и ремонт ПК, 16_е издание.: Пер. с англ. - М.: Издательский дом “Вильямс”, 2006. - 1328 с.: ил. - Парал. тит. англ.

3. Гук М. Аппаратные средства IBM PC. Энциклопедия, 2-е изд. - СПб.: Питер, 2002. - 928 с.: ил.

4. Ресурси глобальноі мережі Інтернет.

Романенко А.О.

Перевірив викладач







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 969. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия