Студопедия — Людина випиває вино для того, щоб заглуши­ти голос совісті».
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Людина випиває вино для того, щоб заглуши­ти голос совісті».






Всупереч усьому, спирт — найважливіший продукт для народного господарства. У ве­ликій кількості його використовують для одержання синтетичного каучуку, пластмас. Етанол використовують також для одержання ба­гатьох органічних речовин: діетилового спирту, барвників, харчової оцтової кислоти. У суміші з бензином використовують як пальне для двигунів внутрішнього згоряння. Етиловий спирт — гарний розчин­ник багатьох речовин.

Алкоголізм як захворювання формується поступово, часто зовсім непомітно для оточуючих і п'яниці. Цей період називають побутовим пияцтвом, яке через п'ять-десять років може перерости в хронічний ал­коголізм. Хронічний алкоголізм у неповнолітніх виникає у вісім разів швидше, ніж у дорослих. Якщо дорослим необхідно п'ять-десять років для розвитку хронічного алкоголізму, то підлітки вже через рік можуть стати алкоголіками. Щоденне вживання пива також розвиває в підлітків алкоголізм.

Найсильніший негативний вплив етанол чинить на нер­вово-психічну діяльність людини. У головному мозку концентрація алкоголю на 60—70 % вища, ніж у крові, тому що в нервових клітинах міститься велика кількість жироподібних речовин, у яких спирт розчи­няється краще, ніж у крові.

У п'яної людини в мозку від­бувається велика кількість дрібних крововиливів, закупорка судин, у результаті чого клітини мозку не одержують кисень і гинуть. У разі вживання 100 г пива гине близько 300 тис. нервових клітин мозку, 100 г вина — 5 млн. клітин, 100 г горілки — 7,5 млн. клітин. За роки в питущої людини гинуть мільйони клітин, які не відновлюються.

Якпоказали наукові дослідження, від 215 батьків, які зловживають спирт­ними напоями, народилося 37 недоношених, 16 мертвонароджених, 38 погано розвинених, 55 осіб, що згодом занедужали на туберкульоз, 145 — із психічними розладами дітей. Зараз цілком точно встановлено, що навіть легке сп'яніння одного з батьків у момент зачаття може при­звести до народження відсталої дитини.

У зв'язку із цим не здаються застарілими існуючі в Спарті в V сто­літті до н. є. закони Лікурга, що під страхом суворого покарання забо­роняли вживання алкоголю, особливо вдень весілля. У Римі в ПІ сто­літті до н. є. існувала заборона на вживання вина до тридцятирічного віку.

Пияцтво — одна із серйозних причин злочинів. Про це переконано свідчать цифри: майже 90 % убивств із хуліганських спону­кань і 70 % бійок відбувається в стані сильного сп'яніння. Серед непо­внолітніх правопорушників кожні два із трьох, а серед 16—17-річних — 90 % систематично вживають спиртні напої.

Тільки за 2007 рік в Україні

в результаті дорожніх аварій загинуло 36 тис. осіб. Більшість їх учинили водії в нетверезому стані.

Злочин у стані сп'яніння, згідно з Кримінальним кодек­сом України, є обставиною, що обтяжує кримінальну відповідальність.

Ведіть здоровий спосіб життя, займайтеся спортом, улюбленою справою. Ви­ховуйте в собі силу волі.

Думайте про своє майбутнє тверезим розумом, ростіть здорових ді­тей. Примножуйте силу і славу нашої держави, будьте її гордістю.

 

Пам'ятка:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі 1,5 млрд. осіб зазнають дефіциту (нестачі) Іоду. 2/3 території України належать до регіонів іододефіциту. Львівщина належить до території іододефіциту.

Дефіцит Іоду у вагітних жінок впливає на формування фізичного і розумового розвитку майбутньої дитини.

Нестача Іоду спричиняє зоб, а також порушує роботу щитовидної залози, погіршує розумові здібності.

Ознаки дефіциту іоду: дратівливість, погіршення пам'яті та уваги, сонливість, підвищений тиск, низький гемоглобін, біль у м'язах, часті простудні захворювання, збільшення розмірів щитовидної за­лози, безпліддя, мертвонародження дітей.

Уживайте більше морських продуктів (рибу, креветки, краби, мор­ську капусту — ламінарію), часник, цибулю, горіхи, столовий буряк, молоко, яйця.

Уживайте йодовану сіль замість звичайної. Ведіть здоровий спосіб життя!

 

Хімічна пауза «Най-най...»

1. Найпоширеніший елемент у літосфері — Оксиген (40,6 %).

2. Найпоширеніший елемент в атмосфері — Нітроген (78,09 %).

3. Найпоширеніший елементу Всесвіті — Гідроген (90 %).

4. Найрідкісніший елемент — Астат (0,16 г у земній корі).

5. Найдорожчий елемент — Каліфорній (10 дол. США за 0,001 мг).

6. Нуклід, що живе найдовше, — І28Те (період його напіврозпаду 1,5-1024 років).

7. Найнестабільніший нуклід — 5Li (4,4 1022 секунд).

8. Найбільше число нуклідів мають Xe (Ксенон) і Cs (Цезій) — по 36.

9. Найбільш ковкий метал — золото: з 1 грама можна витягнути дріт довжиною 2,5 км.

10. Найбільш тугоплавкий метал — вольфрам: температура плавлен­ня - 3 420 °С.

11. Найнижча температура, за якої відбувається хімічна реакція,— -269 °С. Це реакція

полімеризації формальдегіду під дією іонізую­чого випромінювання.

12. Найдорожча хімічна речовина— інтерферон: 10-6 мкг її коштує 10 дол. США.

13. Найнезвичайніші теплофізичні властивості має Плутоній — в інтер­валі температур від 320 до

540 °С цей метал, на відміну від інших, стискується.

14. Найдовша хімічна формула на початку XX ст. — ДНК одного з бак­теріофагів

С5750Н7227N2215О4131 S590 (налічує 19 913 атомів).

 

«НАМ ВІДХОДИ НЕ СТРАШНІ»

Відходи - це залишки людської та виробничої діяльності, іншими словами — сміття.

Тверді відходи (є ще й рідкі та газоподібні) поділяються на дві неод­накові групи: відходи виробництва та відходи споживання. Під відхо­дами виробництва мають на увазі відходи, що утворюються в результаті

функціонування основних промислових галузей — видобутку та зба­гачення корисних копалин, енергетики, металургії, хімії та коксохімії, машинобудування та металообробки, деревообробки та целюлозно-паперового виробництва, легкої промисловості, будівельної індустрії тощо. І хоча на цю групу припадає 90 % обсягу твердих відходів, решту 10 % становлять відходи споживання, які, за іншою класифікацією, на­зивають твердими побутовими відходами (ТПВ).

ТПВ — це відходи, що утворюються як безпосередньо в домашніх господарствах, так і в комунальній сфері в цілому. Основні компоненти відходів споживання — використана упаковка, харчові рештки, відпра­цьовані товари та матеріали (у тому числі небезпечні акумулятори, бата­рейки, ртутні та звичайні лампи розжарювання, побутова хімія), зноше­ні автомобільні шини, вуличне сміття, зрізані гілки, листя тощо.

Кількість відходів почала зростати разом із розвитком промислової цивілізації, особливо протягом останніх 200 років. Давніше, за часів на­турального господарства, коли людина користувалася лише природними ресурсами, відходів практично не було, але якщо й залишалися органічні рештки, то вони були їжею для тварин. Природа не знає поняття «відходи», тому що в природі існували всі організми, які входять до харчового ланцюга.

У результаті розвитку науки і техніки розпочався новий етап у сфері комунального господарства — більшість товарів та предметів виготов­лені зі «штучних речовин», що є результатом синтезу хімічних зв'язків. Оскільки таких речовин немає в природі, то наслідком промислового розвитку є створення полігонів для захоронения відходів. Так, пласти­кові речі можуть лежати в землі й 500 років.

 

Речовини Час розкладу в середовищі
Папір 3 тижні (2—4 тижні)
Бананова шкірка 4 тижні (3—5 тижнів)
Тканини (натуральні) 3 місяці (1—5 місяців)
Цигарковий недопалок 3 роки (2—5 років)
Консервні бляшанки 300 років (200-400 років)
Пластик 400 років
Скло Понад 1 млн років

Швидкий розвиток промислової технології, завдяки якій ми отри­мали величезну кількість побутових товарів повсякденного користу­вання, спричинив, на жаль, шалене зростання кількості відходів. Сьо­годні майже на кожному кроці ми зустрічаємося з відходами, які самі й виготовляємо. Виходимо на вулицю і бачимо: порозкидані одноразові упаковки, а в колишніх красивих лісах і озерах — старі колеса, пляшки, пластикові та металеві предмети.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 401. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия