Студопедия — Фільтри для спеціальних палив.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Фільтри для спеціальних палив.






Для очистки меланжів застосовуються фільтри типу ФКФ-60-20 (фторопластовий фільтр для кислот) і ФКТ-30-30.

Для очистки ракетного палива застосовується фільтр ФРГФ-60-20 (фторопластовий фільтр для ракетного палива). Фільтри ФКФ-60-20 и ФРГФ-60-20 по устрою аналогічні. Вони складаються з горизонтально розташованого циліндричного корпуса з двома кришками; двох вхідних і одного вихідного патрубків, двох кислотостійких манометрів і арматури.

Корпус поділений дисками на три секції. В крайніх секціях на шпильках між перфорованими циліндрами з кільцевими ущільненнями встановлено по сім фільтрувальних елементів з пористого фторопласту.

До вхідних патрубків приєднані запірні вентилі, які з’єднані між собою перехідником. Центральна секція з вихідним патрубком і запірною засувкою призначена для відфільтрованого продукту. У вхідних і вихідних патрубків є вентилі для зливу останків продукту. Корпус фільтра і його деталі виготовлені з нержавіючої сталі марки 12х18Н10Т.

Зібраний фільтр опресовується водою (ФКФ), а для пального - чистим Т-1 при Р = 1,5 МПа на протязі 10 хвилин. При відсутності течі і відпотин у з’єднаннях і зварних швах вода або паливо з фільтра зливається.

Під час роботи фільтра продукт, який поступає у внутрішні порожнини бокових секцій, проходячи через фільтрувальні елементи, очищується від забруднень і через отвори в дисках поступає в центральну секцію, звідки виходить з фільтра. Фільтрувати можна і через одну (праву або ліву) секцію, для цього один з вихідних вентилів перекривається.

Очищення фільтрувальних елементів виконується при досягненні перепаду тиску на фільтрі 0,3 МПа, по секційно, протитоком фільтрованого продукту при закритій вихідній засувці і відкритому зливному вентилі вхідного патрубка очищуваної секції. Вихідний патрубок цієї секції повинен бути перекритий.

Для очищення кожної секції необхідно прокачати протитоком 150 л продукту при тиску на вході протилежної секції фільтра 0,45 МПа. Забруднений продукт зливається в спеціальну тару через зливний вентиль очищуваної секції. Якщо після очищення перепад тиску не знижується, необхідно розібрати фільтр і замінити фільтрувальні елементи новими. Раптовий спад перепаду тиску свідчить про руйнування фільтрувальних елементів.

Фільтр ФСТ-30-30 складається з вертикально розташованого циліндричного корпуса з кришкою, фільтрувального пакету і кислотостійких манометрів. На кришці фільтра є повітряний вентиль для випуску повітря під час зливу повітря з паром продукту при заповненні фільтра і впуску повітря під час зливу продукту з фільтра. Фільтрувальний пакет складається з колекторної труби з трьома внутрішніми сітками, фільтрувального чохла з трьома кишенями, трьох проміжкових сіток, які прокладаються між кишенями чохла, стяжного пояса і спеціальних гайок і шайб. Фільтрувальний чохол кишенями надівається на металічну сітку, повертається спірально на колекторну трубу і стягується поясом. Фільтрувальний пакет кріпиться в корпусі фільтра з допомогою різьбового з’єднання.

 

Зібраний фільтр ФСТ-30-30 перед початком роботи опресовується чистою водою при тиску 0,9 МПа на протязі 10 хвилин. При відсутності течі і відпотин вода з фільтра зливається і внутрішні поверхні фільтра оброблюються.

Під час роботи фільтра продукт, який фільтрується, поступає через вихідний патрубок до торцевих і бокових поверхонь фільтрувального пакета, проходить по лабіринтам проміжкових сіток, потім проходячи через фільтрувальний чохол, очищується від механічних домішок. Чистий продукт по лабіринтах внутрішніх сіток попадає в колекторну трубу і далі у вихідний патрубок фільтра.

Підвищення тиску на фільтрі до 0,15 МПа свідчить про забруднення фільтрувального чохла і викликає необхідність його промивки. Для промивки або заміни чохла з корпуса фільтра продукт, який залишився, зливається з корпуса фільтра через зливний кран, потім фільтр промивається 30-40% розчином меланжу або азотної кислоти шляхом заливки його на 10 хвилин, а потім водою.

Після цього фільтрувальний чохол виймають з корпуса фільтра, розбирають і оглядають фільтрувальний чохол. При наявності розривів і потертостей тканини чохол заміняють новим.

Друге навчальне питання: " Будова фільтрів – сепараторів ";.

Для очищення реактивного палива від механічних забруднень і води застосовується фільтр-сепаратор СТ-500-2. Він встановлюється на аеродромних складах пального або в обв’язці насосних установок, які входять в комплект централізованих заправників.

Фільтр-сепаратор складається з:

- корпуса;

- кришки;

- водовідділяючого і фільтрувального пакета;

- притискного фланця;

- двох манометрів;

- зливного крана.

Водовідділяючий і фільтрувальний пакет складається з трьох корзин, зовнішнього кожуха з диском, хрестовини, водовідділяючого і фільтрувального чохла.

- Корзина виготовлена з перфорованої сталі і обтягнута металевою сіткою.

- Зовнішній кожух: в нижній частині перфорований і обтягнутий металевою сіткою всередині.

- Чохол має два елементи: фільтрувальний і водовідділяючий.

В якості фільтрувального елементу використовують тканину - фільтросванбой. Він захищає водовідділяючий елемент від надлишкового забруднення, збільшує ресурс роботи фільтра-сепаратора. Водовідділяючий елемент складається з суміші волокон: 70 % хлопку і 30 % капрону.

Паливо, яке містить у підвішеному стані частинки механічних забруднень і мілко дисперсну воду у вигляді крапельок, через вхідний патрубок по кільцевих зазорах між корзинами поступає до поверхні фільтрувального чохла. При проходженні через чохол забруднення розміром більш 40 мкм затримуються фільтрувальною перегородкою. Проходячи водовідділяючу перегородку, мікро краплі води за рахунок коагуляції на поверхні хлопкових волокон виростають до крупних розмірів і під дією сили тяжіння осідають у відстійник. Капронові волокна попереджують винос потоком палива мікро крапель води, які осіли на дно відстійника.

Відстій періодично зливається через зливний кран. Фільтр-сепаратор звичайно встановлюється перед фільтром тонкої очистки.

 

Третє навчальне питання: " Засоби виміру кількості пального. Будова та принцип дії лічильників рідин.

Замір пального проводиться з допомогою таких приладів:

- рулетки з лотом;

- метрштоку;

- таврорейки;

- технічних мірників;

- лічильників;

- витратомірів.

Замірна рулетка з лотом служить для заміру висоти наливу пального в резервуарах. Рулетка представляє собою стальну стрічку довжиною 5, 10, 15 і 20 м з нанесеними міліметровими поділками. До кінця рулетки прикріплюється стальною або латунною лот, який служить для натягу стрічки і надання їй суворо вертикального положення при опусканні її у резервуар.

Лот - циліндр довжиною 300 мм і діаметром 34-35мм,

Рейки вимірювальні і метрштоки застосовуються в тих випадках, коли потрібно швидко заміряти кількість пального в наливних суднах, залізничних цистернах і мілких резервуарах при порівняно невеликій висоті наливу (не більш 3,5 м).

Рейки вимірювальні виготовляються довжиною не білш 3,5 м з металевих трубок або з дерева твердих порід. По всій довжині рейки чітко наносяться міліметрові поділки. Нижній кінець рейки постачається наконечником з кольорового металу, а верхній для зручності користування рукояткою.

Метршток розсувний представляє трьохметрову міру довжини, яка складається з трьох стальних труб, які входять одна в другу, зі шкалами з міліметровими і сантиметровими поділками; метршток має наконечник з кольорового металу. Метрштоки виготовляються також цільні.

Таврорейка застосовується для заміру висоти наливу пального в залізничних цистернах. Вона складається з рейки довжиною 1200 мм з міліметровими поділками і поперечної планки, які з’єднані між собою у вигляді букви Т. Вимірювальна рейка виготовляється з латуні. Поперечна виготовляється з кольорового металу.

У порівнянні з метрштоком таврорейка є більш зручним вимірювальним приладом: Малі розміри і невелика вага таврорейки полегшують поводження з нею і дозволяють швидко проводити замір. Крім того, при користуванні таврорейкою одяг робітників під час заміру менше забруднюється, ніж при користуванні метрштоком.

Технічні мірники виготовляються такої місткості: 0,5; 1,0; 2,0; 5,0; 10; 20; 50; 100 і більш літрів.

В залежності від призначення діляться на два класи:

1-й - для вимірювання об’єму спирту з погрішністю ±0,2% від номінально місткості.

2-й - для мало в’язких нафтопродуктів з погрішністю ±0,5%.

Бувають стаціонарні і переносні.

Облік пального на воєнних складах ведеться в одиницях маси.

На кожний резервуар, цистерну, наливне судно, незалежно від його форми, повинна бути градуюровочна таблиця, яка дозволяла б швидко і точно визначати кількість пального по висоті наливу його в даній місткості. В ній вказується місткість резервуару в м або в л через кожний сантиметр висоти рівня зростаючим підсумком.

Заміром називається визначення висоти наливу пального і шару водяної подушки в резервуарі, залізничній цистерні або наливному судні. Заміри проводяться:

- при прийомі і відвантаженні пального наливом - для визначення кількості прийнятого або відвантажуваного пального;

- при зберіганні - для періодичного контролю у встановлені строки кількості пального що зберігається.

Для підрахунку масової кількості пального визначають його щільність і фактичну температуру в момент заливу.

Перед заміром необхідно підготовити такі прилади і матеріали:

- рулетку з лотом або метршток;

- нафтоденсиметр;

- пробовідбірник;

- циліндр;

- водочуйку стрічку або пасту;

- бензочуйку пасту або крейду;

- чисту суху і м’яку ганчірку;

- замірну книжку;

- олівець;

- брезент або лист фанери для устрою щита;

- вибухобезпечний електричний ліхтар.

Замір проводиться в такому порядку:

- заміряється фактичний висотний трафарет;

- визначається висота шару води або льоду;

- визначається загальна висота наливу.

Висота шару води, яка знаходиться під пальним, визначається за допомогою водочуйкої стрічки або пасти. Час витримки водочуйкої стрічки або пасти в резервуарі залежить від її якості, виду нафтопродукту, температури води і складає 3-10 хвилин.

Замір висоти рівня пального в резервуарах проводиться при спокійному рівні і відсутності піни на поверхні пального. Замір проводиться не менш двох разів з точністю до 1 мм. Результати заміру заносяться в книгу замірів пального.

При підрахунку масової кількості пального його чистий об’єм множать на густину відповідну фактичній температурі пального в момент заміру. В результаті отримують чисту вагу пального.

При прийомі (відвантаженні) транспорту:

- в залізничних цистернах кількість пального визначається з допомогою градуйовочних таблиць, лічильників і вагонних терезів;

- в наливних суднах і видачі кораблям - лічильниками заміром в берегових районах (якщо довжина трубопроводу до 2 км), більше 2 км заміром на суднах;

- в автоцистернах, автопаливозаправниках - пропуском через мірники або лічильники, на автомобільних терезах, наливом пального до тарованої помітки;

- при прийомі і видачі в бочках і бідонах - шляхом визначення маси на терезах;

- при заправці автомобілів, танків, літаків і інших машин- заміром паливозаправочними колонками, лічильниками, технічними мірниками;

- при перекачці по трубопроводу - заміром в резервуарах складу або лічильниками.

Кількість змазок, спеціальних рідин визначається на терезах.

 

Лічильники служать для заміру кількості (об’єму пального, мастил і спеціальних рідин. Вони бувають двох типів: дискові і шестеренчаті.

 

Технічна характеристика лічильників

Показники СД-40 СД-70 СШ-25 СШ-40
Діаметр ум.. переходу, мм        
Маса, кг        
Найбільша витрата, л/хв.        
Номінальна витрата, л/хв.        
Мінімальна витрата, л/хв        
Тип з’єднання Різьб. Фланц. РС-25 РС-38

 

Дисковий лічильник складається з корпуса, вимірювальної камери з дисковим поршнем, редуктора і лічильного механізму.

Принцип роботи: під дією тиску пального, яке протікає через вимірювальну камеру лічильника дисковий поршень здійснює складний коливальний рух, який передається через редуктор лічильному механізму. Лічильний механізм споряджений стрілковим і роликовим покажчиком і враховує кількість пального, яке пройшло через вимірювальну камеру.

Шестеренчастий лічильник складається з вимірювальної камери з овальними шестірнями, редуктора і лічильного механізму.

Пальне, яке поступає у вимірювальну камеру, тисне на овальні шестірні і приводить їх в постійне обертання. Шестерні ведуть одна другу поперемінно, переходячи з стану ведучої в стан ведомої через кожні чверть оберту.

Вимірювання об’ємної кількості пального здійснюється за рахунок періодичного відокремлення деяких його об’ємів, які заключені в порожнинах між циліндричною поверхнею вимірювальної камери і поверхні овальних шестерень. За один повний оберт шестерень відсікаються чотири таких об’єми, які в сумі складають місткість вимірювальної камери. Обертання шестерень передається через редуктор лічильному механізму, який враховує кількість літрів пального, яке, пройшло через вимірювальну камеру. Лічильний механізм споряджений стрілковим і роликовим покажчиком

 

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 730. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия