Студопедия — Довідковий матеріал. В Україні підвищення потужності дози, що спричинене забрудненням 137Cs у межах 4–20 кБк/м2 (0,1–1 Кі/км2)
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Довідковий матеріал. В Україні підвищення потужності дози, що спричинене забрудненням 137Cs у межах 4–20 кБк/м2 (0,1–1 Кі/км2)






 

В Україні підвищення потужності дози, що спричинене забрудненням 137Cs у межах 4–20 кБк/м2 (0,1–1 Кі/км2), спостерігається на більшій частині території. Визначені площі з такими рівнями забруднення довкілля 137Cs із щільністю: 1–5 Кі/км2 – 40,3 тис. км2; 5–15 Кі/км2 – 3,1 тис. км2; 15–40 Кі/км2 –1,1 тис. км2; понад 40 Кі/км2 – 0,8 тис. км2.

Найвищі рівні забруднення радіонуклідами спостерігаються в межах 30-кілометрової зони відчуження, утвореної навколо Чорнобильської АЕС. Радіоактивне забруднення зони відчуження за кількістю радіонуклідів 137Cs і 90Sr у 400 разів більше, ніж після вибуху бомби над Хіросімою.

На території України найбільші екологічні наслідки мали райони проходження західного, південного і східного радіоактивних слідів. Західний слід охопив Київську, Житомирську області, північ Рівненської та північно-східну частину Волинської області. Тут щільність радіоактивного забруднення в окремих плямах сягає 190 кБк/м2 (1–5 Кі/км2).

Південний слід зумовив забруднення радіонуклідами Київської, Черкаської, Кіровоградської, частково Вінницької, Одеської та Миколаївської областей. Щільність забруднення 137Cs у межах цього сліду досягає 100 кБк/м2. Від південного сліду відгалузився ще один слід у західному напрямі й зумовив радіоактивне забруднення частин Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, де середня щільність забруднення 137Cs становить 10–40 кБк/м2 (1 Кі/км2).

Значні площі забруднення радіонуклідами, пов’язані зі східним слідом (до 40 кБк/км2), виявляються в західній і північно-східній частинах Чернігівської області, на півночі Сумської області, в Донецькій, Луганській і Харківській областях.

Останнім часом поновилася деталізація радіаційної ситуації в Україні. Встановлено, що суттєвих змін у географії забруднення радіонуклідами не відбулося, хіба що виявлено кілька нових плям площею до кількох квадратних кілометрів з рівнями 5–15 Кі/км2 у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Черкаській, Чернігівській областях та з рівнями 1–5 Кі/км2 у Сумській і Тернопільській областях.

Смуга найбільшого радіоактивного забруднення (понад 5 Кі/км2) простягається Українським Поліссям на захід від міста Прип’ять, охоплюючи північні частини Київської, Житомирської і Рівненської областей. Причому щільність забруднення з просуванням на захід помітно зменшується. Приблизно у 30 кілометрах на схід від Овруча суцільна смуга надзвичайно високого радіоактивного забруднення (до 15–40 Кі/км2) розгалужується на дві частини – одна, більш забруднена, йде на південний захід до Коростеня, друга – окремими великими ареалами простягається на захід.

На північний захід від Коростеня пролягає третя смуга надзвичайно високого забруднення, яка також простягається на захід. Ще інша смуга надзвичайно високого забруднення радіонуклідами з північного сходу і півночі безпосередньо наближається до Києва і частково захоплює його північно-східну частину (житловий район Троєщина), а також проходить через його міста-супутники Вишгород і Димер.

Ареали забруднення 90Sr у концентрації від 0,05 до 0,5 Кі/км2 практично збігаються з площами забруднення 137Cs, дещо розширюючись у східному напрямку. Ділянки забруднення ґрунтового покриву 90Sr понад 0,5 Кі/км2 відзначені лише у Київській області поблизу ЧАЕС.

В окремих місцях України в ґрунтах виявлені аномальні рівні плутонію, які здебільшого збігаються з ареалами забруднення 90Sr. Максимальна кількість забруднених ділянок трапляється у Чернігівській області, де щільність плутонію коливається в межах 0,2–0,8 мКі/км2.

Плямистість забруднення радіонуклідами. Оскільки після Чорнобильської катастрофи осідання радіонуклідів на земну поверхню було значнішим у місцях, де під час проходження радіоактивних хмар випадали інтенсивні дощі, забруднення 137Cs, 90Sr та іншими радіонуклідами має чітко виражений плямистий характер.

Саме тому й сьогодні є імовірність відкриття нових, малих за площею забруднених радіонуклідами площ по всій території України. Це стосується навіть тих територій, які не входять до зон чорнобильського забруднення.

Аерогаммазнімання, на основі якого складена більшість карт радіоактивного забруднення, дає лише усереднене значення радіоактивності для маршруту завширшки 200–400 м, притому локальні високоактивні плями можуть залишатися непоміченими. На відстані у декілька десятків метрів концентрація радіонуклідів може різко відрізнятися.

 

Тестові завдання для самоконтролю знань:

1. Які області України характеризуються щільністю радіоактивного забруднення в окремих місцях понад 190 кБк/м2: а) Київська, Житомирська, північ Рівненської та північно-східна частина Волинської; б) західна і північно-східна частини Чернігівської, північ Сумської, Донецька, Луганська і Харківська; в) Київська, Черкаська, Кіровоградська, частково Вінницька, Одеська та Миколаївська.

2. Щільність забруднення з просуванням на захід помітно: а) збільшується; б) зменшується; в) не змінюється.

3. Скільки виділено радіоактивних слідів на території України: а) два; б) чотири; в) три; г) один.

4. На основі чого складено карти радіоактивного забруднення України: а) фотографуванням; б) аероскануванням; в) прогнозуванням; г) аеролюмінесценції; д)аерогаммазніманням.

5. В якій області України відзначені ділянки забруднення ґрунтового покриву 90Sr понад 0,5 Кі/км2: а) Київська; б) Черкаська; в) Сумська; г) Волинська; д) Одеська.

6. В якій області України зустрічається значна кількість забруднених ділянок із щільністю плутонію в межах 0,2–0,8 мКі/км2: а) Київська; б) Чернігівська; в) Сумська; г) Волинська; д) Одеська.

7. Які області України характеризуються щільністю радіоактивного забруднення в окремих місцях понад 40 кБк/км2: а) Київська, Житомирська, північ Рівненської та північно-східна частина Волинської; б) західна і північно-східна частини Чернігівської, північ Сумської, Донецька, Луганська і Харківська; в) Київська, Черкаська, Кіровоградська, частково Вінницька, Одеська та Миколаївська.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 396. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия