Студопедия — Призначення, будова групових та індивідуальних засобів заправки літаючих апаратів та кораблів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Призначення, будова групових та індивідуальних засобів заправки літаючих апаратів та кораблів






Система ПМТ-ЦЗТ призначена для групової заправки важких літаків паливом безпосередньо на місцях їх стоянок. Вона є комплектом устаткування, розгортання якого розраховане на заправку від одного до дев'яти літаків одночасно.

Вона передбачає виконання наступних технологічних операцій:

- безперервну подачу кондиційного палива і рідини "И" і
без неї на заправку від одного до дев'яти літаків одночасно
при розосередженому їх базуванні на місцях стоянок;

- заправку літаків паливом з допустимими для їх паливних систем режимами по подачі і тиску;

- промивку паливом роздаточних рукавів і системи в цілому із зливом палива у відстійні резервуари через зворотну лінію (трубопровід зворотного зливу);

- злив палива з баків літаків в зворотну лінію за допомогою
бортових насосів і із зворотної лінії за допомогою однієї з перекачувальних станцій системи у відстійні резервуари;

- спорожнення роздаточних рукавів після закінчення заправки і, при необхідності, трубопровідної мережі системи від палива за допомогою перекачувальних станцій системи;

- змішування палива з рідиною "И" в резервуарах роздаточного складу;

- освіження палива в трубопровідній мережі у випадках, коли заправка літаків не проводилася тривалий час (паливо, що знаходилося, в системі видавлюється свіжим паливом у відстійні резервуари через зворотну лінію).

Система складається з наступного устаткування:

- групи витратних резервуарів;

- трубопроводу, що складається з магістрального, розподільного, роздаточного колектора і трубопроводу зворотного зливу;

· перекачувальних станцій ПСГ-160 (2 шт.);

- фільтрів ФГН-120М (2 шт.);

- фільтрів-сепараторів СТ-500-3 (два блоки по 4 шт.);

- заправних агрегатів ЗА-500М (18 шт.);

- запірно-регулюючої арматури (засувки, вентилі, перепускні клапани);

фіттінгового (косинці, трійники, хрестовини, перехідники) устаткування.

Принцип дії системи полягає в наступному.

Паливо з витратних резервуарів подається за допомогою перекачувальних станцій ПСГ-160 в магістральний трубопровід і далі через розподільний і роздаточний трубопроводи до заправних агрегатів ЗА-500М.

На шляху до заправних агрегатів паливо піддається первинному фільтруванню у фільтрах ФГН-120М і обезводненню у фільтрах-сепараторах СТ-500-3.

Вторинному фільтруванню паливо піддається у фільтрах заправних агрегатів ЗА-500М.

Заправка літаків проводиться через заправні агрегати ЗА-500М за допомогою роздаточних рукавів, на кінці яких, залежно від виду заправки, вмонтовуються: при відкритій заправці - роздаточні крани РП-40 і при закритій - наконечники 2561А-8. У комплект системи входить 18 заправних агрегатів, які встановлюються на майданчиках стоянок літаків в безпечному для їх маневрування місці.

До кожного роздаточного трубопроводу вмонтовується по два агрегати, утворюючи в системі 9 заправних постів. Заправні агрегати забезпечують подачу профільтрованого палива в баки літаків з виміром виданих кількостей.

У системі є трубопровід зворотного зливу і перепускні клапани, що дозволяють проводити ряд операцій, у тому числі і зворотне транспортування палива в резервуари складу з роздаточних трубопроводів через перепускні клапани при підвищенні в них тиску понад допустиме.

У системі ПМТ-ЦЗТ можуть застосовуватися як горизонтальні, так і вертикальні резервуари, обладнані плаваючим паливо огорожним пристроєм.

 

 

Груповий заправник ЦЗТ-4 (централізований заправник паливом,

4-сумарна витрата роздаточної системи в м3/час) призначений для одночасної заправки паливом від одного до дванадцяти літаків (вертольотів) відкритим і закритим способами на стаціонарних і польових аеродромах.

 

ЦЗТ-4 складається з:

- витратного складу з арматурою і трубопровідним обв'язуванням, що сполучає резервуари Р-25 між собою і насосні станції з витратним складом;

- двох насосних станцій (НС-120);

- двох сепараторних блоків, що складаються з 4-х фільтрів-сепараторів СТ-50О-3 кожен;

- збірно-розбірних трубопроводів Ду-100, створюючих дві магістральні і дві розподільне лінії;

- дванадцяти комплектів запірно-регулюючої арматури (заправні колонки ЗК);

- дванадцяти заправних агрегатів ЗА-4;

- комплекту вузлів і деталей грозозащити;

- комплекту вузлів і деталей електроустаткування, що включає акумуляторні візки, кабельні з'єднання, устаткування світлозвукової сигналізації і телефонного зв'язку.

 

Принцип дії ЦЗТ-4 полягає в наступному:

Паливо з резервуарів витратного складу подається насосними станціями через магістральні і розподільні трубопроводи, заправні колонки і заправні агрегати в паливні баки літаків. Подача палива може здійснюватися через фільтри-сепаратори СТ-500-3 або поза ними, а також з присадкою рідини "И" або без неї. Заправка може проводитися як відкритим (через роздаточний кран РП-40), так і закритим (через наконечник закритої заправки 2561А) способами. Устаткування витратного складу дозволяє проводити заповнення резервуарів складу паливом за допомогою насосної станції ЦЗТ-4 або сторонніх засобів, автоматично припиняти надходження палива в резервуари досягши максимально допустимого рівня, проводити контроль рівня палива в резервуарах, при необхідності проводити перекачування палива з одного резервуару в інший.

Заправні колонки ЗК призначені:

для управління режимами палива в літаки, що заправляються, за рахунок автоматичної підтримки встановленого максимального тиску палива на вході в заправний агрегат ЗА-4. Спеціальне устаткування заправного агрегату ЗА-4 змонтовано на рамі і закрито металевим капотом

Воно складається з фільтру тонкого очищення ТФБ або з фторопластовими елементами ФЭП, лічильника СЖШ-1000, легко-гідравлічного ковпака, котушки з роздаточним рукавом діаметром 50 мм, завдовжки 20 м, роздаточним краном РП-40, запірно-регулюючої і вимірювальної арматури.

Управління, сигналізація і зв'язок в ЦЗТ-4 передбачає можливість одночасної роботи двох насосних станцій і всіх заправних агрегатів, а також заправку одиночних літаків з будь-якого заправного агрегату.

 

Комплект БЗКР-150 є збірно-розбірним і включає наступне устаткування:

- гумовотканинний трубопровід з арматурою;

· установку для укладання трубопроводу;

· касети для транспортування рукавів ду-150;

- засоби зв'язку;

- інструмент, приладдя і інше допоміжне устаткування.

Трубопровід комплекту БЗКР-150 призначений для перекачування рідкого палива на ділянці корабель-берег при його прийомі і видачі. Він складається з кругло тканих рукавів, косинців, трійників, засувок, зворотних клапанів, вставки-пастки для пуску (прийому) роздільника, вставок і перехідників.

Кругло тканий рукав Ду-150 армований роз'ємним з'єднанням "Розтруб".

Для буксирування гнучкого трубопроводу, зібраного в одну лінію, є поплавець приймально-здавального рукава, а для швартування гнучкого рукава до борту корабля - швартовий пліт.

Поплавець і швартовий пліт має однакову будову і відрізняються тільки одним з'єднанням: у поплавця фланець з відкидним болтами, а у швартового плоту з'єднання "Розтруб-150".

Наявність поплавця і швартового плоту, запобігає обертанню і закручуванню трубопроводу при його витягування в морі і з моря на берег.

Установка для укладання трубопроводу призначена для витягування в морі і з моря на берег гумовотканинного трубопроводу, зібраного в одну лінію, а також для його зберігання в період між перекачуваннями. Вона складається з рухомої підставки з опорними і напірно-опорними роликами, що коливаються, платформи, що обертається, діаметром 7 м, електроприводу з фрикційною канатною передачею і приводу тягового троса.

Платформа, що обертається, має барабан діаметром 1 м з приводом тягового троса, розташованого в центрі, і гратчастий настил для укладання гнучкого трубопроводу.

Барабан має нішу для того, щоб розносилися кінці рукава, армованого йоржами з розтрубом або манжетою. У центрі барабана розташований привід тягового троса. У нижній частині платформи розташовані два ободки з швелера, зігнутого по колу. Зовнішній обід є відомим колесом електроприводу.

При обертанні платформа ободом ковзає по опорним роликам нерухомої основи і утримується від зсуву упорними роликами. Нерухома підстава і платформа, що обертається, є збірно-розбірними, такими, що складаються з окремих секцій.

Електропривід призначений для обертання платформи. Він складається з електродвигуна, пускача магнітного управління, провідних і направляючих шківів, канатної передачі і маховика.

Все устаткування приводу змонтоване на загальній рамі, яка кріпиться до нижньої основи установки для укладання трубопроводу.

Канатна передача є нескінченним канатом, що охоплює зовнішній обід платформи установки, що обертається, для укладання трубопроводу, а ведучий шків насаджений на відомий вал редуктора. Є пристрій для регулювання натягнення канату

Привід тягового троса призначається для обертання його котушки при витягуванні в морі і з моря на берег.

Як котушка тягового троса використовується касета гумовотканинного рукава.

Привід тягового троса, розташованого усередині барабана платформи установки, що обертається, для укладання трубопроводу, представляє собою планетарний двоступінчатий редуктор з передавальним числом 2,5.

Касета призначається для транспортували і зберігання гумовотканинних рукавів. Вона є зварною конструкцією, що складається з двох дисків і барабана.

Рукав кругло тканий, намотаний на барабан касети, затягується чохлом, кінці якого зв'язуються між собою.

З асоби зв'язку призначені для здійснення зв'язку між кораблем і берегом при перекачуванні палива. До них відносяться дві радіостанції Р-108.

Допоміжне устаткування і ЗІП в комплекті наступні:

- аварійні засоби (затиск аварійний, поплавці);

- засоби захисту рукавів від механічних пошкодженні (роликові опори; брезентова підвіска)

- бензоелектричний агрегат АВ-4-Т-230-М1

- з’єднувальні муфти МПТ-15-4, кільця гумові Ду-150, трійники, косинці, засувки сталеві, вставка-пастка, роздільник з дисковою касетою, з бензостійкої гуми або пенополіуретану, гребінка Ду-100, перехідники різні, вставки з штуцерами, установка КІП, зворотний клапан, тяговий трос і т.д.;

- інструмент, приладдя і запчастини (згідно переліку по паспорту).

Розглянемо призначення деякого устаткування.

Затискувач аварійний одно гвинтовий призначений для перекриття прохідного перетину рукавів в цілях відключення аварійної ділянки трубопроводу при виробництві аварійних робіт і зменшення втрат продукту при аваріях.

Поплавець аварійний призначений для приєднання до аварійної ділянки трубопроводу щоб уникнути його затоплення.

Опора гнучкого трубопроводу призначена для захисту трубопроводу від механічних пошкоджень при витягуванні його в морі і з моря на берег.

Брезентова підвіска призначена для підвіски приймально-здавального рукава на кораблі з метою його захисту від пошкодження об гострі кромки виступаючих конструкцій палуби корабля.

Бензоелектричний агрегат АЗ-4-Т-230-М1 потужністю 4 КВт призначений для приведення в дію електроприводу установки для укладання трубопроводу.

 

 

Тема 6: «Експлуатація, технічне обслуговування та ремонт технічних засобів служби пального.»

 

“ Організація експлуатації технічних засобів ”

 

 

Перше навчальне питання: ";.Порядок допуску особового складу до експлуатації техніки. ";.

Організація експлуатації технічних засобів служби передбачає розробку і здійснення комплексу заходів по забезпеченню їх надійної роботи і збереження. Одним з цих заходів є підготовка особового складу, який займається безпосередньою експлуатацією технічних засобів.

До експлуатації автоцистерн і автопаливозаправщиків, трубоукладочних машин, засобів перекачки, парових котлів, рухомих ремонтних майстерень і лабораторій допускаються особи, які пройшли спеціальну підготовку і здали заліки з будови, технічного обслуговування і роботі в обсязі навчальної програми і мають посвідчення на право їх обслуговування..

Для прийняття заліків командиром частини призначається комісія, яка перевіряє теоретичну підготовку особового складу даних спеціальностей, їх вміння практично працювати за нормативами. Результати здачі заліків оформляються протоколом і віддаються наказом по частині.

Особи, які експлуатують засоби, що потребують переосвідчення органами котлонагляду повинні мати на це спеціальний дозвіл інспекції котлонагляду.

Експлуатація технічних засобів особами, які не мають перелічених документів, забороняється.

Експлуатація, обслуговування і зберігання технічних засобів служби пального пов’язані з підвищеною вибухо- і пожеженебезпечністю, а спеціальних технічних засобів також і з токсичністю ракетного палива. Тому необхвдно не тільки знання, але й сурове дотримання вимог безпеки під час роботи з технічними засобами.

Робота на технічних засобах з компонентами ракетного палива повинна проводитися в спеціальних костюмах з капюшонами, рукавицях, чоботах і протигазах. Одяг виготовляється з кислотостійких матеріалів. Для захисту від невеликої концентрації парів меланжу і амілу застосовується фільтрувальний протигаз марки В, при значних концентраціях парів - ізолюючий.

Наказом МО № 210 від 24.08.1978 року „Об организации производства работ с повышенной опасностью”, які виконуються працівниками і службовцями” визначений перелік робіт. До них відносяться роботи в наземних резервуарах, цистернах, колодязях, злив, зачистка, нейтралізація резервуарів і тари і інших ємностей з-під нафтопродуктів, всі роботи з компонентами ракетного палива і інші.

Роботи пойменовані в цьому переліку проводяться по наряду-допуску, який є письмовим завданням на роботу і оформлюється на бланку встановленої форми.

В наряді-допуску визначаються зміст, місце, час початку і закінчення роботи, умови її безпечного проведення, склад бригади і особи, відповідальні за безпечність робіт.

До виконання робіт з підвищеною небезпечністю можуть залучатися особи не молодше 18 років, які пройшли спеціальне навчання, медичний огляд і перевірку знань по виконанню цих робіт і які мають посвідчення на виконання робіт з підвищеною небезпечністю.

Періодична перевірка знань робітників, які приймають участь в організації і виконанні робіт з підвищеною небезпечністю повинна проводитися не менше одного разу в 12 місяців, якщо правилами по охороні праці не передбачена більш частіша періодичність перевірки. Комісія по перевірці знань призначається наказом командира частини. Перевіряється індивідуально кожний, результати перевірки знань оформляються протоколом і оголошуються наказом по частині.

Наряд-допуск виписується на відповідального виконавця робіт, нумерація їх ведеться в журналі обліку виконання робіт з підвищеною небезпечністю. Термін дії наряду-допуску до 5 діб.

Допуск особового складу до робіт на технічних засобах проводиться після інструктажу з техніки безпеки.

На складах пального і спеціального палива проводяться:

- вводний інструктаж з усім особовим складом, який зарахований в списки частини;

- первинний інструктаж на робочому місці з особовим складом, призначеним для роботи по обслуговуванню і експлуатації технічних засобів, обладнання;

- періодичний повторний інструктаж з усім особовим складом;

- повсякденний інструктаж;

- позаплановий інструктаж.

Мета інструктажу:

- вводного - ознайомити з загальними правилами з техніки безпеки і виробничої санітарії, з основними законами по охороні праці і
внутрішнього розпорядку дня.

Він проводиться в кабінеті з техніки безпеки з використанням необхідних наочних посібників і при цьому роз’яснюються:

- правила поведінки на території складу;

- призначення попереджувальних написів, знаків, сигналів,

- заходи безпеки безпосередньо на робочому місці;

- особливості обслуговування технічних засобів, відносно яких висуваються підвищені вимоги з техніки безпеки

- вимоги правил техніки безпеки під час роботи з пальним, компонентами ракетного палива;

- причини нещасних випадків;

- способи запобігання забруднення навколишнього середовища;

- способи самодопомоги і надання першої допомоги постраждалим від нещасних випадків

Інструктаж на робочому місці проводиться з метою ознайомлення особового складу, працівників і службовців з діючею інструкцією з техніки безпеки для даної спеціальності.

При цьому роз’яснюються:

- правила поведінки на даному робочому місці;

- особливості експлуатації технічних засобів;

- порядок обслуговування перед початком, під час роботи і після її закінчення;

- правила поведінки під час виникнення пожежі і у випадку аварійних обставин;

- призначення засобів захисту і привила користування ними.

За своїм призначенням інструктаж на робочому місці ділиться на:

- первинний;

- періодичний (повторний);

- повсякденний;

- позаплановий.

Ці інструктажі оформляються в журналі інструктажу під розписку того кого інструктують, журнал зберігається у технічному відділі складу.

Осіб, які не пройшли інструктажу до робіт допускати ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 957. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия