Студопедия — Ви, американці, занадто багато працюєте
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ви, американці, занадто багато працюєте






Андреас Дрошке й Энджи Кларк займають схожі посади й одержують приблизно однакову зарплату: перший працює в універмазі в Берліні, а друга – в універмазі в пригороді Вашингтона. Однак обсяг їхнього робочого часу не витримує ніякого порівняння.

Посада А. Дрошке передбачає 37-годинний робочий тиждень і щорічну відпустку у шість тижнів. Його магазин закривається на вихідні в 14 годин, у суботу й один день у тиждень магазин працює довше звичайного – це нова для Німеччини послуга, яку А. Дрошке вирішив випробувати. «Не можу зрозуміти, як в Америці люди можуть ходити по магазинах пізно ввечері, – говорить цей 29-літній менеджер, керуючий автомобільним, мотоциклетним і велосипедним підрозділом Karstadt, найбільшої в Німеччині мережі універмагів. – Якщо міркувати логічно, з якої статі людині купувати велосипед в 20:30?».

Э. Кларк працює не менш 44 годин на тиждень, у тому числі залишається на роботі увечері і частенько трудиться по суботах і неділях. Вона часто приносить додому різні документи, у вихідні вивчає магазини конкурентів і ніколи не йде у відпустку більш ніж на тиждень. «Якщо я відсутня довше, у мене виникає відчуття, що я гублю контроль над ситуацією», - говорить старший менеджер по мерчандайзингу торговельної компанія JCPenney у м. Спрингфилд, штат Вірджинія.

П'ятдесятилітня місіс Кларк народилася у Німеччині, однак у цій країні почуває себе чужинкою. «Німці ставлять відпочинок вище роботи, – говорить вона. – В Америці все навпаки».

Американці часто захоплюються німецькою працьовитістю, однак порівняння фактичних робочих навантажень не залишає від цих національних стереотипів каменю на камені. У виробничій сфері, наприклад, середній американський робочий тиждень становить 37,7 години й росте; у ФРН він рівняється 30 годинникам і протягом останніх десятиліть стабільно скорочується. Всім німецьким робітником за законом гарантований як мінімум п’ятитижнева щорічна відпустка.

Одного дня, проведеного в німецькому й американському універмагах, буде досить, щоб зрозуміти, наскільки сильно відрізняється трудова етика двох країн, у всякому разі, по відношенню персоналу до робочого часу. Німці запекло пручаються будь-яким зазіханням на їхній вільний час, у той час як багато співробітників JCPenney мають по дві роботи й трудяться по 60 годин на тиждень.

Однак довгі й нестабільні часи роботи не проходять даром. У німецькому універмазі плинність кадрів незначна, а в JCPenney вона становить 40% у рік. У Німеччині період навчання триває два-три роки; за цей час співробітник вивчає свою роботу до дрібних деталей. Працівники JCPenney проходять тренінг тривалістю два-три дні. Можна сказати, що більшістю американських працівників керує економічна необхідність, а не відданість роботі як такий.

«На першому місці – нестаток, на другому – жадібність», – говорить Сильвія Джонсон, що працює на повну ставку продавцем JCPenney і ще по 15-20 годин на тиждень друкаркою в комп'ютерній фірмі. Завдяки цьому вона змогла оплатити навчання однієї своєї дитини в медичному вузі, а іншої - у коледжі. Зараз місіс Джонсон 51 рік й, за її словами, необхідності в настільки напруженій роботі вже немає, але вона однаково працює.

«У нас із чоловіком великий будинок і три машини, – говорить вона. – Але, думаю, за старанну роботу завжди хочеться одержати ще більшу винагороду.»

А. Дрошке, німецький менеджер, дотримується зовсім іншої точки зору: у робочий час треба працювати, не покладаючи рук, а коли він закінчується, займатися своїми справами. Страсний садівник, одружений й має маленьку дитину, він приходить на роботу на 20 хвилин раніше своїх підлеглих, але в іншому не зацікавлений працювати довше покладених за трудовим договором 37 годин, навіть якщо це принесе йому додатковий доход. «Вільний час не купиш», – говорить він.

Бажанням працювати якнайменше в Німеччині одержимі майже всі, і в першу чергу профспілки, а вони тут дуже сильні. Коли у 1989 р. німецькі магазини стали по четвергах працювати довше звичайного, працівники роздрібної сфери влаштували страйк. А. Дрошке важко знайти людей, згодних працювати по четвергах зайві дві години, і це притому, що в цілому вечірня зміна працює на годину менше. «Моя дружина проти того, щоб я приходив додому пізно», – так один зі співробітників відреагував на пропозицію попрацювати в найближчий четвер до 20:30.

Американську звичку мати по дві роботи А. Дрошке, як й інші німці, зрозуміти не може. «Я й так приходжу додому у сім часів вечора. Коли мені працювати?» – потискує він плечима. Що стосується неробочих днів, то в Німеччині заборонено – да-да, заборонено законом – трудитися на інших роботах під час вихідних днів і свят – час, «відведений строго для відновлення», – пояснює А. Дрошке. І додає: «Якби у нас були такі ж умови, як в Америці, тоді, звичайно, необхідно б було двічі подумати, перш ніж продовжувати працювати в такому дусі».

B JCPenney робочий день менеджера по мерчандайзингу починається о 8:00, коли місіс Кларк піднімається на службовому ліфті у свій офіс без вікон, розташований у куті складу. Сам магазин відкривається тільки о 10:00, але Э. Кларк потрібно додатковий час для того, щоб перевірити, чи правильно товар розташований на полках і хто в яку зміну працює. Більшість співробітників приходять на роботу о 9:00, завантажують каси й поповнюють товар на прилавках. У цьому американський JCPenney різко відрізняється від німецького Karstadt, де люди приходять на роботу за лічені хвилини до відкриття магазина.

 

Питання

1. Чим управління людськими ресурсами у США відрізняється від управління людськими ресурсами у Німеччині?

2. Які переваги й недоліки Ви знаходите у кожній системі?

3. Якби Ви були топ-менеджером міжнародної мережі універмагів, що має магазини й у Німеччині, і у США, і відповідали за управління людськими ресурсами, на які основні аспекти корпоративної політики управління персоналом Ви звернули б увагу?

4. Якщо порівнювати дані аспекти в роздрібній торгівлі з іншими галузями, де вони стоять гостріше?

5. В якій системі переважали б працювати Ви?

 

13. Глобальний підхід компанії «Heineken»

 

Компанія Heineken NV займає третє місце в світі серед найбільших виробників пива після компаній Anheuser-Busch і SABMiller. На ринку США Heineken продає більше пива, ніж обидві ці компанії. Із загального обсягу продажів компанії Heineken в 2002 р, що склав € 10,3 млрд (у вересні 2003 р євро коштував $ 1,13), тільки 14% припало на продажі в Нідерландах (внутрішньому ринку компанії). Heineken лідирує на ринку пива не лише у всіх європейських країнах; ця компанія продає свою продукцію в Північній і Південній Америці, Африці та Азії - всього в 170 країнах світу.

Компанія Heineken була заснована в 1864 р Джеральдом Хайнекеном (Gerald Heineken) в Амстердамі. Діяльність компанії була успішною практично з самого початку. Через кілька років після відкриття компанія експортувала пиво до Франції, Італії, Іспанії, Німеччини і навіть у країни Далекого Сходу. У 1914 р. керівництвом Heineken було прийнято рішення про експорт пива в США. Син Джеральда Хайнекен Генрі, який керував компанією в той час, відправився в США, щоб організувати діяльність компанії на американському ринку. На борту корабля Генрі Хайнекен познайомився з молодим барменом, якого звали Лео ван Манчінг (Leo van Munching). Генрі був настільки вражений тим, як бармен розбирається в пиві, що запропонував укласти договір про створення компанії Van Munching & Company, яка займалася б імпортом продукції Heineken в Північну Америку. Незважаючи на загальний успіх компанії Heineken, під час сухого закону вона препинила свою діяльність на території США. Після скасування сухого закону в компанія відновила продажі на американському ринку, знову надав ексклюзивні права на імпорт пива «Heineken» в США компанії Van Munching & Company. Після Другої світової війни Генрі Хайнекен відправив свого сина Альфреда в Нью-Йорк вчитися маркетингу та рекламної справи у Лео ван Манчінг. Альфред повернувся до Нідерландів в 1948 р. з великим багажем знань, які згодом використав для того, щоб допомогти батькові в організації проникнення компанії на ринки різних країн світу.

Після цього пішов період стабільного розвитку компанії Heineken. Зараз компанія має пивоварні заводи в 50 країнах світу. Найбільші заводи знаходяться в Канаді та Франції; в той же час компанія виробляє пиво в Новій Гвінеї, Австралії та Бразилії. Підприємство, що організоване спільно з найбільшою японської пивоварною компанією Kirin, забезпечує Heineken велику частку на цьому ринку. У 1968 р. компанія Heineken викупила свого великого голландського конкурента, компанію Amstel. У 80-і рр., передбачаючи створення єдиного європейського ринку, компанія Heineken почала активне розширення своєї діяльності в країнах Європи. Мета компанії полягала в тому, щоб досягти такого ж переважної панування на європейському ринку, какого вдалося домогтися компанії Anheuser-Busch на ринку США. Щоб розширити асортимент випущених напоїв і отримати можливість збуту своєї продукціі на території Європи, компанія Heineken придбала діючі півоварені заводи у Франції, Греції, Ірландії, Італії та Іспанії. Крім того, компанія придбала контрольний пакет акцій угорської пивоварної компанії Komaromi Sorgyar, а також словацької компанії Zlaty Bazant Brewery. Пізніше, щоб скоротити обсяг операційних витрат, компанія закрила десять старих пивоварних заводів і модернізувала шість, які залишилися. Для того щоб полегшити процес управління складною міжнародною системою розподілу продукції, компанія Heineken вклала великі кошти в передові інтернет-технології.

Цікаво, що керівництво компанії Heineken відмовилося відкривати свій пі-воваренний завод в США. Причина цього полягає в наступному. Кілька років назад компанія Miller, що має права на збут пива марки «Lowenbrau» в США, продавала стільки пива, виготовленого в Мюнхені, скільки можна було привезти з Німеччини. Щоб задовольняти зростаючий попит, компанія Miller ініціювала перегляд умов договору, укладеного з Lowenbrau, і почала виробництво пива в штаті Техас за ліцензією. Незабаром обсяг продажів почав зменшуватися, частково з тієї причини, що пиво «Lowenbrau» більше не можна було назвати імпортним і в сприйнятті споживачів воно більше не належало до категорії справжнього баварського пива. Для того щоб уникнути помилки, допущенної керівництвом Lowenbrau, а також зберегти репутацію свого пива як справжнього «імпортного» пива, компанія Heineken продовжує ввозити свою продукцію на ринок США, навіть незважаючи на те, що було б дешевше випускати пиво на території Сполучених Штатів.

Однак не так давно в компанії Heineken було прийнято одне важливе стратегічне рішення. Це стосується діяльності в США: компанія викупила Van Munching & Company, змінила назву цієї фірми на Heineken USA і в даний час безпосередньо контролює канали розподілу. Здійснення контроля над Heineken USA з боку компанії Heineken дозволило скоротити загальний обсяг витрат, а також отримати додатковий прибуток на кожну пляшку пива, що продається в США. Компанія Heineken отримала можливість координації маркетингових кампаній, проведених в США, з глобальною стратегіею просування на ринок знаменитого у всьому світі пива.

Крім того керівництвом Heineken був зроблений крок, які багато оглядачів відносять до категорії перспектівних інвестицій. У жовтні 2002 р компанія Heineken придбала єдину в Єгипті пивоварну компанію Al Ahram Bewerage Co. за $ 280 млн. Ця угода виявилася найбільшою угодою в фінансовій історії Єгипту, більшість аналітиків розцінили її як дуже вдале придбання компанією Heineken ще однієї успішної пивоварної компанії. Однак в 2003 р стала очевидною реальна значимість цього придбання. Зараз в світі налічується 1,3 млн. мусульман, багатьом з яких може сподобатися пити пиво. Проте через те, що іслам забороняє споживання алкогольних напоїв, цей ринок залишається в значній мірі незавоєним. Однак компанія Al Ahram випускає дуже популярне безалкогольне пиво марки «Fayrouz». З цієї точки зору план керівництва Heineken, який здається дивно простим, володіє величезним потенціалом отримання прибутку: компанія Heineken може використовувати свої глобальні мережі маркетингу і розподілу продукції для впровадження пива «Fayrouz» в інших мусульманських країнах, що дозволить залучити мільйони нових споживачів.

 

Питання

1. Охарактеризуйте основні завдання аналізу зарубіжних ринків, які доводиться вирішувати таким компаніям, як Heineken.

2. Проаналізуйте переваги і недоліки експорту компанією Heineken свого пива з однієї країни в іншу.

3. Перелічіть основні проблеми, з якими стикалася компанія Heineken у сфері міжнародного ліцензування до теперішнього моменту.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 498. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия