Студопедия — Система рахунків бухгалтерського обліку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Система рахунків бухгалтерського обліку






Інструментом реалізації міжнародних принципів і методів бухгалтерського обліку є новий План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 р. № 291 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 грудня 1999 р. за № 892/4185) зі змінами на 01.03.2003 р.

Структура нового Плану рахунків узгоджена зі структурою Балансу і Звіту про фінансові результати, яка встановлена національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (табл. 7.1.).

Таблиця 7.1.

Узгодженість плану рахунків з структурою фінансових звітів

 

План рахунків Фінансовий звіт
Клас Назва класу
  Необоротні активи Б А Л А Н С Розділ 1 активу
  Запаси Розділ 2 активу
  Кошти, розрахунки та інші активи Розділи 2 і 3 активу
  Власний капітал та забезпечення зобов'язань Розділи 1 і 2 пасиву
  Довгострокові зобов'язання Розділ 3 пасиву
б Поточні зобов'язання Розділи 4 і 5 пасиву
  Доходи і результати діяльності ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ
  Витрати за елементами
  Витрати діяльності
  Позабалансові рахунки Примітки до фінансових звітів

 

Методологічні засади відображення господарських операцій у новій системі рахунків викладені у відповідних П(с)БО.

План рахунків бухгалтерського обліку - це є перелік рахунків і схем реєстрації та групування на них фактів фінансово-господарської діяльності (кореспонденція рахунків) у бухгалтерському обліку.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань та факти фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (крім банків і бюджетних установ) незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності, а також виділених на окремий баланс філій, відділень та інших відособлених підрозділів юридичних осіб (далі - підприємства). Ведення позабалансових рахунків здійснюється за простою системою (без застосування методу подвійного запису).

Бухгалтерський облік нематеріальних активів, що використовуються у господарській діяльності суб’єктів господарювання (надалі підприємства), за сумою витрат, пов’язаних зі створенням, придбанням та доведенням до стану, у якому вони придатні для використання за призначенням, ведеться на рахунку 12 “Нематеріальні активи” із застосуванням таких субрахунків (субрахунки першого рівня):

121 - “Права користування природними ресурсами”;

122 - “Права користування майном”;

123 - “Права на знаки для товарів та послуг”;

124 - “Права на об’єкти промислової власності”;

125 - “Авторські та суміжні з ними права”;

127 - “Інші нематеріальні активи”.

На субрахунку 121 “Права користування природними ресурсами” ведеться облік наявності об’єктів права користування ресурсами природного середовища. До них належать: права користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище.

На субрахунку 122 “Права користування майном” ведеться облік наявності прав користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо).

На субрахунку 123 “Права на знаки для товарів і послуг” ведеться облік наявності прав на знаки для товарів та послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви тощо).

На субрахунку 124 “Права на об’єкти промислової власності” ведеться облік наявності прав на об’єкти промислової власності (права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин, ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо).

На субрахунку 125 “Авторські та суміжні з ними права” ведеться облік наявності авторських та суміжних з ними прав (права на літературні та музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних тощо).

На субрахунку 127 “Інші нематеріальні активи” ведеться облік інших нематеріальних активів, якими володіє підприємство (права на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

Згідно Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, що є переліком рахунків і схем реєстрації та групування на них фактів фінансово-господарської діяльності (кореспонденція рахунків) у бухгалтерському обліку, першою цифрою коду визначено клас рахунків, другою – номер синтетичного рахунку (рахунок першого порядку), третьою – номер субрахунку (рахунок другого порядку).

 

Рахунок 12 “Нематеріальні активи” призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух нематеріальних активів.

За дебетом цього рахунку відображається придбання або отримання в результаті розробки (від інших фізичних або юридичних осіб) нематеріальних активів, які обліковуються за первісною вартістю та сума дооцінки таких активів.

За кредитом - вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання та сума уцінки нематеріальних активів.

Рахунок 12 “Нематеріальні активи” кореспондує

 

за дебетом з кредитом рахунків: 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” 15 “Капітальні інвестиції” 16 “Довгострокова дебіторська заборгованість” 37 “Розрахунки з різними дебіторами” 41 “Пайовий капітал” 42 “Додатковий капітал” 46 “Неоплачений капітал” 48 “Цільове фінансування і цільові надходження” за кредитом з дебетом рахунків: 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” 16 “Довгострокова дебіторська заборгованість” 42 “Додатковий капітал” 84 “Інші операційні витрати” 85 "Інші затрати" 94 “Інші витрати операційної діяльності” 97 “Інші витрати” 99 “Надзвичайні витрати”
53 “Довгострокові зобов’язання з оренди” 68 “Розрахунки за іншими операціями” 71 “Інший операційний дохід” 73 “Інші фінансові доходи” 74 “Інші доходи”  

 

Контирування документів первинного обліку, ведення регістрів бухгалтерського обліку здійснюється із застосуванням, щонайменше, коду класу й коду синтетичного рахунку.

Бухгалтерський облік нематеріальних активів на субрахунках ведеться в аналітичному розрізі (одиниця обліку) з вимогою забезпечити кількісно-сумову та індивідуальну за призначенням інформацію про наявність і рух об’єктів бухгалтерського обліку.

Що стосується гудвілу, то він ведеться на рахунку 19 "Гудвіл при придбанні" із застосуванням таких субрахунків (субрахунки першого рівня):

191 Гудвіл;

192 Негативний гудвіл.

На рахунку 191 "Гудвіл" відображають вартість гудвілу, що виникла при придбанні іншого підприємства, за кредитом - сума нарахованої амортизації гудвілу і сума списаного гудвілу.

На рахунку 192 "Негативний гудвіл" відображається за кредитом вартість негативного гудвілу, що виникає при придбанні іншого підприємства, за дебетом - зменшення його вартості при визнанні доходу.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 562. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия