Студопедия — ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ. 1. Визначте, чи є правопорушеннями такі вчинки студентів: а) невиконання навчальних завдань; б) невідвідування семінарських занять без поважних причин; в)
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ. 1. Визначте, чи є правопорушеннями такі вчинки студентів: а) невиконання навчальних завдань; б) невідвідування семінарських занять без поважних причин; в)






1. Визначте, чи є правопорушеннями такі вчинки студентів: а) невиконання навчальних завдань; б) невідвідування семінарських занять без поважних причин; в) куріння в університетських туалетах: г) розпивання спиртних напоїв у гуртожитку під час святкування Нового року; г) розписування столів в аудиторіях; д) вияв неповаги до викладача що виражається у зверхньому ставленні до нього.

2. За законодавством Ірану особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності з 6 років, Індії - з 7 років, Англії - з 10 років, деяких штатів США -з 7-12 років, Франції-з 13 років, ФРН-з 14 років.

3. Проаналізуйте відповідні статті Кримінального кодексу України. Від яких факторів, на ваш погляд, залежить вік, з якого може наставати юридична відповідальність (зокрема, кримінальна)

4. «Відповідальність (крім політичної) органів виконавчої влади – певний стан (режим) організаційних відносин між органами виконавчої влади, за яким певний орган (посадова особа) вправі застосовувати заходи дисциплінарної (службової) відповідальності до інших органів (посадових осіб)» (абзац 15 розділу VII «Термінологічний словник» Концепції адміністративної реформи в Україні, розробленої Державною комісією з проведення в Україні адміністративної реформи, схваленої Указом Президента України „Про заходи щодо впровадження Концепції адміністративної реформи в Україні» від 22 липня 1998 року).

5. Проаналізуйте визначення та, зважаючи на засвоєний матеріал теми семінару, висловіть свою думку щодо недоліків цієї дефініції.

6. Дуже суворо до подружньої невірності (особливо жінок) ставляться у країнах де панівною релігією є іслам. Так, у 1996 році іранський парламент, взявши за основу закони шаріату, прийняв новий кримінальний кодекс, в якому передбачено покарання за найрізноманітніші гріхи, у тому числі й подружні. Зрада, якщо її підтвердять як мінімум три свідки, карається смертною карою, причому винного забивають камінням. Якщо чоловік застане дружину на місці злочину, то може сам вбити її, не боячись, що його переслідуватимуть за вбивство. А от жінка такого права не має. «Незаконні стосунки, що не доведені до подружньої зради», загрожують і чоловікові, і дружині тілесним покаранням: винні одержать 99 ударів канчуком. Силу та міць 74 ударів канчуком можуть відчути на собі особи, яких визнано винними у створенні «центрів корупції або проституції», їх також можуть ув’язнити. («Високий Замок», 19 березня 1996р.)

7. Коран вимагає якнайсуворішої кари за зраду для жінок. А ось «блудному» чоловікові нібито все дозволено. Несправедливо! Так вирішила конституційна комісія парламенту мусульманської за традиціями, але світської за конституцією Туреччини. Вона передала на розгляд парламенту законопроект про засудження невірних чоловіків до ув’язнення строком від 3 до 6 років. За законом також переслідуватимуться незаміжні жінки і холостяки, котрі вступають в інтимні стосунки з особами, які вже перебувають у шлюбі. Покарання - таке ж. («Комсомольская правда», 24березня 1998р.)

8. Проаналізуйте ситуації з погляду взаємодії об’єктивного юридичного права, релігії та моралі при криміналізації (встановленні кримінальної відповідальності) тих чи інших діянь.

9. Комісія з прав людини ООН ухвалила резолюцію, яка закликає всі держави світу скасувати смертну кару. Цю ухвалу підтримало 30 держав, 11 висловилося проти (серед них Китай, США, Судан, Індонезія, Руанда), а 12 держав утрималося від голосування. Комісія рекомендувала запровадити мораторій на виконання смертних вироків як перший крок на шляху до скасування такого покарання. («Права людини. - МК, 1999р.)

10. Чим пояснюється, на Вашу думку, відмова деяких держав (різних за своїм соціально-економічним розвитком) скасувати смертну кару? Чи свідчить така відмова про антигуманістичну спрямованість їх політики? Відповіді обґрунтуйте.

11. «Життя, здоров’я та власність людини будуть гарантовано захищені усіма засобами держави. Злочинців каратимуть відповідно до скоєного ними. Смертну кару треба відновити.... Наша земля ще носить маніяків, серійних вбивць та інших недолюдків, на кшталт того, що нещодавно затримали в Бердянську. Таким звірам не місце серед людей, навіть у камерах для засуджених до довічного ув’язнення. Життя людини - святе і недоторканне, і кожен, хто посягає на нього, мас бути відповідно покараний. Впевнений, що у нас є всі можливості для того, аби співвітчизники цілодобово почували себе у безпеці і були спокійними за своє майно». (З передвиборної програми кандидата на пост Президента України Бродського Михайла Юрійовича, 2004р.).

12. Проаналізуйте поданий фрагмент передвиборної програми. Чи мас право кандидат на пост Президента України (або громадянин, який не є кандидатом) агітувати за відновлення смертної кари? Чи можна відновити у нашій державі цей вид покарання? Відповіді обґрунтуйте з посиланнями на законодавство та судову практику України.

13. У присутності 30 000 глядачів на центральному стадіоні Кабула у 1998 році відбулося показове публічне покарання двох чоловіків і жінки. За мусульманськими звичаями впійманим на крадіжці відрубують кисть правої руки. Такий вирок шаріатський суд виніс щодо двох чоловіків. За розпорядженням міністра охорони здоров’я цю екзекуцію провели за участю хірургів, котрі попередньо зробили злочинцям анестезію. Одночасно у центрі футбольного поля тілесному покаранню піддавали жінку, звинувачену у подружній невірності. Вона отримала 100 ударів батогами. («Молода Галичина», 11 квітня 1998р.)

14. Висловіть свою думку щодо публічного виконання покарань. Які позитиви та недоліки таких «видовищ»?

15. Смерть Аллаиа Кобба, який зіткнувся з гірськолижником Натаном Халлом, котрий стрімко спускався схилом Уеіл Маунтін. стала причиною гучного судового розгляду, до якого прикована увага багатьох гірськолижників і сноубордистів. Бажання покарати «божевільних на лижах» підштовхнуло офіційних представників влади звинуватити гірськолижника у вбивстві, заявивши, що «обвинувачений не контролював лижі, і тільки жива перешкода могла зупинити його спуск». У ході судового розгляду суд двічі відхиляв звинувачення, але прокурор настоював на своєму рішенні. Відмову задовольнити позов суд аргументував тим, що пересуваючись на великій швидкості особа ніяк не розраховує зустріти на порожньому схилі несподівану перешкоду. І навіть якщо гірськолижник передбачає появу особи, то ні в якому разі не бажає навмисно нанести їй травми або спричинити смерть. За останні два роки на схилі гори, де загинув Аллан Кобб сталося близько тридцяти нещасних випадків. («Юридическая практика», № 47, 2000р.)

16. Використовуючи загальнотеоретичні положення про склад правопорушення, прокоментуйте подану ситуацію.

17. В Австралії за неучасть у виборах встановлено адміністративну відповідальність. Виборець, який не з’явиться для голосування на виборчу дільницю у день виборів, зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 14 доларів. Якщо виборець не згідний з накладеним на нього стягненням, він має право звернутися до суду, проте у разі, коли суд відхилить його скаргу, такий виборець зобов’язаний сплатити вже не 14, а 37 доларів штрафу. Якщо штраф не буде сплачено, правопорушника притягають до кримінальної відповідальності.

18. Висловіть своє ставлення до встановлення юридичної відповідальності за неучасть у виборах. Чи можна зобов’язувати до участі у виборах? Наскільки встановлення такого обов’язку відповідає/не відповідає сучасним тенденціям розвитку прав людини? Відповіді обґрунтуйте.







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 646. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия