Студопедия — Завдання 11. Як вдосконалити процес навчання, враховуючи здобуті знання про пам’ять?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання 11. Як вдосконалити процес навчання, враховуючи здобуті знання про пам’ять?






Як же використати те, що ми вже виявили при запам¢ятовуванні і при забуванні у навчальному процесі? Універсальних методів не існує, але є загальні положення. Одним з найважливіших умінь має стати – вміння планувати свій час, що необхідний для успішного навчання. Більшість студентів відчувають стрес, коли справ багато, а часу бракує. Правду кажучи, на всі справи часу не вистачає майже ніколи. Але слід виділити пріоритети, ретельно спланувати свій час, тоді стрес буде не таким сильним і оцінки ваші будуть вищими.

Згідно з системою організації часу, необхідно вести планування на трьох рівнях – на семестр, на тиждень, на день.

Довготермінові плани. Купіть календар чи зробіть його самі, де на кожний день відводиться багато місця для запису. Ви користуватиметеся цим календарем весь семестр.

1. Спочатку відзначте канікули і свята, щоб виділити проміжки вільного часу. Потім заповніть дні, коли ви працюєте і вчитеся чи тільки вчитеся. Як тільки викладачі повідомили вам плани зі своїх дисциплін, відзначте дати, коли слід здати контрольні роботи, терміни складання курсових проектів, доповідей, рефератів і дати іспитів за семестр. Потім додайте головні громадські події – концерти, танці, спортивні змагання.

Після цього внесіть в план терміни, які ви встановили самі для себе, причому залишайте деякий час до офіційного останнього терміну. Це допоможе уникнути стресу. Не забувайте про те, як важливо великі завдання розбити на частини! Щоб офіційні і ваші терміни відрізнялися, пишіть різними чорнилами: офіційні, напр., чорними, а власні – червоними, або використовуйте друкарські літери і т. д.

Якщо курсову роботу треба скласти через 10 тижнів, слід розбити завдання таким чином:

- 1 тиждень – вивчення можливих варіантів тем;

- 2 – обрання теми,

- 3-4 – збирання і читання матеріалу за темою;

- 5 – складання плану,

- 6-10 – написання, виправлення, редагування.

Остаточний план на семестр дає вам ясну картину, що і коли робити. Повісьте його над столом або на дверцятах шафи.

Короткотермінові плани. Коли план на семестр готовий, легко спланувати кожний тиждень. Внесіть у свій план обов¢язкові справи: години навчання, час, необхідний на дорогу. Починаючи планувати години для самостійних занять, враховуйте, коли у вас найвища працездатність – зранку чи ввечері.

Заняття, розділені часом, набагато корисніші, ніж безперервні. Це означає, що краще працювати щодня по годині, ніж сім годин поспіль. Це особливо актуально, якщо студійований предмет для вас нецікавий. Коли ж матеріал вас цікавить, подрібнення його не так важливо.

Спочатку дайте собі час для вивчення важких предметів. Обов¢язково включіть до плану якісь розваги і залиште вільний час.

Найближчі плани. 10 хвилин ввечері чи зранку ви зазначаєте бажані і необхідні справи різними чорнилами на день.

Як готуватися до контрольної роботи?

Пам¢ятайте:

1. Дві роботи, однакові за змістом, будуть оцінені по-різному: ту буде вище оцінено, яка охайна і написана без граматичних помилок.

2. Перед контрольною роботою не їжте багато, не вживайте алкогольні напої – вони погіршують пам¢ять, не вживайте у великій кількості кофеїну – він нервуватиме вас.

3. Під час підготовки активно працюйте з матеріалом, використовуючи О5П (огляд, питання, прочитання, переказ, пригадування, повторення), телефонуйте однокурсникам, спілкуйтеся на ці теми.

4. Працюйте за графіком – 60 хвилин роботи – 10 хвилин відпочинку – ходіть по кімнаті, випийте чаю, поснідайте і будьте готові знов зосередитися.

5. Користуйтеся методом опірних слів, методом локі, змістовними асоціаціями.

6. Якщо ви дуже хочете спати, засніть, краще продовжити підготовку через 3-4 години, бо при сильній втомі важко сконцентруватися.

Поради під час складання тестів:

1. Спочатку відповідайте на легкі питання, тоді більше часу залишиться на складні.

2. При відповіді на складні питання підхльосніть свою пам¢ять за допомогою вільних асоціацій, вони допоможуть дістати з вашої пам¢яті іншу інформацію, але ніколи не витрачайте на одне питання багато часу. Правильно розрахувавши час, ви ще зможете в кінці переглянути роботу.

3. Усереднене хвилювання мобілізує увагу, пам’ять, мислення, волю, а сильне – шкодить. Як заспокоїти себе?

3.1. Можна використати метод десенсибілізації, тобто завчасно уявити себе все, мовби програвши весь варіант іспиту.

3.2. Можна вчити «із запасом», що підвищить впевненість у собі.

3.3. Заспокоїтись допомагає уявлення про щось приємне: ви у парку, м¢яко падають сніжинки..., чи ви на пісочку на морському березі, сонечко приязне, тепле... Якщо все це не допомагає, треба звернутись до психолога-консультанта (Квинн В. Прикладная психология. – СПб.: Питер, 2001. – С. 140–147).







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 329. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия