Студопедия — Висновок. Матеріал, викладений в лекції має велике як пізнавальне так і практичне застосування для розуміння робочого процесу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Висновок. Матеріал, викладений в лекції має велике як пізнавальне так і практичне застосування для розуміння робочого процесу






 

Матеріал, викладений в лекції має велике як пізнавальне так і практичне застосування для розуміння робочого процесу, що відбувається в динамічних насосах при експлуатації ТЗПЗ і АЗЗТ.

Широке застосування динамічних насосів, особливо відцентрових і вихрових, пояснюється цілим їх переваг в порівнянні з іншими типами насосів.

Так відцентрові насоси мають рівномірну і безперервну подачу, достатньо високий к.п.д., нескладність конструкції, надійність і довговічність в роботі, високо оборотність.

Установкою у відцентрових насосах вакуумних ступенів і передвключених коліс добиваються усунення таких недоліків як відсутність самовсмоктуючої здатності і низькі анти кавітаційні якості.

Основними перевагами вихрових насосів є самовсмоктувальна здатність, яку вони мають безпосередньо або забезпечуються за допомогою простих пристосувань. Використовуються вихрові насоси в основному на АЗЗТ, де низький к.п.д і низькі антикавітаційні якості їх не грають істотного значення.

Загальний недолік динамічних насосів - використання їх для перекачування малов'язких рідин. Але для перекачування в'язких рідин використовується інший тип насосів - об'ємні. Отже цей недолік динамічних насосів не має істотного значення.

Вузол ущільнення насосів є одним з найважливіших. Надійність його багато в чому визначає надійність, довговічність і безпеку роботи насоса.

Зі всього сказаного очевидно, що застосування динамічних насосів на технічних засобах служби пального найближчими роками буде перспективне особливо на засобах перекачування великої продуктивності і на АЗЗТ.

Знання і правильне використання розглянутого матеріалу сприятиме умілій експлуатації насосів і підтримці у високій технічній готовності ТЗПЗ і АЗЗТ.

 

“Відцентрово вихрові, вихрові та об’ємні насоси.”

Перше навчальне питання: " Призначення та принцип дії динамічного та об’ємного насосів.";

На технічних засобах служби пального відцентрові насоси використовуються для перекачування малов'язких рідин, до яких в службі пального відносяться: автомобільні і авіаційні бензини, дизельний і авіаційний гас, компоненти рідкого спецпалива, нейтралізуючі і промивальні рідини, пасивуючі і консервації розчини, вода, спирт, и т.п.

Взагалі ж в народному господарстві відцентрові насоси використовуються для перекачування в'язких і малов'язких,холодных і гарячих, чистих і забруднених, нейтральних і агресивних рідин, розчинів і розплавів, суспензій і сипких речовин.

Об'ємною називається гідромашина, робочий процес якої заснований на поперемінному заповненні робочої камери рідиною і витискуванням її з робочої камери. Під робочою камерою об'ємної гідромашини розуміється обмежений простір усередині машини, що періодично змінює свій об'єм і що поперемінно сполучається з місцями входу і виходу рідини.

Об'ємна машина може мати одну або декілька робочих камер.

Відповідно до того, створюють гідромашини потік або використовують його, їх розділяють на об'ємні насоси і гідро двигуні.

У об'ємному насосі переміщення рідини здійснюється шляхом витіснення її з робочих камер витискувачами. Під витискувачем розуміється робочий орган насоса, що безпосередньо здійснює роботу витіснення. Витискувачами можуть бути поршні, плунжери, шестерні, гвинти, пластини і т.д.

За принципом дії, точніше по характеру процесу витіснення рідини, об'ємні насоси розділяють на поршневі (плунжерні) і роторні.

У поршневому насосі рідина витісняється з нерухомих камер в результаті лише поворотно-поступальної ходи витіснювачів (поршнів, плунжерів, діафрагм).

У роторному насосі рідина витісняється з переміщуваних робочих камер в результаті обертального руху витіснювачів (шестерень, гвинтів, пластин).

Об'ємний гідродвигун - це об'ємна гідромашина призначена для перетворення енергії потоку рідини в енергії руху вихідної ланки.

По характеру рухи вихідної (відомого) ланки об'мні гідродвигуни діляться на:

гідроциліндри;

гідромотори;

поворотні гідродвигуни з обмеженим кутом повороту вихідної ланки.

 

Гвинтовий насос - це роторно- обертальний насос з переміщенням рідини уздовж осі обертання робочих органів.

Гвинтові насоси призначені для перекачування неагресивних, таких, що чистих володіють змащувальною здатністю рідин з кінематичною в'язкістю від 0,1 до 60 см2/с і температурою до +250о З.

 

 

Пластинчастий насос - це шиберний насос, до числа робочих органів якого входять шибери, виконані у вигляді пластин.

Шиберний насос - це роторно-поступальний насос з робочими органами у вигляді шиберів.

Роторно-пластинчастий насос - це роторний насос з обертальною і поворотно-поступальною ходою робочих органів.

Пластинчасті насоси призначені для перекачування різних рідин.

У службі пального пластинчасті насоси застосовуються для перекачування пального і компонентів спеціального палива.

Пластинчасті насоси найбільш прості по конструкції і мають високу питому подачу, високий ККД. при порівняно невеликих габаритах. Робочий тиск цих насосів досягає 4-7 Мпа і більш. Витіснювачі пластинчастих насосів виконані у вигляді пластин. За принципом дії ці насоси бувають одноразової і двократної дії.

 

Друге навчальне питання: " Будова та робота відцентрових, вихрових, гвинтових та поршневих насосів. ";

На технічних засобах служби пального застосовуються велика кількість різноманітних марок відцентрових насосів. Ми роздивимося устрій і роботу основних марок відцентрових насосів.

а). Конструкція і робота насосівтину СЦН.

До насосів типу СЦН відносяться насоси марок СЦН-60. СЦН-60М. СЦН-20-40, СЦН-20-40А. Вони призначені для перекачування маловязких рідин. Встановлюються:

- СЦН-60 - на МНУГ-60, АЦ-8.5-255Б;

- СЦН-60М - на ПСП-75 АЦ- 8,5-255Б. МНУГ-60:

- СЦН-20-40 і СЦН-20-40А - на МНУГ-20.

 

Конструкція насосів СЦН-60, СЦН-20-40:

Насос складається з таких вузлів:

- вузла корпуса насоса:

- вузла ротора насоса;

- вузла само всмоктувального пристрою;

- вузла ущільнення.

Вузол корпуса насоса складається з:

- корпуса (АС-9);

- усмоктувального патрубка;

- усмоктувальної кришки;

- проміжної вставки;

- напірної кришки;

- кришки підшипника.

 

Вузол ротора насоса складається з:

- вала;

- осьового колеса;

- відцентрового колеса;

- крильчатки рідинно-кільцевого вакуумного ступеня

- підшипників.

Вузол само всмоктувального пристрою складається з:

рідинно-кільцевого вакуумного ступеня подвійного всмоктування, що складається з проміжної вставки, крильчатки і фланця напірної кришки.

Вузол ущільнення складається з торцевого ущільнення, що складається з:

- рухливого контактора;

- нерухомого контактора;

- розвантажувального кільця;

- діафрагми;

- пружини;

- затискача;

- гайки корпуса контактора.

Конструкція насоса СЦН-20-40 складається з таких

основних вузлів:

- вузла корпуса насоса;

- вузла ротора насоса;

- вузла само всмоктувального пристрою

- вузла ущільнення.

Вузол корпуса насоса включає:

- корпус насоса;

- усмоктувальну кришку;

- усмоктувальний диск;

- напірний диск;

- корпус ущільнення;

- нерухома каблучка.

Вузол ротора насоса включає:

- вал;

- відцентрове колесо;

- крильчатку вакуумного ступеня;

- підшипника;

- полумуфту приводу.

Вузол само всмоктувального пристрою складається з рідинно-кільцевого вакуумного ступеня, який містить у собі усмоктувальний диск, крильчатку, напірний диск.

 

Робота насосів типу СЦН:

у роботі насосів можна виділити три режими:

- режим само всмоктування;

- режим холостого ходу (XX);

- режим перекачування.

Перед роботою в насос заливається 4-5 літрів рідини, що перекачується. Після вмикання насоса в роботу починається режим само всмоктування. При цьому рідина з порожнин осьового і відцентрового коліс переміщується в порожнину рідинно-кільцевого вакуумного ступеня і гідрозатвор. Осьове і відцентрове колесо з роботи виключаються, продовжує працювати тільки вакуумний ступінь. При обертанні крильчатки утвориться рідинне ексцентричне кільце, що забезпечує відсмоктування повітря і парів продукту з усмоктувальної лінії насоса і перепуск їх через гідрозатвор по газовідвідній трубці за напірний вентиль. Режим само всмоктування продовжується доти, поки в усмоктувальній лінії не утвориться достатнє розрідження, і вона і корпус насоса не заповняться рідиною, що перекачується.

Як тільки рідина надійде на лопатки осьового і відцентрового колеса, насос автоматично переходить на режим холостого ходу, на якому насос повинний створювати стійкий тиск Р = 5-6 кгс/см2. Виведення насоса на режим перекачування здійснюється шляхом повільного відкриття напірного вентиля. На режимі перекачування вакуумний ступінь працює послідовно з відцентровим, при цьому він дає 6-7% загальної подачі.

Конструкція і робота насосів типу «НК».

До насосів типу «НК» відносяться: НК-30М.. НК-30КЦ. НК-30АЦГ, НК-50 і НК-50Г. насоси НК-30М, НК-30КЦ і НК-50 - для меланжів. а насоси НК-30АЦГ і НК-50Г - для пальних компонентів спеціальних палив. Вони встановлюються на різноманітних засобах перекачування і транспортування. По устрою вони відрізняються незначно, тому роздивимося НК-30М.

Насос складається з таких вузлів:

- вузла корпуса насоса:

- вузла ротора насоса;

- вузла ущільнення.

 

По конструкції ручні поршневі насоси аналогічні один одному і складаються з: корпуса, бічної кришки, кришки клапанної коробки, двох усмоктувальних і двох нагнітальних клапанів, вала, поршня, сережки, кривошипа, ущільнення, ручки приводу.

 

 

Робота насосів: при переміщенні поршня в ту або іншу сторону в циліндрі відбувається з однієї сторони усмоктування, з іншого боку - нагнітання. Внаслідок розрідження, що створюється в усмоктувальній порожнині, що всмоктує клапан відчиняється і рідину надходить у циліндр, відкіля поршнем виштовхується назовні через нагнітальний клапан.

Поршневі насоси володіють само всмоктуванням, гарними анти кавітаційними властивостями, незалежністю тиску від подачі, мають високий КГІД (0,4-0.9) припускають перекачування рідин і газів.

Недоліками є: мало оборотність, складність конструкції, динамічна неврівноваженість рухливих робочих органів, нерівномірний і. пульсуючий характер подачі, менша надійність в експлуатації (у порівнянні з відцентровими і гвинтовими) через наявність клапанів.

 

Насоси шестеренного тилу призначені для перекачування в'язких нафтопродуктів, головним чином масел.

Насос Ш-40-6 установлюється на МЗ-66 АЦМ-7-255Б. Насос

Ш-8-25 установлюється на АТМЗ-4.5-375.

 

Конструкція насоса Ш-40-6:

Складається з: - вузла корпуса насоса;

-вузла ротора насоса

-вузла запобіжно-перепускиого клапанна;

- вузла ущільнення.

Робота насоса Ш40-6: насос само всмоктувальний. Але якщо він новий або після капітального ремонту, то перед його вмиканням необхідно залити рідину, що перекачується. Включається в роботу з відкритим нагнітального вентиля.

При обертанні роторів зуби шестерень із боку усмоктувального патрубка виходять із зачеплення, збільшується обсяг порожнини усмоктування, створюється розрідження.

Маслом, що перекачується, заповнюється порожнина усмоктування і переноситься в западинах між зубами в порожнину нагнітання. Тут зуби шестерень взаємно входять у зачеплення, зменшується об'єм порожнини нагнітання, створюється надлишковий тиск, під дією якого масло надходить у напірний трубопровід.

Конструкція і робота насоса Щ-8-25 аналогічні, тільки шестерні ротора прямозубі, а в Ш-40-6 - косо зубі.

 

в) Гвинтові насоси.

Гвинтові насоси для перекачування нафтопродуктів, головним чином масел. (ВН - 50 для флотських мазутів). Встановлюються: ВН-8/5 - на МНУМ-8 і АТМЗ-4.5-375М; ВН-50 - на МНУМ-50.

 

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 934. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия