Студопедия — Морфологічні ознаки видів рослин родини Cucurbitaceae
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Морфологічні ознаки видів рослин родини Cucurbitaceae






Показник Кавун столовий диня гарбуз звичайний гарбуз велико-плідний   гарбуз мускатний кабачок, патисон лагенарія люфа бенінказа момордика
Центр походження                    
Латинська назва                    
Ознаки стебла: а-довжина,б-поперечний розріз,в-тип опушення                   .
Ознаки листків: а-форма,б-розмір,в-забарвлення         .          
Ознаки квітки:а-форма,б-розмір в-забарвлення                    
Ознаки плоду: а-форма.б-розмір в-забарвлення,г-твердість шкірки               .    
Ознаки плодоніжки:а-форма,б-ребриетість.в-опушеність                      
Ознаки насіння: а-розмір,б-колір, в-наявність облямівки                    

 

 

Тичинок 5 з яких 4 зрослися попарно. Пиляки жовті, зігнуті у вигляді петель. Жіночі квітки розміщені поодиноко, мають нижню зав'язь, видовженої форми з густим опушенням.

Плід дині - несправжня ягода, за формою округлий, видовжений, приплюснутий з рівною, або сегментованою поверхнею. Поверхня плодів може бути без тріщин або із сіткою різноманітних тріщин. Стиглі плоди у більшості сортів жовті, оранжеві, зеленуваті зі специфічним ароматом або без нього. Насіння дині овально-витягнуте, плоске, жовтого кольору. Маса 1000 штук 24-35 г.

Гарбуз. В культурі вирощують три види гарбуза: Cucurbita реро Х. -звичайний, або твердокорий; Cucurbita maxima Duck. -великоплідний; Cucurbita moschata Ditch, - мускатний.

Гарбуз звичайний - рослина з великою розгалуженою повзучою або кущовою огудиною. Стебло рівно гран часте, борознисте з шиловидним опущенням, порожнисте. Довжина основного стебла 3-4 м і більше. Листки великі, п'ятилопатеві з гострими кінцями, черешкові. Черешок і листкова пластинка вкриті жорсткими шипами. В місцях прикріплення листків до стебла утворюються розгалужені вусики.

Квітки роздільностатеві з подвійною оцвітиною. Віночок п'ятипелюстковий, знизу трубчастий, дзвоноподібний, жовто-оранжевий. Чашечка діжкоподібна, жовтувата. Жіночі квітки з нижньою зав'яззю, кулясті, з опушенням. Плід - несправжня ягода великих розмірів, за формою округлий, еліптичний, округло-сплющений. Забарвлення плодів від світло до темно-зеленого у нестиглих і від жовтого до оранжевого - у біологічно стиглих. Плоди часто мають характерний рисунок у вигляді темно-зелених суцільних або з розривами смуг на жовтому фоні. Плодоніжка сильно ребриста, в основі з розширеною п'яткою. Поверхня плодоніжки вкрита жорсткими короткими шипами. Насіння звичайних гарбузів овально-плоске з добре вираженим обідком-рубчиком. Маса 1000 штук насінин 150-200 г.

Гарбуз великоплідний має сильно розвинене повзуче стебло довжиною до 8 м. На поперечному розрізі стебло округле, має густе, м'яке, неколюче опушення. Листкові пластинки ниркоподібної форми і більші ніж у гарбуза звичайного. Листки мають довгі трубчасті черешки. Квітки великі, роздільностатеві з келихоподібною чашечкою. Віночок яскраво-оранжевий, п'ятипелюстковий. У жіночих квіток зав'язь нижня. Кора плодів ніжна, не дерев'яниста. Плодоніжка циліндричної форми, не має розширення в місці зростання з плодом і без опушення.

Насіння дуже велике, за довжиною більш як 2-2,5 см, опукле, гладеньке, по краю без рубчика, біле або кремувато-жовте. Маса 1000 штук насінин 220-250 г.

Гарбуз мускатний має довге стебло, яке на поперечному розрізі п'ятигранне з борозенками на гранях. Опушення стебла і листків м'яке. Листки слабко кутасті з 3-7 гострими лопатями, м'які, ніжні, часто з білими плямами в розгалуженнях жилок іннервації листків. Чашечка квіток чашоподібна. Інші органи квіток такі самі, як у звичайних гарбузів.

Плоди мають сплюснуту, кулясту, короткоовальну, видовжено овальну або видовжено-грушоподібну форму з перехватом в середній частині, гарбузи з такою формою називають перехватками. Насінне гніздо невелике, розміщене в квітковому кінці плоду. Кора стиглих плодів м'яка, не дерев'яниста, найчастіше коричнево-червонувато-жовта, без блиску. Забарвлення може бути однорідним або зі світлими смугами чи плямами. Плодоніжка ребриста, тонка, з розширенням у місці зростання з плодом. Насіння брудно-біле, сірувате, з гофрованим рубчиком. Маса 1000 насінин 120-150г.

Люфа - (Luffa cylindrica L і Luffa acutargula L.) однорічні рослини з витким стеблом довжиною до 5 м. Листки чергові 5-7 лопатеві, рідше суцільні. Квітки одностатеві, великі, жовті або білі з п'ятипелюстковим віночком. Чоловічі квітки зібрані у китицеподібні суцвіття, жіночі - поодинокі. Квітки люфи циліндричної відкриваються вранці і запилюються бджолами, а гранчастої відкриваються у другій половині дня, тому їх запилюють нічні комахи.

Люфа циліндрична формує плоди довжиною 30-70 см та діаметром 7-20 см звужені біля плодоніжки, з тонкою легкоушкоджуваною корою блідо-зеленого забарвлення. М'якуш плода білий, ніжний, як у огірків. Дозрілий плід стає сухим, набуваючи жовтого або коричневого забарвлення. Густа тонковолокниста сітка склеренхімних волокон у центральній частині утворює камери, заповнені насінням. Насіння овальної форми, білувато-кремового кольору із слабо вираженим рубчиком.

Плоди люфи гранчастої дрібніші, довжиною 30-40см, ребристі, конусоподібні з ніжною щільною та міцною губчастою тканиною. Кора груба здирається з великим зусиллям, лише після замочування у киплячій воді. Маса 1000 штук насінин 90 - 120 г.

Лагенарія (Laqenaria siceraria Standi) - однорічна рослина з повзучим або витким стеблом завдовжки до 5 м і більше. Листки суцільні або 3.-5 лопатеві, квітки білі, роздільностатеві, пазушні, частіше - поодинокі. Віночок квітки гофрований, розміщений на високій квітконіжці, виступає за межі листків. Квітки розкриваються на заході сонця. Рослина однодомна, перехреснозапильна. Плоди світло-зеленого забарвлення. У процесі дозрівання плоди жовтіють, кора дерев'яніє, стає досить міцною, водонепроникною. Насіння вкрите здерев'янілою шкіркою, що затримує період проростання. Маса 1000 штук насінин 110-125 г. растение с оригинальными плодами различной формы Лагенария
смесь форм

Бенінказа (Benincasa hispida (Thumb, Cogn.) - гарбуз зимовий восковий або білий індійський гарбуз. Трав'яниста рослина з потужною кореневою системою. Стебло довге, повзуче. Листки зелені, великі без прилистків, з довгими черешками. В пазухах листків виростають вусики, з допомогою яких рослина прикріплюється до грудочок землі, а також легко піднімається по вертикальній опорі.

Квітки роздільностатеві, з сильним запахом. Плоди великі шаровидні або овальні, молоді плоди вкриті волосками. В біологічній стиглості плід вкривається восковим нальотом білого кольору. М'якуш білий щільної консистенції, завдяки чому добре зберігає свої якості протягом 2-3 років. Маса 1000 штук насінин 85-95 г.

Момордика (Momordica charantia L.) - однорічна витка рослина. Батьківщиною є тропічні райони Індії та Бірми. Широко розповсюджена в країнах Південного Сходу. Рід Момордика нараховує біля 45 видів, більшість з яких ліани, що чіпляються за опори з допомогою вусиків. У народі її називають жовтим огірком.

Стебло тонке, довге з великими світло-зеленими глибоко розсіченими листками. Квітки роздільностатеві, яскраво-жовтого кольору, чоловічі квітки більші за жіночі. Плоди видовжено-овальної форми з горбкуватою поверхнею, довжиною 6-16 см, при достиганні набувають жовтого і оранжево-жовтого кольору. При дозріванні плід розтріскується і викидає насіння. Воно має щільну, але тонку шкірку оригінальної форми, темно коричневого або червоного кольору. Соковитий оплодень має приємний смак, нагадує хурму. М'якуш плодів гіркуватий. З плодів готують салати, приправу до м'ясних і рибних страв, маринують, солять. Маса 1000 штук насінин 150-165 грам.

Чайот (Sechium edule Sw.) або мексиканський огірок (манговий гарбуз) - багаторічна рослина, але в умовах помірного клімату вирощують як однорічну. Батьківщиною є Центральна Америка, звідки рослина поширилась по всьому світу. Вирощують переважно в південних регіонах. Із 12 різновидностей чайоту найбільш поширені три: з гладенькою поверхнею плодів білого кольору, з зеленими гладенькими плодами, а у третьої різновидності шиловидні або зморшкуваті плоди зеленого кольору. Коренева система стрижнева, потужна з пагонами на кінцях яких на другий рік розвиваються бульби. Урожайність бульб до 9 кг з однієї рослини. Стебло ліаноподібне, довжиною до 20 м з багаточисельними боковими пагонами. Квітки зеленувато-кремового кольору. Молоді плоди ніжні, солодкуваті, м'якуш прозорий і містить одну велику насінину, яка при витягуванні з плоду швидко втрачає схожість. Тому при розмноженні насінину висівають разом з плодом.

В плодах містяться білки, цукри, мінеральні речовини, вітаміни та до 17 амінокислот. М'ясисті плоди за смаком нагадують кабачки, добре зберігаються до весни. В їжу також вживають листки, молоді пагони і бульби.







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 820. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия