Студопедия — Організація проведення інструктажів з питань охорони праці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація проведення інструктажів з питань охорони праці






Працівники залізниці під час прийняття на роботу та періодично в процесі роботи повинні проходити інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці (далі - інструктажі) поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводиться з метою ознайомлення працівників з загальними положеннями з питань охорони праці, правилами внутрішнього трудового розпорядку відокремленого підрозділу, умовами праці та з шкідливими і небезпечними виробничими факторами, які ще мають місце на робочих місцях та можливих наслідках їх впливу на здоров’я, а також з пільгами та компенсаціями, які вони будуть отримувати за роботу в таких умовах.

Проводиться:

- з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу в підрозділи залізниці, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;

- працівниками інших підприємств, які прибули в підрозділ і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підрозділу;

- з учнями та студентами, які прибули в підрозділ для проходження трудового або професійного навчання;

- з екскурсантами перед екскурсією на об’єкти підрозділу.

Вступний інструктаж проводиться до підписання наказу про прийом працівника на роботу спеціалістом служби охорони праці або іншою особою, на яку наказом по відокремленому підрозділу покладено ці обов’язки, який в установленому Положенням порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Вступний інструктаж працівникам, які приймаються на роботу на лінійні станції та у відбудовчі поїзди, проводять спеціалісти секторів охорони праці дирекцій залізничних перевезень.

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних та наочних посібників за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма та тривалість інструктажу затверджуються керівником відокремленого підрозділу. Допускається одночасно проводити вступний інструктаж з групою працівників до 15 осіб.

Вступний інструктаж з питань охорони праці проводять до підписання наказу про прийняття працівника на роботу. Якщо на робочому місці відсутні шкідливі та небезпечні фактори, то в рядку “умови праці” наказу форми П-1 ставиться відмітка “нормальні”. Якщо за результатами атестації робочого місця, згідно карти умов праці, на робочому місці присутні хімічні речовини, шум, вібрація, показники яких перевищують граничні допустимі норми, ставиться відмітка “шкідливі”. Якщо працівник, що поступив на роботу, буде працювати на робочому місці, де присутній фактор небезпеки для життя (електрична напруга, робота на висоті тощо) ставиться відмітка “небезпечні”.

В наступному рядку наказу проставляється відмітки про надбавки до заробітної плати за умови праці, за особливий характер роботи.

В розділі “направляється для ознайомлення з умовами праці” робиться відмітка про направлення працівника в цех (дільницю, околоток тощо) і працівник відділу кадрів підрозділу видає на руки працівнику наказ про прийом на роботу для пред’явлення його начальнику цеху (дільниці, околотку тощо). Керівник цеху (дільниці, околотку тощо) після ознайомлення працівника з посадовими обов’язками, умовами праці, а також наявними на робочому місці шкідливими та небезпечними факторами, пільгами і компенсаціями, які будуть надаватися працівнику за роботу в цих умовах, заповнює відповідний розділ наказу про прийом на роботу, ставить підпис і дату.

При згоді з умовами праці працівник погоджує їх своїм підписом в наказі про прийом на роботу та повертає наказ у відділ кадрів.

Конкретний порядок проходження наказу форми П-1 з відділу кадрів відокремленого підрозділу по інстанціях для відміток про проведення вступного та первинного на робочому місці інструктажів, навчання з питань охорони праці, первинної перевірки знань та стажування, а також повернення цих документів у відділ кадрів обумовлюється наказом керівника підрозділу.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, який знаходиться у службі охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу. Спеціаліст служби охорони праці або інша особа, призначена керівником підрозділу для проведення вступного інструктажу з питань охорони праці, після його проведення та перевірки документів працівника про освіту, професійну підготовку, робочий стаж тощо в журналі вступного інструктажу робить запис про допуск працівника до первинної перевірки знань з охорони праці або про його направлення на навчання (спеціальне навчання). Запис про проведення вступного інструктажу з охорони праці та протипожежного інструктажу працівники, що проводили інструктаж, роблять в наказі про прийняття працівника на роботу форми П-1.

Перелік осіб, що проходять протипожежний інструктаж (протипожежний мінімум) в підрозділі або пожежному поїзді, узгоджується з начальником пожежного поїзду або інструктором з пожежної безпеки загону воєнізованої охорони.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з:

- новоприйнятим працівником (постійно чи тимчасово) в підрозділ залізниці;

- працівником, який переводиться з одного цеху (дільниці) підрозділу до іншого;

- працівником, який виконуватиме нову для нього роботу;

- відрядженим працівником, який буде брати безпосередню участь у виробничому процесі, в т.ч. з працівниками інших підрозділів залізниці, направлених для проведення робіт з очистки стрілочних переводів від снігу;

- учнями, слухачами та студентами навчальних закладів до початку трудового або професійного навчання та перед виконанням кожного навчального завдання, пов'язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо;

- будівельниками, незалежно від підпорядкування, які будуть проводити будівельно-монтажні роботи на території діючого відокремленого підрозділу.

Первинний інструктаж з новоприйнятими працівниками, учнями та студентами, які прибули на виробничу практику, проводяться після первинної перевірки знань з питань охорони праці.

Первинний інструктаж на робочому місці проводить керівник дільниці, цеху, станції індивідуально або з групою осіб одного фаху за діючими в підрозділі інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт.

З особами, які приймаються на роботи з підвищеною небезпекою або на роботи, де є потреба у професійному доборі, інструктаж проводиться тільки індивідуально з показом безпечних прийомів роботи безпосередньо на робочому місці, рухомому складі або іншому обладнанні.

Особа, яка проводила первинний інструктаж, повинна зробити запис в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці. Про проведення первинного інструктажу робиться також запис в наказі про прийняття на роботу (ф. П-1) або про переведення на іншу роботу (ф. П-5).

Повторний інструктаж проводиться з працівниками з метою закріплення знань з питань охорони праці і підвищення їх рівня.

Повторний інструктажпроводиться на робочому місці або в кабінеті з охорони праці керівниками та спеціалістами виробничих підрозділів індивідуально з окремим працівником або групою працівників, які виконують однотипні роботи, за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу.

Повторний інструктаж проводиться в терміни, визначені нормативно-правовими актами з охорони праці, які діють у галузі, з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше:

- на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на 3 місяці;

- для решти робіт - 1 раз на 6 місяців.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці:

- при введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з охорони праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

- при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, рухомого складу, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці.

Якщо про введення нового технологічного процесу, заміну рухомого складу або оснащення відомо завчасно, то вивчення пов’язаних з цим питанням слід проводити під час планового технічного навчання;

- при порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели або могли призвести до травм, аварій, пожеж тощо, а також на виконання телеграм, розпоряджень, наказів про нещасні випадки, які сталися в підрозділах залізниці та інших залізницях. В цих випадках інструктаж проводять з працівниками, причетними до допущених порушень, а також з працівниками, у яких аналогічні умови праці (при цьому звертається увага на місцеві умови праці та порушення, які були виявлені при перевірках);

- при перерві в роботі виконавця робіт більше ніж на 30 календарних днів - для робіт з підвищеною небезпекою та працюючими на залізничних коліях і біля поїздів, а для решти робіт - понад 60 днів.

Позаплановий інструктаж з учнями, студентами, слухачами проводиться під час проведення трудового і професійного навчання при порушеннях ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо.

Позаплановий інструктаж може проводитись індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведення.

Позаплановий інструктаж проводиться в тридобовий термін після виявлення порушення вимог безпеки праці або нещасного випадку, що стався в підрозділі, а також після отримання інформації, наказу, вказівки про нещасний випадок на інших споріднених з ним підрозділах.

Інструктаж, пов’язаний зі змінами в нормативно-правових актах, виробничому процесі, зміною обладнання, перервою в роботі має бути проведений до початку роботи в змінених умовах.

Цільовий інструктаж проводиться з метою уточнення оперативних обставин та роз’яснення працівникам безпечних прийомів праці і можливої небезпеки під час виконання наступної роботи.

Цільовий інструктажпроводиться з працівниками:

- при ліквідації наслідків аварії або стихійного лиха;

- при проведенні робіт, на які відповідно до законодавства оформлюються наряд-допуск, наказ або розпорядження;

- при виконанні робіт безпосередньо на залізничних коліях та біля поїздів, а також з шкідливими речовинами та в небезпечних умовах;

- при виконанні разових робіт, що не пов’язані з безпосередніми обов’язками за фахом (навантаження-розвантаження вантажів, разові роботи за межами відокремленого підрозділу тощо).

Якщо на протязі зміни (робочого дня) характер та умови праці змінюються декілька разів, цільовий інструктаж також повинен проводитися стільки ж разів.

Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників. Обсяг і зміст цільового інструктажу визначаються залежно від виду робіт, що виконуватимуться.

Цільовий інструктаж проводиться перед початком роботи (зміни, робочого дня) безпосередньо з працівником, а у випадках, коли місце роботи знаходиться на значній відстані від підрозділу – інструктаж дозволяється проводити по телефону, з обов’язковою відміткою в журналі установленої форми дати, часу, прізвища та посади особи, що проводила цільовий інструктаж.

Цільовий інструктаж працівників, які працюють безпосередньо на залізничних коліях або поблизу поїздів, проводять перед початком роботи (зміни, чергування, робочого дня) керівники підрозділу, бригади, зміни в формі коротких конкретних вказівок.

Особа, що проводила цільовий інструктаж, повинна зробити відповідний запис у журналі реєстрації інструктажів виробничого підрозділу. В графі 5 журналу записуються заходи безпеки при виконанні запланованої роботи.

Цільовий інструктаж при виконанні робіт по нарядах (розпорядженнях) або наряд-допусках повинні проводити:

- особи, які видають наряд (розпорядження) або наряд-допуск – з керівниками робіт;

- керівник робіт – з усіма членами бригади безпосередньо на робочому місці, при цьому відмітка про проведення інструктажу робиться в наряді (розпорядженні) або наряді-допуску.

Категорії працівників, з якими проводять цільовий інструктаж, час, місце і відповідальні особи за його проведення в різних цехах, дільницях, бригадах з урахуванням специфіки місцевих умов установлюються наказом керівника відокремленого підрозділу.

У разі виконання робіт, що потребують оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструється в цьому наряді-допуску, а в журналі реєстрації інструктажів - не обов'язково.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажіпроводить безпосередній керівник робіт (начальник підрозділу, майстер).

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці, особою, яка проводила інструктаж.

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів, протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань.

При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не надається. Повторна перевірка знань при цьому не дозволяється.

Про проведення первинного, повторного, позапланового, цільового інструктажів, стажування та про допуск до самостійної роботи особа, яка проводила інструктаж, робить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці. При цьому обов’язкові підписи того, кого інструктували і того, хто проводив інструктаж.

Сторінки журналу реєстрації інструктажів повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою.

Журнали реєстрації інструктажів з питань охорони праці зберігаються в службі охорони праці відокремленого підрозділу не менше 5 років.

Можливість оформлення кількох видів інструктажів в одному журналі реєстрації інструктажів (крім вступного) або кожного виду інструктажу в окремому журналі визначається керівником відокремленого підрозділу.

Перелік професій та посад працівників, які звільняються від повторного інструктажу, затверджується керівником відокремленого підрозділу. До цього переліку не можуть бути зараховані працівники, службова діяльність яких пов’язана з виконанням обов’язків безпосередньо на залізничних коліях або поблизу поїздів, а також які залучаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба в професійному доборі тощо.

Тематика та порядок проведення інструктажів з питань охорони праці для учнів, слухачів, студентів під час трудового і професійного навчання у навчальних закладах визначаються нормативно-правовими актами в галузі освіти.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 988. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия