Студопедия — Поняття сукупного попиту і його графічне відображення. Цінові та нецінові фактори, що впливають на сукупний попит
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття сукупного попиту і його графічне відображення. Цінові та нецінові фактори, що впливають на сукупний попит






 

Перед тим, як розглянути поняття макроекономічної рівноваги на ринку окремої країни, треба з’ясувати поняття сукупного попиту і сукупної пропозиції, оскільки завдяки їм можна визначити модель макроекономічної рівноваги.

Ці поняття також належать до так званих агрегативних понять або агрегатів, що фіксують певні сукупності однакових або типових явищ, процесів або кількостей одиниць (товарів, товарних або грошових груп), індексів, відсотків тощо.

Як такі (агрегативні) поняття сукупного попиту і сукупної пропозиції відрізняються від аналогічних понять: попиту і пропозиції за окремими групами товарів (автомобілі, комп’ютери тощо) як за кількісними, так і за якісними ознаками. Так, попит на окремий товар залежить від кількості людей, бажаючих придбати цей товар за певною ціною з урахуванням їх доходів та ліквідних активів (ефект доходу). Він також залежить від наявності товарів-субститутів, якими можна замінити цей товар уразі його подорожчання (ефект заміщення). В масштабах усієї національної економіки ці ефекти вже не спрацьовують. Чому? Це можна обговорити на семінарі зі студентами, використовуючи вже відомі їм знання.

Поняття ”сукупний попит” (АD – aggregate demand) фіксує той реальний обсяг виробництва продукту, який споживачі (домашні господарства, підприємства, уряд та іноземці) здатні купити за будь-якого можливого рівня цін. Нагадаю, що в грошовій (номінальній) формі сукупний попит визначається сукупними витратами доходів усіх споживачів і розраховується за одним із методів підрахунку ВВП, тобто

AD = C + J + G + NE, де NE = E – M.

На сукупний попит у відкритій економіці впливають:

1) система обмінних курсів валют;

2) ступінь взаємозамінності у споживанні вітчизняних товарів на закордонні;

3) ступінь відкритості національної економіки щодо міждержавному руху капіталів;

4) ступінь конкурентоздатності національної економіки тощо.

Отже, сукупний попит складається з внутрішнього і зовнішнього попиту на вітчизняні товари і послуги. Чим нижчий рівень цін у вітчизняній економіці, тим більший реальний обсяг національного продукту захочуть придбати покупці (за інших рівних умов, у тому числі незмінної грошової маси). Тобто між рівнем цін і обсягом національного продукту, що купується, існує обернена залежність.

 

р

р – середній (загальний)

рівень цін

 

 

AD

 
 


Реальний обсяг виробництва (РВВП)

 

Рисунок 3.1. - Крива сукупного попиту (AD)

 

На рис.3.1 крива сукупного попиту показує обернену залежність між середнім (загальним) рівнем цін і реальним обсягом ВВП. Від’ємний нахил кривої сукупного попиту пояснюється впливом так званих цінових чинників (факторів). По-перше, ефектом реального багатства (майна) або ефектом А.Пігу. Він полягає в тому, що зі зростанням цін (за інших рівних умовах) реальна вартість накопичених фінансових активів, особливо з фіксованою грошовою вартістю (заощаджувальні, страхові рахунки, облігації тощо), буде зменшуватися. У цьому випадку споживачі стануть біднішими і будуть купувати будуть менше речей, особливо дорогих: житло, автомобіль тощо.

Другим ціновим фактором є ефект процентної ставки (його ще називають ефектом Кейнса). Він пояснюється тим, що зі зниженням цін домогосподарства та інші споживачі менше витрачають грошей для купівлі необхідної кількості товарів та послуг. Тому в них виникають надлишкові гроші, які можна покласти на заощаджувальні рахунки в банк або купити інші активи, які приносять дохід (акції, облігації тощо). Виникає надмірний попит споживачів на ці активи, що знижує процентну ставку (дисконт) за цими активами. Але за нижчих процентних ставок фірми збільшують кредитування і обсяг інвестицій у виробництво – зростає попит на інвестиційні блага і, як наслідок цього, зростає сукупна пропозиція, а також доходи працюючих на цих фірмах людей. І, навпаки, в разі зростанні цін і незмінної пропозиції грошей виникає дефіцит грошей, чим користуються банки, які підвищують процентні ставки за кредити і тим самим гальмують подальше інвестування й економічне зростання.

Отже, за більш високого рівня цін процентна ставка підвищується як ціна грошей і тим самим скорочує сукупний попит або обсяг реального національного продукту, що купується. І, навпаки.

Розробляючи свою теорію подолання економічної кризи в капіталістичному світі в 30-ті роки ХХ ст. (”Велика Депресія”), Дж.М.Кейнс вперше запропонував регулювати центральним банкам капіталістичних країн як грошову масу (грошову пропозицію), так і рівень облікової ставки відсотка, під який центральний банк країни надає кредити комерційним приватним банкам і впливає на їхні процентні ставки.

Нарешті, третій ціновий фактор (чинник), що впливає на обсяг скупного попиту або національного продукту, що купується, отримав назву ефекту зміни чистого експорту або ефекту імпортних закупок. Цей ефект полягає в тому, що коли зростають витрати і ціни на вітчизняні товари всередині країни, населення починає купувати аналогічні імпортні товари (хоча фірми-імпортери також піднімають ціни на свої товари, але меншою мірою). Натомість, іноземні фірми почнуть купувати менш вітчизняних товарів, що викличе зменшення експорту. Таким чином, за інших незмінних умов зростання цін всередині країни викликає збільшення імпорту і скорочення експорту, або скорочення чистого експорту як складової сукупного попиту. Отже, вище розглянуто цінові чинники, що впливають на траєкторію кривої сукупного попиту або її нахил (еластичність сукупного попиту). Враховуючи те, що всі ці ефекти контролюються урядом і центральним банком, можна припустити, що еластичність сукупного попиту стосовно ціни є досить невисокою, а крива сукупного попиту більш тяжіє до вертикальної лінії.

Крім ціни, на сукупний попит впливає багато інших факторів, які не пов’язані безпосередньо зі зміною цін на товари і послуги. Усі ці фактори називаються неціновими. Наслідком їхнього впливу на сукупний попит є зміщення кривої AD праворуч угору в разі зростання сукупного попиту і ліворуч вниз – у разу його скорочення.

На рис. 3.2 зображено зміщення кривої сукупного попиту (AD) відносно первинного стану AD1 під впливом так званих цінових факторів. До основних нецінових факторів можна віднести зміни в очікуваннях вітчизняних суб’єктів господарювання, зміни в економічний політиці держави, зміни в світовій економіці і політиці.

р

р – середній (загальний)

рівень цін

 

< <;

 

AD2

 

AD1

 

AD 3

 
 


Реальний обсяг виробництва (РВВП)

 

Рисунок 3.2. - Змішення кривої AD під впливом нецінових факторів

 

До нецінових факторів, що впливають на AD відносяться:

1) рівень добробуту населення (факторні доходи, фінансові активи і нефінансові – нерухомість);

2) рівень податків та трансфертних платежів;

3) рівень заборгованості в споживачів;

4) очікування споживачів та інвесторів;

5) диференціація доходів у суспільстві.

Так, зміни в очікуваннях можуть впливати на поведінку як домогосподарств, так і підприємств. Наприклад, якщо домогосподарства вважають, що в недалекому майбутньому їхній реальний дохід зросте, вони будуть сміливіше витрачати сьогодні свій поточний дохід, віддавати борги, якщо вони є, купувати більш коштовні речі тощо.

У разі очікування зростання дефіциту на деякі товари або підвищення цін наше населення також буде більше купувати цих товарів і робити запаси. Цікаво порівняти у цьому випадку дії домашніх господарств у розвинених країнах, заслухавши відповідний реферат на семінарі.

Зміни в інвестиційних витратах. Вони залежать від очікувань підприємств. Так, у разі оптимістичних прогнозів щодо економічної кон’юнктури на національному або світовому ринку підприємства більш рішуче будуть вкладати інвестиції у свій бізнес і крива сукупного попиту буде зміщуватися праворуч вгору. І, навпаки.

Зміни в економічній політиці держави пов’язані зі змінами в законодавчій базі бюджетно-податкового, грошово-кредитного, соціального, зовнішньоеко-номічного та інших напрямків макроекономічної політики. Так, збільшуючи види і ставки податків, держава, з одного боку, начебто поповнює бюджетні фонди і державні витрати як складову сукупного попиту. З другого боку, пригнічуються доходи і прибутки небюджетних, приватних осіб та підприємств-інвесторів. Тому держава повинна проводити зважену економічну політику, спрямовану на поступове і збалансоване зростання всіх складових сукупного попиту і відповідної сукупної пропозиції.

Зміни в світовій економіці і політиці суттєво впливають на національну економіку, в разі якщо вона дуже відкрита і залежить від імпорту ресурсів (особливо енергетичних і фінансових), експорту товарів та послуг на зовнішні ринки.

Так, якщо на світовому ринку піднімаються ціни на нафту і нафтопродукти, газ, вугілля тощо, вітчизняна продукція (за інших незмінних умов) стає більш коштовною і неконкурентоспроможною: обсяги виробництва скорочуються внаслідок скорочення попиту всіх суб’єктів господарювання країни. Крива сукупного попиту зміщується ліворуч вниз. Або, якщо змінюється торговельна політика наших партнерів (наприклад, у бік протекціонізму), то обсяг нашого експорту знижується, чистий експорт скорочується як складова структура попиту, що зміщує його криву в відповідний бік (ліворуч вгору).

На динаміку сукупного попиту можуть впливати й інші чинники, безпосередньо не пов’язані зі зміною цін на товари, послуги або гроші. Так, упровадження нових технологій стимулює інвестиційні витрати. Або, навпаки, надлишкові потужності, що накопичені на підприємствах будуть стримувати додаткові інвестиційні витрати. Накопичення боргів у країні (зовнішніх та внутрішніх) також скорочують поточне споживання, оскільки на їх обслуговування надходять певні витрати з бюджету країни.

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 1203. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия