Студопедия — Інтелектуальна біржа або біржі прав інтелектуальної власності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інтелектуальна біржа або біржі прав інтелектуальної власності






Відомо, що рівень розвитку будь-якої держави визначається ступенем своєчасного практичного використання результатів творчості людей. Тут під творчістю слід розуміти цілеспрямовану пошукову діяльність людини, результатом якої є щось якісно нове, яке відрізняється неповторністю, оригінальністю і суспільно-історичною унікальністю. Проте світовий досвід свідчить, що далеко не всі і не результати і духовної, і науково-технічної творчості людей — об'єкти їх інтелектуальної власності (ІВ), зокрема, численні винаходи у різних галузях людської діяльності, нові методи, технології, ідеї, проекти, ноу-хау тощо знаходять широке практичне застосування. Одна з основних причин цього — недостатня інформованість широких верств населення про результати творчості конкретних людей та можливості практичного використання цих результатів. Має місце ситуація, коли власники інтелектуальних продуктів часто не знають, кому ці продукти можуть бути потрібні, а їхні потенційні користувачі (споживачі ) не мають достовірноїінформації про те, у кого вони є.

Сьогодні у деяких країнах це завдання вирішується шляхом створення комерційних банків даних або віртуальних бірж інтелектуальної власності. Так, зокрема, зазначені банки даних і біржі працюють у США і Франції. Враховуючи досвід цих та інших країн, Державний департамент інтелектуальної власності поставив завдання створення в Україні біржі прав інтелектуальної класності (БПІВ).

1. Мета та завдання створення біржі прав інтелектуальної власності.

Основною метою створення БПІВ є сприяння становленню цивілізованого ринку прав на об'єкти інтелектуальної власності, що у свою чергу стимулює творчу діяльність громадян України і сприятиме більш швидкому впровадженню винаходів, корисних моделей, промислових -зразків, ідей, методів, технологій, проектів, ноу-хау та інших продуктів творчості у виробництво, їх ефективному використанню у різних сферах людської діяльності.

Українська БПІВ має бутиелементом спеціалізованого організаційно оформленого ринку, на якому буде здійснюватися торгівля правами на об'єкти інтелектуальної власності. Основне завдання, яке стоїть при створенні БПІВ полягаєв закріпленні її місцяна внутрішньому та зовнішньому ринках прав інтелектуальної власності через організацію надання конкретних інформаційних та юридичних послуг продавцям і покупцям об’єктів прав інтелектуальної власності (ОПІВ). БПІВ має забезпечити оперативний доступ до її Інформаційних фондів широким верствам населення України й інших країн світу. Тобто мова іде про надання послуг щодо оперативного отримання інформації про інтелектуальніпродукти та можливості практичного їх використання.

Для вирішення зазначеної задачі в першу чергу потрібно розробити та впровадити у структурі БПІВ банк даних (БнД) та інформаційний веб-сервер, підключений до світової мережі Інтернет. БнД являтиме собою автоматизоване сховище інформації, у якому будуть розмішені ряд тематичних баз даних (БД) насамперед, про найбільш вагомі результат творчої діяльності в Україні, перспектива практичного впровадження яких є очевидною і для яких установлена власником первинна вартість.

2. Структура та принцип організації БПІВ.

БПІВ функціонує на основі ВЕБ-технології і являє собою посередницьку ланку у системі власник (продавець) – покупець (клієнт). Роль БПІВ як посередника полягає у сприянні та організації угод про передачу або продаж прав на ОІВ між їх власниками та покупцями.

Взаємодія біржі як посередника між суб’єктами здійснюється на основі договорів.

Центральним ядром біржі є банк даних з пошуковим апаратом, в якому утримуєтьсявсяінформаційна база. Банк даних включає множину баз даних відповідно до предметної галузі та функціонального забезпечення БПІВ. Інформаційна база структурована в декількох розрізах. Зокрема, за рівнями доступу та категоріями послуг. У банку даних зосереджена інформація про об'єкти прав інтелектуальної власності, які підлягають продажу через біржу. Тут вмішуються відомості про власників (продавців) та потенційних покупців об'єктів прав інтелектуальної власності, а також про патенти на винаходи та корисні моделі, товарні знаки і промислові зразки, про авторські права на літературні та музичні твори тощо. БнД містить також інформацію про об'єкти інтелектуальної власності, на які не видано охоронні документи (патенти, свідоцтва).

Планування і координацію діяльності БПІВ буде здійснювати відповідний структурний підрозділ визначеної юридичної особи, який також буде уповноважений вести всю фінансово-господарчу діяльність біржі.

3. Алгоритм функціонування БПІВ

Функціонування БПІВ поділяється на етапи, першим з яких є підготовчий. Підготовчий етап передбачає вивчення та аналіз ринку прав на об'єкти інтелектуальної власності і створення інформаційної бази. В рамках цього етапу координатор БПІВ домовляється з власниками (фізичними або юридичними особами), що мають наміри продавати через БПІВ свої права на ОІВ, про надання в доступ відповідної інформації. На основі цієї інформації створюється БнД, до якого включається також інформація про різні послуги що надаються БПІВ.

Таким чином, роль БПІВ полягає в посередницькій функції. Основне джерело доходу — плата за розміщення і доступ до даних та комісійні від укладених угод на купівлю-продаж прав на об'єкти інтелектуальної власності.

4. Основні функції БПІВ

Основним завданням БПІВ є організація продажу прав на ОІВ. Вирішення цього завдання передбачає реалізацію функцій, основними з яких є:

- створення та ведення інформаційної бази за усіма напрямами діяльності біржі;

- приймання та обробка вхідних запитів:

- пошук відомостейв інформаційній базі за запитами користувачів;

- організація рекламно-інформаційної діяльності;

- моніторинг ринку прав на об'єкти інтелектуальної власності;

- укладання відповідних договорів із суб'єктами БПІВ.

5. Інформаційна безпекаБПІВ

Система інформаційної безпеки БПІВ повинна включати організаційно-адміністративні заходи, загальносистемні програмно-технічні рішення, регламенти роботи користувачів та технічного персоналу з БнД, а також відповідне інженерно-технічне оснащення засобів обчислювальної техніки, кабельної мережі тощо.

Основні вимоги до системи інформаційної безпеки БПІВ — це забезпечення необхідного рівня інформаційної безпеки. Основними принципами побудови системи інформаційної безпекиє: санкціонування доступу до інформаційних та програмних ресурсів БПІВ; впровадження засобів аудиту доступу до інформаційних та програмних ресурсів БПІВ; використання ефективних засобів криптозахисту інформації БПІВ.

6. Програмне забезпечення БПІВ

В БПІВ будуть використані операційні системи, системи управління базами даних, інструментальні засоби, які підтримують передові технології зберігання та пошуку даних, простий і зрозумілий графічний інтерфейс.

7. Роботи, які необхідно виконати для створення БПІВ.

Створення та надійне функціонування БПІВ з інформаційним ВЕБ-сервером у середовищі Інтернет обумовлює виконання ряду робіт. Нижче коротко розглянемо найбільш важливі із них.

Першочерговою роботою, яку потрібно виконати для вирішення сформульованого завдання, має бути здійснення обстеження та формальний опис предметної області, яка охоплює правові, адміністративні, організаційні та інші аспекти ІВ в Україні. За результатами обстеження можуть бути розроблені концепція та бізнес-план створення БПІВ, що включає визначення її задач, функцій та послуг, які будуть надаватися потенційним користувачам. Важливим документом здійсненої роботи мас бути розгорнутий план робіт щодо поетапного створення БПІВ. Атрибутами цього плану повинні бути: найменування робіт та терміни їх виконання; дані про людські, матеріально-технічні і фінансові ресурси, що потрібні для виконання планових робіт; вартість устаткування і ліцензійних програмних продуктів, які необхідно придбані для побудови та надійного функціонування БПІВ.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 551. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия