Студопедия — Організаційна поведінка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організаційна поведінка






ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

 

Навчально-методичний посібник

 

Дніпропетровськ - 2008


МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

Організаційна поведінка

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

Для студентів заочної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

напрямами підготовки 6.030504 «Економіка підприємства»,

6.030508 «Фінанси і кредит»

 

Дніпропетровськ - 2008


Організаційна поведінка: Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання. - Дніпропетровськ, ДДФА, 2008. – 115 с.

 

Навчально-методичний посібник розроблено відповідно до навчального плану і навчальної програми дисципліни «Організаційна поведінка». Призначається для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів заочної форми навчання.

 

Автор-укладач: В.В. Гавяда – старший викладач кафедри менеджменту Дніпропетровської державної фінансової академії  
Рецензенти: Л.Д. Гармидер – к.е.н., доцент кафедри менеджменту Дніпропетровського університету економіки і права  
К.В. Комарова – к.е.н., доцент кафедри менеджменту Дніпропетровської державної фінансової академії  
Відповідальний за випуск: Н.І. Редіна – к.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту

 

Розглянуто та схвалено

Вченою радою економічного факультету

Протокол № __ від __________

 

 

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

менеджменту

Протокол № __від ___________


ЗМІСТ

1. Вступ 4-5

2. Програма навчальної дисципліни 6-9

3. Розподіл балів, що присвоюються студентам 10

4. Методичні рекомендації до самостійної роботи 11-46

5. Методичні рекомендації до практичних занять 47

6. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань 48-52

7. Підсумковий контроль 53-109

8. Бібліографічний список 110-114

Додаток 115


Вступ

 

В останні роки усе більше уваги приділяється людському фактору, впливу особистості на підвищення ефективності діяльності організацій. Інтерес до цих питань не випадковий, тому що саме в людині приховані значні резерви, які здатні суттєво покращити показники діяльності організації, зробити працю цікавою і привабливою. Наукову дисципліну «Організаційна поведінка» включено до навчального плану усіх напрямів підготовки, оскільки без знань її основ керувати колективом і плідно співпрацювати з колегами практично неможливо.

Навчальний курс «Організаційна поведінка» є управлінською дисципліною, в той же час тісно пов'язаний з такими галузями знань як психологія і соціологія.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Організаційна поведінка» є оволодіння методами і прийомами управління поведінкою особистості і групи в організації.

Предметом навчальної дисципліни є безпосередня діяльність керівника організації у сфері управління її людським потенціалом.

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

- надати уявлення про сучасний стан і тенденції розвитку організаційної поведінки;

- вивчити методи побудови таких організаційних систем, центром яких є людина і її потреби;

- вивчити методи опису поведінки працівників і групи в організації;

- сформувати навички управління поведінкою індивіда і групи з метою підвищення ефективності діяльності організації.

Вивчення дисципліни передбачає попереднє опанування знаннями та вміннями з навчальних дисциплін «Психологія і педагогіка», «Етика і психологія ділового спілкування» і є необхідною для сприйняття подальших навчальних дисциплін «Менеджмент», «Маркетинг» та ін.

Дисципліна «Організаційна поведінка», спираючись на такі основні компоненти, як індивід, група і організація, є основою для вивчення цілого комплексу управлінських дисциплін.

Знання організаційної поведінки дозволять менеджеру:

- повніше розкривати потенціал персоналу організації й обирати напрямки удосконалення її діяльності, використовуючи сучасні технології;

- розробляти такі проекти організаційних схем, центром яких є людина і його потреби;

- визначати стратегії професійного втручання, які дозволяли б виключати консерватизм в організації праці.

Навчально-методичний посібник містить програму навчальної дисципліни, розподіл балів, що присвоюються студентам з дисципліни.

Матеріали посібника систематизовано згідно з визначеними навчальним планом формами організації навчального процесу з курсу «Організаційної поведінки»:

· Програма навчальної дисципліни.

· Розподіл балів, що присвоюються студентам.

· Методичні рекомендації до самостійної роботи, які містять план вивчення теми; методичні рекомендації до вивчення теми, з акцентом на складні або важливі моменти; питання до самоконтролю.

· Методичні рекомендації до практичних занять, які містять план заняття, рекомендації щодо підготовки до заняття, контрольні питання.

· Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань. Даний блок містить перелік індивідуальних завдань та рекомендації до їх виконання.

· Поточний і підсумковий контроль. Даний блок містить варіанти та рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи.

Навчально-методичний посібник необхідно використовувати сумісно з опорним конспектом лекцій з дисципліни «Організаційна поведінка».

Оцінювання знань та вмінь студентів академії з навчальної дисципліни здійснюється на підставі результатів поточного і підсумкового контролю знань.

Завдання виконанні студентами оцінюються в діапазоні від 0 до 100 балів, а саме:

• домашня контрольна робота – від 0 до 80 балів;

• індивідуальне завдання – від 0 до 20 балів.








Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 480. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия