Студопедия — Тема 2. Проблеми підсудності цивільних справ і цивільної юрисдикції
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 2. Проблеми підсудності цивільних справ і цивільної юрисдикції






 

1. Новели цивільного процесуального законодавства у сфері підсудності.

2. Право сторони і сторін на визначення підсудності справи і межі його реалізації.

3. Правові наслідки порушення правил підсудності цивільних справ.

4. Проблемні питання розмежування цивільної і господарської юрисдикції.

5. Проблемні питання розмежування цивільної і адміністративної юрисдикції.

6. Визначення юрисдикції справ за скаргами на дії (бездіяльність) державної виконавчої служби, нотаріусів.

Контрольні питання

1. У якому випадку допускається відступ від правила виключної підсудності?

2. Який суд розглядає скарги на дію (бездіяльності) державного виконавця щодо виконання судових рішень?

3. Чи є підставою для повернення позовної заяви, поданої в зв’язку виконанням договору, наявність в договорі третейського застереження?

4. Як визначається підсудність, якщо в позовній заяві є декілька вимог, одна з яких допускає альтернативну підсудність?

5. До якого суду може звернутися позивач, який заявляє позовні вимоги до декількох співвідповідачів, які мають різне місце проживання (перебування, знаходження)?

6. Які дії повинен зробити суд, якщо справа не належить до цивільної юрисдикції?

7. Які трудові спори не належать до цивільної юрисдикції?

8. До юрисдикції яких судів належать спори про припинення права користування земельною ділянкою, що знаходяться в комунальній власності?

9. До юрисдикції яких судів належить спір про переведення прав і обов’язків покупця акцій за договором купівлі-продажу, укладеного з порушенням переважного права купівлі?

10. До юрисдикції яких судів належать справи щодо створення, діяльності, управління і припинення діяльності юридичних осіб, що не є господарськими товариствами?

Завдання 1. Леонова і Аверченко звернулися з позовом до ТОВ «Радон» про грошову оцінку вартості частки померлого учасника даного ТОВ, спадкоємцями якого вони є, і стягнення вартості цієї частки з відповідача.

Позивачки зазначили, що загинув Воронов (чоловік Леонової і батько Аверченко), який був учасником даного товариства. Спадщину позивачки прийняли.

У ТОВ позивачок не прийняли і товариство запропонувало їм отримати грошову суму замість частки в статутному капіталі товариства. Позивачки вважали цю суму заниженою і звернулися до суду.

Суддя районного суду ухвалою позовну заяву повернув позивачам, вказавши, що позовна заява подана з порушенням правил юрисдикції, оскільки спір виник з корпоративних відносин, а тому він підвідомчий господарському суду. В ухвалі суддя послався на норми ст.115 і п.4 ч.3 ст.121 ЦПК України.

Проаналізуйте дану ситуацію. Підготуйте апеляційну скаргу на ухвалу суду.

 

Завдання 2. Прохорова звернулася з позовом до суду до Прохорова і Орлова про визнання недійсним договори купівлі-продажу простих іменних акцій у кількості 83997 штук на суму 1500 грн., посилаючись на те, що дані цінні папери були придбані її чоловіком в період шлюбу з нею і за їх сумісні гроші, тому були спільною сумісною власністю, а вона на їх відчуження згоди не давала.

Рішенням районного суду позов був задоволений. Апеляційний суд рішення скасував, а провадження у справі закрив, обґрунтовуючи це тим, що спір виник з корпоративних відносин, підвідомчий господарському суду.

Проаналізуйте ситуацію і підготуйте касаційну скаргу на ухвалу апеляційного суду.

Завдання 3. Державна податкова адміністрація в Донецькій області звернулася до суду із заявою, в якій просила зобов’язати Донецьку обласну філію «Укрсоцбанку» розкрити і надати інформацію, яка містила банківську таємницю про обсяг і оббіг коштів на рахунку ПП «Мобільні системи», яке не знаходилося за вказаною при реєстрації адресою.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Донецька заява повернена без розгляду. В ухвалі вказувалося з посиланням на ст.287 ЦПК України, що ця справа не підсудна Ленінському районному суду м. Донецька, оскільки заявникові слід було звернеться до суду за місцем знаходження самого банку.

Дана ухвала була залишена без змін ухвалою апеляційного суду.

Проаналізуйте ситуацію. Підготуйте касаційну скаргу на зазначені судові рішення.

 

Завдання 4. Сільська рада звернулася до суду з позовом до Сергєєва про припинення права користування земельною ділянкою. У позові указувалося, що відповідно до державного акту на право користування землею, виданого в 1992 р., відповідачеві надана в безстрокове користування земляна ділянка площею 5 га для організації селянського (фермерського) господарства. З 1993 р. спірна земельна ділянка знаходилася у користуванні фермерського господарства «Світанкова зоря», членом якої є відповідач, його дружина і син.

Посилаючись на те, що земельна ділянка використовувалася не за цільовим призначенням, сільська рада просила на підставі ст.ст.141, 143 ЗК визнати таким, що припинилося, право користування Сергєєвим спірною земельною ділянкою.

Рішенням районного суду позов був задоволений. Дане рішення було залишене без зміни апеляційним судом.

Проаналізуйте ситуацію. Підготовці касаційну скаргу на ухвалені судові рішення.







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 517. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия