Студопедия — Висновок. У даній лекції розглянуті основні питання, що стосуються призначення, класифікації, вимог до технічних засобів перекачування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Висновок. У даній лекції розглянуті основні питання, що стосуються призначення, класифікації, вимог до технічних засобів перекачування






У даній лекції розглянуті основні питання, що стосуються призначення, класифікації, вимог до технічних засобів перекачування, загальні відомості про схеми компоновки їх устаткуванням, а також стан і перспективи розвитку.

Більш поглиблено ви отримаєте знання по конструкції і правилам роботи на них в ході групових, практичних і лабораторних знаннях, практичні навики по їх експлуатації - на польовому виході в учбовому центрі.

Технічні засоби перекачування є одними з основних за чисельністю і значущістю груп технічних засобів служби пального.

Існуючі в даний час в службі пального засобу перекачування, в основному, відповідають вимогам, що пред'являються до них, і по своїх якостях не поступаються аналогічним зарубіжним зразкам, проте, над їх вдосконаленням необхідно постійно працювати.

Професійним обов'язком майбутніх фахівців служби пального є: знати пристрій і правила експлуатації засобів перекачування; навчитися уміло працювати на них, грамотно обслуговувати, ремонтувати і містити їх в постійній технічній готовності.

 

 

“ Польові магістральні трубопроводи ”

Перше навчальне питання: "Призначення, склад комплекту трубопроводу ";

 

Польовий магістральний трубопровід ПМТП-150 призначений для подачі великих кількостей пального на значні відстані.

У комплект трубопроводу ПМТП-150 входять:

- лінійне устаткування — труби, вставки, косинці, трійники, перехідники;

- замкова і регулююча арматура — засувки, зворотні і запобіжні клапани;

- ремонтно-відновне устаткування —- ремонтні муфти, ремонтні односторонні і двосторонні хомути;

- допоміжне устаткування — вставки з сіткою, вставки-пастки, перехідники-гребінки, заглушки з клапанним штуцером, роздільники, устаткування для перевезення труб, роликові пристосування, траверси, пікетні і вказівні знаки;

- контрольно-вимірювальні прилади — універсальні пробовідбірники, манометри, калібри-щупи;

- монтажний інструмент — ручні замикачі, ключі монтажні ланцюгові і важелеві, втулки, крюки монтажні, щипці, гачки для зачистки розтрубів, ломики, шаблони-лінійки, підставки монтажні;

- трубоукладочні машини;

- приймально-здавальні пункти;

- пересувні насосні установки і перекачувальні станції для пального;

- повітряно-компресорні станції.

Кількість трубопровідного устаткування, що входить в комплект, забезпечує розгортання трубопроводу на 150 км. в умовах середньо пересіченої місцевості з урахуванням нерівностей рельєфу і необхідності подолання різних природних і штучних перешкод.

 

Друге навчальне питання: "Лінійне, допоміжне та аварійне обладнання ";

До лінійного устаткування і арматури трубопроводу відносяться труби, вставки, засувки, зворотні клапани, фасонні частини і деталі, якими

укомплектовується з'єднання «Розтруб».

Збірка лінійного устаткування і арматури проводиться при допомозі

з'єднання типу «Розтруб». Його конструкція забезпечує надійне з'єднання

елементів трубопроводу, сприйняття всіх навантажень, що виникають при роботі

герметичність трубопроводу при високому тиску, а також за відсутності

надмірного тиску. З'єднання «Розтруб» складається з манжети і

розтруба. Врозтрубі є великий і малий кільцеві пази. У великий

кільцевий паз встановлюється гумове кільце ущільнювача, а в малий

кільцевий паз — гумова мікропориста підкладка і сталеве замкове кільце

Кільце ущільнювача і мікропориста підкладка виготовляються з бензостійкої

гуми. Замкове кільце призначено для замикання манжети, яка входить при збірці

з'єднання в розтруб. Герметичність в з'єднанні досягається з допомогою

гумового кільця ущільнювача, яке при збірці з'єднання з натягом

надягається на манжету. При зростанні тиску в трубопроводі

герметичність з'єднання створюється самою конструкцією гумового

кільця ущільнювача, що забезпечує роботу його за принципом

самоущільнення: З підвищенням тиску в трубопроводі рідина сильніше

тисне на внутрішню порожнину кільця і щільніше притискує поясочки, які його

ущільнюють, до манжети і розтруба, внаслідок чого досягається герметичність.

 

Підкладка встановлюється під замковим кільцем для створення співвісного положення замкового кільця по відношенню до розтруба і оберігає порожнину замкового кільця від попадання в неї грязі, піску, снігу, чим забезпечується нормальна збірка і розбирання з'єднання.

Труби є основним устаткуванням, що входить в комплект трубопроводу ПМТП-150. Їх маса складає приблизно 85% маси всього комплекту.

У комплект трубопроводу входять сталеві труби електрозварювальні розміром 152x3,2x6000. У позначенні розміру труб перше число показує величину зовнішнього діаметру труби, друге — товщину стінки і третє — довжину труби в мм.

До кінців труб приварені з одного боку манжета з другої— розтруб, який укомплектовується гумовим кільцем ущільнювача, сталевим кільцем і гумовою мікропористою підкладкою. Для підвищення антикорозійної стійкості манжети і розтруби до приварювання до труб оцинковуються.

Труби трубопроводу ПМТП-150 після приварювання до них манжет і розтрубів забарвлюються. На внутрішню поверхню труб (у тому числі і на оцинковані поверхні манжет і розтрубів) наноситься спеціальне бензостійке антикорозійне емалеве покриття по грунту

. Зовнішня поверхня труб (зокрема розтрубів) забарвлюється нітроемаллю захисного кольору за один раз по грунту Разом з трубами завдовжки 6 м в комплекті є вставки,які є укороченими трубами різної довжини. Вставки використовуються при монтажі обв'язувань насосних станцій, резервуарних парків і в лінії трубопроводу, де не укладаються труби завдовжки 6 м.

 

 

У комплекті є вставки, на кінцях яких,приварені тільки манжети або тільки розтруби. Ці вставки використовуються для збірки різних технологічних схем, коли необхідно з'єднати елементи трубопроводу, що мають однакову арміровку на кінцях.

Трійник використовується для улаштування різних відгалужень від основної лінії трубопроводу, а також при монтажі обв'язувань насосних станцій, початкового, проміжного і кінцевого пунктів трубопроводу.

Трійник має прохідний і бічний патрубки, зварені під кутом 90°. Усередині бічного патрубка на рівні прохідного патрубка вварена скоба, яка не допускає захід роздільника у відвідну лінію трубопроводу.

Косинці використовуються для зміни напряму трубопроводу. У комплект трубопроводу входять косинці під 15, 30, 45 і 90°. Косинці під 15, 30 і 45° використовуються на трасі в лінії трубопроводу, косинці під 90° — як в лінії трубопроводу, так і при монтажі обв'язувань насосних станцій, початкового, проміжного і кінцевого пунктів трубопроводу.

Перехідники використовуються для з'єднання між собою труб і іншого устаткування різного діаметру і з різними приєднувальними пристроями.

У комплект трубопроводу ПМТП-150 входять перехідники, призначені для підключення пересувних насосних установок, трубопроводів ПМТП-100, ПМТ-100 і ПМТ-150, а також рукавів, армованих з'єднанням ТК.

. До замкової арматури трубопроводу відносяться засувки, зворотні і запобіжні клапани.

Засувки призначені для герметичного роз'єднування ділянок трубопроводу, що примикають до них. Вони встановлюються в лінії трубопроводу, в обв'язуваннях насосних станцій і інших обв'язуваннях різного призначення.

Засувка виготовляється сталевою повно прохідною клиновою з не висувним шпинделем. При повному відкритті засувки можливе вільне проходження роздільника. З обох боків у засувки є розтруби.

Засувка складається з наступних основних вузлів і деталей: Корпусу,клину з гайкою шпинделя ішпинделем, кришки, вузла покажчика, шкали покажчикаі маховика.

Корпус і кришка засувки з'єднуються між собою на різьбленні, ущільнення між ними забезпечується гумовою кільцевою прокладкою. У кришці поміщається ущільнення шпинделя, що складається з вкладиша, гумових кілець ущільнювачів, втулки, гумової кільцевої прокладки. З'єднання втулки з кришкою — різьбове. Вкладиш контрить гвинтом

Перекриття трубопроводу здійснюється обертанням по ходу годинникової стрілки маховика, при цьому клин опускається і його кільцеві поверхні ущільнювачів поєднуються з поверхнями ущільнювачів корпусу, щільно перекриваючи прохід.

При обертанні шпинделя стрілка вузла покажчика переміщається і показує на шкалі покажчика положення клину. В цілях виключення можливості закриття засувки на трасі сторонніми особами маховик забезпечений спеціальним пристроєм, що дозволяє відключити його від шпинделя Для відключення необхідно гайку повернути проти ходу годинникової стрілки до упору.

Частина засувок, що входять в комплект трубопроводу, виготовляється з клапанними штуцерами, які дозволяють встановлювати на засувки манометри для вимірювання тиску в трубопроводі. При вкручувані манометра його кінцевий штуцер натискає на виступаючий з клапанного кубла верхній кінець клапана, віджимає його і відкриває доступ рідини до манометра. При вивертанні манометра клапан під впливом пружини притискається до кубла і перекриває вихід рідини із засувки. Для оберігання клапана від забруднення в його кубло вкручується пробка.

Конструкція засувки допускає установку її як вертикально, так і з будь-яким нахилом без збитку для герметичності затвора і плавності руху клину.

 

Зворотний клапан (поворотний) призначений для розвантаження трубопроводу від надмірного гідростатичного тиску (понад 6,0 Мпа 60 кгс/см2) і запобігання руху пального у зворотному напрямі на висхідних ділянках траси при припиненні перекачування.Зворотний клапан встановлюється також в обв'язуваннях насосних станцій для автоматичного роз'єднування напірної і всмоктувальної ліній при пусках насосних станцій і автоматичному пропуску пального мимо станції при раптовій її зупинці.

Зворотний клапан встановлюється в трубопровід віссю важеля вгору (тобто кришкою вгору). Конструкція зворотного клапана забезпечує відкриття повного перетину трубопроводу і пропуск роздільника.

Зворотний клапан складається з корпусу, через який здійснюється протока пального, вузла затвора, що забезпечує перекриття прохідного перетину клапана при зворотному струмі пального.

Вузол затвора складається із захлопки, укріпленої на важелі і що вільно повертається разом з ним на осі.

Корпус і кришка з'єднуються між собою на різьбленні

ущільнення між ними забезпечується гумовим кільцем. У корпусі знизу

є отвір з різьбленням, що закривається пробкою з прокладкою. Цей

отвір необхідний для зливу відстою, пального і води.

Принцип дії зворотного поворотного клапана полягає в

наступному. При потоці пального під захлопку тиск його піднімає

захлопку, відкриваючи прохідний перетин клапана, а при виникненні

зворотного потоку тиск пального притискує захлопку до сідла корпусу

перекриваючи прохідний перетин клапана, цим самим запобігаючи зворотному

потік пального.

Зворотний поворотний клапан виготовляється односторонньої дії

тому при установці його в лінію трубопроводів необхідно строго стежити

щоб напрям потоку рідині співпадав з покажчиком (із стрілкою на корпусі).

Запобіжний клапан ПКСР-150/60А призначений для пониження тиску в трубопроводі, коли воно піднімається вище випробувального (7,5 Мпа або 75 кгс/см2). Запобіжний клапан встановлюється в обв'язуванні насосних станцій, а також в обв'язуванні кінцевих пунктів трубопроводів так, щоб напірна сторона обв'язування з'єднувалася через клапан з відведенням на скиданні.

Запобіжний клапан складається з корпусу, клапанно-поршневої групи, кришки з допоміжним клапаном, пружини клапана.

Корпус включає: гільзу і сідло клапани, виготовлені з неіржавіючої сталі, і гумове кільце ущільнювача.

Клапанно-поршнева група складається з основного клапана

штока, сполученого з клапаном на різьбленні, шплінта, поршня

укріпленого на штоку гайкою з пружинною шайбою, два ущільнювачах

гумових кілець, сітчастого фільтру укріпленого в кублі поршня затискною

гайкою. У поршні є отвір (жиклер), що калібрується.

Кришка з допоміжним клапаном складається з кришки іззапресованим в неї сідлом допоміжного клапана, кульки, що направляє, кульки, пружини, регулювальногогвинта іконтргвинта (пробки)

На кришці є зливна пробка і заглушка, замість якої під час установки клапана в робоче положення загвинчується рукав з наконечником, що входить в комплект клапана.

Пружина клапана притискує основний клапан до сідла, чим створює герметичність затвора під час заповнення трубопроводу пальним при будь-якому положенні запобіжного клапана.

Робота запобіжного клапана здійснюється таким чином. При нормальному режимі роботи трубопроводу основний і допоміжний клапани закриті. Пальне, що заповнило всі внутрішні порожнини запобіжного клапана, впливає на його робочі органи до клапана з тиском, рівним натиску насосної станції, а після клапана — з тиском, рівним підпору насосної станції або тиску в трубопроводі на скиданні.

Як тільки тиск у вхідному патрубку перевищить тиск настройки допоміжного клапана, він відкриється і пальне пройде з надпоршневого простору через кришку по відвідному рукаву. А оскільки перетин отвору в кришці значно більше отвору жиклера, то йтиск над поршнем швидко впаде, над поршнем створюється надмірний тиск, внаслідок чого поршень піднімається вгору, захоплюючи за собою шток зклапаном, і відкриє прохід у вихідний патрубок.

Як тільки тиск у вхідному патрубку буде нижчий за тиск настройки допоміжного клапана, останній закриється під дією пружини. При цьому тиск в надпоршневому просторі підвищиться, поршень опуститься, а з ним і клапан.До закриття проходу клапан, тобто робочі органи запобіжного клапана, займуть початкове положення для подальшого спрацьовування у разі підвищення тиску вище допустимого.

Ремонтна муфта призначена для усунення підтікань пального в з'єднаннях трубопровідного устаткування.

Ремонтна муфта складається із зама, замку з шпильками, ущільнювального кільця ішести гайок.Замокскладається з верхньої і нижньої скоб, сполучених з одного боку шарнірною сережкою, і закривається за допомогою вклепаної в нижню скобу сережки і болта. У верхній і нижній скобах є по три отвори: для проходу шпильок.

Замок з шпилькою аналогічний замку. Додатковоу нього є кільцева виточка; для установки кільця ущільнювача, що утримується в замку шістьма гвинтами, а також шість шпильок, вварених в скоби.

Кільце ущільнювача виготовляється з маслобензостійкої гуми і складається з двох однакових половинок, вставлених у верхню і нижню скоби замка з шпильками.

Принцип дії ремонтної муфти полягає в тому, що при підтіканні пального в стику затягуванням гайок ремонтної муфти заштовхують кільце ущільнювача муфти між розтрубом і манжетою з'єднання до тих пір, поки підтікання не припиниться.

Односторонні ремонтні хомути призначені для усунення підтікання пального при глухій пробоїні в тілі труби або при течі в її подовжньому зварному шві. Виготовляються хомути завдовжки 250 і 500 мм.

Односторонній хомут складається з сідла з привареними до нього двома планками і скоб з гайками і шайбами. До внутрішньої поверхні сідла приклеюється, а потім приклепується заклепками разом із стрічкою гумова прокладка ущільнювача.

Встановлений на пошкоджену трубу хомут гумовою прокладкою сідла за допомогою скоб щільно притискається до тіла труби, припиняючи витікання пального з трубопроводу.

Двосторонні ремонтні хомути призначені для усунення підтікання пального при крізній пробоїні тіла труби. Вони виготовляються завдовжки 250 мм.

Двосторонній хомут складається з двох сідел з привареними до них планками і болтів з гайками і шайбами. До внутрішньої поверхні сідел приклеюється, а потім приклепується заклепками разом із стрічкою гумова прокладка ущільнювача.

При затягуванні болтів двосторонній ремонтний хомут створює ущільнення майже по всієї труби твірної, припиняючи витікання пального з трубопроводу.

Вставка з сіткою призначається для уловлювання крупних сторонніх предметів, які рухаються по трубопроводу разом з пальним Вставка з сіткою встановлюється перед кожною насосною станцією по напряму руху перекачуваного пального. Вона застосовується також в байпасах для уловлювання льоду в зимових умовах.

Вставка з сіткою складається з труби і сітки.. На внутрішній частині вставки нарізано різьблення для закріплення сітки, що вставляється в неї. Щоб запобігти виходу з ладу насосної станції унаслідок відриву сітки по різьбленню, з іншого боку сітку утримує хрестовина, що складається із стійки,хрестовини і планки хрестовини.

На трубі є стрілка, що показує напрям установки вставки в лінії трубопроводу.

В цілях зручності витягання сітки для очищення її від сторонніх предметів на ній є ручка.

Вставка-пастка призначається для прийому і пуску роздільника при послідовному перекачуванні продуктів і спорожненні трубопроводу.

Вставка-пастка є косим трійником з перепускним патрубком.. У косе відведення вставляється лоток, що забезпечує зручність закладки роздільника у вставку і вилучення його зі вставки. Положення лотка в косому відведенні визначається фіксатором. Налотку є отвори для проходження пального через перепускний патрубок.

Кінець косого відведення закривається заглушкою. При запуску роздільника упор заглушки повинен бути направлений всередину відведення. Рідина тисне на хвостову частину роздільника і виштовхує його в трубопровід. Крім того, в заглушку укручена пробка, за допомогою якої закривається перепускний патрубок при проходженні головної забрудненої частини перекачуваного продукту мимо насосної станції. При проходженні продукту або роздільника мимо насосної станції лоток з косого відведення вставки-пастки витягується.

Для прийому роздільника в косе відведення закладається лоток, заглушка ставиться на відведення упором назовні. Для контролю за приходом і відходом роздільника на косому відведенні встановлюється покажчик прапорця типу важеля.

Для зручності виконання робіт по закладці роздільника у вставку-пастку і вилученню його, а також для попередження розливу продукту на втулці корпусу вставкиє вентиль зпатрубком і йоржем, що дозволяєпідвищувати тиск після перекриття довколишніх засувок.

. Перехідник-гребінка призначається для підключення до трубопроводу компресорної станції.

Перехідник-гребінка є конусом,в який вварені два патрубки.До патрубків приварюються перехідники роз'ємного з'єднання РС-25 для під'єднування рукавів діаметром 25 мм. Герметичність з'єднання гумових рукавів з гребінкою забезпечується гумовою прокладкою.

Гребінка комплектується двома гумовими рукавами діаметром 25 мм завдовжки по 9 м кожен, оснащеними з'єднаннями РС-25, п'ятьма штуцерами з гайкою і одним спеціальним ключем 5 = 50.

Окрім описаних, є гребінки, у яких замість з'єднання МПТ-100 використовується з'єднання МПТ-150.

Заглушка з клапанним штуцером призначена для перекриття кінця трубопроводу і установки манометра при вимірі тиску в трубопроводі.

Заглушки виготовляються двох типів:

— з розтрубом для закриття кінців трубопроводу, що закінчуються манжетами;

— з манжетою для закриття кінців трубопроводу, що закінчуються розтрубами.

Заглушки з клапанним штуцером дозволяють підключати манометри для виміру тиску в трубопроводі. Вони можуть встановлюватися в обв'язуваннях насосних станцій, а також в тих точках трубопроводу, де необхідно вимірювати тиск

 

. Роздільник призначається для розділення двох сортів пального при їх послідовному перекачуванні, а також для розділення пального і води або пального і повітря при спорожненні трубопроводу від пального. Для цих операцій передбачений пенополіуретановий роздільник типу ДЗК. Для зачистки трубопроводу від землі, снігу і сторонніх предметів після монтажу використовується еластичний роздільник манжета типу РЕМ.

Застосування роздільника дає можливість скоротити втрати пального при послідовному перекачуванні і спорожненні трубопроводу в порівнянні з послідовним перекачуванням і спорожненням трубопроводу без роздільника.

Роздільник РЕМ складається з двох манжет ущільнювачів, відлитих з бензомаслостійкої гуми разом з сердечником, що сполучає їх.

Для здійснення радіометричного контролю за рухом роздільника в передній конусоподібній частині його розміщена сталева втулка, в яку вкручується бронзовий патронз пробкою. У патроні поміщається радіоактивний ізотоп Со -60. Рух роздільника по трубопроводу контролюється за допомогою радіометра ДП-11Б або ДП-5.

Роздільник ДЗК виготовляється як суцільне циліндрове тіло. Його довжина складає 600 мм, діаметр 240 мм. Ущільнення досягається за рахунок того, що при установці в трубопровід роздільник стискається в радіальному напрямі. За рахунок пружності він постійно притискається до стінок труби. Розміри роздільника РЭМ-150: довжина 260 мм, діаметр 150 мм.

Роликове пристосування призначене для полегшення вантаження і вивантаження труб з автомобілів і автопоїздів.

Роликове пристосування є жорсткою металевою рамою із стійками і ручками, вісьзівстановленими на ній окремими армованими металевими втулками, які вільно повертаються, гумовими роликами іпристрій длякріплення ролика.

У пристрій для кріплення ролика входить замковий важіль і колодки, що розтискають, з гумовими накладками. Якщо вставити пристрій для кріплення ролика в трубу і повернути замковий важіль вниз до упору, колодки розтискаються і жорстко пов'язують роликове пристосування з трубою. При повороті замкового важеля вгору повністю колодки звільняються (сходяться) і роликовий пристрій можна вільно зняти з труби.

При використанні роликового пристосування для вивантаження (розкладки) труб необхідно встановити його на другий зверху ряд труб і закріпити, опустивши замкові важелі вниз до упору. Після вивантаження (розкладки) першого (зверху) ряду труб роликове пристосування переставляється в наступний ряд вниз і т.д.

Після вивантаження передостаннього ряду труб роликове пристосування знімається. Останній ряд вивантажується без роликового пристосування.

Вантаження труб на автомобіль за допомогою роликового пристосування ведеться в зворотній послідовності.

Устаткування для перевезення труб ПМТП-150 дозволяє надійно закріплювати труби в кузові при перевезенні їх автомобільним транспортом і забезпечувати доставку на великі відстані в будь-яких дорожніх умовах.

Устаткування для перевезення труб складається з двох підкузовних брусів, двох опорних брусів, чотирьох стягувальних болтів,, прокладокз напівкруглими вирізами по кількості завантажуваних в один ряд труб і двох натискних брусів,.

Завантажувані на автомобіль труби закріплюються за допомогоюнатискних гайок..

Такий спосіб укладання і кріплення труб дозволяє проводити механізоване і ручне вантаження труб на автомобілі з штабелів при розгортанні трубопроводу, механізоване і ручне вивантаження труб з автомобілів в штабелі при згортанні трубопроводу, а також розкладку труб з рухомого автомобіля на трасі трубопроводу і механізоване перевантаження труб з кузова автомобіля в бункер трубоукладочної машини.

Траверса призначається для механізованого вантаження і вивантаження труб з автомобілів (автопоїздів) і укладання їх в штабелю (або з штабелів на автомобілі).

Траверса складається з двох паралельно розташованих несучих балок, зв'язаних між собою сполучними куточками.. Утворена таким чином плоска рама за допомогою ланцюгової чотири стропної підвіски навішується на крюк автокрана. У несучих балках встановлені захоплення, що є круглими стрижнями з розширенням на кінці у вигляді лопатки. На верхніх кінцях стрижнів захоплень закріплені кривошипи,, які за допомогою пальців сполучені із загальним для всього ряду шатуном. Шатуни в обох балках зчленовуються з важелями, за допомогою яких проводяться поворот захоплень на 90° навколо вертикальної осі і фіксація механізму повороту і самих захоплень в двох крайніх положеннях

Принцип дії траверси полягає в тому, що розташовані в несучих балках поворотні захоплення при опусканні траверси на горизонтально розташований ряд труб проходять в зазори між трубами, потім захоплення повертаються на 90° навколо вертикальної осі і при підйомі траверси підхоплюють труби своїми заплечиками.

При роботі по вантаженню траверса опускається автокраном на верхній ряд штабелю труб і спрямовується такелажником так, щоб захоплення обох несучих балок пройшли в зазори між трубами. За допомогою важелів приводиться в рух кривошипний-шатуновий механізм, захоплення повертаються на 90° і площина їх лопаток стає упоперек подовжньої осі труб. При підйомі траверси труби укладаються на заплечики лопаток захоплень і піднімаються разом з нею. Після укладання труб в кузов автомобіля захоплення повертаються на 90° і траверсу звільняється від труб.

Кількість захоплень у траверси визначається кількістю труб, що укладаються в один ряд в кузовах автомобілів, на яких вони перевозяться.

Трубопровід ПМТП-150 укомплектовується траверсами, що забезпечують вантаження ряду з 10 труб на автомобілі ЗИЛ-131 (ЗИЛ-157) і Урал-375Н (Урал-377), а також траверсами для вантаження ряду з 12 труб на автомобіль КРАЗ-214 (КРАЗ-255Б).

Універсальний пробовідбірник призначений для візуального спостереження за потоком перекачуваного пального і відбору контрольних проб при послідовному перекачуванні пального і гідравлічному спорожненні трубопроводу.

При послідовному перекачуванні по трубопроводу пального двох сортів, а також при спорожненні трубопроводу від пального водою відбувається їх змішення. Суміш пального, що утворилася, двох сортів повинна бути відокремлена від чистого пального. Для полегшення виконання цього завдання і застосовуються універсальні пробовідбірники, які встановлюються на кінцевих пунктах трубопроводів.

Універсальний пробовідбірник складається з чотирьох основних частин: фланця з розтрубом і шпильками, ліхтаря з органічного скла, фланця з манжетою, огороджених трубками і камерою змішення і циліндра. Через ліхтарведеться візуальне спостереження за проходженням через пробовідбірник перекачуваних продуктів або їх суміші. Набір з трьох огороджених трубок дає можливість відбирати середню пробу пального (суміші), що проходить по трубопроводу. Це досягається тим, що огорожні трубки мають різний діаметр і розташовані в різних точках поперечного перетину трубопроводу з урахуванням швидкості потоку рідини.

Циліндр служить для вимірювання щільності і температури середньої проби пального (суміші), що проходить по трубопроводу, за допомогою нафтоденсиметрів і термометрів, що входять в комплект пробовідбірника.

При вимірах циліндр періодично заповнюється перекачуваним пальним (сумішшю) через вентиль; під час виміру цей вентиль закривається. Після виміру температури і щільності пальне (суміш) через муфтовий кран і гумовий рукав зливаєтьсяз циліндра в бочку або бідон.

Манометри призначаються для вимірювання надмірного тиску в лінії трубопроводу при перекачуванні пального.

Вони встановлюються в обв'язуваннях насосних станцій і в лінії трубопроводу на засувках і заглушках, що мають клапанні штуцери. У комплекті трубопроводу ПМТП-150 використовуються пружинні манометри діаметром 100 мм, класу 2,5, з межею вимірювання від 0 до 100 кгс/см2. Принцип роботи таких манометрів полягає в тому, що під дією тиску рідини вимірюється деформація чутливого елементу манометра.

Пружинний манометр складається з корпусу, манометричної трубки (пружини) овального перетину, шкали і передавального механізму. Один кінець манометричної трубки запаяний, а другий, відкритий кінець трубки упаяний в штуцер, за допомогою якого манометр під'єднується для вимірювання

 

“ Розгортання, експлуатація та згортання ПМТП-150 ”

Перше навчальне питання: " Планування робіт, транспортування пального, управління та згортання ПМТП ";

 

Розгортання трубопроводу — це сукупність робіт, що виконуються трубопровідною частиною (підрозділом) від початку розкладки труб на трасі до надходження пального на кінцевий пункт.

У комплекс робіт по розгортанню трубопроводу входять:

— доставка трубопровідної техніки і устаткування на трасу;

— розкладка труб, монтаж трубопроводу;

— опресовування трубопроводу;

— розстановка насосних станцій і устаткування на трасі і підключення їх до лінії трубопроводу;

— подолання природних і штучних перешкод;

—заповнення і гідравлічне випробування трубопроводу;

— інженерне забезпечення робіт, що проводяться.

Ділянка траси трубопроводу, який повинен бути змонтований і опресований трубопровідною частиною (підрозділом), називається монтажною ділянкою.

Розміри монтажних ділянок визначаються розрахунком і встановлюються залежно від виду трубопроводу, укомплектованості частини (підрозділи), ступеня натренованості особового складу, складності ділянки траси, пори року і стану погоди.

Монтажна ділянка трубопровідної частини складається з монтажних ділянок лінійних рот, а монтажна ділянка лінійної роти — з монтажних ділянок взводів.

Призначена взводу ділянка на добу може скласти до 6 км. при розгортанні трубопроводу ПМТ-150 або до 8 км. при розгортанні трубопроводу ПМТ-100.

Розкладкою називається процес вивантаження труб, устаткування з автомобіля-трубовоза на трасі і укладання їх на місцевості для подальшого монтажу.

З'єднання окремих труб, арматури і фасонних частин в лінію трубопроводу прийнято називати монтажем трубопроводу.

Перевірка герметичності ділянки трубопроводу, що знаходиться під надмірним внутрішнім тиском повітря, носить назву пневматичне опресовування.

Роботи на трасі по розкладці труб, монтажу і опресовуванню трубопроводу виконуються лінійними взводами на відведених їм монтажних ділянках. Для. цього у взводі створюються чотири групи: розкладки труб, монтажу, опресовування трубопроводу і обладнання переходів. Склад кожної з них і старших визначає командир взводу, виходячи з наявності і підготовленості особового складу, характеру місцевості, величини монтажної ділянки і виду трубопроводу.

Рекомендується наступний склад груп: розкладальників 5—6 чоловік, монтажників 7—9 чоловік, групи опресовування 2—3 людини і група по устаткуванню переходів 2 людини.

Чисельність цих груп може змінюватися і в ході робіт на трасі. Наприклад, в лісі і в інших умовах, коли утруднена розкладка труб, посилюється група розкладки (до 8 чоловік), а на відкритій місцевості посилюється група монтажу трубопроводу (до 9 чоловік). На трасі, багатій переходами трубопроводу через дороги (більше трьох переходів на один кілометр), посилюється група устаткування переходів (до 5 чоловік). Маневр силами дозволяє прискорити розкладку і скоротити час розвантаження автомобилів-трубовозів. При затримці надходження автомобілів-трубовозів частина особового складу з групи розкладальників може бути направлена на надання допомоги групі монтажників і устаткування переходів. У кожному окремому випадку рішення з цих питань приймає командир взводу. Він керує діями всіх груп і, переміщаючись по трасі на автомобілі (мотоциклі), контролює виконання поставлених завдань. Крім того, командир взводу стежить за своєчасним забезпеченням монтажників арматурою і фасонними частинами.

Велику частину часу командир взводу зазвичай проводить з групою опресовування, що виконує відповідальну операцію по перевірці технічного стану змонтованого трубопроводу.

Про хід виконання поставленого завдання командир взводу у встановлений час (зазвичай через кожну годину) доповідає по радіо або телефону на пункт управління роти.

На час розгортання трубопроводу командирові лінійного взводу додаються радіостанції, пересувна компресорна станція, автомобіль для перевезення особового складу, мотоцикл і автомобілі-трубовози для підвезення труб.

Безпосередньо перед початком робіт по розкладці труб командир взводу ще раз уточнює із старшим групи розкладальників трасу монтажної ділянки взводу (від якого до якого пікету), де і як долаються або обходяться ті або інші перешкоди, де труби розкладаються безпосередньо з автомобіля-трубовоза, а де необхідно розносити їх уручну.

Труби, з'єднувальні муфти і гумові ущільнювальні кільця розкладаються на місцевості по лінії, позначеній пікетними і вказівними знаками.

Перед початком розкладки водій трубовоза розкріплює пакет труб. Натискні бруси (а у міру розвантаження і сепараційні прокладки) укладаються, залежно від типу автомобіля-трубовоза, на кабіну, між кабіною і кузовом або в кузові.

Розкладку труб проводять з поволі рухомого автомобіля (2—3 км/ч) через бічний борт або за допомогою роликового пристосування через задній борт. Одночасно розкладаються з'єднувальні муфти і гумові ущільнювальні кільця. Розстановка номерів групи розкладальників проводиться залежно від способу розкладки і кількості одночасно розкладаних ліній трубопроводу.

При розкладці труб через бічний борт в одну лінію порядок роботи групи з п'яти розкладальників може бути наступний: перший номер (старший) керує роботою решта номерів, розкладає муфти і кільця, вибирає напрям розкладки, керуючись пікетними, вказівними знаками, станом дороги і місцевості; третій і четвертий номери, що знаходяться позаду автомобіля, беруть по черзі із заднього борту автомобіля трубу і разом з п'ятим номером піднімають її; п'ятий номер, що знаходиться у переднього борту кузова автомобіля, передає передній кінець труби другому номеру; другий номер спільно з третім або четвертим номером укладає труби торцем до торця на грунт так, щоб лінія пролягання трубопроводу була рівною, а на поворотах — з плавними вигинами. В процесі роботи особовий склад оглядає устаткування: несправні труби, муфти і кільця в лінію не укладаються, а відносяться убік від неї на 2—3 м. У разі коли група складається з 6 чоловік, кожна труба переноситься й укладається в лінію парою розкладальників, причому пари працюють по черзі.

При розкладці труб через задній борт з використанням роликового пристосування особовий склад розподіляється таким чином: перший номер (старший) виконує обов'язки, описані при розкладці труб через бічний борт; третій і четвертий номери по черзі підводять трубу, що зіштовхується назад п'ятим номером, і укладають її на ролик, потім підтримують трубу при скачуванні по ролику і, коли передній кінець труби буде підхоплений другим номером, разом з ним укладають її в лінію; п'ятий номер підводить на 5—10 см чергову трубу і подає її назад, супроводжуючи приблизно до того моменту, коли половина труби зійде з ролика, потім повертається в передню частину кузова за наступною трубою; другий номер піднімає трубу перед сходом її з ролика і укладає в лінію спільно з третім і четвертим номерами. Якщо група складається з 6 чоловік, кожна труба укладається парою розкладальників, при цьому пари працюють по черзі.

При розкладці труб необхідно дотримувати наступні вимоги.

У лінію повинно укладатися тільки справне устаткування. Труби, що мають вм'ятини, глибокі подряпини, еллипність манжет, муфти з тріщинами корпусу, відколами бортика, пог







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 1548. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия