Студопедия — Капітал як економічна категорія та його роль в господарській діяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Капітал як економічна категорія та його роль в господарській діяльності






Капітал (нім. Кapital, франц. Сapital, спочатку – головне майно, головна сума, від лат. Сapitalis – головний) – економічна категорія, яка виражає суспільно-виробничі відносини.

Капітал – це авансована вартість, що в процесі свого руху приносить додаткову вартість, тобто “самозростаюча” вартість. За своїм соціально-економічним змістом капітал не є майном. Вчення про додаткову вартість є основою економічної теорії К. Маркса.

Якщо розглядати капітал з позиції речових факторів виробництва, тобто як сукупність засобів виробництва, які принесуть доход їх власникові, то, наприклад, А. Сміт розглядав капітал як запас, що використовується для господарських потреб і приносить доход; Д. Рікардо – як ту частину багатства, що зайнята у виробництві і необхідна для проведення в дію праці; Дж. С. Мілль – як попередньо накопичений запас продуктів минулої праці; А. Маршалл – як сукупність речей, без яких виробництво не могло б здійснюватись з рівною ефективністю, але які не є безплатними дарами природи.

Якщо розглядати капітал як певне вкладення, що дає змогу отримувати доход, то до нього треба віднести і вкладення у робочу силу (Г. Беккер, Дж. Мінсер). Цей підхід має назву “концепція людського капіталу”.

З позиції П. Самуельсона, капітал складається з таких факторів виробництва: 1) природні ресурси; 2) ресурси людської праці; 3) капітальні блага, вироблені самою економічною системою.

Як бачимо, капітал може розглядатися з позиції “головного майна”, “головної суми” і, одночасно, як економічна категорія, що виражає суспільно-виробничі відносини, тобто, перетворення додаткової вартості на капітал. Перетворення звичайних грошових знаків на капітал включає як чисто технічні, техніко-організаційні моменти, так і соціально-економічні.

Капітал як такий може існувати лише за певних соціально-економічних умов, до яких відносять:

1) високорозвинене товарне виробництво і обіг;

2) наявність такої мотивації діяльності виробника, як особисте збагачення;

3) зосередження у частини господарчих агентів значної частки засобів виробництва, тобто певний ступінь концентрації виробництва і капіталу;

4) відсутність власних засобів виробництва у частини господарчих агентів, що змушує їх найматися.

Якщо розглядати капітал з точки зору підприємця, то він є сумою вартісної оцінки майна та коштів підприємця, які він може використовувати на господарські потреби. З цієї точки зору принциповим моментом є співвідношення між власним і чужим капіталом. Тільки вкладення капіталу у господарську діяльність, його інвестування створює прибуток.

Загальна формула капіталу: Г – Т – Г`, де:

Г – грошові засоби, авансовані інвестором;

Т – товар (придбані засоби виробництва, робоча сила та інші елементи виробництва);

Г1 - грошові засоби, які отримані інвестором від продажу продукції (робіт, послуг) і, які включають в себе реалізований додатковий продукт (додаткову вартість);

1 - Г) – додаткова вартість (доход інвестора);

1 - Т) – виручка від продажу продукції (робіт, послуг);

(Г – Т) – витрати інвестора на придбання товару.

Як видно, грошові засоби (Г), які вкладаються у виробничо-торговий процес, не використовуються повністю, а лише авансуються, і після завершення кругообігу, вони повертаються вкладнику (інвестору) з додатковим доходом 1). Капітал повинен постійно здійснювати кругообіг, що дає можливість підприємцю отримати прибуток.

По відношенню до фінансових ресурсів, капітал – це їх частина. А фінансові ресурси, які використовуються на розвиток виробничо-торгового процесу є капітал в його грошовій формі. По закінчення відповідного строку весь вкладений у виробництво капітал перетворюється на накопичену (капіталізовану) додаткову вартість.

Додаткова вартість являє собою фонд, за рахунок якого здійснюється поширене відтворення.

Суть процесу виробництва додаткової вартості розкрита К. Марксом у вченні про постійний та перемінний капітал. При цьому К. Маркс використовував всім нам відому формулу вартості (W) товарів у процесі виробництва, а саме:

W = C + V + m,

де: С – постійний капітал (від слова “constant” – “постійний”);

V – перемінний капітал (від слова “veriable” – який “змінюється”);

m – додаткова вартість (від слова “Мehrwert”)

Одночасно С – це стара, перенесена вартість, а

(V +m) – нова вартість;

V – відтворена вартість робочої сили;

m – її прирощення

Постійним капіталом К. Маркс називав ту частину авансового капіталу, яка перетворюється на засоби виробництва і в процесі виробництва не змінює своєї вартості.

Перемінний капітал – це та частка капіталу, яка перетворюється на робочу силу і в процесі виробництва змінює свою вартість, тобто створює додаткову вартість.

Процес виробництва додаткової вартості пов'язаний з накопиченням капіталу, тобто з витратами частки виробленої додаткової вартості (грошової суми) щодо придбання додаткових засобів виробництва та робочої сили. Накопичення індивідуального капіталу – це процес його зростання, який супроводжується важливими соціально-економічними наслідками. Від ринку залежать всі основні умови, необхідні для накопичення капіталу.

Накопичення капіталу багато в чому визначається умовами реалізації виробленої продукції. Ринок може сприяти цьому процесу (коли його обсяг поширюється) або перешкоджати йому (коли його обсяг залишився незмінним або зменшується).

Визначальну роль в накопиченні капіталу має процес виробництва, який повинен бути безперервним, тобто періодично повторюватись. Таке періодичне повторення процесу виробництва називається відтворенням. Воно може бути простим (повторення процесу виробництва в попередньому масштабі) або поширеним (супроводжуватись накопиченням капіталу).

Початковим пунктом процесу виробництва є купівля робочої сили на відповідний термін, у межах якого робітник своєю працею створює нову вартість. При цьому не власник авансує робітника, а навпаки, робітник авансує власника, тобто він (робітник) одержує заробітну плату з доходу, створеного його власною працею.

По закінченні відповідного строку весь вкладений у виробництво капітал перетворюється на накопичену (капіталізовану) додаткову вартість.

Початково авансований капітал може виникати з різних джерел (у тому числі як результат власної праці, спадщини тощо), але через відповідний строк капітал, який функціонує у виробництві, неодмінно перетвориться на накопичену додаткову вартість.

Поширене відтворення відбувається на основі капіталізації додаткової вартості, тобто перетворення її частки на додатковий капітал. Накопичення капіталу за рахунок капіталізації додаткової вартості здійснюється в товарно-грошовій формі та виступає як ізольований акт, в якому приймають участь окремо працюючий і капіталіст (власник). Додаткова вартість являє собою фонд, за рахунок якого здійснюється поширене відтворення. Масштаби авансованої в грошовій формі додаткової вартості багато в чому залежить від розмірів оподаткування. Накопичення капіталу в процесі поширеного відтворення може здійснюватись шляхом його конкуренції або централізації.

Конкуренція капіталу або виробництва — це такий вид накопичення, який здійснюється окремими власниками (капіталістами), тобто перетворення частки додаткової власності на капітал, що веде до збільшення індивідуальних капіталів. У результаті цього, більша частка засобів виробництва, робочої сили і випуску продукції зосереджується на великих підприємствах.

Існують два напрямки концентраційного процесу капіталу:

- комбінування і диверсифікація;

- спеціалізація і кооперація.

Перший напрямок концентрації виробництва може бути визначений як концентрація способом "поширення", тобто проникнення капіталу у все більшу кількість самостійних галузей виробництва;

другий напрямок – проникнення капіталу "вглиб", тобто зосередження капіталу на все меншій кількості підприємств.

У другій половині ХХ-го сторіччя з'явився принципово новий напрямок концентрації виробництва – створення спільних підприємств. Це є особливою формою взаємодії індивідуальних капіталів (власності).

Централізація капіталу здійснюється на базі його концентрації. Вона означає об'єднання або злиття капіталів Цей процес відбувається при перерозподілі існуючого, діючого капіталу, який, будучи втрачений одними, придбається іншими власниками.

Будову капіталу, вкладеного у виробництво, потрібно розглядати з позиції вартості або майна, яке функціонує в процесі виробництва.

З позиції вартості будова капіталу визначається відношенням, за якими капітал поділяється на два види: постійний і перемінний, тобто вартість засобів виробництва та вартість робочої сили.

З позиції майна капітал поділяється на засоби виробництва і робочу силу. В цьому випадку будова капіталу визначається відношенням між масою використаних засобів виробництва та кількістю праці, яку необхідно витрачати для здійснення виробництва.

Перший вид будови капіталу має назву вартісного, другий — технічного. Визначальним видом є технічна будова капіталу, з яким пов'язаний розвиток виробничих сил. Технічна будова капіталу відтворюється безпосередньо під впливом науково-технічного прогресу. Вартісна будова капіталу відтворює зміни, які постають в його технічній будові.

Вперше поняття будови капіталу в економіці було впроваджено К. Марксом. Він вимірював будову капіталу як відношення постійного капіталу до перемінного.

Органічна будова капіталу — це дійсна міра його будови, накопичення і перенакопичення якого має великий вплив на весь процес суспільного відтворення.

Важливе значення приділяється руху капіталу, який охоплює як фазу виробництва, так і фазу обертання. В процесі кругообігу послідовно здійснюється зміна форм капіталу. Цей рух капіталу має назву кругообігу.

Рух капіталу в цілому може бути подано за такою формулою:

 
 

 


де Г – гроші;

Т – товар;

Р – робоча сила;

3В – засоби виробництва;

В – процес виробництва;

Т1 – вироблений товар,

Г1 – гроші з урахуванням додаткової вартості.

Функція капіталу в грошовій формі – це з'єднання в руках капіталіста (власника) засобів виробництва та робочої сили.

Функція виробничого капіталу полягає в створенні додаткової вартості; товарного капіталу – в реалізації товару та перетворення капіталу в його первісну грошову форму.

Капітал, який в процесі свого кругообігу послідовно приймає, знов скидає ці форми і в кожній з них здійснює відповідну йому функцію, має назву промислового капіталу.

У вищенаведеній формулі кругообіг фігурує як промисловий капітал. Для торгового та грошового капіталів, узятих відокремлено, характерно те, що вони виконують не усі функції, властиві промисловому капіталу. Кругообіг промислового капіталу об'єднує в єдине ціле кругообіги грошового, виробничого і товарного капіталів.

Неодмінною умовою безперервного капіталістичного виробництва є знаходження промислового капіталу одночасно в різних фазах і функціональних формах. Кругообіг промислового капіталу – це єдність процесів виробництва й обертання. Одночасно, К. Марксом було встановлено примат виробництва над обертанням.

В обертанні не відбувається створення вартості, тобто зміни капітальної вартості. В цьому процесі змінюється лише форма капіталу – із товарної форми він перетворюється на грошову і, навпаки, із грошової – на товарну.

Пріоритет виробництва виявляється також в тому, що його характер і ступінь розвитку відповідно визначають характер і ступень розвитку обертання. Витрати, які супроводжують процес зміни форм вартості, мають назву чистих витрат обертання та покриваються за рахунок додаткової вартості.

В залежності від специфіки обертання капітальної вартості виробничий капітал поділяється на основний і оборотний.

До основного капіталу відносять капітал, авансований на придбання засобів праці. Частина капіталу, яка втілена в основному капіталі, авансується одночасно. В процесі виробництва елементи основного капіталу довгий час зберігають свою додаткову вартість, їх вартість перетворюється на продукт, знов створений в межах декількох циклів виробництва і повертається капіталісту (власнику) в грошовій формі частками.

Капітал, авансований на придбання предметів праці, приймає форму оборотного капіталу. Елементи оборотного капіталу (оборотні засоби) витрачаються на кожному виробничому циклі в цілому, їх вартість повністю переноситься на товар і в цілому повертається капіталісту (власнику).

Ñ Якщо все означене про капітал підсумувати, то можна визначити загальні властивості капіталу, які зводяться до таких узагальнень:

1) капітал виступає як економічна категорія і за своїм соціально-економічним змістом не є майном;

2) капітал має вартісну оцінку і є "самозростаюча" вартість;

3) капітал існує лише за певних соціально-економічних умов, властивих ринковому середовищу;

4) капітал розглядається як авансована вартість і після завершення кругообігу повертається з додатковим доходом;

5) капітал є частина багатства (фінансових ресурсів) підприємця (сума вартісної оцінки майна та коштів), може бути інновацією.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 712. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия