Студопедия — Програма. Программированный контроль по русскому языку и культуре речи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Програма. Программированный контроль по русскому языку и культуре речи






Бланк ответов

Программированный контроль по русскому языку и культуре речи

ФИО ____________________ Дата________ Тест № ____ Вариант ____

                   
Блок «А»                  
Блок «Б»                  
Блок «В»                  

 

Н А К А З

м. Київ

 

___________ № _______

Про затвердження “Основних орієнтирів

виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України “

 

Відповідно до Закону України “Про загальну середню освіту” (з змінами) та на виконання завдання стосовно поліпшення роботи з патріотичного, правового, екологічного виховання дітей, учнівської та студентської молоді, формування у них моральних цінностей, соціальної активності та громадянської відповідальності, утвердження здорового способу життя, визначеного підпунктом “і” пункту 2 статті 3 Указу Президента України від 30.09.10 № 926 “Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні ” та на виконання п.9 доручення Прем’єр-міністра України М.Я.Азарова від 20.07.11 №34184/2/1-11 до підпункту 10 пункту 2 частини першої протоколу від 08.07.11 №1-1/1433 за результатами засідання Громадської гуманітарної ради під головуванням Президента України В.Ф. Януковича

НАКАЗУЮ:

1.Затвердити “Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України ”, що додаються.

2. Міністру освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій розробити заходи щодо практичного впровадження “Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України ”.

3. Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (Удод О.А.) спільно з Національною Академією педагогічних наук України забезпечити науково-методичний супровід “Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України”.

4.Розмістити наказ на офіційному веб-сайті Міністерства www.mon.gov.ua і Інституту інноваційних технологій і змісту освіти www.iitzo.gov.ua.

5.Контроль за виконанням наказу покласти на Жебровського Б.М.,залишаю за собою.

 

Міністра Д.В.Табачник

 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національна академія педагогічних наук України

Інститут інноваційних технологій і змісту освіти

ОСНОВНІ ОРІЄНТИРИ ВИХОВАННЯ

УЧНІВ 1-11 КЛАСІВ

ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ

Програма

Затверджено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України

(наказ від 2011 року)

 

Керівник робочої групи та автор концептуальних засад

директор Інституту проблем виховання НАПН України,

доктор психологічних наук Бех І.Д.

Робоча група:

1. Середницька А.Д. - начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини, заступник керівника робочої групи.

2. Завалевський Ю.І. - заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти.

3. Березіна Н.О. - головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини, секретар робочої групи.

4. Оржехівська В.М. - завідуюча лабораторією превентивної освіти Інституту проблем виховання НАПНУ, доктор педагогічних наук, професор.

5. Панок В.Г. - директор Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи.

6. Поступальська Н.Ф.- завідуюча відділом виховної роботи Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, секретар робочої групи.

7. Чорна К.І. - завідуюча лабораторією морально-етичного виховання Інституту проблем виховання НАПНУ, кандидат педагогічних наук.

8. Журба К.О. - провідний науковий співробітник лабораторії морально-етичного виховання Інституту проблем виховання НАПН.

9. Киричок В.А. - провідний спеціаліст лабораторії морально-етичного виховання Інституту проблем виховання НАПНУ.

10. Петрочко Ж.В. - вчений секретар Інституту проблем виховання НАПНУ, кандидат педагогічних наук.

11. Кириченко В.І. - науковий співробітник лабораторії превентивної освіти Інституту проблем виховання НАПНУ.

12. Вербицький В.В. - директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, доктор педагогічних наук, професор.

13. Савченко Н.В. - в.о.директора Українського державного центру туризму та краєзнавства.

І. КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОСНОВНИХ ОРІЄНТИРІВ ВИХОВАННЯ УЧНІВ 1-11 КЛАСІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ

 

Процес становлення незалежної демократичної України з її прагненням стати повноправним членом європейської спільноти передбачає всебічне утвердження в суспільному та індивідуальному бутті цивілізованого життя на основі загальнолюдських цінностей та духовних, моральних і культурних засад життя українського народу. Тому мета сучасного освітнього процесу — не тільки сформувати необхідні компетенції, надати ґрунтовні знання з різних предметів, а й формувати громадянина, патріота; інтелектуально розвинену, духовно і морально зрілу особистість, готову протистояти асоціальним впливам, вправлятися з особистими проблемами, творити себе і оточуючий світ.

У глобальному світовому суспільстві молодь не повинна втрачати свою індивідуальність, глибоке відчуття єдності з українським народом, повагу до його духовних, моральних і культурних надбань. Незалежно від свого етнічного походження та світогляду, учень має дізнатися про духовне коріння української нації, моральні традиції інших народностей, які складають єдиний народ України. Засвоєння основ знань про традиційні духовні, моральні та культурні цінності, про духовну культуру української та інших народностей, які живуть в нашій державі, сприятиме взаємному порозумінню, консолідації українського народу, вихованню поваги до кожного, а також до тих, хто має інші відмінні погляди.

Філософія і методологія освіти виконують важливу роль у справі виховання і формування свідомості молодого покоління. Тому для різнобічного і гармонійного розвитку зростаючої особистості потрібно, щоб освітній процес будувався не тільки на науковому осмисленні дійсності, а й на духовних, моральних і культурних цінностях українського народу і всього людства.

Духовно-моральний стан суспільства

Основою сучасного виховного процесу є людина як найвища цінність. Провідною тенденцією виховання стає формування системи ціннісного ставлення особистості до соціального і природного довкілля та самої себе. Набирає сили тенденція гармонійного поєднання інтересів учасників виховного процесу: вихованця, котрий прагне до вільного саморозвитку і збереження своєї індивідуальності; суспільства, зусилля якого спрямовуються на моральний саморозвиток особистості; держави, зацікавленої у тому, щоб діти зростали громадянами-патріотами, здатними забезпечити країні гідне місце у цивілізованому світі.

Сучасному вихованню має бути повною мірою властива випереджувальна роль у демократичному процесі державотворення, воно має стати засобом відродження національної культури, зупинення соціальної деградації, стимулом пробудження високих моральних якостей — совісті, патріотизму, людяності, почуття громадянської і власної гідності, творчої ініціативи тощо; засобом самоорганізації, особистісної відповідальності дітей та молоді; запорукою громадянського миру і злагоди в суспільстві.

Нині значно розвинулись громадянські цінності виховання, освітні заклади стали відкритими для батьків, громадських організацій. Розширюється кількість суб'єктів виховного впливу, узгоджуються їхні дії. Успішно здійснюються всеукраїнські заходи й акції з активізації моральної позиції дітей та учнівської молоді. Поряд з ознаками позитивних змін у вихованні особистості загострилися і певні протиріччя, що спричинило виникнення нових суттєвих проблем.

Стан духовної культури і моралі суспільства, як у світі, так і в Україні, викликає занепокоєння. Корозія усталених духовних цінностей є наслідком прагматизації життя, пропаганди насилля, нехтування правових, моральних, соціальних норм і за своїми масштабами становить глобальну соціальну проблему.

Відсутність у частини молоді навичок конструктивного спілкування, загальних принципів розуміння сутності найпростіших соціальних процесів і явищ призводить до конфліктів, стресових ситуацій, неадекватної соціальної поведінки. Як наслідок — "втеча молоді від реальної дійсності" в алкоголізм, наркоманію, віртуальне комп'ютерне середовище.

Духовні чесноти українського народу втрачають свою дієвість. Упродовж останнього десятиріччя зруйновано традиційні для українців цінності, які гармонізують відносини людини з суспільством. Для досягнення матеріального життєвого успіху як головної мети ЗМІ пропагуються аморальні засоби. Це спричиняє загальну кризу моральності.

Соціальні умови, що продукують меркантильність і цинізм, призводять до деформації системи цінностей у доволі значної кількості громадян України. Знецінюється одвічне: любов, сім'я, культурні цінності; гіпертрофується матеріальне та культивуються особисті потреби і задоволення. Зниження рівня суспільної та особистої моралі, раннє статеве життя ведуть до формування особистості, котра не здатна створити міцну сім'ю, народити і виховати дітей. Як наслідок — поглиблюється демографічна криза.

Складні проблеми постали перед інститутом сучасної сім'ї. Діти, які виростають у неблагополучних сім'ях, недостатньо соціально зрілі, агресивні, а тому адекватно не сприймаються однолітками, що утруднює їхній особистісний розвиток.

В цих умовах сучасна психолого-педагогічна наука має виконати надзвичайно важливу місію – визначити стратегію і технологію виховання людини громадянського суспільства та відповідної йому моральної культури особистості, орієнтованої на найдосконаліші соціокультурні стандарти, загальнолюдські та національні цінності.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 367. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия