Студопедия — Маркетингові можливості мережі Інтернет
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Маркетингові можливості мережі Інтернет






Інтернет надав і продовжує робити дуже сильний вплив на формування і розвиток світової інформаційної спільноти. Як соціальне явище, Інтернет - глобальний засіб комунікацій, забезпечуюче обмін текстової, графічної, аудио- і відеоінформацією і доступ до служб онлайна без територіальних і національних меж. Це ефективний інструмент досліджень, розвитку торгівлі і бізнесу, дії на аудиторію. Технологічні можливості Інтернет обуславливают швидкий розвиток світової інформаційної спільноти. А з його розвитком міняються і підходи до управління бізнесом і маркетингом як одним з його складових частин.

Необхідно акцентувати, що Інтернет - це тільки один з маркетингових інструментів, тобто ще один маркетинговий канал в загальному комплексі маркетингу підприємства. Не більше і не менше. За чисельністю аудиторії Інтернет вже порівнянний з традиційними ЗМІ багато кого, тому, формуючи маркетингову стратегію, вже має сенс оцінити: чи є користувачі Інтернет частиною передбачуваної цільової аудиторії? Наскільки легко досягти її через Інтернет? Як мінімум з цих питань є значення проконсультуватися у Інтернет-маркетологів.

Більшість публікацій про маркетинг в Інтернет зараз зводяться до реклами в Мережі. Дійсно, Інтернет-реклама найбільш чітко виділяє відмінності Інтернет, його нові форми, реклама направлена на кінцевого споживача і тому вона "на вигляді". Проте зведення маркетингу в Інтернет тільки до Інтернет-реклами дуже звужує дійсні функції і можливості Інтернет. Його маркетингові можливості можна позначити, розглянувши узагальнено виробничий цикл підприємства будь-якої сфери діяльності:

1) Вивчення ринку, інформаційний маркетинг.

2) Виробництво товару або послуги.

3) Реалізація.

4) Сервіс і післяпродажна діяльність.

На кожному з цих етапів в більшій або меншій мірі Інтернет надає підприємству додаткові можливості по поліпшенню свого бізнесу, додаткові козирі перед конкурентами, що не користуються мережею.

Буквально до початку 1999 року Інтернет в США, де він зародився і є найбільш розвинутий, називався не інакше як суперінформаційною магістраллю. І це не випадково, тому що "безмежність" доступної в Мережі інформації - одне з перших вражень при знайомстві з Інтернет. В даний час в Мережі більше 4 терабит інформації. Путівниками в цьому морі інформації служать пошукові системи, часто з'єднані з тематичним каталогом (найвідоміші - Yahoo, Exite, AltaVista і др, з російських - Рамблер, Яndex, Аппорт, з українських - META http://www.meta.kharkiv.net, InfoRes http://El.Visti.Net). З їх допомогою можна знайти ресурси з інформацією, що цікавить. У фахівця, що якийсь час користується Мережею, складається колекція посилань на найкорисніші ресурси, де він завжди може познайомитися з останніми новинами в сфері, що цікавить, діяльності, вивчити стан ринку - ціни, нові технології і інструменти, нові можливості, результати останніх досліджень ринку і окремих його секторів, нові види продукції, діяльність конкурентів і лідерів ринку і ін. Таким чином, охочим почати нову діяльність, Інтернет допомагає вивчити ринок і вибрати найперспективнішу для конкретної ситуації нішу. Активно працюючим на ринку Мережа дозволяє бути в курсі поточних новин і подій, оперативно реагувати на зміни на ринку і знаходити нові можливості розвитку бізнесу.

Перерахуємо основні можливості і переваги Інтернет перед іншими медіа:

Таргетінг (точний обхват цільової аудиторії) - географічний, часовий, по тематичних сайтах....;

Tracking-можливість аналізу поведінки відвідувачів на сайті і вдосконалення сайту, продукту і маркетингу відповідно до висновків;

Доступність (24/24 і 7/7: 24 година в доби, 7 днів в тиждень) і гнучкість (почати, коректувати і перервати рекламну компанію можна миттєво);

Інтерактивність: споживач може взаємодіяти з продавцем і з продуктом, вивчити його, іноді спробувати (наприклад demo-версії програм, главу книги...) і, якщо підходить, - купити.

Можливість розміщення великої кількості інформації (включаючи графіку, звук, відео, спецефекти);

Оперативність розповсюдження і отримання інформації;

Порівняно низька вартість;

Більш сконцентрована увага користувача перед ПК, можливість розібратися в деталях

Можливість створення віртуальних співтовариств (online Community) по інтересах, професійних заняттях. А це вже готова цільова аудиторія (український приклад - сайт "Динамо Київ від Шуріка" www.dynamo.kiev.ua: до 11000 відвідин в день).

Для солідної фірми може бути ефективно мати власний web-сайт з родинним і брэндовым ім'ям, унікальним дизайном, докладним і барвистим представленням себе і своїх пропозицій, можливо і у вигляді електронного магазина. Перерахуємо основні інструменти Інтернет-маркетингу, за допомогою яких можна «примусити» працювати сайт на фірму, тобто зробити його відомим цільовій аудитори:

розміщення (індексація) сайту в пошукових системах, каталогах і рейтингах, таких як Yahoo, HotBot, Lycos...З російських - Яndex, Rambler,Апорт @Rus(був АУ)...З українських - ПІНГ, Sesna, InfoRes, Індекс-99 і др.;

реклама на тематичних і відвідуваних сайтах;

контекстна реклама;

участь в баннерообменных мережах;

обмін кнопками, банерами, посиланнями.

Але сьогодні далеко не для всіх напрямів діяльності web-сайт може окупати витрати на його створіння і підтримку. Проблема усугубляє відсутністю фахівців по Інтернет-маркетингу.

Навіть маючи тільки вихід в Інтернет можна поміщати інформацію про фірму і її пропозиції в он-лайнові каталоги, дошки оголошень, прайс-листи і бази даних, новостные сайти, форуми, надавати інформацію цікавим виданням і проектам.

Більш того, Інтернет можна активно використовувати для просування своїх пропозицій і свого імені через Мережу навіть маючи тільки e-mail, використовуючи, наприклад, Direct-mail (не перехідний в спам), телеконференції. При цьому користувачам відкриваються і можливості отримання інформації, наприклад через підписку на розсилки (новостные, професійні, дискусійні), новини серверів і ін. Проте, чим вище рівень використовування Інтернет у фірми, тим більше у неї маркетингових можливостей.

Більшість з перерахованих вище можливостей можна продемонструвати на прикладі проектів Інтернет-провайдера "Навігатор Онлайн", який підтримує спеціальний сайт "Інтернет-маркетинг", присвячений даній темі. Скажімо, створивши корпоративний сайт, його корисно зареєструвати в пошукових системах, рейтингах, каталогах (наприклад, в рейтингу/каталозі "Індекс-99" http://www.index99.kiev.ua). Це дозволить легко знайти його користувачам Інтернет, що цікавляться сайтами даної тематики ("Індекс-99" містить 46 тематичних розділів, систему пошуку), а також дозволить вам стежити за відвідуваною вашого сайту і має додаткову статистичну інформацію про його відвідувачів і відвідини.

Прес-реліз про запуск вашого корпоративного сайту можна безкоштовно розмістити в спеціальному розділі "Прес-релізи" сайту "Інтернет-маркетинг" (http://www.i-m.kiev.ua). Дуже ймовірно, що інформація про проект потрапить в черговий випуск розсилки "UA-News: новини українського Інтернет". Хорошим прикладом різноманітних маркетингових можливостей Інтернет для фірми є туристичний інформаційний сервер http://www.tour.com.ua. На ньому, наприклад, розташований "Каталог Тур-WWW України", в який турфирмам варто внести посилання на свій сайт. Свої пропозиції турфирма може представити в Базі пропозицій турфирм, володіючою можливістю пошуку (що зручне для користувача). Щонеділі на сайті виходить розсилка туристичних новин (більше 2000 підписчиків), в яку турфирма може відправити новину про свою компанію або просто цікаву новину (вказівка прислав - реклама фірмі). Сайт є самим відвідуваним туристичним сайтом в Україні, тому реклама на ньому - найбільш ефективна для турфирм. А форми такої реклами на сайті можливі самі різні: банери і кнопки на окремих або на всіх сторінках, текстова і баннерная реклама в розсилці, вэб-сторіночка в Web-каталозі турфирм (що дозволяє мати своє представництво в Інтернет на відвідуваному сайті при мінімальних фінансових витратах!), і ін. Корисну і цікаву для відвідувачів сайту (потенційних клієнтів) інформацію можна розмістити за підписом фірми в різних розділах сайту і т.о. сприяти позитивному іміджу фірми.

Це приклад можливостей для представників туристичного бізнесу. Але подібні проекти і можливості існують для напрямів багато кого бізнесу. З розвитком УАНЕТ (українська частина Інтернет) можливостей зробити сайт або пропозиції фірми відомими аудиторії Інтернет стає все більшим. Не варто забувати, що аудиторія Інтернет відрізняється освіченістю і кваліфікацією, тому в ній велика частка людей, званих "лідерами думок", до яких часто звертаються за інформацією або порадою (наприклад, відносно покупки комп'ютера, турпутевки і ін.).

Як скористатися можливостями, що є? Як і в інших бізнесах є дві можливості: разбиратьтся самим, звернутися до тих, хто цим займається за гроші. До кого звертатися в Україні? Хто в Україні пропонує послуги реклами і маркетингу в Інтернет? Це студії вэб-дизайну; баннерные мережі; Інтернет-сервіс провайдери; окремі рекламні майданчики(проекти).

Вже є підприємства, об'єднуючі в собі можливості багато кого, де можна отримати повний комплекс послуг, пов'язаних з присутністю і просуванням фірми в Інтернет. Зараз це як правило Інтернет-провайдери. Наприклад до складу провайдера "Навігатор Онлайн" (http://www.naverex.net) окрім технічного відділу (всі види підключення до Інтернет) входять студія "Індекс-дизайн (http://www.index.kiev.ua), створення вэб-проектів) і відділ Інтернет-маркетингу. Рекламні і маркетингові можливості "Навігатора Онлайн" включають: рейтинге/каталог "Індекс-99" (http://www.index99.kiev.ua), сайт "Інтернет-маркетинг" (http://www.i-m.kiev.ua), самий відвідуваний український сайт "Динамо Київ від Шуріка" http://www.dynamo.kiev.ua), самий відвідуваний український туристичний сайт http://www.tour.com.ua, сайти "Навігатор Онлайн" (http://www.naverex.net), комп'ютерні сайти "Навігатор" (http://www.nav.kiev.ua) і http://www.impression.com.ua, сайт "День Києва" (http://www.days.kiev.ua), розсилки "UA-News: новини українського Інтернет" і "Туризм. Відпочинок. Подорожі: Топ-калейдоскоп і ін. "Навігатор Онлайн" почав із створення контент-проектів. Поступово отримувався досвід по просуванню проектів, супроводжуваний вивченням можливостей мережі і своїх рекламних майданчиків, вивчення їх аудиторії. Зараз починається новий етап розвитку - надання послуг реклами в Мережі. Вже є партнерські відносини і домовленості з провідними рекламними майданчиками української і російської частини Інтернет.

Треба відзначити, що Інтернет дуже швидко розвивається. Класичний приклад, що характеризує швидкість розвитку Інтернет: для досягнення 50 млн користувачів в США радіо було потрібно 38 літ, телебаченню - 10 літ, а Інтернету - 4 роки.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 656. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия