Студопедия — Розглядання та бесіди за репродукціями художніх картин 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розглядання та бесіди за репродукціями художніх картин 4 страница






Велика група дидактичних ігор спрямована на розвиток сенсорики дітей і збагачення словника, де задіяно сенсорно-дидактичний матеріал (геометричні фігури, піраміди, мозаїка...).

В.М.Аванесова запропонувала таку класифікацію дидактичних ігор за характером ігрових дій:

— ігри-доручення, які побудовані на інтересі дітей до дійз іграшками і предметами (добирати, складати, роз’єднувати, з’єднувати, нанизувати тощо);

—ігри з відшукуванням предметів, що викликають інтерес дітей;

—ігри з відгадуванням загадок, які приваблюють невідомістю: "Впізнай", "Відгадай", "Що змінилось?";

—сюжетно-рольові дидактичні ігри, у яких ігрові дії полягають у зображенні різних життєвих ситуацій, у виконанні ролей (покупця, продавця, вовка, гусей та ін.);

—ігри у фанти або в заборонений "штрафний" предмет (картинку), пов’язані з цікавими ігровими моментами (скинути картку, утриматися, не сказати забороненого слова тощо).

Дидактичні ігри з наочним супроводом мають широко виражений пізнавальний характер. Задля цього використовуються два види іграшок: сюжетні (ляльки, предмети побуту, овочі тощо) і безсюжетні (кулі, циліндри, пірамідки тощо). Перші - мають яскраво виражений сюжетний зміст, їх використання наближається до сюжетно-рольових ігор. Безсюжетні використовуються для закріплення знань про властивості та якості предметів: розмір, кількість, колір, форму.

В іграх з предметами розв’язуються завдання на ознайомлення з їх властивостями та ознаками предметів, порівняння, класифікацію, установлення послідовності у вирішенні завдань. Діти визначають предмет за однією ознакою, об’єднують предмети за цією ознакою (кольором,

формою, призначенням тощо), що сприяє розвиткові логічного мислення; виконують завдання на усвідомлене запам’ятовування кількості та розташування предметів, знаходження відсутньої іграшки тощо. У дидактичних іграх уточнюються знання про матеріал, з якого виготовляють іграшки, про предмети, необхідні людям у різних видах їхньої діяльності.

Ігри з природним матеріалом організовуються під час прогулянки. У процесі гри відбувається закріплення знань про природу, формуються мисленнєві процеси (аналіз, синтез, класифікація), виховується бережне ставлення до природи, збагачується словник.

У настільно-друкованих іграх діти діють не з предметами, а з їх зображеннями. Ігрові завдання, що вирішуються, різноманітні: добір картинок за схожістю (деякі види лото, парні картинки), карток - картинок при черговому ході (доміно), складання цілого з окремих частин (розрізні картинки, кубики) тощо. У цих іграх уточнюються уявлення дітей про довкілля, систематизуються знання, розвиваються розумові процеси та операції, просторові орієнтації, кмітливість, увага, формуються організаторські вміння, збагачується словник1.

Дидактичні ігри з предметами та іграшками проводять у всіх вікових групах. Ці ігри за метою класифікують таким чином:

— ігри на уточнення і закріплення назв предметів: "Чарівна торбинка", "Посилка", "Чого не стало?", "Що змінилося?", "Виставка", "Подорож по кімнаті", "Що в торбинці?", ігри з лялькою;

— ігри на закріплення якостей, властивостей, ознак предметів та іграшок: "Назви який", "Впізнай предмет", "Вгадай на дотик", "Знайди такий предмет", "Магазин", ігри з лялькою та образними іграшками;

1 Луцан Н.І. Мовленнєво-ігрова діяльність дітей дошкільного віку. -Одеса, 2005.

—ігри на закріплення матеріалу: "Що з чого зроблено?", "З чого шиють одяг (взуття)?", "Погодуємо ведмедика", "Назви матеріал" тощо;

—ігри на закріплення професій дорослих: "Хто де працює?", «Кому що потрібно для роботи?", "В ательє", "На фабриці", "У крамниці", "Лікарня";

—ігри на зіставлення і порівняння предметів: "Що схоже, а що відмінне?", "Червоні килими", "Хто помітив?" тощо.

Дидактичні ігри в молодшій групі можна проводити як самостійне заняття; в інших групах їх включають до складу занять з ознайомлення з довкіллям. Для проведення таких ігор потрібно мати набір різних предметів та іграшок. Так, для ігор "Чарівний мішечок", "Цікава торбинка", "Посилка" потрібні різнокольорові кільця, дерев’яні кульки, грибки, гумові м’ячики різних кольорів, плетений кошик, розмальований барабан, жовтеньке курчатко з вати, зелений огірок та інші овочі з пап’є-маше, гумові качечка та собачка, пляшечки, баночки, ляльковий посуд, предмети туалету (зубна щітка, рушничок, мило, гребінець), навчальне приладдя (зошит, олівець, ручка, гумка), ножиці, моток ниток, ґудзики; кілька побутових речей, стрічки різної довжини, прапорці, клаптики, цвяхи, молоток тощо. Предмети добираються відповідно до знань дітей кожної вікової групи.

Особливе місце серед дидактичних ігор посідають ігри з лялькою. Є.І.Тихеєва рекомендувала мати в кожному дошкільному закладі дидактично обладнану ляльку. Лялька повинна бути такого розміру, щоб її було видно всім дітям (40-50 см)1. Для дидактично обладнаної ляльки потрібно мати таке обладнання, у якому живе дитина: одяг (літній, зимовий, осінній, весняний) і взуття таке саме, меблі, постіль, посуд все це великого розміру, щоб можна було

1 Тихеева Е.И. Развитие речи детей. - М.: Просвещение, 1981. 240

показувати дітям на заняттях та в іграх і легко діяти з ними. Крім того, повинні бути ляльки - дівчинка і хлопчик.

Для ігор з лялькою потрібно мати різноманітні іграшки, щоб діти змогли засвоїти програму з ознайомлення їх з довкіллям. Це іграшкові радіо, телефон, телевізор, комп’ютер, розумні побутові машини; різні види транспорту, образні іграшки, народні дидактичні іграшки, знаряддя праці.

Серед дидактичних ігор з лялькою використовуються: "Зустріч нової ляльки», "На гостинах у ляльки", "Нагодуємо ляльку", "Навчимо ляльку готувати стіл до чаю", "Влаштуємо ляльці кімнату", "Одягнемо ляльку на прогулянку", "Попрасуємо ляльці одяг", "Викупаємо ляльку", "Покладемо ляльку спати", "День народження ляльки" тощо.

Наводимо опис деяких дидактичних ігор.

Молодша група. Дидактична гра "Навчимо ляльку готувати стіл до чаю".

Мета: уточнити й закріпити назву чайного посуду (чашка, блюдце, чайна ложка). Учити порівнювати множини, встановлювати їх відповідність, формувати поняття про рівність різних за якістю множин. Виховувати уважність, спостережливість.

Словник: чайний посуд, чашка, блюдце, чайна ложка.

Хід гри: іграшковий стіл, засланий скатертиною, з кожного боку стоїть блюдце, поблизу знаходяться лялька, зайчик, ведмедик.

Вихователь розповідає: "Сьогодні лялька Таня хоче навчитись, як треба готувати стіл до чаю. Ось бачите, вона вже блюдця розставила. А що далі треба зробити, вона забула. Давайте їй допоможемо. Що потрібно поставити на блюдця? Скільки потрібно чашок? Скільки потрібно ложечок?" Перевіряє, як діти виконали завдання. Уточнює назву чайного посуду, закріплює узагальнювальну назву "чайного посуду". Лялька запрошує "гостей" - зайчика, ведмедика - на чай.

Середня група. Дидактична гра "Крамниця".

Мета: Закріпити знання дітей про осінній одяг. Учити правильно називати його та описувати. Узгоджувати числівники з іменниками у множині в родовому відмінку. Виховувати ввічливість. Привчати вживати слова: будь ласка, добрий день, до побачення.

Словник: пальто, шапка, шарф, рукавиці, черевики, чоботи, каса, продавець.

Хід гри: Вихователь: "Яка зараз пора року? Яка сьогодні погода? Подивіться на нашу ляльку Оксану. У що вона вдягнена? Ми зараз підемо до крамниці готового одягу і купимо ляльці теплий одяг". Діти розглядають "крамницю". "Що ви бачите у крамниці? Скільки пальт (шапок, рукавиць, черевиків...) ви бачите у крамниці?" Педагог перший "купує" потрібну річ і дає дітям зразок, як треба ввічливо звертатися, дякувати тощо. Діти підходять до продавця, звертаються з прохання продати потрібну річ, купують, одягають ляльку.

Дидактична гра "Одягнемо ляльок".

Мета: закріпити й уточнити знання дітей про назву одягу, його колір, порядок одягання. Учити узгоджувати прикметники з іменниками в роді, числі та відмінку. Виховувати уважність, самостійність.

Словник: одяг, фартух, хустка, шкарпетки, панчохи, сукня.

Хід гри: Вихователь розвішує одяг ляльок так, щоб усім дітям було видно: сукні, фартушки, хусточки, шапочки. "Скільки красивих суконь, хусточок, фартушків - усе це для наших ляльок! Одягнемо їх, щоб вони були красивими!" - говорить педагог.

Перед дітьми на стільчиках 3 ляльки. Діти дають кожній ім’я. Вихователь запитує: Якого кольору виберемо плаття для ляльки Олі? Каті? Наталки? Ляльок одягають самі діти, називаючи одяг та його колір.

Дидактичні ігри з картинками також доступні дітям усіх вікових груп. У молодшій групі це переважно ігри з картинками, що зображують іграшки, посуд, меблі, одяг: "Наш посуд", "Впізнай картинку", "На місця", "Підбери одяг для ляльки". У середній групі - "Добери вантаж для машини", "Кольоровий посуд", "Підбери чашки до блюдець", "Пошта", "Впізнай і назви". У старшій групі - "Що зроблено на фабриці, заводі?", "Чи знаєш ти, де я був?", "Що картинка розповідає про себе?", "Кому що потрібно?" тощо.

Наприклад, дидактична гра "На місця".

Мета: Закріпити знання дітей про посуд, одяг, іграшки на місце, де зберігаються ці речі. Вчити правильно відповідати на запитання. Виховувати уважність, зосередженість, кмітливість.

Словник: шафа, ігровий куточок, шафа для посуду, одяг, іграшки, посуд.

Матеріал: предметні картинки, шафи.

Хід гри: Діти сидять на стільчиках, розміщених в один ряд. У різних місцях кімнати стільчиками відгороджено шафи для одягу та посуду. У дітей предметні картинки, узагальнюють їх: "посуд", "одяг". Вихователь пояснює гру: "Зараз, - говорить він, - "шафи" порожні. Треба розкласти на місця різні речі: в одну шафу - посуд, в іншу - білизну, одяг, іграшки". Потім пропонує дітям встати і за сигналом "На місця!" знайти місце для своїх картинок: посуд віднести в "посудну шафу", білизну - в "шафу для одягу" тощо. Вихователь загадує загадки про іграшки. Діти відгадують, знаходять ці іграшки і кладуть у спеціальну шафу.

Середня група. Гра "Скажи одним словом".

Мета: Вміти визначати предмети, що входять у поняття "овочі", "фрукти", "посуд", "іграшки", "одяг"; називати їх одним словом.

Словник: овочі, фрукти, посуд, іграшки, одяг.

Хід гри: Вихователь заготовляє багато (30-40) різних картинок, на яких зображено різноманітні речі. Змішавши ці картинки, пропонує дітям по черзі виходити і вибирати

картинки, що зображують: посуд, одяг, фрукти, овочі, іграшки. Після того, як дитина вийшла і відібрала картинки, що зображують посуд, вихователь може викликати іншу дитину, щоб вона перевірила, чи правильно відібрав товариш ті картинки, на яких зображено посуд. Коли такі картинки залишилися, вихователь пропонує дитині додати їх до раніше відібраних, а коли що-небудь відібрано неправильно - пропонує вилучити їх. Діти відбирають і класифікують за групами окремі предмети. Потім вихователь роздає усім дітям по одній картинці, домовляючись про такі правила гри: кожна дитина дивиться на свою картинку і, коли вихователь скаже слово "одяг", всі діти, у яких на картинках намальовано одяг, біжать до нього; коли він скаже "посуд", біжать ті,в кого намальовано посуд. Коли діти підбіжать до вихователя, він доручає кому-небудь з них швидко перевірити, чи всі правильно виконали правила гри. У процесі гри картинки в дітей треба міняти.

Дидактична гра "Чи знаєш ти, де я був".

Мета: Уточнити знання дітей про різні громадські установи, місце роботи та професії батьків. Навчити дітей описувати трудові дії. Виховувати уважність.

Словник: продавець, листоноша, лікар, медсестра, вчитель, вихователь.

Хід заняття: Розгляд картинок через епідіаскоп.

Запитання: Що зображено на картинці? Де відбувається дія? (У магазині, аптеці, бібліотеці...). Що роблять в аптеці, магазині? Хто тут працює? Пояснення гри. Вихователь складає описову розповідь - загадку "Я знайшла в простору, світлу і затишну кімнату. На полицях побачила різні скляночки, пакети, банки. У кімнаті приємний запах. Усі працівники в білих халатах. Я спочатку показала папірець, потім заплатила гроші, і мені видали потрібні ліки. Де ж я була? Потім пропонує дітям скласти такі самі описові загадки.

На заняттях з ознайомлення дітей з довкіллям використовуються дидактичні ігри з іграшками: "Погодуємо

ведмедика", "На гостинах у зайчика", "Де хто живе?", "Де наші іграшки?", "Склади мотрійку" (пірамідку), "Що іграшка розповідає про себе?", "Чарівний мішечок" тощо; ігри з натуральними речами: "Відгадай на смак", "Що з чого зроблене?", "Що спільне, а що різне?" тощо.

Наприклад, дидактична гра "Відгадай на смак".

Мета: вчити дітей розрізняти та називати овочі на смак. Учити відповідати на запитання вихователя. Виховувати стриманість, уважність.

Словник: цибуля, горох, морква, яблуко, груша, слива, солодке, кисле, гірке.

Хід гри. Діти сидять півколом. На столі на тарілках лежать цибуля, морква, горох, яблуко, груша, слива. Поряд лежать такі самі овочі й фрукти, але дрібненько порізані. Біля цих тарілок ложечки (за кількістю дітей). Діти мають подивитися на овочі, фрукти та назвати їх. Потім вихователь викликає когось до столу, пропонує заплющити очі і кладе в рот ложечкою кусочок моркви або яблука. Дитина визначає за смаком і називає, що вона з’їла. Наприкінці гри вихователь роздає усім дітям скибочки фруктів та овочів.

Дидактична гра "Склади мотрійку".

Мета: закріпити знання дітей про колір і розмір предметів. Вправляти дітей у вживанні ступенів порівняння прикметників (велика, менша, найменша, більша, найбільша), у промовлянні речень з питальною інтонацією. Виховувати організованість, уважність, уміння доводити розпочату справу до кінця.

Словник: синій, червоний, зелений, жовтий, більша, менша, велика, маленька, найбільша.

Хід гри: Вихователь показує велику яскраву мотрійку, читає вірш І.Неходи "Мотрійка". Відкриває мотрійку, дістає ще одну і запитує: Яка вона? (менша). Потім дістає другу: А яка це мотрійка? (ще менша, маленька). Діти вправля-ються в називанні величини (більша, найбільша, маленька, велика, менша, найменша), називає колір їх хусток, платтів.

Особливу групу становлять настільно-друковані ігри. До них належать: "Парні картинки", "Склади картинку", "Розрізні картинки та кубики", "Лото для маленьких", "Ляльчин посуд", "Геометричне доміно", "Доміно предметів", "Лото", "Інструменти", "Одяг", "Одягни ляльку". Ці ігри використовують переважно з невеличкими групами дітей (по п’ять -шість чоловік). З дітьми молодшої, а також середньої групи грає перший раз вихователь. Вона пояснює гру, пропонує розглянути предмет, зображений на картинці, а потім підібрати кубики чи картинки. Дітям середньої та старшої груп вихователь тільки пояснює гру, а діти вже грають самостійно.

Настільно-друкована гра для старших дошкільників "Знаки на дорогах. Електровікторина" (автор А.Чураков, художник Г.Крюкова. - М., 1986).

Мета: Закріпити знання дітей про дорожні знаки та правила дорожнього руху.

Гра складається із восьми карт, на яких у квадратах намальовано дорожні знаки з підписами, й електричної схеми з двома проводками. У грі є маленька електрична лампочка, яка загорається у разі правильної відповіді.

Правила гри: грати можна командами або вдвох. Ведучий (вихователь) кладе в коробку одну карту, читає назву дорожнього знака (в цей час кінець одного проводка знаходиться в отворі.на клітинці з текстом). Один з гравців повинен знайти цей текст на карті праворуч.

Правильність відповіді перевіряється з допомогою електричної лампочки. Ведучий прикладає кінець другого проводка до отвору, який розташований на клітинці із знаком-відповіддю. Якщо лампочка засвітиться - відповідь правильна. Грати можна й так: ведучий прикладає кінець одного проводка до отвору біля дорожнього знака, а гравець називає цей знак.

Усі описані дидактичні ігри можуть бути складовою частиною інтегрованих і комбінованих занять, а також занять з ознайомлення з довкіллям, або виступати провідним методом на індивідуально групових і групових заняттях.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ:

1. Визначте та охарактеризуйте основні засоби ознайомлення дітей з довкіллям.

2. Яка роль картини в ознайомленні дітей з довкіллям?

3. Сформулюйте вимоги до організації бесід за змістом картин у різних вікових групах.

4. Визначте способи активізації розумової та мовленнєвої діяльності у процесі розглядання картин і бесід за їх змістом.

5. Охарактеризуйте специфіку бесід за змістом репродукцій художніх картин.

6. Визначте методи опосередкованого ознайомленнядітей з предметним довкіллям.

7. Класифікуйте види дидактичних ігор за навчальною метою.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ:

1. Розробити самостійно план-конспект бесіди для старшої групи за змістом сюжетної картини з обкладинки журналу "Джміль" (за вибором).

2. Розробити конспект проведення дидактичної гри на закріплення якостей, властивостей, ознак предметів для дітей молодшого дошкільного віку.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Зеленко И.І. Картини для розвитку дітей дошкільного віку.-К., 1976.

2. Луцан Н.І. Мовленнєво-ігрова діяльність дітей дошкільного віку. - Одеса, 2005.

3. Ознайомлення дітей старшого дошкільного віку з мистецтвом живопису. - Методичні рекомендації / Укл. Г.О.Шдкурганна. - К., 1991.

4. Поніманська Т.І. Дошкільна педагогіка: Навчально-методичний посібник. - К.: Академвидав, 2004.

Розділ 5. Методика ознайомлення дітей з якостями та властивостями предметів

Усі заняття з ознайомлення дітей з предметним світом та явищами довкілля В.Й.Логінова поділяє на три групи: 1) ознайомлення дітей з предметами та явищами, введення у словник дітей нових слів; уточнення і закріплення знань про довкілля, активізація й уточнення словника (спостереження, екскурсії, картини, бесіди, читання тощо); 2) ознайомлення дітей з якостями і властивостями предметів, збагачення й уточнення словника; зіставлення, порівняння якостей, властивостей, ознак предметів та розвиток мислення (дидактичні ігри, вправи, практична діяльність); 3) заняття на формування узагальнень та понять.

Перша група занять - на ознайомлення та закріплення знань дітей про довкілля здебільшого має інтегрований характер. Ці заняття мають конкретну тему, наприклад, "Наша Батьківщина", чітко визначені освітні та виховні завдання з теми, провідний метод навчання (у цьому випадку - бесіда). Водночас для розв’язання освітніх завдань вихователь використовує й інші методи, комбінує їх згідно з темою заняття (читання оповідань і віршів, розглядання дидактичних, художніх картин та репродукцій, дидактичні ігри, показ уривків діафільму, використання прислів’їв,

загадок). Провідний метод навчання з теми "Рідне місто" -екскурсія по місту. Водночас у ході екскурсії вихователь використовує загадки, прислів’я, вірші, уривки з оповідань, дидактичні ігри та вправи. Додаткові методи записуються у "матеріалі до заняття".

На заняттях з ознайомлення з довкіллям широко використовуються пізнавальні задачі, ребуси, головоломки, включення дітей в активну пізнавальну чи рухову діяльність. Наведемо конспекти занять з ознайомлення дітей з якостями та властивостями предметів.

Молодша група.

Тема: Ігри дітей. Розглядання та бесіда за картиною "Гра з лялькою".

Програмний зміст: закріпити знання дітей про іграшки; процес купання ляльки. Виховувати бережливе ставлення до іграшок, бажання грати ними.

Словник: лялька, ванна, мило, рушник, сорочка, панчохи, сукня, купати, витирати, гра, ігри.

Матеріал до заняття: картина "Гра з лялькою" (Раді-на Є.І., Єзикеєва В.А. Картини з розвитку мовлення дітей другого та третього років життя. - М., 1984), вірші "Моя лялька" М.Познанської, "Із ляльками" А.М’ястківського, лялька, предмети для купання ляльки.

Хід заняття: На стіні висить картина. Запитання до дітей: Що роблять діти? Що робить дівчинка? Давайте придумаємо їй ім’я. Як ми її назвемо? Де сидить лялька? Як купає Оксана ляльку? А що потім Оксана буде робити з лялькою? Чим потрібно витерти ляльку? А що буде надягати ляльці Оксанка? Подивіться, який тут є одяг? А як одягнена дівчинка? Що робить хлопчик? Як він одягнений? Читання вихователем віршів про ляльку в ході розглядання картини.

Розповідь вихователя за змістом картини: "Дівчинка Оксанка дуже любить та береже свою ляльку Катрусю. Ось

і сьогодні вона вирішила викупати Катрусю. Взяла ванну, приготувала мило, рушник, воду. Роздягла Катрусю. Зняла сукню, сорочку, панчішки. Оксанка поливає воду на Катрусю. Чиста буде Катруся. Хлопчик Андрійко їде на конячці й дивиться, як дівчинка купає свою ляльку". Дидактична гра "Купання ляльки Катрусі".

Середня група.

Тема: Праця дорослих. Читання оповідання С.Барузді-на "Мамина робота".

Програмний зміст: уточнити знання про те, що батьки працюють на виробництві, виготовляють потрібні для нашої країни речі, дома піклуються про своїх дітей, готують їжу, прибирають у квартирах, купують іграшки. Виховувати любов до батьків, бажання допомагати їм.

Словник: працювати, виробництво, речі, фабрика, нагорода, професія.

Матеріал: альбом "Професії твоїх батьків" Л.В.Артемової (К., 1978) або картини із серії "Ким бути?" Л.І.Мусякіної і В.Г.Черв’якової (М., 1976), прислів’я.

Хід заняття. Вихователь читає оповідання С.Баруздіна "Мамина робота".

Запитання: Де працювала мама Світланки? Що виробляють на фабриці? Кому дають яскраві прапорці? А де працюють ваші мами? Розглядання ілюстрацій в альбомі "Професії твоїх батьків" або окремих картин із серії "Ким бути?" Розповідь вихователя про деякі професії.

Прислів’я: "Праця людину годує", "Чесне діло роби сміло", "Маленька праця краща за велике безділля", "Всяка праця почесна".

Середня група.

Тема: Небезпечна кімната (дрібні предмети)1.

Мета: дати поняття про функціональне призначення предметів (ґудзики, намистинки, насіння рослин тощо), які за невмілого користування можуть зашкодити здоров’ю.

1 Дитячий садок. - 2002. - №46 (190). - С. 2.

Словник: ґудзики, намистинки.

Матеріал: Різноманітні дрібні предмети.

Хід заняття. Відгадування загадок про предмети. Розглядання предметів. Бесіда про функціональне призначення кожного з продемонстрованих дрібних предметів. Ознайомлення дітей з правилами поведінки з дрібними предметами.

Запитання: Чи можуть вуха, рот, ніс та інші органи тіла бути "схованкою" для ґудзиків, намистин, квасолі та інших дрібних предметів? Чому?

Старша група.

Тема: Небезпечна кімната (поводження з електроприладами).

Мета: навчити дітей безпечної поведінки з електроприладами.

Словник: праска, розетка, телевізор.

Матеріал: ілюстрації, електроприлади та обладнання, доступне для сприймання дітьми старшого дошкільного віку.

Хід заняття. Ознайомлення з електричними приладами, що знаходяться у кімнаті. Бесіда про прилади, які є вдома, та про те, як вони допомагають усім членам родини, їх функціональне призначення та правила техніки безпеки. Розповідь про електроприлади, які є вдома, та їх призначення. Бесіда про правила безпечної поведінки, щоб не зашкодити здоров’ю під час контакту з електроприладами.

Старша група.

Тема: Мийні засоби.1

Мета: сформувати в дітей усвідомлення того, що мийні засоби в жодному разі не можна куштувати, бо це загрожує життю.

Словник: пральний порошок, засоби для миття посуду, вікон.

Матеріал: коробки, баночки з-під мийних засобів.

1 Там само.

Хід заняття. Екскурсія до пральні. Ознайомлення з мийними засобами. Запитання: чи можуть пральні порошки та інші мийні засоби бути їжею, чи припустимо куштувати їх на смак? Чому? Бесіда про правила користування мийними засобами та неприпустимість куштування їх на смак.

Старша група.

Тема: Коли ліки покращують здоров’я, а коли шкодять.

Мета: дати дітям елементарні знання про ліки, користь, яку вони приносять, як допомагають боротися зі шкідливими мікробами, що проникли в організм; застерегти від небезпеки, яка пов’язана з неправильним уживанням ліків. Словник: ліки, мікстура, пігулки.

Матеріал: ілюстрації.

Хід заняття. Бесіда про недуги, якими хворіють діти; ліки, що використовують лікарі та батьки, коли щось болить; про приймання ліків лише після відповідного призначення лікарем та з рук дорослого.

За програмою діти в дошкільному закладі мають знати не тільки предмети чи явища, а й їх властивості, якості, ознаки, матеріал, з яких зроблено предмет, властивості цього матеріалу; вміти зіставляти предмети, матеріал, знаходити схожі й відмінні якості та властивості.

З метою ознайомлення дітей з якостями і властивостями предметів проводять спеціальні заняття, у процесі проведення яких вихователь намагається забезпечити багатоканальне сприймання дітьми пізнавальної інформації, організує цілеспрямовану дослідну діяльність. Наведемо окремі конспекти таких занять для різних вікових груп.

Молодша група.

Тема: Розмова з камінчиком.

Мета: викликати в дітей позитивні емоції від взаємодії з камінням; закріпити знання про характерні ознаки каміння (сіре, тверде, шершаве гладеньке, холодне); вправляти у прийомах обстеження каміння, знайомити з використанням у різних іграх, сприяти усвідомленню правил

взаємодії з камінням: не кидати у тварин, людей, скло; бути обережним, вправляти через діяльність найпростіші причинно-наслідкові зв’язки: холодно - каміння холодне, тепло - стає теплим, зволожене каміння стає темним. Розвивати сенсорні процеси, наочне мислення, допитливість; виховувати інтерес до ігор з камінням.

Словник: шершаве, гладеньке.

Матеріал: дві торбинки з камінцями, листя, палички, машини, лієчка з водою, скло, іграшки, будинок, машина з камінцями.

Хід заняття: Діти виходять на майданчик (на столі мішечки з камінцями).

—Діти подивіться, що це в нас на столі? Вчора тут не було нічого, а сьогодні щось з’явилося, цікаво, що тут у нас? (Вихователь бере торбинку і трясе нею). Що це може бути? Що тут цікавого? Спробуємо дізнатися (Діти обмацують руками).

—Що тут у нас? Візьміть камінці, привітайтеся з ними, а тепер натисніть. Вони тверді чи м’які? Погладьте їх, які вони: гладенькі чи шершаві? Камінці холодні чи теплі? Чому вони холодні? Де лежали камінці?

— Чи можемо ми зігріти камінці? Спробуймо. Діти тримають камінці в руках. Які вони тепер: теплі чи холодні? Змерзли ручки, покладемо камінці на стіл і добре зігріємо. Як ми їх будемо гріти? (Діти гріють руки, потираючи їх, видихаючи тепле повітря).

Вихователь: Ви трішки зігрілися, тепер кожен візьміть камінець і прикладіть до вушка, чуєте, як він співає. Адже камінець може співати різні пісеньки, він "вітається" з другим камінцем, тільки не сильно, бо він не любить, коли занадто з ним "вітаються", а зараз камінець "привітається" зі столом, із залізною ніжкою, з асфальтом, із землею (Діти виконують відповідні рухи).

— Звідки беруться камінці? (Поливають камінець водою). Що сталося з камінцем? У мене ще є камінці. Поди-

віться, тут ще щось є. Відберіть тільки камінці (Гра "Залиш камінчик").

— Подивіться, у нас на пісочку виріс маленький будиночок. Та що це трапилося? Пішов дощ, доріжки розмило водою, і нашим лялькам, машинам ніяк не вдається доїхати до будинку. Як ми можемо допомогти нашим машинам, лялькам? Збудуємо із камінців дорогу, тоді лялькам і машинам легко буде дістатися до будиночків.

Діти викладають доріжку із піску, обігрують, дякують камінцям за те, що вони разом з дітьми грались і багато цікаво розповіли про себе.

Ознайомлення дітей із властивостями й якостями предметів досліджувала В.Й.Логінова1. Автор пропонує знайомити дітей з такими матеріалами, як тканина, папір, дерево, пластмаса, метал, шкіра, гума, скло, їхніми властивостями (гладенький, твердий, прозорий, рветься, б’ється, мнеться); знайомити з піском, глиною, борошном, цукром, крупою, сіллю, водою, молоком, олією (прозоре, пахуче, біле, ллється, переливається, нагрівається, кипить, розтає, розсипається).

Ознайомлення дітей з якостями і властивостями предметів відбувається поетапно. На першому етапі дітей знайомлять з перетворенням матеріалу в конкретну річ: з глини можна ліпити, виготовляти вироби; з тканини, шкіри можна шити одяг, їх ріжуть, зшивають, клеять. На заняттях з ознайомлення з довкіллям діти виготовляють іграшки з паперу, глини - глиняні вироби, з тканини шиють одяг для ляльок, вишивають; готують салат, печиво; роблять вироби з дерева. У процесі занять діти засвоюють слова, які означають якості, властивості, процес перетворення матеріалу в речі.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 2484. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия