Студопедия — Маркетингові дослідження в мережі Інтернет
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Маркетингові дослідження в мережі Інтернет






Успішне ведення бізнесу неможливе без безперервного контролю за ринковим середовищем. Але яким чином менеджери компанії можуть дізнатися про зміну потреб покупців, нових кроках конкурентів, стані каналів збуту? Відповідь очевидна — вони повинні одержувати інформацію і управляти нею.

В сучасному світі маркетингова інформація має величезну цінність. Крім того, ця цінність постійно росте. З одного боку, таке зростання обумовлено переходом від локального маркетингу, обмеженого державними межами, до глобального. З іншою, у міру розвитку ринків і вдосконалення технологій, споживачі дістають всі великі можливості у виборі якнайповніших задовольняючих їх товарів і послуг. При цьому, через доступ до великого об'єму найрізноманітнішої інформації, вони стають все більш розбірливими. В такій ситуації передбачити реакцію споживачів на ті або інші товари і послуги, можна лише володіючи максимумом маркетингової інформації.

Розв'язати названі проблеми допомагають сучасні інформаційні технології. Ключову роль серед них грають комп'ютерні інформаційні системи і Інтернет. Завдяки повсюдному розповсюдженню і використовуванню комп'ютерних технологій, в даний час в ньому зібрана інформація практично зі всіх областей людської діяльності: науки, виробництва, комерції, літератури, сфери розваг і т.д. В той же час він дозволяє отримати зручний оперативний доступ практично до будь-якого виду інформації, що зберігається в різних мережах і базах даних.

Проте використовування інформаційних технологій і володіння доступом в Інтернет ще недостатньо для отримання позитивного економічного ефекту. Необхідно щоб всі інформаційні ресурси були системою, що пов'язує внутрішні і зовнішні компоненти в одне єдине ціле. Іншими словами необхідна налагоджена маркетингова інформаційна система.

Основу маркетингу складає процес безперервного збору, аналізу і оцінки інформації. Неможливо ефективно управляти всією сукупністю заходів, з'єднаних поняттям маркетинг, за відсутності дійсності, що постійно обновляється і відповідної, інформації. Щоб вижити в умовах конкуренції, компанія повинна відстежувати всі зміни на ринку: вимоги покупців, співвідношення цін, дії конкурентів, а також створення нових виробів, введення нових елементів в дистриб'юторську мережу і т.д. Для вирішення цих і багато кого інших маркетингових задач кожна фірма повинна володіти системою отримання, зберігання і аналізу маркетингової інформації. Допомогти в цьому покликана правильно побудована маркетингова інформаційна система.

Маркетингова інформаційна система(МІС) – система заходів щодо збору, сортування, аналізу і представленню маркетинговій інформації, що використовується при ухваленні маркетингових рішень.

Основні переваги використовування МІС: організований збір інформації; широкий обхват інформації;·предупреждение криз в діяльності фірми;·координация планів маркетингу;·высокая швидкість аналізу;·представление результатів в кількісному вигляді.

Для виконання задач аналізу, планування, здійснення планів і контролю менеджери з маркетингу потребують інформації про зміни в ринковому середовищі. Роль МІС полягає у визначенні потреб в інформації для маркетингового управління, її отриманні, аналізі і своєчасному наданні для ухвалення управлінських рішень.

Основою МІС є підсистема внутрішньої звітності, в документах якої відображаються відомості про замовлення, продажі, ціни, запаси, дебіторську і кредиторську заборгованості і т.д. Аналіз внутрішньої інформації дозволяє виявляти перспективні можливості і насущні проблеми підприємства.

Тоді як підсистема внутрішньої звітності містить і надає дані про те, що вже відбулося, підсистема маркетингового спостереження надає відомості про ситуацію на ринку в даний момент.

Маркетингове спостереження визначається як постійна діяльність по збору поточної інформації про зміну зовнішнього середовища маркетингу, необхідна як для розробки, так і для коректування маркетингових планів.

Третьою основною складовою МІС є маркетингові дослідження, які на відміну від маркетингового спостереження припускають підготовку і проведення різних обстежень, аналіз отриманих даних по конкретній маркетинговій задачі, що стоїть перед підприємством. Іншими словами, маркетингові дослідження проводяться періодично, а не постійно, у міру появи певних проблем.

В МІС так само входить система забезпечення маркетингових рішень (СОМР), яка є взаємозв'язаним набором даних, інструментів і методик, за допомогою якого підприємство аналізує і тлумачить внутрішню і зовнішню інформацію. Принцип роботи СОМР полягає в наступному: дані, що є, і інформація обробляються за допомогою відповідної до конкретного випадку комп'ютерної моделі, що входить до складу СОМР, після чого результати аналізу використовуються для визначення оптимального для даного випадку порядку дій, здійснення яких породжує нові зміни макро- і мікросередовища.

Інтернет і сучасні інформаційні технології робить істотний вплив на можливості і функції МІС:

по-перше — Інтернет представляє широкі верстви населення, велике число провідних компаній миру і містить інформацію зі всіх областей людської діяльності. Таким чином, він може виступати одним з додаткових джерел інформації при проведенні маркетингових досліджень. Крім того, для їх проведення він пропонує додатковий інструментарій у вигляді засобів пошуку інформації і засобів комунікації;

по-друге — сучасні інформаційні технології забезпечують виконання таких важливих функцій, як зберігання маркетингових даних і здійснення доступу до них. Маркетингова інформація стає доступною за допомогою широкого набору інструментів: через Інтернет, мобільні пристрої зв'язку, електронну пошту і т.д. Введення і зберігання даних здійснюється на базі корпоративних і спеціалізованих інформаційних систем і баз даних. Завдяки ним, маркетингова інформація стає доступною у будь-який час і в будь-якому місці.

по-третє — доступ до інформації можуть одержувати як споживачі, так і виробники продукції. Наприклад, коли споживач заходить в інтернет-магазин Amazon.com, він дістає доступ до бази даних всіх пропонованих магазином товарів, крім того, до інформації про свій рахунок, зроблених ним замовленнях, їх статусі. Партнерам по бізнесу, агентам за допомогою сучасних технологій можуть ставати відомими відомості про споживачів, їх перевагах і т.д., що дає їм можливість аналізувати цю інформацію і ухвалювати більш ефективні рішення по пропонованому асортименту продукції.

по-четверте — великий об'єм даних, що зберігається в базах даних, вимагає попередньої підготовки і аналізу для перетворення їх у форму, яка може бути використаний при ухваленні рішень. Тому вони можуть оброблятися за допомогою тих же інформаційних систем і технологій, і у вигляді звітів ставати доступними всім потребуючим в ній співробітникам фірми, менеджерам і акціонерам.

Зупинимося більш детально на організації маркетингових досліджень. Маркетингові дослідження є одним з ключових інструментів маркетингової інформаційної системи сучасного підприємства. Тільки з їх допомогою можуть бути вирішений такі задачі, як дослідження ринку, аналіз споживацьких переваг, прогноз продажів, оцінка ефективності реклами і інші багато кого. Інтернет, як середовище, що містить великий об'єм інформації практично у всіх областях знань, представляюча більшість провідних світових компаній і широкі шари споживачів, може ефективно є використаний для проведення маркетингових досліджень.

Визначимо дане поняття таким чином: маркетингове дослідження — це процес пошуку, збору, обробки даних і підготовки інформації для ухвалення оперативних і стратегічних рішень в комерційній діяльності компанії.

При проведенні маркетингових досліджень в Інтернеті найбільшими відмінностями від традиційних досліджень володіють джерела даних і методи збору інформації. Розглянемо ці елементи докладніше.

Джерела даних. План дослідження може передбачати використовування як первинних, так і повторних даних. Первинні дані збираються з конкретною метою при здійсненні даного проекту. Повторні дані — вже існуюча в певній формі інформація, отримана для якихось інших цілей.

Звичайне дослідження починають з аналізу повторних даних, які можуть стати в нагоді для повного або часткового вирішення задачі і дозволяють скоротити витрати на дорогий збір первинних даних. У будь-якому випадку повторні дані дають дослідженню якусь відправну крапку, будучи при цьому відносно дешевими і досяжними.

Основними джерелами повторних даних, разом з традиційними, є:

внутрішні дані про діяльність підприємства, доступ до яких, а також ряд функцій для проведення їх аналізу, можливі завдяки корпоративним або спеціалізованим інформаційним системам;

дані, доступні через Інтернет. В цьому випадку джерелами можуть виступати web-сторінки і web-сайти, бази даних, телеконференції і файлові сервери.

У тому випадку, коли не вдається витягнути необхідні відомості з повторних джерел, або вони неповні, недостатньо точні, недостовірні, або просто застаріли, доводиться вдаватися до збору первинних даних. Основними методами збору первинних даних виступають опити, спостереження і проведення експериментів.

Методи збору даних. Методи, що використовуються, збору даних розрізняються залежно від виду дослідження, що проводиться, — первинного або повторного.

У разі проведення повторних маркетингових досліджень на перший план виступають методи пошуку в Інтернеті необхідної інформації. Основними інструментами її пошуку сьогодні є пошукові системи і каталоги. У ряді випадків, коли їх використовування не дає достатнього ефекту, застосовується «ручний» пошук по тематичних сайтах, «жовтих сторінках» і ряді інших ресурсів. Більш детально методи пошуку розглянуті в одному з подальших розділів цього розділу.

У разі збору первинної інформації основними методами збору даних виступають інтернет-опити, спостереження і експерименти:

інтернет-опити — найбільш широко поширеним методом їх проведення є анкетування. Анкета є набором питань, на які повинні бути отриманий відповіді респондентів, тобто осіб, відібраних для анкетування. Через те, що цей інструмент відрізняється великою гнучкістю і універсальністю, він є найпоширенішим засобом збору первинних даних. Так само як і при проведенні традиційних видів анкетування, перед кожним інтернет-дослідженням необхідно ретельно розробити і тестувати в ньому анкети, що використовуються. Непрофесійний підхід до їх складання неминуче приводить до спотворення реальної картини, або отримані результати не піддаються розумному тлумаченню;

спостереження — є формою маркетингових досліджень, за допомогою яких здійснюється систематичне, планомірне вивчення поведінки того або іншого об'єкту або суб'єкта. Спостереження, на відміну від опиту, не залежить від готовності спостережуваного об'єкту повідомляти інформацію і є процесом відкритого або прихованого збору і реєстрації подій або особливих моментів, пов'язаних з його поведінкою. Предметом спостереження можуть бути, наприклад, характеристики і поведінка покупців. До цього методу відносяться маркетингові дослідження, що проводяться фірмами за наявності у них власного web-серверу. Вони полягають в зборі і подальшому аналізі даних, одержуваних з файлів журналів (log files) web-серверу або завдяки використовуванню технологій з приміненням файлів cookie. Ці дані можуть відноситися до поведінки відвідувачів, черговості їх переходів по сторінках або статистиці відвідин web-серверу. У разі розміщення на сайті пошукової системи, додатково можуть збиратися і аналізуватися користувачами запити, що вводяться.

Можливості аналізу статистики відвідин серверу є одним з ефективних інструментів маркетингу. На відміну від проведення опитів, що вимагають активної участі респондентів, аналіз статистики дозволяє зібрати цінну інформацію, не привертаючи відвідувачів до активних дій;

експеримент — найстрогішим з наукової точки зору є експериментальне дослідження, що має на меті встановлення причинно-наслідкових зв'язків. Об'єкти експерименту повинні бути спеціально відібраний і є підданий запланованим діям в умовах контролю над зовнішнім оточенням, щоб виявити статистично значущі відмінності в їх реакції. В тій же мірі, в якій дослідникам вдається «відсікти» або узяти під контроль до справи зовнішні чинники, що не відносяться, спостережувані ефекти можуть бути співвіднесений з діями експериментаторів на об'єкт. Встановлювані таким чином зв'язки між подіями після їх критичного аналізу можуть вважатися причинно-наслідковими, а цілі експерименту — досягнутими.

Одним з ефективних інструментом збору первинної інформації в мережі Інтернет є інтернет-опити.

Висока ефективність методу проведення опитів в Інтернеті зв'язана з тим, що завдяки своїм комунікативним властивостям, він максимально «зближує» того, що анкетується і інтерв'юєра. Крім того, Інтернет дозволяє істотно понизити час, затрачуваний на проходження анкети по ланцюжку «інтерв'юєр — що анкетується — заповнена анкета — введення анкети в базу даних — аналіз анкети — представлення результатів в графічному вигляді». Сучасні інформаційні засоби дозволяють зменшити час проходження даних по цьому ланцюгу буквально до декількох хвилин. Для порівняння, виконання всіх цих етапів уручну вимагає, щонайменше, декількох днів.

До числа відмітних особливостей проведення опитів з використанням Інтернету також відноситься їх невисока вартість, автоматизація процесу опиту і аналізу його результатів, і можливість зосередження опиту на цільовій аудиторії.

Основною умовою, що забезпечує ефективність анкетування через Інтернет, є існування в його середовищі цільової аудиторії.

Одним з ключових питань при проведенні інтернет-опиту є формування вибірки, тобто визначення контактної аудиторії, на якій проводитиметься дослідження. Важливими аспектами в даному випадку є репрезентативність вибірки (тобто відповідність характеристик вибірки характеристикам генеральної сукупності) і її несмещенность.

Репрезентативність вибірки в значній мірі пов'язана з тим, наскільки широко представлена цільова аудиторія в Інтернеті. Звичайно, сьогодні в практично любимій цільовій аудиторії споживачів якогось продукту або послуги є певна частка користувачів Інтернету. Проте їх кількість серед споживачів в даній групі може дуже невелике і вірогідність отримання достатньої для дослідження остаточної вибірки, репрезентативно представляючу генеральну сукупність, дуже мала.

Інше важливе питання — несмещенность вибірки. Очевидно, що чим більше аудиторія Інтернету наближатиметься за розмірами до генеральної сукупності, тим меншебуде вірогідність отримати зміщену вибірку. Наприклад, в США, де інтернет-аудиторія вже сьогодні складає більше 60 % від всього населення країни, проблема її смещенности не є такою гострою, а для великого числа цільових груп і зовсім неактуальна. З другого боку, в українському секторі Інтернету результати більшості опитів, що не зачіпають його тематики, сьогодні частіше за все є зміщеними.

Опит може проводитися шляхом розміщення анкети на сайтах, відвідуваних цільовою аудиторією, її розсилки по електронній пошті, пропозиції заповнити її в телеконференціях.

Метод проведення опиту за допомогою розміщення анкет на web-сайтах можливий як за наявності власного сайту, так і при його відсутності, наприклад, за окрему платню власнику серверу.

Заповнення анкети вимагає деяких зусиль від відвідувачів, тому необхідна достатня мотивація, щоб переконати їх витратити декілька хвилин на цю процедуру. Проведення анкетування найбільш зручно у разі надання користувачам яких-небудь послуг, як платних, так і безкоштовних, наприклад, безкоштовних послуг електронної пошти. В цьому випадку при реєстрації для отримання доступу до послуг їм може бути запропоновано заповнення невеликої анкети.

Можна комбінувати анкетування на web-сервері компанії з участю в телеконференціях. По-перше, активна участь в телеконференції може додати популярності в співтоваристві Інтернету, і анкети на web-сервері заповнюватимуться більш активно. По-друге, разом з ключовими питаннями в конференції можна помістити посилання на повну анкету, розташовану на web-сервері.

Для підвищення інтересу користувачів до заповнення анкет в Інтернеті повною мірою застосовні традиційні засоби, такі як преміювання або оплата. Наприклад, може застосовуватися практика нарахування бонусів на рахунки клієнтів за заповнення анкети, цифрові купони (знижки при покупці) і т.п.

Основним елементом при проведенні опитів є анкета.

Анкета — є набором питань, на які повинні бути отриманий відповіді від респондентів, тобто осіб, відібраних для анкетування. Оскільки цей інструмент відрізняється гнучкістю і універсальністю, він є найпоширенішим засобом збору первинних даних. Перед кожним широкомасштабним дослідженням необхідно ретельно розробити і тестувати анкети, які планується застосовувати. Непрофесійний підхід до їх складання неминуче приводить до спотворення реальної картини, або отримані результати не піддаються розумному тлумаченню.

При використовуванні опитних методів виникає проблема складання питань. Залежно від спрямованості опиту виділяють відкриті і закриті питання. Відмінність їх полягає в тому, наскільки конкретно поставлена ціль дослідження, що проводиться. При цьому варіанти формулювання питань можуть бути найрізноманітнішими.

Розробляючи анкету, необхідно звертати увагу на характер питань, їх послідовність, форму, вибір слів. Вельми поширена помилка — постановка питань, відповіді на які неможливі, неприємні або не потрібні, і відсутність питань, на які обов'язково було слід би отримати відповіді.

Окрім цього, необхідно ретельно стежити за вибором слів і послідовністю питань. Найбільш переважні прості, прямі і недвозначні питання, які слід заздалегідь перевірити на невеликій вибірці респондентів. Важкі або особисті питання краще задавати в кінці, щоб можлива негативна реакція індивіда не вплинула на решту відповідей. Нарешті, питання повинні бути логічними і послідовними.

При розробці анкети можуть використовуватися наступні рекомендації:

формулювання питань повинне бути конкретним, ясній і однозначній;

анкета повинна бути лаконічною і містити оптимальну кількість питань;

анкета не повинна містити зайвих питань;

в тексті анкети повинна використовуватися загальновизнана термінологія;

всі питання повинні бути згрупований в певні блоки відповідно до логіки дослідження;

в анкеті необхідно використовувати контрольні питання, призначені для перевірки щирості і послідовності опитуваних;

важкі і особисті питання рекомендується поміщати в кінці анкети.

Проведення опиту не можна починати без відповідного тестування анкети, призначеного для оцінки самих питань і їх послідовності.

Спостереження є одним з методів проведення первинних маркетингових досліджень. Цей метод застосовується фірмами за наявності у них власного web-сайту. Дослідження, що проводяться в його рамках, полягають в зборі і подальшому аналізі даних, одержуваних з файлів журналів (log files) web-серверу або з файлів cookie. Ці дані можуть відноситися до поведінки відвідувачів, черговості їх переходів по сторінках або статистиці відвідин web-серверу. У разі розміщення на сайті пошукової системи додатково можуть збиратися і аналізуватися користувачами запити, що вводяться.

Головною відмітною властивістю і перевагою цього виду маркетингового дослідження над традиційними методами спостереження і інтернет-опитами, що вимагають активної участі респондентів, є можливість збору цінної інформації без залучення відвідувачів до активних дій.

Перш за все звернемося до розгляду методів ідентифікації користувачів, оскільки саме вони визначають точність проведення або оцінки тих або інших заходів.

Існують три основні способи ідентифікації користувачів:

по IP-адресі комп'ютера відвідувача — даний метод володіє максимальною погрішністю в порівнянні з іншими. Ця погрішність визначається перш за все тим, що сайт можуть відвідати декілька користувачів з однією і тією ж IP-адресою, наприклад, працюючі через прокси-сервер;

по файлах cookies — невеликим файлам з даними, які web-сервер при його відвідинах через браузер залишає на комп'ютері користувача. Таким чином, під час наступного візиту сервер знає, що даний користувач вже був його відвідувачем раніше. Це знання використовується, наприклад, при рекламі, коли йому не показується банер, який він вже бачив. В складніших системах за допомогою файлів cookies можливо проводити вивчення пристрастий відвідувача і при кожному візиті показувати йому відповідну рекламу. Основна погрішність при застосуванні цього методу створюється через те, що файли cookies ідентифікують саме браузер користувача, а не конкретної людини.

при обов'язковій реєстрації користувачів — в цьому випадку при відвідинах сайту або зверненні до однієї із служб Інтернету, користувач вводить своє ім'я і пароль, і система протягом всього візиту може однозначно ідентифікувати його. Цей спосіб несе в собі менше всього погрішностей при підрахунку користувачів і їх повторних візитів, але, на жаль, застосовний, в основному, лише до окремих служб Інтернету, для доступу до яких потрібне проведення їх аутентифікації.

На даний момент найпоширенішим є ідентифікація унікальних користувачів по IP-адресі, що робиться або по файлах журналів сайту, або по свідченнях різних лічильників. Разом з цим, росте число систем, що дозволяють ідентифікувати користувачів за допомогою файлів cookie.

Основними методами збору інформації про поведінку відвідувачів на сайті є лічильники і використовування статистики, одержуваної постачальником послуг Інтернету.

Лічильники. Одним з варіантів є установка на web-сервері лічильника, що фіксує кожні відвідини сайту. Він може встановлюватися на окрему сторінку сайту, як правило, саму відвідувану, або на всі його сторінки.

В першому випадку лічильник звичайно ставиться на початкову сторінку сайту, оскільки більшість користувачів починають свої відвідини саме з неї. По такому лічильнику з деякою погрішністю також можна оцінити відвідувану серверу в цілому, проте слід мати на увазі, що частина користувачів може починати відвідини сайту відразу з внутрішньої сторінки, не підіймаючись вгору на головну, відповідно, вони не будуть враховані, що викличе додаткову погрішність в розрахунках.

Другий варіант, коли лічильники встановлюються на всіх сторінках сайту, дозволяє отримати більш репрезентативну картину. В цьому випадку є можливість визначити і проаналізувати найпопулярніші маршрути пересування по серверу, точки входу і виходу відвідувачів, найпопулярніші розділи серверу, глибину інтересу відвідувачів, тобто, скільки в середньому сторінок читається, скільки часу проводить на сайті і т.д.

Класифікацію лічильників можна проводити по ряду критеріїв. Так, по методу ідентифікації унікального користувача їх моно розділити на лічильники, що орієнтуються на IP-адреси, і лічильники, що орієнтуються на файли cookies.

Лічильники також розділяються на зовнішні, тобто розташовані на окремих серверах і надаючі підрахунок як безкоштовну послугу, і внутрішні, коли програма, обслуговуюча лічильник, розташована безпосередньо на сайті.

Існують декілька основних критеріїв оцінки лічильників. В першу чергу це надійність системи і точність підрахунку, потім, об'єм даних, які вони збирають, детальна звітів і т.д.

Як приклад найпопулярніших лічильників можна привести наступні: Rambler (top100.rambler.ru); Spylog (www.spylog.ru); Hitbox (www.hitbox.com); ListRu (top.list.ru).

Іншим методом отримання інформації про відвідувачів сайту є використовування статистики, одержуваної постачальником послуг Інтернету. Постачальник послуг підтримує файли журналів, в яких міститься інформація по кожному запиту Web-сторінки або графічного об'єкту з серверу. У файлі журналу звичайно міститься наступна інформація: IP-адреса відвідувача, дата і час відвідин, команда, запитаний файл, посилання, по якому він потрапив на сервер, що використовується браузер і платформа. В ньому не зберігається інформація про електронну адресу відвідувача, тільки IP-адреса, по якій можна визначити домен користувача. Домен може представляти значний інтерес, наприклад, якщо характеризує географічний регіон користувача. Великою інформативністю володіє джерело, звідки відвідувач потрапив на сервер, оскільки це дозволяє аналізувати ефективність різних джерел доступу до web-сайту.

Постачальник послуг Інтернету володіє можливістю установки програмного забезпечення, яке проводить статистичний аналіз даних і може автоматично складати щоденні, щотижневі або щомісячні звіти з подальшою відправкою їх по електронній пошті власнику серверу. Використовування цього програмного забезпечення дозволяє отримати відповіді на наступні питання:

які сторінки користуються найбільшою популярністю?

як на основі статистичних даних про використовування джерел входу на сервер збільшити кількість його відвідувачів?

яка демографія відвідувачів?

для якого виду браузера необхідно оптимізувати web-сторінки?

які пошукові машини створюють найбільший трафик до серверу?

яка баннерная реклама привертає найбільше число відвідувачів?

які помилки або неправильні посилання існують на web-сторінках серверу?

Як приклади програм-аналізаторів приведемо деякі з них: AcureInsight (www.accure.com); Webtrends Enterprise Reporting Server (www.webtrends.com); NetTracker (www.sane.com); OpenWebScope (www.openwebscope.com); Analog (www.analog.cx).

Таким чином, цінність маркетингової інформації невимірний зростає. Це пов'язано з тенденціями глобалізації економіки і бурхливим розвитком інформаційних технологій. Маркетингова інформаційна система, заснована на сучасних технологіях,дозволяє значно підвищити рівень аналізу, планування, реалізації планів і контролю. Вона призначена для оцінки потреб керівників в інформації, її збору, обробки і своєчасного надання.

Маркетингова інформаційна система включає чотири основні компоненти: внутрішню систему обліку, систему маркетингового спостереження, систему маркетингових досліджень і систему підтримки ухвалення маркетингових рішень, яка допомагає керівникам інтерпретувати відповідні дані і інформацію і використовувати їх як відправної крапки для здійснення маркетингових заходів.

Маркетингові дослідження є одним з ключових інструментів маркетингової інформаційної системи сучасного підприємства. Інтернет, як середовище і засіб комунікації, що містить великий об'єм інформації практично зі всіх областей знань і представляюча більшість провідних світових компаній і широкі шари споживачів, може бути ефективний є використаний для їх проведення.

Інтернет є ефективним інструментів проведення як повторних, так і первинних маркетингових досліджень. Основними джерелами повторних даних є web-сайти, доступні через Інтернет бази даних, телеконференції і файлові сервери. Основна задача, що стоїть при проведенні повторних досліджень в Інтернеті полягає в пошуку ресурсів, що містять інформацію, що вимагається. Основними інструментами пошуку виступають пошукові машини, каталоги і мета-засоби пошуку.

Основними методами збору первинних даних в Інтернеті є інтернет-опити, спостереження і експерименти. Підготовка до проведення інтернет-опитів складається з ряду важливих етапів — планування вибірки, вибору місця і засобів проведення опиту, правильного складання анкети. Основними методами збору інформації про поведінку відвідувачів на web-сайтах є лічильники і використовування статистики, одержуваної постачальниками послуг Інтернету.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 2242. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия