Студопедия — Інформаційні технології у навчанні літератури у внз
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інформаційні технології у навчанні літератури у внз






Інформаційні технології навчання - це сукупність методології та технології навчання, в основу якої покладено використання комп’ютерних навчальних програм, електронних посібників і підручників, що забезпечують інтерактивний програмно-методичний супровід навчального процесу і є однією з форм реалізації мети та змісту сучасної парадигми гуманізованої освіти.

Комп’ютерні засоби навчання:

1. Електронний підручник

1. Статистичні таблиці

1. Динамічні таблиці

1. Літературні портрети

1. Тестові завдання

1. Диктанти

1. Медіа-твори

8.Віртуальні екскурсії

Мета педагогів-навчити студентів не лише опрацьовувати матеріали, а й уміти їх представляти, бо сьогодення вимагає від сучасної молоді не простого оволодіння комп’ютерною технікою, а й вміння нестандартно, творчо показати свою роботу, відстоювати свою думку та аргументувати свої дії. Переваги такої роботи надзвичайні, адже зростає зацікавленість предметом вивчення, учні самі стають творцями, ініціаторами нових ідей, розвивають свої інтелектуальні здібності.

Комп’ютерна презентація - це авторське бачення студентом теми, розробка певного сценарію виконання і представлення аудиторії. Комп’ютер дає можливість використання інформації мережі Інтернет, дозволяє ілюструвати, естетично оформляти сторінки, використовувати ефекти анімації.

Суть інформаційно-проектної технології - через проектну діяльність, яка передбачає розв’язання проблеми чи низи проблем на основі певної суми знань, показати практичне застосування цих знань.

Заняття з використанням інформаційних технологій потребують значної підготовчої діяльності педагога. Викладач повинен вміти користуватися різноманітними програмами: графічними, flesh-анімації, web-редактора, програмами для створення презентацій, програмами для роботи зі звуком та відео тощо. Це уможливлює подання інформації у формі відео, презентації, web-сторінки, з різноманітними роліками.

Потреби сучасного життя зумовлюють пошуки нових форм організації занять з української літератури. Використання комп'ютерних технологій є одним із інноваційних засобів вивчення літератури, який дозволяє стимулювати інтерес студентів до художніх творів і звільнити час для творчої співпраці викладача та студента.

Формування інформаційної компетентності здійснюється за допомогою цілого ряду факторів, одним з яких є зміст освіти, що містить у собі не тільки перелік навчальних дисциплін, але і професійні навички й уміння, що формуються в процесі оволодіння дисципліною. Зміст кожної окремої дисципліни повинен розглядатись як органічна частина цілісного змісту всебічної підготовки спеціаліста певної навчальної дисципліни у досягненні кінцевих цілей підготовки фахівців.

Ще однією важливою задачею є забезпечення мобільності навчальних програм, які відображають зміст навчання для забезпечення адекватної відповіді системи освіти на зміни в суспільстві на появу та розвиток нових технологій.

Застосування нових інформаційних технологій у навчанні відповідно до цих етапів приведе до зміни змісту освіти завдяки впровадженню в загальний зміст навчання певних розділів існуючих навчальних дисциплін, які дозволяють студентам оволодіти необхідними знаннями, уміннями та навичками і здатностями їх застосування щодо нових інформаційних технологій в професійній діяльності.

Організація навчально-виховного процесу з дисципліни «Українська література» свідчить, що чим частіше використовуються комп'ютери у процесі вивчення дисципліни, тим ефективнішими є результати навчання.

Використання інформаційних технологій на заняттях української літератури може відбуватися різними способами, це залежить від низки факторів, найважливішими з яких вважаю такі: потреби конкретного заняття, рівня володіння різними програмами та наявністю сертифікованих програм у системі освіти.

Серед зазначених технологій використовуємо такі їх види:

• інформаційні технології;

• електронні підручники;

• окремі типи файлів (зображення, відео-, аудіо-, анімації);

• розроблені авторські заняття (інтеграція різних об'єктів в один формат - презентації, web-сторінки).

Навчально-виховний процес, у якому широко використовуються мультимедійні технології, відзначається такими перевагами: краще сприймається матеріал студентами, зростає їх зацікавленість, відбувається індивідуалізація навчання, розвиток творчих здібностей (залучення студентів до створення творчих проектів, презентацій), скорочуються види робіт, що стомлюють студентів, використовуються різні аудіовізуальні засоби (музика, графіка, анімація) з метою підвищення активності студентів, уможливлюється динамічне подання матеріалу, забезпечуються умови для формування самооцінки студента та його для самостійної роботи.

Дидактичні можливості мультимедійних засобів навчання, що використовуються на заняттях української літератури, можна визначити так:

• посилення мотивації навчання;

• активізація навчальної діяльності студентів, посилення їх ролі як суб'єкта навчання діяльності (можливість обирати послідовність вивчення матеріалу, визначення міри і характеру допомоги та ін.);

• індивідуалізація процесу навчання, використання основних і допоміжних навчальних впливів, розширення меж самостійної діяльності студентів;

• урізноманітнення форм подання інформації;

• урізноманітнення типів навчальних завдань;

• створення навчального середовища, яке забезпечує «занурення» студента в уявний світ, у певні соціальні і виробничі ситуації;

• постійне застосування ігрових прийомів;

• забезпечення негайного зворотного зв'язку, можливість рефлексії;

• можливість відтворення фрагмента навчальної діяльності.

Використання комп'ютерних технологій сприяє тому, що за короткий час особистість спроможна засвоїти та переробити великий обсяг інформації.

Фактори, які впливають на ефективність навчально-виховного процесу:

• зростання впливу виступу на аудиторію, оскільки значний обсяг інформації сприймається зоровими та слуховими рецепторами одночасно;

• полегшення розуміння і сприйняття поданого матеріалу;

• запам'ятовування навчального матеріалу на значний період;

• збільшення психологічної вірогідності прийняття правильних висновків, суджень, узагальнень;

• скорочення часу на розкриття проблеми.

У своїй практиці найчастіше використовуємо презентації, створені за допомогою програми Power Point, зокрема такі їх види:

• презентації для лекційного викладу матеріалу;

• презентації для семінарських занять;

• презентації для етапів заняття, на яких перевіряються та оцінюються знання.

Компонування матеріалу програми в цьому випадку слугує своєрідною формою опорного конспекту. Варто зазначити також, що студенти під час підготовки домашнього завдання часто використовують презентацію, вважаючи, що вона більш зрозуміла й логічна.

Мультимедійні заняття слід будувати за такою структурою:

1. Мотивація заняття - короткий вступний матеріал. Часто під час мотивації створюється проблемна ситуація за допомогою проблемного запитання.

2. Оголошення теми та очікуваних результатів заняття.

3. Основна частина заняття - опанування навчальним матеріалом заняття: словникова робота, робота невеликими текстовими фрагментами, що містять навчальну інформацію, відеосюжетами, аудіозаписами, фотодокументами, таблицями, схемами (виклад необхідної інформації з теми у вигляді слайдів).

Мультимедійні технології дозволяють подати студентам набагато більше інформації, ніж на заняття без використання комп'ютера.

Основна частина заняття може включати і проведення невеликої навчальної дискусії, роботу в групах, творчий звіт з виконання індивідуального завдання. Звісно, використовуються і традиційні форми роботи та методи і прийоми навчання.

4. Підбиття підсумків заняття включає рефлексію почуттів (наприклад, що сподобалося на заняття найбільше), способів діяльності студентів (для прикладу, чи раціональними були види діяльності, завдання, що використовувалися під час заняття) та відтворення студентами основних понять заняття з демонстрацією слайдів з текстовими фрагментами.

Систематичне використання комп'ютера на занятті, зокрема систем презентацій, сприяє наступному:

• підвищенню якісного рівня використання наочності на занятті;

• зростанню продуктивності заняття;

• реалізації міжпредметних зв'язків;

• уможливленню організації проектної діяльності студентів зі створення навчальних програм під керуванням викладачів інформатики та української літератури;

• логічному викладу навчального матеріалу, що значно підвищує рівень знань студентів;

• зміні ставлення студентів до комп'ютера: вони починають сприймати його як універсальний інструмент для роботи в будь-якій галузі людської діяльності.

Заняття з використанням мультимедійних технологій потребують значної підготовки з боку викладача.

Мультимедійне заняття дає можливість комбінувати на одному занятті велику кількість цікавих завдань, залучаючи все більше студентів до активної роботи. Іноді створюю презентації разом з студентами, пояснюючи, який результат є очікуваним, але обов'язково враховую їхню думку.

Головне завдання використання комп'ютерних технологій у процесі вивчення української літератури - формування інформаційної компетентності студентів, підвищення їх пізнавального інтересу до вивчення дисципліни та ефективність його засвоєння.

 

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 606. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия