Студопедия — Теоретичні аспекти врахування фактору часу у фінансових операціях.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретичні аспекти врахування фактору часу у фінансових операціях.






 

У фінансовому менеджменті врахування фактору часу здійснюється за допомогою нарощування і дисконтування, в основі яких враховується техніка процентних обчислень. За допомогою цих методів здійснюється приведення грошових сум, що відносяться до різних тимчасових періодів, до необхідного моменту часу в сьогоденні або майбутньому. При цьому в якості норми приведеня використовується процентна ставка (interest rate - r).

У вузькому значенні процентна ставка являє собою ціну, що сплачується за використання позикових коштів.

Під нарощенням розуміють процес збільшення первісної суми в результаті нарахування відсотків. Зміст метода нарощування полягає у визначені величини, яка буде або може бути одержана з деякої початкової (поточної) суми в результаті проведення операції. Іншими словами, метод нарощування дає можливість визначити майбутню величину (future value - FV) поточної суми (present value - PV) через деякий проміжок часу, виходячи з заданої процентної ставки r.

Дисконтування являє собою процес знаходження величини на заданий момент часу по її відомому або передбачуваному значенню в майбутньому.

В фінансових розрахунках величина PV, знайдена в процесі дисконтування, показує сучасне (з позиції сучасного моменту часу) значення майбутньої величини FV. Цілком очевидним є те, що дисконтування, по суті, є дзеркальним відображенням нарощення. Процентну ставку r, що використовується при цьому називають нормою дисконту. Методи нарощення й дисконтування відіграють важливу роль у фінансовому аналізі, тому що є інструментарієм для оцінки потоків платежів (cash flows).

Для оволодіння даним питанням у практичній площині розглянемо наступну задачу.

Сума в 10000 грн. поміщена в банк на депозит строком на 4 роки. Ставка по депозиту – 10% річних. Відсотки по депозиту нараховуються раз на рік. Яка буде величина депозиту в кінці терміну?

За умовами даної задачі відомими величинами є: первинна сума внеску PV = 10000 у.о., процентна ставка r= 10% і термін n = 4 роки.

Визначимо майбутню величину внеску FV на кінець першого періоду (року): FV1 = PV + PV*r = PV*(1+r) = 10000*(1+0,1) = 10000*1,1 = 11000.

Відповідно для другого періоду величина FV буде рівна: FV2 = FV1 + FV1*r = PV*(1+r)+PV*(1+r)*r = PV*(1+r)2 = 10000*(1+0,1)2 = 12100.

Для останнього періоду (n = 4): FV4 = FV3 + FV3 * r = PV*(1+r)4 = 10000*(1+ 0,1)4 = 14641.

Виходячи з наведених даних майбутню величину внеску FV можна визначити використовуючи формулу 1.

(1)

Цілком очевидно, що величина FVістотно залежить від значень r і n. Наприклад, майбутня величина суми всього в 1,00 у.о. при річній ставці 15% через 100 років складе 1174313,45 у.о.

В процесі кількісного аналізу фінансових операцій, зручно абстрагуватися від їх конкретного економічного змісту і розглядати породжувані ними рухи грошових коштів як чисельний ряд, що складається з послідовності розподілених в часі платежів CF0, CF1,..., CFn . Для позначення подібного ряду в світовій практиці широко використовується термін “ потік платежів” або “ потік грошей” (cash flow – CF).

Окремий елемент такого чисельного ряду CFtє різницею між всіма надходженнями (притоками) грошових коштів і їх витрачанням (відтоками) на конкретному тимчасовому відрізку проведення фінансової операції. Таким чином, величина CFt може мати як позитивний, так і негативний знак.

Кількісний аналіз грошових потоків, що генеруються за певний період часу в результаті реалізації фінансової операції, або функціонування яких-небудь активів, в загальному випадку зводиться до розрахунку наступних характеристик:

FVn – майбутньої вартості потоку за n періодів;

PVn – сучасної вартості потоку за n періодів.

Часто виникає необхідність визначення і ряду інших параметрів фінансових операцій, найважливішими з яких є:

CFt – величина потоку платежів в періоді t;

r– процентна ставка;

n – термін (кількість періодів) проведення операції.

В цілому, розглянута теорія дає можливість стверджувати, що простий (елементарний) потік грошей складається з однієї виплати і подальшого надходження, або разового надходження з подальшою виплатою, розділених n - періодами часу (для прикладу – роками). Прикладами фінансових операцій з подібними потоками платежів є термінові депозити, одноразові позики, деякі види цінних паперів тощо. Неважко відмітити, що чисельний ряд в цьому випадку складається всього з двох елементів – {-PV; FV} або {PV; -FV}.

На практиці, залежно від умов фінансової операції, відсотки можуть нараховуватися кілька разів в році, наприклад щомісячно, щокварталу і т.д. В цьому випадку співвідношення (1) для розрахунку майбутньої вартості матиме наступний вигляд:

 

(2)

 

де m – число періодів нарахування в році.

Очевидно, що чим більше m, тим швидше йде нарощування суми. Допустимо, що в наведеному прикладі відсотки виплачуються щокварталу, тобто r = 4. В такому випадку величина майбутньої вартості FV = 10000,00*(1 + 0,10/4)16 = 14845,06 у.о., тобто на 204,06 більше, ніж при нарахуванні відсотків раз на рік.

Часто виникає необхідність порівняння умов фінансових операцій, що передбачають різні періоди нарахування відсотків. В цьому випадку здійснюють приведення відповідних процентних ставок до їх річного еквівалента:

(3)

де r – номінальна ставка; m – число періодів нарахування.

Одержану при цьому величину називають ефективною процентною ставкою (effective percentage rate – EPR) або ставкою порівняння.

Ефективна процентна ставка для наведеного прикладу дорівнює 0,103813, тобто ЕPR = (1+0,1/4)4-1 = 0,103813. Майбутня величини внеску у цьому випадку становить FV = 10000*(1+0,103813)4 = 14845,06 у.о.

Таким чином, умови розміщення суми в 10000 у.о. під депозит строком на 4 роки під 10% річних при щоквартальному нарахуванні відсотків і під 10,381%, разів на рік, що нараховуються, є еквівалентними.

Формулу для визначення початкової (сучасної) величини елементарного потоку платежів можна легко вивести із співвідношення (1), шляхом ділення його обох частин на величину (1+r)n. Виконавши відповідні математичні перетворення, одержимо наступну формулу:

(4)

Визначити первинну величину внеску PV, якщо ставка по депозиту рівна 10% річних, а виплачена після 4-х річного депозиту сума склала величину в 14641 у.о. При даних умовах PV = 14641/(1+0,1)4 = 10000.

Як показують розрахунки, величина PV залежить від тривалості операції і процентної ставки, проте залежність тут зворотна – чим більше r і n, тим менше поточна (сучасна) величина.

У випадку, якщо нарахування відсотків здійснюється m-раз в році, співвідношення (1) матиме наступний вигляд:

(5)

Формули для визначення величин r і n можуть бути одержані з виразу (1) і мають наступний вид.

При відомих величинах FV, PV і n, процентну ставку r можна визначити за формулою:

(6)

Визначити процентну ставку (прибутковість операції), якщо сума в 10000 у.о. поміщена в банк на 4 роки і склала величину в 14641 у.о.

r = (14141/10000)*1/4 - 1 = 0,10 (10%).

Величина n розраховується за формулою: , причому тривалість розрахунку залежить від швидкості реалізації логарифмування.

Таким чином операції з елементарними потоками платежів характеризуються чотирма основними параметрами: FV, PV, r та n. При цьому величина будь-якого з них може бути визначена по відомих значеннях трьох інших, при цьому можуть бути використані загальні методи роботи з Excel, до яких відносяться фінансові функції, відповідні інструментарії – Подбор параметра, Таблицы подстановки, Сценарии.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 397. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия