Студопедия — Короткі теоретичні відомості. Вібрацією називають будь-які механічні коливання пружніх тіл, обумовлені відхиленням центру тяжіння від положення рівноваги
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Короткі теоретичні відомості. Вібрацією називають будь-які механічні коливання пружніх тіл, обумовлені відхиленням центру тяжіння від положення рівноваги






Вібрацією називають будь-які механічні коливання пружніх тіл, обумовлені відхиленням центру тяжіння від положення рівноваги, і які виникають при їх переміщенні в просторі чи при зміні форми. Коливання механічних тіл з частотою нижче 20Гц сприймаються організмом як вібрація, а коливання з частотою вище 20Гц - одночасно як вібрація та як звук. У виробничих умовах спостерігають вібрації з частотою 35-250 Гц (ручний інструмент). Джерелом вібрацій є різноманітні технологічні процеси, механізми, машини та їх робочі органи. Коливання розповсюджуючись по елементах конструкцій, прискорюють їх руйну­вання, а також чинять шкідливу дію на працюючого. Особливо небезпечні вібрації в надзвичайних умовах, аваріях, тощо [3-5, 9-13].

Фізично вібрації характеризуються частотою коливань f, Гц, амплітудою зміщення А, м, віброшвидкістю V, м/с, віброприскоренням W м/с2.

Основна частота гармонічного коливального руху f, Гц,

 

f = n / 60 (2.1)

 

де n - кількість обертів у хвилину.

Віброшвидкість V, та віброприскорення W у випадку

гармонічних коливань визначають з виразів:

 

V = 2 p f А = w * А (2.2)

 

W = 4 p2 f2 A = w2 * А (2.3)

 

де w - кутова частота; w = 2 p f.

Вiбрацiю (як i шум) можливо характеризувати не тільки абсолютними величинами, але й відносними. Так значення рівня віброшвидкості Lv, дБ, згідно ГОСТ 12. 1. 012-78 визначають за формулою:

 

Lv = 10 lg (v2/v02) = 20lg (v/v0) (2.4)

 

де V - середній квадрат (середньогеометричне значення) віброшвидкості береться у відповідній смузі частот); V0 = 5*10-8 м/с – порогове значення віброшвидкості (опорна віброшвидкість), прийнята по міжнародному стандарту. Порогові рівні віброприскорення – W0 = 3*10-4 м/с2, амплітуди зміщення – А0=8*10-12 м.

Середньогеометричні значення октавних смуг частот вібрації стандартизовані i становлять 1; 2; 4; 16; 31, 5; 63; 125; 250; 500; i 1000 Гц. Спектри рівнів віброшвидкості - основні ха­рактеристики вібрацій. Зниження рівня вібрацій (DLv) визначають різницею:

 

DLv = Lv1 - Lv2, дБ (2.5)

 

де Lv1, Lv2 відповідно рівні вібрацій до та після проведення заходів по їх зменшенню, дБ.

По характеру дії на організм людини вібрацію прийнято підрозділяти на загальну та місцеву. Загальна вібрація пере­дається на усе тіло людини, а місцева на руки працюючого. Є три види загальної вібрації: технологічна, транспортна та транспортно-технологічна. Вібрації виробничих агрегатів та побутової техніки викликають коливання повітря, передаються конструкціям будинків та фунда­менту, а через нього й у ґрунт, внаслідок чого можуть виникати надзвичайні ситуації - руйнування корпусів будівель, житлових будинків, які супроводжуються часто великими втратами людей та матеріальних цінностей.

Коливання можуть виникати навіть у да­леко розташованих спорудах. Людина починає відчувати вібрацію при коливальний швидкості 1*10-4 м/с, а при швидкості 1 м/с та при певних частотах такі вібрації викликають депресію, страх, біль, гнів або розгубленість. Вплив вібрації на людину залежить від нап­ряму її дії - вертикального або горизонтального. Досить небез­печними у надзвичайних умовах є коливання, що мають частоту, резонансну з коливаннями окремих органів чи частин тіла людини, оскільки можуть викликати механічні пошкодження й навіть розрив органів, що резонують. Так, очі резонують при дії коливань з частотою 22... 27 Гц, голова - 8... 27 Гц, горло - 6...12 Гц, грудна клітина-2...12 Гц, ноги та руки – 2...8 Гц, обличчя та щелепи – 4...27 Гц, пояснична частина хребта – 4-14 Гц, живіт – 4-12 Гц; для людини, що стоїть на вібруючій поверхні, є два піки резонансу: на частотах 5... 12 та 17... 25 Гц, для людини, що сидить - на частотах 4... 6 Гц. По­чинаючи з частоти 40 Гц коливання тіла людини, під впливом вібрацій, стають у багато разів менше вібруючої поверхні. Систематична дія загальних вібрацій при високому рівні віброшвидкості є причиною вібраційного захворювання (невриту) – стійких порушень фізіологічних функцій організму (у першу чер­гу центральної нервової системи).

Загальна вібрація впливає на нервову систему, сердечно-судинну систему, з'являються зміни у вестибулярному апараті, порушується обмін речовин, виникає головний біль, порушується сон, знижується працездатність, погіршується самопочуття.

Локальна вібрація викликає різну ступінь судинних, нервово-м'язових, кістково-суглобових та інших порушень. Спазми судин починаються з кінцевих фаланг пальців та розповсюджуються на всю руку, передпліччя та суди­ни серця. При сумісній дії загальних та локальних вібрацій спостерігаються ще й вегетативно-судинний, вестибулярний та інші розлади.

Нормувальними параметрами загальної вібрації є середньоквадратичні значення коливальної швидкості у октавних смугах частот або амплітуда переміщень, що збуджуються роботою устат­кування та передаються на робочі місця у виробничих приміщен­нях (підлога, робочі площадки, сидіння).

Нормування загальних вібрацій (робочих місць) проводиться за логарифмічним рівнем коливальної швидкості у октавному діапазоні із середньогеометричними значеннями 2; 4; 8; 16; 32; 63Гц,, а норми по обмеженню локальної вібрації - 16; 32; 63; 125, 250, 1000 Гц.

Допустимі рівні загальних вібрацій робочих місць запро­ваджені санітарними нормами, де нормувальними параметрами вібрації є середньоквадратичні значення швидкості коливання або амплітуди переміщень вібрації у октавних смугах частот від 2 до 63 Гц (табл. 2.1). Згідно з санітарними нормами допустимі величини вібрації інструментів та виробничого устаткування, що передаються на руки працюючих, запроваджені в діапазоні частот 11 - 2800 Гц для кожної октавної смуги. При цьому нормуються віброшвидкості, м/с, та рівні вібрації, дБ, відносно порогового значення (табл. 2.1)

В табл. 2.2 наведені допустимі значення нормованих параметрів вібрації на постійних робочих місцях у виробничих приміщеннях (частотний метод гігієнічної оцінки) для тривалості дії вібрації 480 хв. (8год.) [9-11]. При меншій тривалості залежність допустимих значень V від часу фактичної дії вібрації t має вигляд:

 

Vt = V480(480/t) 0,5 (2.6)

 

де V480 - допустиме значення нормувального параметру для тривалості дії вібрації 480 хв.

Максимальне значення Vt не повинно перевищувати значень, що визначені для загальної вібрації t =10 хв; локальної вібрації t=30 хв.

 

 

Таблиця 2.1 – Нормування загальної та місцевої вібрації –V, дБ

Вид вібрації Октавні смуги з середньогеометричними частотами, Гц  
        31, 5          
Місцева                    
Загальна                

 

 

Таблиця 2.2 – Допустимі значення нормованих параметрів вібрації

на постійних робочих місцях

Вид вібрації Октавні смуги з середньогеометричними частотами, Гц
          31, 5          
                     
1. 1* 1, 3 0,45 0, 22 0, 2 0, 2 0, 2        
1. 1**                    
1. 2* 0, 5 0, 18 0, 089 0, 079 0, 079 0, 079        
1. 2**                    
1.3* 0,18 0,006 0,032 0,028 0,028 0,028        
1. 3**                    
2*     2,8 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4
2**                    
1-3агальна вібрація: 1.1-на постійних робочих місцях у виробничих приміщеннях; 1.2-у виробничих приміщеннях, де немає машин, що генерують вібрації; 1.3-у приміщеннях для робітників розумової праці (КБ, лабораторії та iн.); 2-локальна вібрація. * – середньоквадратичнi значення, м/с; ** – рівні вібрації, дБ.

Допустимі рівні вібрації у житлових будинках [12,13], умови i правила їх вимірювання та оцінки регламентовані "Санітарними нормами допустимих вібрацій у житлових будинках" №1304-75, (порогова величина віброприскорення – 3*10-4 м/с2). Допустимі значення рівнів вібрації в вертикальному або гори­зонтальному спрямуванні у житлових приміщеннях приведені нижче:

Середньогеометричні частоти октавних смуг, Гц           31,5  
Рівні віброшвидкості, дБ            
Рівні віброприскорення, дБ            
Рівні вібропереміщення, дБ            

 

Умови Поправки, дБ
Вібрація  
постійна  
непостійна –10
День (з 7. 00 до 23. 00) +5
Ніч (з 23. 00 до 7. 00)  
Загальна тривалість дії вібрацій у денний час за найбільш інтенсивні 30 хв., %  
56 – 100  
18 – 56 +5
6 – 18 +10
менше 6 +15

У нормативні рівні вносять поправки на характер вібрацій та тривалість її дії, а також час доби. При цьому постійною вважають вібрацію, рівень якої при вимірюванні приладом з ха­рактеристикою "повільно" на протязі не менше 10 хв. змінюється на ±3 дБ. Для тимчасових вібрацій (наприклад, при проведенні будівельних робіт) припускається у денний час ввести до­даткову поправку, що дорівнює ±10 дБ.

Основні заходи боротьби з вібраціями:

- удосконалення конструкцій машин та технологічних процесів (заміна кулачкових та кривошипних механізмів рівномірно обертаючимися, гiдроприводами та ін.);

- відстройка режиму резонансу (зміною маси або жорсткості системи i т. i.);

- вібродемпферування (вібропоглинання) - використання конструкційних матеріалів з більшим внутрішнім тертям;

- нанесення на вібруючі поверхні шару пружнов'язких матеріалів, що мають великі утрати на внутрішнє тертя (пласт­маса, деревина, гума);

- віброізоляція за допомогою пристрою амортизаторів, тобто введення у коливальну систему додаткового пружного зв'язку [10, 13].

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 677. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия