Студопедия — Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 21 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 21 страница






Усі цивільно-правові відносини, що складаються у процесі ство­рення і використання численних об'єктів авторського права і су­міжних прав мають бути врегульовані такими самими численними договорами, що об'єднані одним поняттям «авторські договори». Слід підкреслити, що не всі договори, які в тій чи іншій мірі сто­суються авторських прав, визнаються авторськими. Не можна, на­приклад, до авторських прав відносити договори з управління май­новими правами авторів на колективній основі.

і^За авторським договором автор передає або зобов'язується ство­рити і в установлений договором строк передати свій твір замовни­кові для використання обумовленим договором способом, а замов­ник зобов'язується здійснити або почати використання твору

Отже, численні авторські договори можна поділити на договори на створення творів науки, літератури чи мистецтва і договори на використання цих самих творів. Більшість творів художньої літера­тури і мистецтва створюються не на замовлення, а за велінням ду­ші, натхнення. Проте значна частина творів створюється на замов­лення.

РОЗДІЛ 11

Сторонами в авторському договорі можуть бути ті самі особи, що й у будь-якому іншому договорі у сфері інтелектуал ьної діяль­ності, про що йшлося вище.

Особливість авторських договорів полягає у тому, що^тредметом таких договорів є твори науки, літератури і мистецтва^Очевидно, поняттям «авторський договір» мають опосередковуватися і цивіль­но-правові відносини, що складаються у процесі виконання творів, виробництва фонограм, відеограм та програм мовлення.

Закон України «Про авторське право і суміжні права» авторським договорам присвячує чотири статті. Передача прав на використання твору іншим особам може здійснюватися на основі авторського до­говору про передачу виключного права на використання твору або на основі авторського договору про передачу невиключного права на використання твору. \3а авторським договором замовлення автор зобов'язується створити у майбутньому твірдвідповідно до умов цьо­го договору іцтередати його замовникові^ Стаття 33 цього Закону присвячена укладанню та змісту авторського договору.

Виходячи з важливості цивільно-правового регулювання відно­син, що складаються у процесі створення і використання творів, та кількості авторських договорів, тієї уваги, що приділена авторським договорам, явно недостатньо. При цьому слід зауважити, що інші нормативні акти з авторського права також не регулюють договірні відносини у галузі авторського права. Закон, правда, передбачає можливість розробки відомствами і творчими спілками примірних авторських договорів. Проте таких примірних договорів поки що немає, принаймні вони не опубліковані.

Власне з тих норм, що містяться в Законі, можна зробити вис­новок, що<авторські договори — це консенсуальні угоди, що мають взаємний характер і є оплатнимилУ даний час панує думка, за якою авторські договори за своєю юридичною природою є цивільно-пра­вовими. Тому норми цивільного права, що стосуються договірних відносин, поширюються також і на авторські договори. Серед ци­вільно-правових договорів авторські договори складають окрему са­мостійну групу. Вони близько примикають до деяких цивільно-пра­вових договорів, але мають свої власні, характерні для них, ознаки.

_ А оговорн у сфері інтелектуальної діяльності

Закон про авторське право не передбачає існування спеціальних типових авторських договорів. За радянських часів такі договори мали силу підзаконних актів. Принцип свободи договорів витіснив типові авторські договори, але Закон допускає існування примірних авторських договорів.

Чинний Закон чітко й однозначно допускає можливість відчу­ження авторських прав як самим автором, так і його правонаступ­никами. Стаття 31 Закону містить припис, за яким майнові права автора повністю чи частково можуть бути передані (відступлені) ав­тором або іншою особою, яка має авторське право, іншій особі. У цьому разі передачу авторських прав слід розуміти як будь-яке цивільно-правове відчуження. Це може бути передусім купівля-продаж, дарування, обмін та інші способи відчуження у межах за­кону. Зрозуміло, що йдеться лише про майнові права, адже осо­бисті немайнові права будь-якому відчуженню не підлягають.

Авторський договір слід чітко відрізняти від інших форм дого­вірного регулювання відносин, що виникають у процесі створення і використання творів. У зв'язку з наділенням певними правами ро­ботодавця може постати питання про природу договірних відносин між автором і роботодавцем. Якщо йдеться про створення твору в порядку виконання трудового договору, то, зрозуміло, право на ви­користання твору належить роботодавцю. Тому роботодавці часто бувають заінтересовані в тому, щоб їхні відносини з автором роз­глядалися як трудові. У такому разі їм належить право на викори­стання твору, оскільки він визнається службовим, створеним у по­рядку виконання трудового договору.

Трудовий характер відносин між автором і роботодавцем може бути визнаний лише за наявності певних умов — створення твору входить у трудові обов'язки автора, створення твору передбачено трудовим договором тощо.

Близькі між собою авторські договори і договори підряду на створення твору образотворчого мистецтва. Права сторін за цими договорами не збігаються. Підрядник виконує роботу на свій ри­зик, а результат роботи переходить у власність замовника. За ав­торським договором, якщо за його умовами образотворчий твір пе­реходить у власність замовника, за автором залишаються певні пра-

РОЗДІЛ 11

ва. Розмежування цих договорів провадиться передусім за предме­том. Предметом договору підряду є результат звичайної роботи, тоді колищредметом авторського договору є твори науки, літерату­ри і мистецтва>

Для розмежування зазначених договорів має значення, хто ви­ступає сторонами у договорі. У спеціальній літературі уже давно прийнято вважати, шо\_в авторському договорі однією-зі сторін завжди виступає фізична особа — автор або його правонаступник чи інша особа, яка має авторське право. З цього загального прави­ла є один виняток — суб'єктом авторського права може виступати юридична особа, яка стала правонаступником автора за спад­коємством. Якщо ж обидві сторони у договорі є юридичними осо­бами, то такий договір слід вважати підрядним, а не авторським^ Проте в умовах ринкової економіки такий підхід до цієї проблеми є сумнівним.

і_В авторських договорах важливим елементом є строк. Сторони самі визначають строк авторського договору на використання тво­ру і строк самого використання^Безперечно^трок авторського до­говору не може перевищувати строк правової охорони твору>У до­говорі має бути чітко визначено строк, на який передається ав­торське право на твір. Це означає, що авторський договір може бу­ти укладений і на повний строк правової охорони твору>У договорі можуть бути визначені умови і підстави дострокового припинення чинності договору.

Якщо за авторським договором користувачеві передано виключ­не право на використання твору, то це означає, що лише один ко­ристувач має право користуватися твором протягом строку чиннос­ті договору. Закінчення строку договору або його дострокове розір­вання надає автору можливість розпорядитися своїм твором на свій розсуд.

іВ авторському договорі мають бути визначені й інші строки — строки подання твору, усунення зауважень, з якими погодився ав­тор, строки вичитки коректури і верстки, строки виплати винаго­роди тощо. Обов'язковим є строк у договорі, протягом якого кори­стувач зобов'язаний використати твір. Якщо протягом зазначеного строку твір не буде використаний, автор має право розірвати дого­вір і використати твір на свій розсудц,

Договори у сфері інтелектуальної діяльності

37і

^Права й обов'язки сторін за авторським договором. Права й обо­в'язки сторін в авторському договорі складають його зміст. За своїм характером авторський договір є таким, у якому права й обов'язки автора кореспондують і відповідають правам і обов'язкам користува­ча, тобто він є взаємним^Безперечно, права й обов'язки різних видів авторських договорів не збігаються — вони також бувають різними. Слід підкреслити й те, що чинний Закон про авторське право не регламентує змісту авторських договорів, віддаючи це на відкуп сторін.

Проте основні права й обов'язки сторін в авторських договорах вироблені усталеною практикою.

(Основними обов'язками автора є, передусім, створення і пере­дача твору. Твір має відповідати умовам і вимогам, визначеним сто­ронами. Це має бути твір відповідного виду літератури, жанру, при­значення, обсягу тощолТак само визначаються вимоги до науково­го твору — статті, брошури, монографії, підручника. У договорі про створення твору образотворчого мистецтва мають бути чітко визна­чені його вид, форма тощо.

Твір має бути переданий користувачеві в точно визначений строк. Допускається дострокова передача твору за згодою користу­вача. Важливим є обов'язок автора виконати роботу особисто-*

Авторські договори належать до тих, у яких заміна виконавця-автора не допускається ні за яких обставин. У разі смерті автора до­говір припиняє свою чинність з відповідними наслідками.

Твір має бути переданий користувачеві в такому вигляді, щоб Його можна було відразу використовувати, належно оформлений з відповідними документами, рецензіями, характеристиками тощо.

^Обов'язки автора вважаються виконаними, коли користувач-за-мовник прийняв твір без будь-яких застережень. Але часто бувають випадки, коли користувач робить певні зауваження до твору і вносить пропозиції щодо їх усунення^ Автор у разі згоди зобов'яза­ний усунути зазначені недоліки чи певним чином переробити твір. ^Замовник-користувач повинен чітко визначити свої зауваження щодо зміни чи доповнення до твору 1

\_Автор має право і зобов'язаний брати участь у підготовці твору до використання. Здебільшого автор зацікавлений у тому, щоб твір

РОЗДІЛ 11

використовувався відповідно до задуму автора і тому охоче бере участь у підготовці договору до використання. В окремих випадках закон надає автору таке право. Так, наприклад, за Законом України «Про авторське право і суміжні права» п. 4 ст. 15 визначає, шо ви­ключні права авторів на використання творів архітектури, містобу­дування, садово-паркового мистецтва передбачають і право їх участі у реалізації проектів цих творів.

До основних обов'язків автора твору слід віднести й обов'язок не передавати право на використання твору третім особам, якщо договором передбачена передача виключних прав автора.

Обоє'язки користувача\Основтм обов'язком замовника-корис-тувача є його обов'язок прийняти і належним чином розглянути твір^лЗрозуміло, що різним за змістом авторським договорам влас­тиві різні способи прийняття і розгляду твору. Літературний твір має бути уважно вичитаний, твір образотворчого мистецтва має бу­ти уважно розглянутий тощо. Після уважного розгляду твору замов-ник-користувач має прийняти важливе рішення — прийняти пере­даний твір чи відхилити його. Відхилення твору має бути належним чином обгрунтоване.

У договорі можуть бути визначені чіткі строки розгляду твору і його схвалення чи відхилення. Окремі авторські договори відповідно до виду літературно-мистецької творчості можуть передбачати спе­ціальні процедури розгляду і схвалення чи відхилення твору. Резуль­тати розгляду, як правило, оформляються спеціальним документом.

Замовник-користувач, якому за авторським договором пере­йшло право на використання чи право власності на твір образо­творчого мистецтва, зобов'язаний дотримуватися особистих немай-нових і майнових прав автора. Чинне законодавство передбачає обов'язок користувача використати твір в установлений договором строк. Якщо протягом обумовленого договором строку твір не буде використаний, автор має право на відшкодування збитків. Збитки включають у себе витрати на створення твору, інші витрати, по­в'язані зі створенням твору і, безперечно, авторську винагороду, обумовлену договором. Отже, користувач твору з тих чи інших при­чин може його і не використовувати. В усякому разі використання твору — це право користувача, а не його обов'язок. Проте здебіль­

Договори у сфері інтелектуальної діяльності

шого автори заінтересовані в тому, щоб їх творіння було доведене до громадськості належним чином. Тому вони можуть передбачати у договорі обов'язок користувача використати твір. Проте такий обов'язок може набрати чинності за умови, що твір користувачем

схвалений.

Одним із основних обов'язків замовника-користувача є виплата обумовленої договором винагороди. Розмір винагороди, порядок обчислення та строки виплати визначаються сторонами в авторсь­кому договорі. На відміну від раніше чинного законодавства чин­ний Закон про авторське право не визначає конкретних розмірів винагороди, порядку її обчислення та виплати. Проте Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про затвердження міні­мальних ставок винагороди (роялті) за використання об'єктів а ■горського права і суміжних прав» від 18 січня 2003 р. № 72*. Від­повідно до цієї постанови сторони у договорі не можуть визначити розмір винагороди менший від установлених цією постановою.

За усталеною практикою винагорода, як правило, визначаєтьс. у вигляді певного відсотка від одержаного за відповідний спосіб ви користання твору. Якщо в такий спосіб визначити розмір винаго­роди з тих чи інших причин неможливо, винагорода може бути ви­значена у вигляді чітко зафіксованої суми.

Авторські договори, як і будь-які цивільно-правові договори, повинні виконуватися належним чином відповідно до його умов. Але можуть бути випадки, коли авторський договір виконується не­належним чином або й зовсім не виконується. Винними у цьому можуть бути кожна зі сторін або й обидві сторони разом. Тобто йдеться про порушення умов договору сторонами. У разі такого по­рушення постає питання про цивільно-правову відповідальність сторони, яка припустилася порушення умов договору. Слід підкрес­лити, що новий Закон України «Про авторське право і суміжні пра­ва» істотно посилив цивільно-правову відповідальність за порушен­ня авторського договору. Якщо раніше відтювідальність за пору шення авторського договору обмежувалася розміром гонорару, зараз порушник зобов'язаний відшкодувати заподіяні збитки у тт вному обсязі, включаючи і втрачену вигоду (ст. 432 ЦК України).

1 Інтелектуальна власність. — 2003. — № 2. — С. 59—69.

РОЗДІЛИ

Відповідальність автора за договором може полягати в обов'язку повернути безпідставно одержану винагороду в односторонньому розірванні договору, в покладенні на нього обов'язку відшкодуван­ня заподіяних користувачу збитків, а також в оплаті неустойки. Відповідальність автора настає лише за наявності вини в його діях, що порушили умови договору. Як відомо, в цивільному праві вина боржника презумується, поки боржник не доведе, що він не винен. Це правило в повній мірі стосується й авторського договору. Якщо порушення авторського договору мало місце з боку автора, він має довести, що порушення сталося не з його вини. Підставами відпо­відальності автора є невиконання або неналежне виконання ним своїх обов'язків за авторським договором. Умовами відповідальнос­ті є ті самі загальні цивільно-правові умови — наявність вини, про-типравність дій автора, наявність шкоди і причинний зв'язок між діями автора і їх результатом — шкодою.

Найбільш типовими порушеннями умов авторського договору є: прострочення автором строку подання твору; виконання роботи не відповідає умовами договору або недобросовісне виконання; відмо­ва автора від внесення виправлень до твору, що були йому запро­поновані в порядку і межах, встановлених договором; робота вико­нана не автором; передача твору для використання третім особам за умови укладення ним договору про передачу користувачеві ви­ключних прав на використання.

Серед названих можливих порушень авторського договору з боку автора найбільш складним є визнання його недобросовісності при виконанні роботи. Чинний Закон України «Про авторське право і суміжні права» та інші нормативні акти з авторського права не да­ють визначення недобросовісності. У спеціальній літературі прийня­то вважати дії автора недобросовісними, якщо у процесі створення твору автор навмисне припустився неправомірних дій, що знизили якість твору або призвели твір до стану, непридатного для викорис­тання. Груба необережність автора прирівнюється до навмисних дій. Відповідно до практики, що склалася раніше, до неправомірних дій автора, які дають підставу визнання їх недобросовісними, належать: неправомірне використання чужих творів при створенні свого тво­ру; подання свого раніше опублікованого твору як нового; перекру­

Договори у сфері інтелектуальної діяльності

чення фактів та інших даних у документальному творі; перекручен­ня оригіналу при перекладі твору; включення до рукопису не пе­ревірених даних, перевірка яких входила в обов'язок автора та інші

порушення1.

Відповідальність користувача за порушення умов авторського договору може бути у формі його неправомірних дій. Підставою для відповідальності користувача є невиконання або неналежне вико­нання авторського договору. Умови відповідальності ті ж самі, а підстави можуть бути різні — замовник може нести відповідаль­ність за невикористання твору, якщо такий обов'язок лежав на ньому за договором, наприклад, за видавничим договором; за втра­ту матеріального носія; за зміну твору без згоди автора; за відмову виплати винагороди або за несвоєчасну її виплату тощо.

Користувач зобов'язаний використати твір за умови, що автор­ським договором такий обов'язок передбачений. Правда, користу­вач може навести доводи, що неможливість використання настала не з його вини, в такому разі він звільняється від відповідальності. Відповідальність користувача в такому разі зводиться до виплати визначеного договором гонорару в повній сумі.

Інколи з вини користувача настає пошкодження або втрата ма­теріального носія твору. У такому разі автор має право на відшко­дування заподіяної шкоди. Доцільно в авторському договорі перед­бачити конкретний розмір такого відшкодування.

Користувач не має права вносити до твору будь-які зміни чи до­повнення. Якщо вони були зроблені без згоди автора, останній має право вимагати їх усунення. Користувач не має права передавати твір для використання третім особам, якщо авторським договором не передбачене інше. При порушенні цього автор має право на відшкодування збитків.

Припинення і розірвання авторського договору. ^Припинення ав­торського договору настає із закінченням строку його чиннострАле при цьому слід розрізняти припинення авторського договору і при­пинення використання твору, передбаченого цим договором.^При­пинення використання твору не припиняє прав і обов'язків за

'БюллетеньВерховногоСудаСССР.-1986. — № 3. —С.19.

РОЗДІЛ 11

самим авторським договором> Я кшо за авторським договором ко­ристувачеві були передані виключні права на використання на весь період чинності договору, автор зобов'язаний протягом цього стро­ку не передавати право на використання цього самого твору третім особам, якщо навіть використання твору користувачем припинено. Тобто користувач свій обов'язок використати твір виконав, але це виконання не звільняє автора твору від обов'язку не передавити право на його використання третім особам. Водночас користувач може використовувати твір протягом усього строку чинності ав­торського договору. Коли ж користувач із тих чи інших причин не використав твір, закінчення строку дії авторського договору припи­няє його чинність. Авторський договір може передбачати можли­вість дострокового припинення його чинності. Безперечно, ав­торський договір може бути припинений за взаємною згодою сто­рін. Авторський договір може бути припинено у зв'язку з немож­ливістю його виконання через обставини, що не залежали від авто­ра. Такими обставинами можуть бути різні події — стихійне лихо, деякі явища громадського життя, війна тощоі Договір буде припи­нений і в тому разі, коли створений автором твір випадково заги­нув без вини автора, — передавати замовнику нема чого, але автор у цьому не винен, тому він звільняється від відповідальності^!

ХХЬдставою для припинення чинності авторського договору може бути смерть автора, ліквідація юридичної особи без правонаступ-ництва^ Авторський договір може бути припинений і за односто­роннім волевиявленням, коли другий контрагент порушив істотні умови договору.

Авторські договори — досить численна група договорів. За своїм призначенням, змістом, метою та іншими характеристиками ав­торські договори поділяються на окремі групи. Передусім їх поділя­ють на дві групи — авторські договори замовлення і авторські до­говори на використання готового твору (ст. 1112 ЦК України). Перші зобов'язують автора створити твір і передати його для вико­ристання, другі — передати для використання готовий твір.

Поділ авторських договорів можна провести і за видом худож­ньої творчості — договори на створення і використання літератур­них, музичних, аудіовізуальних, архітектурних та інших творів. Ав-

_ Договори у сфері інтелектуальної діяльності

154-414

-горські договори поділяються також і за способом використання: видавничі договори, договори про депонування рукопису, постано­вочні договори, сценарні договори, договори художнього замовлен­ня, договори про використання у промисловості творів декоратив­ного мистецтва тощо.

Видавничі договори, у свою чергу, поділяються на видання літе­ратурних, музичних творів та творів образотворчого мистецтва.

Авторські договори можна класифікувати і за іншими кри­теріями.

Найбільш поширеним авторським договором є договір на видан­ня твору, тобто на його опублікування, випуск твору у світ. За цим договором здійснюються видання і перевидання будь-яких творів, що можуть бути зафіксовані на папері. Це можуть бути численні твори науки (монографії, підручники, навчальні посібники, наукові статті тощо), ще більш численні твори художньої літератури (про­за, поезія, драматичні твори тощо), а також твори образотворчого мистецтва (живопис, скульптура, графіка тощо).

Параметри видавничого договору є найбільш усталеними. Вони були досить детально врегульовані раніше чинним законодавством і наукою. Вироблені засади не дають підстав відмовлятися від них. Видавничий договір є одним із видів авторського договору на пе­редачу твору для використання.

•..Видавничий договір — це авторський договір, за яким автор або інша особа, яка має авторське право, передає або бере на себе обов'язок створити твір і передати його для видання чи перевидан­ня, а видавництво зобов'язується розглянути поданий твір і в разі його схвалення випустити у світ та виплатити автору належну ви­нагороду^

Використанням твору за видавничим договором є видання або перевидання твору, а також його розповсюдження. При цьому ав­тор може передати видавництву виключні або невиключні права на використання. Отже, видавничий договір є угодою між автором і видавництвом про умови видання твору.

За договором літературного замовлення автор зобов'язуєть створити твір і передати його видавництву для використання шл хом його видання. У договорі мають бути чітко визначені його ум

РОЗДІЛИ

ви та зміст, зокрема: який твір зобов'язаний створити автор — твір науки, художньої літератури чи образотворчого мистецтва. Кожна з цих груп має свої види. У договорі має бути чітко визначено про який із них йдеться. Тобто у договорі має бути визначено його предмет — монографія, роман, повість, поема чи живописний твір. Безперечно, твір має бути поданий до видавництва у такій формі, яка дозволяє його відтворення, та у визначений договором строк. У видавничих договорах строки мають важливе правове значення, їх порушення може призвести до розірвання договору.

Видавничий договір має передбачати кілька строків — строк по­дання твору до видавництва, строк розгляду твору видавництвом і його схвалення чи відхилення. Автору може бути запропоновано внести до твору певні зміни, доповнення чи поправки^Для цього також визначається конкретний строк. У договорі має бути перед­бачений строк для редагування і вичитки автором коректури твору. І, безперечно, у договорі має бути чітко визначений строк виходу твору у світ. Можуть бути вказані й інші строки, необхідні для підготовки і видання твору, наприклад, для рецензування твору.

^Але основним змістом видавничого договору є визначення прав і обов'язків сторін — автора і видавця. Слід пам'ятати, що сторону автора може представляти не сам автор, а будь-яка інша особа, яка має авторське право. Основні обов'язки сторін за видавничим до­говором — створення твору, передача його видавцеві для видання та видання твору в установлений строк. До прав сторін слід віднес­ти право видавця вимагати передачі йому твору, а право автора — вимагати виплати визначеної винагороди за створення і викорис­тання твору. Ці основні права і обов'язки сторін супроводжуються рядом прав і обов'язків сторін, що визначають зміст договору, кон­кретизують його, уточняють окремі його елементи.

Основні умови договору були розглянуті раніше і немає потреби їх повторювати. Зокрема, видавничий договір має визначити умо­ви, яким відповідатиме твір, його жанр, призначення, обсяг тощо. Якщо йдеться про навчально-методичну літературу, то твір має від­повідати навчальній програмі, кількості годин на курс, відповідати раніше поданому проспекту. Твір має відповідати й іншим па раме­

__ Договори у сфері інтелектуальної ДІЯЛЬНОСТІ

25*4414

тралі, визначеним у договорі. Зрозуміло, що Йдеться про договір за­мовлення твору.

До основних прав видавництва належить право вимагати від ав­тора певного доопрацювання твору у випадках, передбачених зако­ном чи договором. Видавництво визначає тираж видання і зберігає за собою право на перевидання твору в межах чинності видавничо­го договору.

Деякі видавничі договори мають свою специфіку. Так, наприклад, на боці автора у видавничому договорі можуть виступати кілька осіб — співавтори. Відносини між ними регулюються спеціальною угодою. Співавторами вважаються лише ті особи, які спільною творчою працею створили твір. Право опублікування чи іншого ви­користання твору належить кожному із співавторів однаковою мірою.

Будь-хто із співавторів не може без достатніх підстав відмови­ти іншим у дозволі на опублікування, інше використання або зміну твору. Проте можуть бути випадки, коли твір створюють дві особи, з яких одна є фахівцем у певній галузі,,а літературний запис здійс­нює інша особа, наприклад, журналіст. У такому разі може бути співавторство, але його може і не бути. Видавництво не визначає, хто є автором, а хто здійснював літературний запис. Авторська сто­рона сама має визначити, хто є автором, чи має місце співавторст­во. Проте прийнято вважати, що коли у видавничому договорі за­значене ім'я автора літературного запису, то тут має місце співав­торство.

Певні особливості мають видавничі договори з неповнолітніми авторами. Неповнолітні автори віком від 14 до 18 років мають пра­во самостійно здійснювати свої авторські права. Вони мають право укладати авторські договори, вносити необхідні виправлення, зміни чи доповнення до твору, одержувати авторську винагород£*Т1роте слід звернути увагу на те, що неповнолітні спадкоємці авторів та­ких прав не мають. •♦.Іуіалолїтні автори віком до 14 років можуть також бути авторами певних творів. Але вони не мають права укладати видавничі дого­вори. Коли така необхідність виникає, то за них стороною у дого­ворі виступають батьки, всиновителі або опікуни. Вони здійснюють

РОЗДІЛ 11

права малолітніх авторів, тобто виступають у договірних відносинах від їх імені.

Видавничі договори укладаються також і з укладачами різних збірників, перекладачами та іншими переробниками творів. Видав­ничі договори укладаються також із роботодавцями, яким належить виключне право на використання твору. Роботодавцями за авторсь­ким правом визнаються особи, з якими автор перебуває у трудових відносинах. Тому автор, який перебуває з роботодавцем у трудових відносинах, але твір створив не в порядку виконання трудового договору, повинен це передбачити у трудовому договорі.

Свої особливості має укладення видавничих договорів на видан­ня творів образотворчого мистецтва. Бувають випадки, коли автор літературного твору до свого тексту виготовив власні ілюстрації. У такому разі окремого договору на використання зазначених ілю­страцій не укладається. їх автору виплачується винагорода в уста­новленому порядку.

Твори образотворчого мистецтва спочатку створюються у ви­гляді певного ескізу, а вже потім виготовляється оригінал. Тому при укладенні договору-замовлення на видання твору образотвор­чого мистецтва у ньому передбачається два строки — для подання ескізу і подання оригіналу. Видавництво зобов'язане розглянути поданий ескіз протягом установленого договором строку, схвалити твір чи відхилити або внести пропозицію про доопрацювання тво­ру, про що письмово повідомити автора. Протягом визначеного строку автор зобов'язаний доопрацювати твір і подати видавництву. За умови схвалення твору видавництво зобов'язане видати твір про­тягом обумовленого договором строку.

На видавництво покладається специфічний обов'язок — воно зобов'язане видати твір з дотриманням точного відтворення оригіналу. Будь-яке відхилення від оригіналу має бути погоджене з автором.

У разі відхилення твору видавництво має повернути автору його твір. Якщо видавництво використало твір, то після припинення ви­користання твір також має бути повернутий автору. Твір має бути повернутий автору і в інших випадках припинення договору.

__Договори у сфері інтелектуальної діяльності







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 424. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия