Студопедия — СЛОВНИК
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СЛОВНИК






Абстинентний синдром - (синдром позбавлення) хворобливий стан, який розвивається у наркоманів при припиненні прийому наркотиків (алкоголю у хворих алкоголізмом).

Агресивна поведінка - ворожі дії, метою яких є нанесення страждання, шкоди іншим; одна з реакцій живої істоти на фрустрацію потреб і конфлікт. За своєю спрямованістю агресивна поведінка може бути: 1) прямим, безпосереднім, тобто спрямованим проти об'єкта - джерела фрустрації; 2) зміщеним, коли індивід, що зазнає фрустрацію, не може направити свою агресивну поведінку безпосередньо проти джерела фрустрації і шукає «козла відпущення».

Агресивність - відносно стійка риса особистості, що характеризує готовність суб'єкта до агресивної поведінки.

Агресія - індивідуальна чи колективна поведінка, дія, спрямована на нанесення фізичної чи психологічної шкоди, збитку або на знищення іншої людини або групи людей.

Адаптація соціальна - (від лат. adaptatio - пристосування) 1) процес активного пристосування індивіда або групи до певних матеріальних умов, нормам, цінностям соціального середовища; 2) взаємодія особистості або соціальної групи із середовищем, що включає засвоєння норм і цінностей цього середовища в процесі соціалізації, а також зміна, перетворення середовища у відповідність з новими умовами та цілями діяльності.

Акцентуація (від лат. accentus - наголос), акцентуація характеру, акцентуація особистості, акцентуйовані особистісна риса - знаходиться в межах клінічної норми особливість характеру (в інших джерелах - особистості), при якій окремі його риси надмірно посилені, унаслідок чого виявляється виборча уразливість у відношенні одних психогенних дій при збереженні хорошої стійкості до інших. Акцентуації не є психічними розладами, але по ряду своїх властивостей схожі з розладами особистості, що дозволяє робити припущення про наявність між ними зв'язки.

Акцентуація прихована - звичайні варіанти норми, у звичних умовах виражена слабко або не виявляється.

Акцентуація явна - ступінь акцентуації, що відноситься до крайніх варіантів норми. Характеризується наявністю: 1) постійних рис певного типу характеру; 2) тимчасового порушення адаптації; 3) відхилень у поведінці.

Алкоголізм - (від арабського al-kuhl - тонкий порошок) 1) хронічне захворювання, обумовлене систематичним вживанням спиртних напоїв, що проявляються у фізичній і психічної залежності від алкоголю, в психічної і соціальної деградації; 2) соціальна патологія, яка складається в масовому зловживанні алкоголем.

Аномія - (буквально «без норм») 1) стан суспільства, при якому настає дезінтеграція і розпад системи норм, які гарантують громадський порядок (Е.Дюркгейм); 2) психологічний стан, що характеризується почуттям втрати орієнтації в житті, що виникає, коли індивід ставиться перед необхідністю виконання суперечать один одному норм.

Вандалізм - безглузде знищення матеріальних і духовних пам'яток.

Групи ризику - категорії людей, які більше інших схильні вчиняти протиправні вчинки.

Громадська думка - прояв суспільного свідомості, в якому відбивається ставлення (оцінка) великих соціальних груп, народу в цілому до актуальним явищам, що становлять суспільний інтерес, на основі існуючих суспільних відносин.

Девіантність - (від лат. deviate - відхилення) характеристика поведінки, не збігається з соціальними нормами і цінностями, прийнятими в суспільстві. Основні форми девіантної поведінки. - злочинність, алкоголізм, наркоманія, проституція, гомосексуалізм, азартні ігри, психічний розлад, самогубство.

Делінквентність - (від лат deliquens – здійснює проступок) форма поведінки, що відхиляється; правопорушення, тягнуть за собою кримінальне покарання. До делінквентною проступкам відносяться крадіжки, хабарництво, грабежі або вбивства, промислове шпигунство, злом, підпали та ін. протиправні дії.

Депривація - позбавлення або недостатність умов, необхідних для задоволення будь-яких потреб.

Десоціалізація - процес протилежний соціалізації, що позначає втрату індивідом певних соціальних цінностей і норм, що супроводжується відчуженням індивіда від певної групи.

Дидактогенія - моральні і психічні розлади, що виникають в результаті помилок дидактичного та педагогічного впливу.

Заколот, бунт - відмова від цілей і засобів із заміною їх альтернативними цілями і засобами (за Р. Мертоном).

Ідентифікація - (від лат. identifico - ототожнюю) впізнання чого-небудь, кого-небудь, встановлення тотожності об'єкта або особистості; уподібнення, ототожнення індивіда з будь-ким або чим-небудь (групою, колективом), що допомагає йому успішно оволодівати різними видами соціальної діяльності, засвоювати свої норми і цінності. Індиферентність - особливість характеру, що складається у відсутності інтересу до навколишнього, байдужість, байдужість, пассівності

Інновація - один з типів поведінкових реакцій -прийняття цілей, незадоволення запропонованими засобами (по Р. Мертону).

Інстинкт стадності - схильність людини до солідарності і до створення соціальних груп (по П.А.Кропоткину); схильність людей приєднуватися до соціальним групам, їхнім вождям і наслідувати їх поведінці (по В.Троттеру).

Інституціоналізація - закріплення практики або області суспільних відносин у вигляді закону або соціальної норми, прийнятого порядку Інтеріоризація - (від лат. internus. interior - внутрішній).

Інтровертний - звернений всередину; психологічна характеристика самозаглиблення особистості, чия розумова діяльність спрямована головним чином на власний внутрішній світ переживань і почуттів.

Ірраціональний - (від лат. irrationalis - нерозумний, несвідомий) недоступний розумінню, розуму.

Моральні норми - текстуально не закріплені, спираються на авторитет суспільної думки, несуть оціночну навантаження і діють через психологічні механізми (борг, совість, честь). Порушення моральних норм спирається на механізм громадського осуду або заохочення. У 90-ті роки виникла можливість в судовому порядку захищати честь і гідність.

Конформність - (від лат. сonformis - подібний) пристосованість, пасивне прийняття існуючого порядку речей, пануючого думки, некритичне проходження чужим зразкам; тенденція людини змінювати свою поведінку під впливом інших людей таким чином, щоб воно відповідало думок оточуючих, прагнення його пристосувати до їхніх вимог.

Комерційний підкуп - незаконна передача виконує управлінські функції в комерційній або іншої організації особі (а так само незаконне отримання ним) грошей, цінних паперів та іншого майна, а також незаконне надання йому послуг майнового характеру.

Комунікабельність - здатність, схильність до спілкування, комунікації, до встановленню контактів і зв'язків, психологічна сумісність.

Ознаки наркомана - підлітка: часта різка зміна настрою; незвичайна агресивність; втрата апетиту; падіння інтересу до школи, спорту, друзям, хобі, не характерна для дитини сонливість; постійна брехня і скритність; наявність на тілі незрозумілих плям, відмітин, специфічний солодкуватий запах або запах бензину від одягу; неохайність в одязі.

Ознаки при вживанні певних наркотиків: надмірна веселість, почервоніння особи, підвищений апетит (анаша або гашиш); вузькі зіниці, млявість, відчуженість (наркотики опійної групи); розширені зіниці, зниження апетиту, погіршення сну (кокаїн і крек); зниження пам'яті, нездатність зосередитися (кокаїн, крек, марихуана); налиті кров'ю очі (марихуана).

Наркотики - групи: похідні конопель (наркотики, виготовлені з конопель); опіумні наркотики (наркотики, виготовлені з маку чи діючі подібним з ними чином); психостимулятори (такі, як кокаїн, ефедрин, фенамін); галюциногени (синтетичні - ЛСД і природного походження - з грибів); снодійне-седативні препарати («седативні» - заспокійливі).

Наркотизація - медичні наслідки: веде до грубого порушення життєдіяльності організму, порушуються функції всіх систем організму. Ознаки порушення фізичного стану: виснаження організму, підвищення кров'яного тиску, судоми, м'язові болі, запалення вен і ін Небезпека зараження крові, СНІД, передозування часто ведуть до смертельного результату.

Наркотизації - психологічні наслідки: страхи, занепокоєння, депресія, «ломки» та інші негативні наслідки наркоманії вимотують психіку людини, доводячи його до відчаю. Удавана безвихідь становища штовхає людину на самогубство.

Наркотизації - соціальні втрати: моральна та соціальна деградація особистості, втрата інтересу до всього, що не пов'язано з наркотизацией, конфлікти в сім'ї, на роботі, втрата друзів. З метою добування наркотиків люди скоюють безліч протиправних дій: кримінальні, сексуальні злочину, крадіжки, грабежі, заробляння проституцією, торгівлею наркотиками.

Норми соціальні - (від лат. norma - правило, зразок) зразки, стандарти діяльності, правила поведінки, виконання яких очікується від члена небудь групи або суспільства і підтримується за допомогою санкції.

Звичай - усталена традиційна модель поведінки, яка з часом могла втратити свій первісний практичний сенс. Звичаї нерідко виступають у ролі інтегруючого елемента суспільства і часто сприймаються людьми як щось само собою зрозуміле.

Пенітенціарна система - (від лат. poenitens - раскаиваюсь) - застережлива злочину, виправна система (тюрми, колонії та ін.).

Первинна девіантність 1) визначається Е. Лемертом як первісний акт девіантної поведінки, який міг би бути помічений або не помічений іншими в залежності від цього стати або не стати об'єктом уваги з боку агентів формального чи неформального соціального контролю; 2) поведінка, яка порушує суспільні норми, але не тягне за собою покарання.

Поведінка аморальна - тип поведінки, що суперечить прийнятим у даному суспільстві моральним нормам (пияцтво, користолюбство і ін.).

Поведінка антисоціальна - тип поведінки, характеризується запереченням соціальних норм і цінностей, прийнятих у даному суспільстві.

Поведінка відхиляється - тип поведінки, суперечить прийнятим у даному суспільстві правовим, моральним соціальним та ін нормам.

Політичні норми - тісно пов'язані з правовими, моральними нормами, звичаями і традиціями, можуть спиратися на релігійні норми. Вони найбільш динамічні, мінливі, іноді носять тактичний характер.

Правові норми - текстуально закріплені, видаються, можуть бути змінені або скасовані компетентними органами, прагнуть жорстко встановити межі допустимого поведінки. Передбачають санкції за порушення норм.

Превентивний - застережливий, запобіжний; випереджаюче дії супротивної сторони, попереджуючий.

Злочин - суспільно-небезпечне діяння, вчинене навмисно або ненавмисно, за яке законом встановлена кримінальна відповідальність.

Злочин «білих комірців» - злочинні дії, що здійснюються представниками середнього класу на роботі (факти маніпуляцій з цінами, хабарництво, випуск неякісного товару та ін).

Злочинність - соціальне явище, що включає сукупність злочинів, скоєних у даному суспільстві в даний період часу, і характеризується кількісними (динаміка, стан) та якісними (структура, характер) показниками.

Злочинність латентна - злочинність, яка по тем чи інших причин не реєструється.

Злочинність організована - злочини, чинені членами формальних організацій, діяльність яких пов'язана з порушенням закону і мають ієрархічну структуру.

Злочинність корпоративна - правопорушення, вчиняються посадовими особами великих організацій і що мають характер рутинних дій, вироблених в процесі виконання щоденних службових обов'язків.

Злочинність корислива - вчиняється з метою матеріального збагачення шляхом заволодіння чужим майном власністю, нерухомістю, банківськими рахунками) або привілеями, перевагами (необгрунтоване усунення з високої посади, та ін.

Злочинність серед бідних - в статистиці злочинів вихідці з середовища робітничого класу фігурують значно частіше, ніж представники середнього класу. Однак, справа не вбільшою кріміналізірованності робітників, а в тому, що їх легше зловити і судити, включати в статистичні зведення.

Злочинність кримінальна - особливо небезпечні державні злочини: бандитизм, розкрадання державного або громадського майна, умисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, необережне вбивство, злочини, пов'язані з венеричними захворюваннями або СНІДом, порушення правил охорони праці та безпеки виробництва, посадові злочини і ін злочину, вимагають дізнання і слідства.

Пристрасть - захоплення вживанням якоїсь речовини, зазвичай наркотику, що приводить до рабської залежності від нього і вважається фізично або соціально шкідливим.

Протекціонізм - висування працівників за ознаками спорідненості, земляцтва, особистої відданості і приятельських відносин.

Профілактика соціальних відхилень включає систему заходів різного рівня і характеру, спрямованих на їх попередження. Профілактика негативних девіацій повинна мати комплексний характер, що передбачає узгоджені зусилля різних відомств і фахівців - соціологів, юристів, соціальних працівників, лікарів, педагогів, журналістів. Превентивні, що попереджають заходи повинні носити диференційований характер з урахуванням віку, статі, соціального статусу і бути етіологічнимі, тобто впливати на основні чинники соціального, біологічного, психологічного порядку, що сприяють виникненню деструктивної поведінки. Профілактика соціальних відхилень – первинна носить масовий характер, пов'язана з ліквідацією і пом'якшенням соціальних факторів, що лежать в основі негативних девіацій Профілактика соціальних відхилень - вторинна - пов'язана з психологічною, педагогічною корекцією виділених «груп ризику» Профілактика соціальних відхилень - третинна - пов'язана з вирішенням проблем девіантної поведінки за допомогою медичних методів.

Регресивна поведінка - форма захисної реакції індивіда при переживанні їм фрустрації, яка складається в заміні значущої для нього складної задачі, рішення якої ускладнено в ситуації, що склалася, на легшу.

Ресоціалізація - 1) вторичная соціалізація, яка відбувається протягом всього життя індивіда у зв'язку з змінами його установок, цілей, норм і цінностей життя; 2) процес пристосування девіантної індивіда до життя без гострих конфліктів

Ритуалізм - тип адаптації (по Р. Мертон), коли індивід відкидає пануючі в даній культурі мети, яких він не може досягти, але схвалює і використовує необхідні інституційні засоби (порядок, система і т.д.). Рітуалісти наполягають на скрупульозному дотриманні встановленого порядку незалежно від того, досягаються при цьому поставлені цілі чи ні.

Ретріатізм - (від англ.retreat - самота, відступ, догляд) - відкидання культурних цілей та інституційних засобів, відхід від реального світу у свій внутрішній, болючий світ; форма девіантної поведінки, яка виникає (по Р. Мертон), коли індивід заперечує як встановлені цілі суспільства, так і легальні засоби їх досягнення. В результаті він самоусувається від суспільства, веде маргінальний образ життя (наркомани, бродяги, алкоголіки).

Самогубство альтруїстичне - вид самогубства (по Е. Дюркгейм), в основі якого лежить самопожертву, яку індивід здійснює в ім'я інтересів групи.

Самогубство аномічне - вид самогубства (по Е. Дюркгейму), в основі якого лежить соціальна дезорганізація особистості (розрив соціальних зв'язків, почуття самотності, пригніченості).

Самогубство фаталістичне - вид самогубства (по Е. Дюркгейму), що виникає в результаті посиленого контролю з боку групи, надлишку регламентації, що має тенденцію бути сильною і постійною, тому стає нестерпної Самогубство егоїстичне - вид самогубства (по Е. Дюркгейму), коли індивідуальне «Я» різко протиставляють себе соціальному «Я» і на шкоду цим останньому, тобто викликається надмірної індивідуалізацією - віддаленням індивіда від суспільства, перестає впливати на нього регулюючим чином

Санкція - (про лат.sanctio - найсуворіше постанову) - міра позитивного чи негативного впливу.

Санкції моральні - заходи впливу, спрямовані на підтримку етичних цінностей суспільства.

Санкції негативні - заходи впливу, спрямовані на припинення небажаної поведінки.

Санкції неформальні - спонтанні, емоційно забарвлені реакції безпосереднього оточення (друзів, сусідів, родичів) на поведінку індивіда, що відхиляється від соціальних очікувань.

Санкціі позитивні - заходи впливу, спрямовані на схвалення суспільством або групою бажаного поведінки.

Санкції соціальні - заходи впливу соціальної групи (спільності, суспільства) на поведінку індивіда, відхиляється як в позитивному, так і в негативному сенсі від соціальних очікувань, норм і цінностей.

Санкції формальні - здійснюються офіційними інститутами, санкціоніруемая суспільством - органами охорони равопорядку, судами, податковими службами, пенітенціарної системою санкції.

Сутенер - це людина, що живе на засоби повії, розглядає її як джерело доходів і розпоряджуеться нею як своєю власністю.

Фобія - нав'язливе неадекватне переживання страхів конкретного змісту, що охоплюють суб'єкта в певній обстановці і супроводжуються вегетативними дисфункціями (серцебиття, рясний піт і ін).

Фрустрація - (від лат frustratio - невдача) гнітюча тривожність, почуття безвиході, напруженості,пригніченість; психологічний стан, що виникає в ситуації розчарування, нездійснення якої значимої для людини мети, потреби.

Егоцентричний - (від лат. Ego-я) – сконцентрований тільки на собі.

Експресивні девіанти - термін прихильників нової теорії девіантності, яким вони позначають маргінальні девіантні групи суспільства (геїв, наркоманів, повій і др). Ці групи розглядаються як втілення маргінальної чесноти, на відміну від основної маси офіційного суспільства, в якій і ховаються справжні злочинці.

Есктраверт - в психології тип особистості, протилежний інтроверту, більш готове і безпосередньо відгукується на зовнішні враження.

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 519. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия