Студопедия — Патологічна анатомія 3 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Патологічна анатомія 3 страница






*Гостра гнійна бронхопневмонія

Гострий бронхіт

Крупозна пневмонія

Проміжна пневмонія

Гостра серозна бронхопневмонія

 

При мікроскопічному дослідженні оперативно видаленого апендикса відмічався набряк, дифузна нейтрофільна інфільтрація стінки з некрозом та наявністю дефекту слизової оболонки з ураженням її м’язової пластинки. Яка форма апендициту розвилась у хворого?

*Флегмонозно-виразкова

Флегмонозна

Гангренозна

Поверхнева

Апостематозна

 

У жінки 39 років при операції були видалені збільшена у розмірах маточна труба та частина яєчника з великою кістою. При гістологічному дослідженні стінки труби виявлені децидуальні клітини, ворсини хоріону. Який найбільш імовірний діагноз було встановлено при дослідженні маточної труби?

*Трубна вагітність

Плацентарний полип

Хоріонкарцинома

“Паперовий “ плід

Літопедіон

 

У мужчины 45 лет в течение последних 3 лет беспокоил сухой кашель, нарастала одышка, легочная недостаточность, быстрая потеря веса. На вскрытии установлено легочное сердце, В легких резко выраженный фиброз, с наличием полостей создающих картину “медовых сот”. Гистологически: интерстициальный фиброз с выраженной инфильтрацией стромы лимфогистиоцитами с примесью нейтрофилов. Установите диагноз?

*Бронхоэктатическая болезнь

Поствоспалительный пневмосклероз

Хроническая буллезная эмфизема

Фиброзирующий альвеолит

Пылевой пневмосклероз

 

При вскрытии тела умершего ребенка 1,5 лет выявлены: геморрагические высыпания на коже, умеренная гиперемия и отек слизистой носоглотки, мелкие кровоизлияния в слизистых оболочках и внутренних органах, резкие дистрофические изменения в печени, миокарде, острый некротический нефроз, массивные кровоизлияния в надпочечниках. Для какого заболевания наиболее характерны обнаруженные изменения?

*Менингококковая инфекция

Скарлатина

Дифтерия

Корь

Сыпной тиф

 

После проведения туберкулиновой пробы (проба Манту) у ребенка через 48 часов на месте введения туберкулина образовалась папула размером до 10 мм в диаметре. Какой механизм гиперчувствительности лежит в основе описанных изменений?

*Клеточная цитотоксичность

Анафилаксия

Антителозависимая цитотоксичность

Иммунокомплексная цитотоксичность

Гранулематоз

 

При розтині хворого, померлого через тиждень від початку профузної діареї, виявлений різко виразимий ексікоз, всі тканини сухі, кров густа. При бактеріологічному дослідженні вміста тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання привело хворого до смерті?

* Холера

Дизентерія

Черевний тиф

Сальмонельоз

Харчова токсикоінфекція

 

У хворого з дизентерією при колоноскопії виявлено, що слизова оболонка товстої кишки гіперемірована, набрякла, її поверхня покрита сіро-зеленими плівками. Назвіть морфологічну форму дизентерійного коліту.

*Фібринозний коліт

Катаральний коліт

Виразковий коліт

Гнійний коліт

Некротичний коліт

 

У хворого на 5-й день від початку діареї при колоноскопії в запаленій слизовій оболонці прямої кишки знайдені сіро-зелені плівчасті накладення, щільно фіксовані з належною тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?

* Дизентерія

Черевний тиф

Неспецифічний виразковий коліт

Сальмонеллез

Хвороба Крону

 

При розтині трупа жінки 69 років, підвищеного харчування, померлої від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій знайдені багаточисленні білуваті, щільні, вибухаючі в просвіт та різко звужуючі його формування. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?

* Ліпосклерозу.

Ліпоїдозу.

Атероматозу.

Атерокальцинозу.

Стадія утворення атероматозної виразки.

 

При морфологічному дослідженні видаленої нирки, в проксимальному відділі сечоводу, виявлено конренкремент, який обтурує його просвіт. Нирка різко збільшена, паренхіма атрофована, чашки та миска значно розширені. Мікроскопиічно: дифузний склероз, атрофія клубочків та канальців; збережені канальці кістозно розширені. Яке ускладення нирковокам’яної хвороби виникло в хворого?

* Гідронефроз

Піонефроз

Пієлонефрит

Гломерулонефрит

Хронічний паранефрит

 

Смерть семирічного хлопчика наступила внаслідок гострої постгеморагічнї анемії, зумовленою профузною кровотечею із шлунково-кишкового тракту. В ході патологоанатомічного дослідження виявлено: макроскопічно – збільшення різних груп лімфатичних вузлів, тимомегалія, гепато-спленомегалія, яскраво-червоний кістковий мозок; мікроскопічно – гіперцелюлярний кістковий мозок з мономорфним інфільтратом з бластних клітин, дифузно-вогнищеві пухлинні інфільтрати в печінці, селезінці, лімфатичних вузлах, оболонках та речовині головного мозку. Діагностуйте захворювання.

*Гострий лімфобластний лейкоз

Гострий міелобластний лейкоз

Гострий недиференційований лейкоз

Гострий монобластний лейкоз

Гострий плазмобластний лейкоз

 

При розтині тіла померлого чоловіка віком 48 років в в ділянці 1-го сегменту правої легені виявлено круглий утвір діаметром 5 см з чіткими контурами, оточений тонким прошарком сполучної тканини, виповнений білими крихкими масами. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.

*Туберкулома

Казеозна пневмонія

Гострий кавернозний туберкульоз

Гострий вогнищевий туберкульоз

Фіброзно-кавернозний туберкульоз

 

На розтині тіла чоловіка віком 46 років у прямій і сигмовидній кишці на слизовій оболонці виявили множинні коричнево-зелені нашарування, крововиливи, у просвіті кишки слиз, невелику кількість крові, гістологічно - фібринозний коліт. При бактеріологічному дослідженні вмісту кишки висіяно S. Sonne. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

*Дизентерія

Холера

Сальмонельоз

Ієрсініоз

Хвороба Крона

 

Чоловік 40 років протягом 10 років після перелому великої гомілкової кістки страждав на хронічний остеомієліт. Три роки назад з’явився нефротичний синдром. Смерть наступила від уремії. На секції: нирки щільні, білі, з рубцями в кірковому шарі, на розрізі з сальним блиском. Вкажіть патологію нирок, яка розвинулася:

*Вторинний амілоїдоз

Первинний амілоїдоз

Ідеопатичний амілоїдоз

Хронический гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

 

При розтині чоловіка, який служив на підводному атомному човні виявили наступні патології: спустошення в кістковому мозку (панмієлофтиз), анемію, лейкопенію, тромбоцитопенію, розпад лімфоцитів у лімфатичних вузлах, селезінці, лімфатичному апараті шлунково-кишкового тракту, крововиливи в наднирники. Яка хвороба розвинулась у даному випадку?

*Гостра променева хвороба

Кесонна хвороба

Гострий лейкоз

Гостра анемія

Вібраційна хвороба

 

На розтині чоловіка, що багато років працював на підприємстві з високим рівнем вільного двоокису кремнію в повітрі, знайдені збільшені та ущільнені в об'ємі легені з значною кількістю міліарних та більш великих осередків склерозу округлої та овальної форми сірого або сіро-чорного кольору. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

*Вузловата форма силікозу

Дифузно-склеротична форма силікозу

Антракосилікоз

Силікоантракоз

Азбестоз

 

У померлого, що понад 20 років працював на шахті зі здобуття кам(яного вугілля, при розтині знайдені ущільнені легені сіро-чорного кольору зі значними ділянками новоутвореної сполучної тканини. та наявністю великої кількості макрофагів з пігментом чорного кольору у цитоплазмі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

*Антракоз

Антракосилікоз

Силікоантракоз

Талькоз

Сидероз

 

При обстеженні вагітної жінки з резус-негативною групою крові знайдено високий рівень антиеритроцитарних антитіл, для зниження якого їй було підшито шкіряний лоскут її резус-позитивного чоловіка. Через 2 тижні лоскут відторгся, мікроскопічно в ньому знайдено порушення кровообігу, набряк, клітинну інфільтрацію перважно лімфоцитами, нейтрофілами та макрофагами. Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?

*Трансплантаційний імунітет

Реакція гіперчутливості негайного типу

Реакція гіперчутливості сповільненого типу

Гранульматозне запалення

Інтерстиційне запалення

 

У померлого внаслідок серцевої недостатності на шкірі відзначаються сліди висипу у вигляді плям і крапок. В області крижи, остистих відростків хребців –пролежні. При мікроскопічному дослідженні ЦНС, шкіри, надниркових залоз в судинах мікрорциркуляторного русла і дрібних артеріях – деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт з наявністю гранульом Попова, в серці – інтерстиційний міокардит. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

*Висипний тиф

Ку-гарячка

Черевний тиф

Вузликовий періартеріїт

ВІЛ-інфекція

 

На розтині 17-ти річної дівчини, померлої внаслідок легеневої недостатності, знайдено: у ніжній долі правої легені дрібна зона казеозного некрозу, в бронхопульмональних, бронхіальних та біфуркаційних лімфатичних вузлах – явища казеозного некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

*Первинний туберкульоз

Гематогенна форма прогресування первинного туберкульозу

Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень

Туберкульома

Казеозна пневмонія при вторинному туберкульозі

 

На розтині померлого від сепсису в стегновій кістці нижньої кінцівки виявлено флегмонозне запалення, що охоплює кістковий мозок, гаверсові канали та періост, під періостом – множинні абсцеси, в навколишніх м?яких тканинах стегна – також флегмонозне запалення. Вкажіть, який патологічний процес має місце?

*Гострий гематогенний остеомієліт

Остеопороз

Хронічний гематогенний остеомієліт

Остеопетроз

-

 

Експериментальній тварині після попередньої сенсибілізації підшкірно введено дозу антигену. У місці ін'єкції розвинулось фібринозне запалення з альтерацією стінок судин, основної речовини та волокнистих структур сполучної тканини у вигляді мукоїдного на фібриноїдного набухання, фібриноїдного некрозу. Яка іммунологічна реакція має місце?

*Гіперчутливість негайного типу

Гіперчутливість сповільненого типу

Реакція трансплантаційного імунітету

Нормергічна реакція

Гранульоматоз

 

У померлого від задухи чоловіка, який багато років страждав на бронхіальну астму, при гістологічному дослідженні легень виявлено: в просвітах бронхіол та дрібних бронхів багато слизу з домішкою еозинофілів, склероз міжальвеолярних перегородок, розширення просвітів альвеол. Який з механізмів розвитку реакції гіперчутливості має місце?

*Реагінова реакція

Цитотоксична реакція

Імунокомплексна реакція

Цитоліз, обумовлений лімфоцитами

Гранульоматоз

 

Під шкірою піднижньощелепної ділянки у жінки 55 років виявлено з чіткими межами тістуватої консистенції рухоме утворення 1,0x0,7 см з повільним ростом. При гістологічному дослідженні утворення виявлені ліпоцити, які формують часточки різні за формою та розміром, розмежовані тонкими прошарками сполучної тканини із судинами. Встановити діагноз.

*Ліпома

Фіброма

Ангіома

Ліпосаркома

Фібросаркома

 

Ребенок 4-х лет пожаловался на боль в горле при глотании, плохое самочувствие. При осмотре в зеве и миндалинах на фоне умеренной отечности и гиперемии обнаружены серовато-беловатые пленчатые наложения, толщиной до 1 мм, плотно связанные с надлежащими тканями. О каком патологическом процессе свидетельствуют выявленные изменения?

*Воспаление

Дистрофия

Некроз

Метаплазия

Организация

 

У ребенка 9 месяцев наблюдается запоздалое прорезывание зубов, нарушение порядка прорезывания, конфигурация верхней челюсти в горизонтальном направлении (“высокое” небо), микроскопически в зубах неравнамерная минерализация эмали, сморщенные эмалевые призмы, некоторые вакуолизированы, расширение зоны предентина, встречаются единичные дентиклы. Какое заболевание у ребенка?

*Ранний рахит

Поздний рахит

Остеомаляция

Подагра

Гипервитаминоз Д

 

У хворого, який знаходиться у клініці з ознаками отруєння ртуттю, у нирках відмічаються наступні процеси: вогнищеві некротичні зміни канальців головних відділів, набряк, лейкоцитарна інфільтрація та геморагії інтерстицію, венозний застій. Який стан розвився у хворого?

*Гострий некротичний нефроз

Гострий гломерулонефрит

Хронічна ниркова недостатність

Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

 

При мікроскопічному дослідженні нирок померлої від ниркової недостатності жінки 36 років, в клубочках виявлено проліферацію нефротелію капсули, подоцитів та макрофагів з утворенням “півмісяців”, некроз капілярних петель, фібринові тромби в їх просвітах, а також склероз та гіаліноз клубочків, атрофію канальців та фіброз строми нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

*Підгострий гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Фокальний сегментарний склероз

Мембранозна нефропатія

 

На розтині тіла чоловіка віком 58 років, який тривалий час вживав значну кількість алкоголю і помер вдома, було знайдено: макроскопово - права легеня щільна і збільшена в розмірах, тканина на розрізі сіруватого кольору однорідна, плевра вкрита сіруватими плівчастими нашаруваннями; мікроскопово - порожнини альвеол містять нітки фібрину, гемолізовані еритроцити. Діагностуйте захворювання.

*Крупозна пневмонія

Вогнищева пневмонія

Інтерстиційна пневмонія

Первинний туберкульоз легень

Казеозна пневмонія

 

На розтині трупа чоловіка 50-ти років виявлено наступні зміни: права легеня помірно у всіх відділах щільна, на розрізі тканина безповітряна, мілко зерниста, сухувата. Вісцеральна плевра з нашаруванням фібрину сіро-коричневого кольору. Визначте діагноз?

*Крупозна пневмонія

Туберкульоз

Бронхопневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Пневмофіброз

 

У хворого на рентгенограмі легень виявлено затемнення. Під час діагностичної експрес-біопсії лімфатичного вузла бронха виявлено: сирний некроз, навколо якого розташовані епітеліоїдні та лімфоїдні пласти з домішками багатоядерних гігантських клітин. Вкажіть на причину лімфаденіту.

*Туберкульоз

Пневмонія

Сифіліс

Метастази раку

Аденовірусна інфекція

 

В операційній біопсії щитовидної залози гістологічно виявлені серед фолікулів, заповнених колоїдом, лімфоїдні структури із центрами росту. Яке захворювання у хворого?

*Зоб Хашимото

Ендемічний зоб

Спорадичний зоб

Базедов зоб

Зоб Риделя

 

При розтині трупа хлопця 19 років виявили, що легені дещо вздуті, пухкі, повнокровні, зовні та на розрізі усіяні безліччю просоподібних вогнищ сірого кольору. Гістологічно ці вогнища складались із лімфоїдних, епітеліоїдних, гігантських клітин Пірогова-Ланхганса. Про яке захворювання йде мова?

*Туберкульоз

Крупозна пневмонія

Бронхопневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Бронхоектатична хвороба

 

У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

* Ішемічний інсульт

Абсцесс мозку

Крововилив

Геморагічний інфаркт

Набряк мозку

 

При гістологічному дослідженні слизової оболонки матки знайдено звивисті залози, пилко- та штопороподібні, подовжені, розростання строми з проліферацією її клітин. Ваш діагноз?

*Залозиста гіперплазія ендометрія

Гострий ендометрит

Лейоміома

Пухирний занос

Плацентарний поліп

 

В доме ребенка при профосмотре у детей в возрасте 1-1,5 лет выявили очаговые утолщения в области рёбер, запястий, искривление ножек. Стоматолог указал на позднее прорезывание зубов, нарушение порядка прорезывания зубов, неравномерную минерализацию эмали и дентина, конфигурацию верхней челюсти в горизонтальном направлении в виде “высокого нёба”. Какое заболевание развилось у детей?

* Рахит

Дистрофическое обызвествление

Метаболическое обызвествление

Метастатическое обызвествление

Остеомаляция

 

У жінки 22 роки виявлені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфатичному вузлі спостерігаються лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

*Лімфогранулематоз.

Лімфосаркома.

Хронічний лейкоз.

Гострий лейкоз.

Метастаз рака легень.

 

Ребенок 7 лет заболел остро. При осмотре педиатр отметил, что слизистая оболочка зева гиперемирована, отечная, набухшая, покрыта большим количеством слизи. На слизистой оболочке щек беловатые пятна. На следующие сутки у ребенка появилась крупнопятнистая сыпь на коже лица, шеи, туловища. О каком заболевании можно думать?

*Корь

Скарлатина

Дифтерия

Менингококцемия

Аллергический дерматит

 

При мікроскопічному дослідженні біопсії нирки виявлено вогнища, в центрі яких знаходяться зернисті еозинофільні маси, оточені інфільтратом з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин та поодиноких клітин Пирогова-Лангханса. Виберіть патологічний процес, що найбільш повно відповідає описаним змінам.

* Гранулематозне запалення

Коагуляційний некроз

Казеозний некроз

Альтеративне запалення

Проліферація та диференціювання макрофагів

 

У хворого – глибока рвана рана із нерівними краями, вкрита гноєм. У крайових відділах – сочна грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.

*Загоювання вторинним натягом.

Загоювання первинним натягом.

Загоювання під струпом.

Безпосереднє закриття дефекту епітеліальної тканини.

 

При гистологическом исследовании лимфоузла больного 18 лет, из области заднего треугольника шеи, морфолог обнаружил скопление клеток, среди которых единичные многоядерные клетки Березовского-Штенберга, большие клетки Ходжкина, малые клетки Ходжкина и много лимфоцитов, единичные плазматические клетки, эозинфилы. Какое заболевание развилось у больного?

*Лимфогрануломатоз

Нодулярная лимфома

Опухоль Беркита

Лимфоцитарная лимфома

Хронический лимфоидный лейкоз

 

В пункционном биоптате печени найдена дистрофия гепатоцитов,и некрозы их, склероз с нарушение балочного и дольчатого строения с образованием ложных долек, регенераторных узлов. Выбирите наиболее верный диагноз.* Цирроз печени

Хронический гепатоз

Хронический гепатит

Прогрессирующий массивный некроз печени

Острый гепатит

 

Дівчинка віком 6 років захворіла на дифтерію і померла на третю добу від асфіксії На аутопсії слизова оболонка трахеї і бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який вид запалення свідчать морфологічні зміни.

*крупозне запалення

Серозне запалення

Геморагічне запалення

Дифтеритичне запалення

Катаральне запалення

 

При макроскопическом исследовании ткани легкого, обнаружены участки повышенной воздушности с наличием мелких пузырей, а гистологически истончение и разрыв альвеолярных перегородок с образованием крупных полостей различной формы. Какое заболевание обнаружено в легком?

* Эмфизема легких

Бронхоэктатическая болезнь

Кавернозный туберкулез

Хронический бронхит

Фиброзирующий альвеолит

 

На розтині померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5-ти років хворів бронхоектатичною хворобою виявлені збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання в нирках?

*Вторинний амілоїдоз

Гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Некротичний нефроз

-

 

У чоловіка 46-ти років на шкірі визначалась пляма, яка вибухала і мала темний колір та не спричиняла турбот. З часом пляма почала збільшуватись, з’явилась біль, колір став чорно-коричневим і почав пальпуватися вузлик. На гістологічному дослідженні видаленої тканини визначалися веретеноподібні і поліморфні клітини, з численними мітозами, цитоплазма яких вміщувала пігмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться?

*Меланома

Базаліома

Гемангіома

Невус

-

 

На розтині тіла жінки віком 49-ти років, що померла від хронічної нирокової недостатності, виявлено: нирки ущільнені, зменшені, строкаті, з ділянками крововиливів. Мікроскопічо: у ядрах епітелію канальців гематоксилінові тільця, потовщення базальних мембран капілярів клубочків, які мають вигляд дротяних петель, подекуди в капілярах - гіалінові тромби та вогнища фібриноїдного некрозу. Який найбільш вірогідний діагноз?

*Системний червоний вовчак

Ревматизм

Артеріосклеротичний нефросклероз

Амілоїдоз

Атеросклеротичний нефросклероз

 

На вскрытии женщины 23 лет, умершей при явлениях почечной недостаточности, обнаружена на коже лица "красная бабочка", на митральном клапане мелкие до 0,2 см красновато-розовые бородавчатые наслоения, в почках очаги фибриноидного некроза в клубочках, утолщение базальных мембран капилляров клубочков в виде "проволочных петель", гематоксилиновые тельца, кариорексис. Какое заболевание явилось причиной смерти больной?

* Системная красная волчанка

Узелковый периартериит

Ревматизм

Ревматоидный артрит

Системная склеродермия

 

Мікроскопічне дослідження біоптата слизової оболонки, взятого з центрального бронха шахтаря, 56 р., виявлено зміну циліндричного епітелію на зрілий багатошаровий. Цю зміну епітелію слід назвати:

* Метаплазія епітелію

Гіперплазія епітелію

Лейкоплакія

Адаптація епітелію

Репаративна регенерація

 

На розтині чоловіка 40 років виявлено збільшення об'єму легень, нижня частка правої легені печінкової щільності, поверхня її розрізу сіро-коричневого кольору, плевра тьмяного вигляду з легкими фібринозними накладаннями. Який діагноз найбільш вірогідний?

* Крупозна пневмонія

Бронхопневмонія

Гострий венозний застій легень

Бура індурація легень

Казеозна пневмонія

 

Мікроскопічне дослідження біоптата печінки хворого з симптомами нудоти, відсутності апетиту, жовтяницею шкіри, виявлено гідропічну та балонну дистрофію гепатоцитів, некроз окремих клітин та присутність тілець Каунсілмена в часточках печінки з порушенням їх структури, а також лімфоцитарну інфільтрацію. Якому захворюванню все це властиво?

* Вірусний гепатит

Гнійний гепатит

Цироз печінки

Токсична дистрофія печінки

Малярія

 

Аутопсією головного мозку виявлено набряк, повнокрів’я, дрібні крововиливи в довгастому мозку. Мікроскопічно: спостерігається хроматоліз, гідропія та некроз нервових клітин; у цитоплазмі нервових клітинах гіпокампу виявлено еозинофільні утворення (тільця Бабеша-Негрі). Який діагноз відповідає описаним морфологічним проявам?

* Сказ

Менінгококовий менінгіт

Енцефаліт

Енцефаломієліт

Бруцельоз.

 

Хворий 34 р. помер від коми. Зі слів родичів відомо, що після закордонного відрядження в одній з країн Африки періодично розвивалися жовтяниці. На розтині: селезінка щільна, збільшена у розмірах, з чорною пульпою, печінка збільшена, повнокровна, сіро-чорна на розтині, сіра речовина головного мозку коричнево-сірого кольору, в білій речовині - множинні дрібні крововиливи. Яке інфекційне захворювання слід запідозрити?

* Малярія

Менінгококцемія

Пріонова інфекція

Генералізована герпетична інфекція

Генералізований криптококоз

 

Хлопчик 10 р., раніше не хворів, до лікарні поступив з ознаками сильної задухи. Під час операції в правій легені виявлено субплевральну порожнину діаметром 2,4 см, неправильної форми з залишками казеозних мас, яка сполучалася із плевральною порожниною. Такі ж казеозні маси знайдені при розрізі збільшених прикореневих лімфатичних вузлів. При гістологічному дослідженні стінки порожнини виявлені лімфоцити, епітеліоїдні клітини, багатоядерні гігантські клітини. Як правильно назвати порожнину?

* Первинна легенева каверна при туберкульозі

Абсцес легені

Емпієма плеври

Каверна при гострому кавернозному туберкульозі

Каверна при фіброзно-кавернозному туберкульозі

 

В лікарню поступила дівчинка з клінікою "гострого" живота. Відомо, що вживала непастерізоване молоко від корови. На операції – в сліпій кишці циркулярна виразка з перфорацією. При гістологічному дослідженні у краях виразки – некротичні маси, лімфоцити, епітеліоїдні клітини, поодинокі гігантські багатоядерні клітини. Діагноз?

* Первинний кишковий афект при туберкульозі

Неспецифічний виразковий коліт

Амебіаз

Рак сліпої кишки

Дизентерія

 

Патологоанатом у женщины 21 года при гистологическом исследовании увеличенных шейных лимфатических узлов обнаружены узелки, состоящие преимущественно из плоских слегка вытянутых с бледно окрашенным ядром, гигантских округло-овальной формы клеток с бледно-розовой цитоплазмой и с ядрами расположенными на периферии (в виде частокола) и мелких округлой формы клеток с узким ободком цитоплазмы; в центре некоторых узелков бесструктурные массы, окрашенные в бледно-розовый цвет. Обнаруженные изменения характерны для:

*Туберкулеза

Лимфогрануломатоза

Саркоидоза

Бруцеллеза

Неспецифического гиперпластического лимфаденита

 

У больного с ущемлённой грыжей, во время операции, в грыжевом мешке обнаружена багрово-синюшного цвета петля кишки с тусклой матовой серозной оболочкой. Микроскопически: некроз всех слоев стенки кишки с пропитыванием эритроцитами. Определите патологический процесс:

*Геморрагический инфаркт кишечника

Местное артериальное полнокровие

Компрессионная ишемия

Обтурационная ишемия

Местное венозное полнокровие

 

Больная 38 лет умерла во время некупируемого приступа бронхиальной астмы. При гистологическом исследовании в просвете бронхов обнаружены скопления слизи, в стенке бронхов много тучных клеток (лаброцитов), многие из них в состоянии дегрануляции, а также много эозинофилов. Какой патогенез (механизм развития) этих изменений в бронхах?

*Атопия

Цитотоксическое, цитолитическое действие антител

Иммунокомплексный механизм

Клеточно обусловленный цитолиз

Гранулематоз

 

У больного тромбофлебитом нижних конечностей появились боли в грудной клетке, кровохарканье, нарастающая дыхательная недостаточность, при явлениях которой он умер. На вскрытии диагносцированы множественные инфаркты легких. Какая наиболее вероятная причина его развития в данном случае?

* Тромбоэмболия ветвей легочной артерии

Тромбоз ветвей легочной артерии

Тромбоз бронхиальных артерий

Тромбоэмболия бронхиальных артерий

Тромбоз легочных вен

 

Чоловік 45 років звернувся до лікаря з приводу бляшкоподібного утвору на шиї. Гістологічно в біоптаті шкіри виявлено пухлинні клітини розташовані гніздами, мають круглу і овальну форму з вузьким ободком базофільної цитоплазми та схожі на клітини базального шару епідермісу. Вкажіть назву пухлини у пацієнта?

*Базаліома

Епідермальний рак

Гідраденома

Трихоепітеліома

Сірінгоаденома

 

На вскрытии женщины 23 лет, погибшей от послеродового сепсиса, обнаружена увеличенная полнокровная селезенка, которая на разрезе дает обильный соскоб. Микроскопически отмечается гиперплазия и плазмоцитарная инфильтрация как красной пульпы, так и фолликулов селезенки; красная пульпа богата макрофагами и плазмоцитами. Какой из иммунопатологических процессов наиболее вероятно лежит в основе изменений селезенки?

* Антигенная стимуляция организма

Наследственная недостаточность периферической лимфоидной ткани

Реакция гиперчувствительности немедленного типа

Реакция гиперчувствительности замедленного типа







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 743. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия