Студопедия — Методика. Використання альбому-посібника «Чарівний пензлик» с.12
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методика. Використання альбому-посібника «Чарівний пензлик» с.12






Використання альбому-посібника «Чарівний пензлик» с.12

1). Визначення розміщення квітів на аркуші.

Візьми пальцем покажи собі розміщення квітів на папері. Рідко розведеною фарбою кінчиком пензля познач лінії стебел, крапкою - серединки айстр (або легко наміть загальний контур квітки простим олівцем).

2). Робота з фарбами.

З різною силою натискаючи на кінчик пензля, вимальовуй квіти, стебла, листочки. Щоб мазки були соковитими, набирай на пензель більше води і завчасно міняй воду.

5. Практична робота дітей.

IV. Підсумок уроку.

1.Оцінювання робіт.

2.Демонстрування композицій.

25. Дайте характеристику урокам малювання з натури, за уявою та по пам'яті.

Цей вид малювання ми відносимо до тематичного. Головне на уроці тематичного малювання у 1 - 2 класі - передача у малюнку сюжетного зв’язку, з місту та розкриття теми в малюнку. Помічені дитиною особливості предметів притягують його увагу. Пояснення вчителя розширюють його знання, розвивають інтерес до подальших спостережень.
Розглядаючи дерева, діти намагаються зрозуміти, чому дерева однієї породи всі різні. Їх цікавить і архітектура. „У всіх будинків є дах, стіни вікна, - підкреслюють діти. - І всі ж будинки різні".
Нові враження і знання відображаються в дитячих малюнках. Це у свою чергу веде до необхідності розширити технічні можливості відображення з допомогою нових прийомів і матеріалів. Індивідуальні образотворчі характеристики предметів приводять до більш частому спостереженню реальних предметів, а не тільки їх зображеннях в малюнках.
Великого значення набуває індивідуальна робота з дітьми під час уроку малювання. Деякі діти зазнають труднощів в зображенні якого не будь предмету, потрібного в їх сюжетному малюнку. В цьому випадку вчитель може показати, як малювати весь предмет або якусь його частину. Іноді варто запропонувати дитині зробити зображення нарядним, вводячи в малюнок якийсь орнамент. прикрасити можна не тільки зображення, але й фон, що зробить малюнок більш завершеним.
Важливою опорою на уроках малювання в 1-2 класах являються спостереження реальних предметів і явищ. Пропонуючи дітям зобразити місцевий пейзаж, необхідно під час прогулянок, екскурсій по місту роздивитись з ними оточуючі будинки, допомогти кожному вибрати будинок який він буде малювати, добре роздивитися його і запам'ятати, чим він відрізняється від інших: якщо є архітектурні прикраси, вітрини магазинів, арки і т.д.
Роздивляючись будинки, діти одразу ж спостерігають і за рухом транспорту, людьми. Кожна дитину бачить і запам'ятовує те, що найбільш приваблює її увагу.
Звичайно діти, особливо хлопчики, проявляють добрі знання про машини. Особливий інтерес викликають машини-прибиральники снігу, технічної допомоги, автокрани та інші. Діти можуть годинами спостерігати за їх роботою.
Треба показати прийоми зображення машин, будівель, дерев, використовуючи фарби та папір.

26. Визначте особливості зображення оточуючого життя та ілюстрування літературних творів.

робота по розвитку образотворчої діяльності в малюванні природи повинна будуватися у відповідності з вимогами програми виховання і навчання в школі, які націлюють на формування в кожного учня морально-естетичні почуття при зустрічі з прекрасним у природі та мистецтві, при знайомстві з подією та пейзажами.

Програма ставить задачу розвитку поетичного слуху і естетичного сприйняття учнів, вміння розрізняти та розуміти своєрідне використання тих чи інших художніх засобів у витворах мистецтва.

Однією з форм систематичної роботи по естетичному вихованню є заняття сюжетно-тематичним малюванням. Основною метою яких є - розвиток розумової активності і творчої уяви учнів.

Ці заняття включають і малювання на теми літературних творів про природу.

Педагог вчить учнів відображати на папері побачене, почуте, тобто відомий зміст у новій трактовці. Без допомоги дорослого в учнів часто виникають труднощі у визначенні художнього засобу, який поет використовує при описі природи, або не приділяє їм належної уваги, що у свою чергу призводить до невиразності образів. Іноді учні навпаки, відчувають і розуміють, що і як хотів показати поет, але у них немає достатнього досвіду в передачі вражень у своєму творі, часто вони просто погано володіють засобами зображення описаних в стилі картин природи.

Існують основні методи, якими педагог користується для розвитку естетичного сприймання і творчості. До них належать: спостереження явищ та об'єктів природи, які описані в поетичному витворі; бесіда о поетичних образах; розглядання відповідних ілюстрацій та картин о природі; показ декількох прийомів зображення; аналіз малюнків які виявляють степінь творчості дитини при передачі поетичного образу.

Розглянемо специфіку кожного методу.

Цей вид тематичного малювання за своєю методикою схожий з попереднім видом (ілюстрацією до поетичного твору). Якщо обсяг казки невеликий, викладач знайомить учнів з її змістом безпосередньо на початку уроку. Проводить бесіду з учнями по змісту цієї казки, задає питання, які підводять учнів до створення композиції

Якщо ж казка велика за обсягом, учні ознайомляться з її змістом вдома, а на уроці вже проводити бесіду по змісту. Корисно спитати, який епізод більше сподобався, який хотіли б намалювати...

Корисно використовувати на уроках тематичного малювання таблиці з зображенням послідовності малювання тварин, рослин і т.д.

Урок тематичного малювання можна спланувати, як інтегрований урок. Тобто інтегрувати урок малювання з музикою. На початку такого уроку слід провести бесіду (підготовчу) до даного музичного твору, налаштувати учнів на прослухування музики, корисно перед слуханням задати учням питання такого характеру „Як ви гадаєте, яку пору року хотів показати у своєму творі композитор?". Після слухання, вчитель повторює своє питання, і задає інші, які підводить учнів до визначеності у кольорі, композиції. На такому уроці в учнів розвивається естетичне почуття до прекрасного не тільки у художніх творах мистецтва, але й у музичних творах.

Наприкінці такого уроку потрібно зробити виставку робіт учнів і ще раз прослухати музичній твір, порівняти музичне зображення з художнім, зробити висновки.

Такі уроки розвивають в учнів не тільки художні навички та вміння слухати вчителя, а ще й фантазію, творче уявлення, що є важливим фактором для подальшої художньої творчості.

27. Дайте характеристику методиці проведення уроків декоративного малювання.

Методика проведення занять з декоративного малювання.Декоративне малювання – це створення орнаменту, візерунків чи груп елементів, які декорують предмети побуту підкреслюють їх форму, цей вид роботи виробляє в учнів просторове та об’ємне сприйняття навколишнього світу. Ознайомлення з декоративно-прикладним мистецтвом в школі проходить з першого класу. В першому класі діти ознайомлюються з керамікою та художнім розписом. У другому класі знання поповнюються, більш детальніше зупиняються на петриківському розписі. Розробляються елементи для створення узорів, візерунків. Балі здобуті знання і навички використовуються в композиціях, а також продовжують вивчати з інших видів декоративно-прикладного мистецтва – кераміка (оздоб посуду) ліплення з пластиліну свищиків. Ознайомлюються з писанкарством.Вирізають елементи та наліплюють їх на основу. Петриківський розпис – малювання казкової птиці.В третьому класі учні ознайомлюються з вишивкою та ткацтвом, створюють геометричні орнаменти для оздоблення рушників і килимів, ознайомлюються з поняттями орнаменту і ритму, вивчають техніку вироблення гончарних виробів. Створюють витинанки. Виготовляють з пластиліну українську іграшку. Ознайомлюються з художнім розписом, вчаться зображати казкових тварин, петриківський розпис завдання ускладнюється.Мета і завдання уроків декоративного малювання: Дати учням можливість пізнати рослинний світ і розуміти його.Формувати в учнів естетичне ставлення до предметів навколишньої дійсності.

28. Проаналізуйте колективну дитячу творчість на уроках образотворчого мистецтва.

Дитина, також як і дорослий, може що-небудь робити тільки у тому разі якщо захоче це зробити. Якщо у нього виникла мотивація до цього. У різних життєвих ситуаціях можуть виникати найрізноманітніші мотиви, але грубо їх можна розділити на дві частини: позитивні мотиви і негативні мотиви. Безумовно, швидше і якісніше дитина зробить те, на що він мотивується позитивно(тобто якщо він захотів щось зробити наслідуючи свої внутрішні бажання і позиви). Розглянути усе різноманіття мотивів досить складно, тому зупинимося, для прикладу на основних мотивах дитини для участі в колективних творчих справах.

Мотиви дитини:

- Потреба в комунікації

- Виконання цього КТД, для того що б приймати участь в інших справах

- Бажання виграти(дух змагання)

- Інтерес в реалізації своїх здібностей(творчих, інтелектуальних, управлінських, організаційних)

- Усвідомлення розвиваючої ролі КТД

- Усвідомлення соціальної ролі КТД(необхідності цього КТД для інших)

Основний акцент при роботі слід робити на інтерес в реалізації своїх здібностей - оскільки це найбільш простий в досягненні мотив не ґрунтується на негативних емоціях.

29. Поясніть методику проведення підсумку уроку з образотворчого мистецтва, оцінювання дитячих робіт.

30. Дайте визначення методам навчання і виховання образотворчому мистецтву.

Специфіка предмета “Образотворче мистецтво” дозволяє вчителю широко використовувати інтерактивні методи та нестандартні форми організації уроку, які дають змогу підвищити ефективність засвоєння знань, поліпшити контроль над виконанням завдань, викликати у дітей інтерес до навчання.Для ефективного застосування інтерактивних методів на уроках образотворчого мистецтва педагог повинен старанно планувати свою роботу, щоб: * дати учням завдання для попередньої підготовки: прочитати, продумати, виконати самостійні підготовчі завдання. Поспостерігати за явищами природи або довкілля;*дати учням завдання для попередньої підготовки: проч. На одному занятті можна використання один. Максиму – два інтерактивні методи, а не їх калейдоскоп;*дуже важливо провести спокійне, глибоке обговорення за підсумками інтер-ї вправи;

 

 

Методика

1. Предмет методики. Методы исследования процесса обучения иностранным языкам. Связь методики со смежными дисциплинами.

Методика - наука исследующая цели, содержание, методы и средства обучения, а также способы учения и воспитания средствами (ИЯ).

Предмет М – основополагающие принципы обучения иностранному языку, методы обучения, организация учебно-воспитательного процесса по предмету иностранный язык (принципы, методы, средства, цели, задачи, содержание обучения), управление учебной деятельностью учащихся по овладению иностранным языком.

В переводе с греческого термин методика означает отрасль педагогической науки, которая исследует закономерности обучения определённого предмета (ИЯ).

Методика употребляется в 3 значениях, как:

1. учебная - даёт теоретическую и практическую подготовку будущим преподавателям,

студенты получают представление о том, каковы цели обучения (результат), каково содержание обучения (чему учить), с помощью каких приёмов и методов обеспечить овладение языку(как учить), какие средства следует использовать для достижения поставленной цели (с помощью чего учить). Т.о курс методики как учебной дисциплины признан обеспечить формирование будущих преподавателей профессиональной компетенции.

2. научная – наука, изучающая цели, содержание,средства,методы, формы обучения (ИЯ), знакомящая с культурой страны изучаемого языка, а также изучающие способы обучения, воспитания и овладения языком

3. практическая дисциплина – даёт представление о совокупности приёмов работы учителя, обеспечивающая достижение поставленной цели.

Выделяют общие, частные и специальные методики.

1. Общие методики - занимаются изучением закономерности и особенности процесса

обучения(ИЯ), не зависимо от того, о каком языке идёт речь.

2. Частная методика - исследует обучение тех языковых и речевых явлений, которые являются специфичными для конкретного языка, освещает проблемы преподавания (ИЯ) с учётом особенности родного языка(специфические условия обучения

3. Специальная методика -характеризует особенности преподавания какой либо стороны изучаемого языка

Аспекты: фонетика, грамматика, лексика

Виды речевой деятельности (РД): аудирование, говорение (активные), чтение,письмо.

Т.о Методика - набор приёмов методов и форм работы учителя, т.е. технология

профессиональной практической деятельности.

Методика обучения ИЯ - наука, исследующая цели, содержания, методы, средства обучения, способы учения и воспитания на материале ИЯ.

Методы исследования.(основные, вспомогательные):







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1465. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия