Студопедия — Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 23 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 23 страница






А оговори у сфері інтелектуальної діяльності

16 4-4І*

тільки в театральних постановках, зберігаючи за собою решту ав­торських правомочностей. Використання зазначених творів за ме­жами театральної постановки визнається порушенням авторського права. Художник має право укласти видавничий договір на видан­ня створених ним ескізів театральних декорацій і костюмів у листівках, інших репродукціях і отримати за це винагороду неза­лежно від договору з театром. Водночас у договір з театром худож­ник може включити умову, за якою у разі повної відмови театру від роботи, шо перебуває у процесі виконання, через причини, що не залежать від театру і якості роботи художника, договір розрива­ється. Художник у такому разі залишає за собою одержаний аванс, він вважається відпрацьованим і поверненню не підлягає.

Якщо театр не використає протягом двох років від дати схвален­ня ескізів, то він зобов'язаний виплатити художнику авторську ви­нагороду повністю.

Певні особливості мають договори на використання творів обра­зотворчого мистецтва в кіно- та телефільмах. Чинний Закон Украї­ни «Про авторське право і суміжні права» визначає, що автори, твори яких увійшли як складова частина до аудіовізуального твору (як тих, що існували раніше, так і створених у процесі роботи над аудіовізуальним твором) зберігають авторське право кожний на свій твір і можуть самостійно використовувати його незалежно від аудіовізуального твору в цілому, якщо договором з організацією, яка здійснює виробництво аудіовізуального твору, чи з продюсером аудіовізуального твору не передбачене інше.

Твори образотворчого мистецтва можуть бути використані в аудіовізуальному творі лише на підставі договору з художником. Цей договір близький до договору художника з театром.

Договори на використання у промисловості творів декоративно-прикладного мистецтва

Названі твори широко використовуються у промисловості і по­требують належного правового регулювання.

За договором про використання у промисловості творів декора­тивно-прикладного мистецтва автор зобов'язується передати або створити і передати твір декоративно-прикладного мистецтва для

РОЗДІЛ п

використання промисловому підприємству, яке зобов'язується ви­платити автору обумовлену договором винагороду.

Суб'єктами договору є автор твору і промислове підприємство У цьому аспекті автори творів декоративно-прикладного мистецтва поділяються на дві групи: штатні працівники підприємства і не­штатні, які трудовим договором з підприємством не зв'язані. Штат­ним вважається лише той автор, який пов'язаний трудовим догово­ром з тим підприємством, на якому він створив твір. Отже, для інших підприємств цей художник буде нештатним.

Об'єктом договору є твір декоративно-прикладного мистецтва, як один із видів образотворчого мистецтва. У спеціальній літературі і законодавстві визначення поняття «декоративно-прикладне мис­тецтво» немає. Є лише перелік творів, які прийнято вважати об'єк­тами декоративно-прикладного мистецтва. Питання про те, чи є даний твір об'єктом декоративно-прикладного мистецтва, вирішу­ють фахівці. Проте практика виробила певний перелік творів, що можуть бути визнані об'єктами декоративно-прикладного мистецт­ва. До цього переліку належать серветки, килими, хустки, взуття, одяг, вироби із шкіри, кісток, пластмаси; іграшки, значки, суве­ніри, вироби зі скла, фарфору, металу; ювелірні і галантерейні ви­роби тощо.

Зазначений перелік конкретизується такими критеріями: твори, що мають утилітарне, сувенірне або декоративне значення, відзнача­ються оригінальними художньо-естетичними властивостями. 1 Права і обов'язки за цим договором складають його зміст. Як і за будь-яким авторським договором, автор зобов'язаний передати або створити і передати підприємству твір декоративно-прикладно­го мистецтва у визначені договором строки. На кожний твір скла­дається паспорт, в якому визначається тираж твору.

Відповідальність за порушення договору настає за загальними правилами цивільного права.

Договори на створення і використання об'єктів суміжних прав

Охорона суміжних прав виникла в Україні недавно — з прийнят­тям Закону України «Про авторське право і суміжні права» 23 груд­ня 1993 р. Тому належного досвіду у цій сфері ще немає, проте по-

Договори у сфері інтелектуальиЫ ліялмих ті

мпне істотне зростання кількості і значення об'єктів суміжних прав. Нові технічні можливості сприяють розвиткові видовищної індустрії, збільшується використання звукозаписів і відеозагіисш, набирають потужного розмаху використання теле- і радіопрограм.

11.3, Договори у сфері науково-технічної діяльності

Загальна характеристика договорів у сфері науково-технічної

діяльності

Значення прискорення науково-технічного прогресу в сучасних умовах важко переоцінити. Власне, розвиток науки, літературні мистецтва (гуманітарний прогрес) з одного боку, і науково-техніч­ний прогрес з іншого — це ніби два потужних крила, що приско­рюють соціально-економічний прогрес будь-якого суспільства, у тому числі Й України.

Прискорення науково-технічного прогресу можливе лише за умови безперервного створення і раціонального використання об'єктів промислової власності. Науково-технічна діяльність здійс­нюється переважно на договірних підставах. Адже переважна біль­шість об'єктів промислової власності створюється також на дого­вірних засадах, тобто на підставі договорів замовлення. Переважна більшість об'єктів промислової власності знову-таки створюється в порядку виконання трудового договору їх авторами. Але ж створен­ня об'єктів промислової власності в порядку виконання трудового договору — це і є створення об'єктів промислової власності на за­мовлення. На підставі якого договору створюються зазначені об'єк­ти — трудового чи цивільно-правового — це питання ще потребує свого дослідження, але створення об'єкта промислової власності в порядку виконання трудового договору чи завдання слід визнати створенням на замовлення.

Значно менша частина зазначених об'єктів створюється за ініці­ативою винахідників та авторів інших науково-технічних досяг­нень.

Отже, особливістю договірних відносин у сфері науково-техніч­ної діяльності є те, шо більшість об'єктів промислової власності

16*4-414

РОЗДІЛИ

створюється саме на основі договірних відносин. Твори науки, літе­ратури і мистецтва в значній частині створюються за ініціативою ав­торів.

Використання об'єктів промислової власності, як і творів науки, літератури і мистецтва, можливе лише на підставі відповідних дого­ворів. Проте договори на використання творів науки, літератури і мистецтва відрізняються від подібних договорів у сфері науково-технічної діяльності. Особливістю договірних відносин, змістом яких є використання зазначених об'єктів, є те, що договори на ви­користання об'єктів промислової власності можуть укладатися ли­ше за умови, що результати науково-технічної діяльності визнані в установленому порядку об'єктами промислової власності і, отже, об'єктами правової охорони. Тобто предметом договору на викори­стання того чи іншого об'єкта може бути лише той об'єкт, на який є охоронний документ — патент чи свідоцтво.

Це не означає, що договір на використання будь-якого іншого результату науково-технічної творчості, не захищеного охоронним документом, укладатися не може. Предметом договору на вико­ристання може бути будь-який результат науково-технічної твор­чості — захищений і незахищений охоронним документом, але при цьому слід мати на увазі, шо не захищений результат науково-технічної творчості може використовуватися і без договору з патен-товласником, і без виплати йому належної винагороди. Такий ре­зультат захищається не правом, а моральними засадами. Користу­вач, який поважає себе, не дозволить собі використовувати резуль­тат чужої творчої праці без згоди автора цього результату. Користу­вач, не обтяжений Нормами моралі, може собі дозволити таке ви­користання.

Все ж, на нашу думку, результат творчої діяльності, не захище­ний охоронним документом, є об'єктом права власності його твор­ця. Використання цього результату без дозволу його власника буде порушенням цивільного права.

Відмінною ознакою договорів у сфері науково-технічної діяль­ності, на відміну від авторських договорів, є те, що вони обов'яз­ково мають укладатися у письмовій формі. Але йдеться лише про договори на створення і використання об'єктів промислової влас­

_________ Договори у сф ері інтелектуальної ДІЯЛЬНОСТІ

ності. Чинне законодавство про промислову власність не містить

вимог шодо нотаріального засвідчення зазначених договорів.

Особливістю договорів на створення і використання об'єктів про­мислової власності слід визнати ще одну відмінність цих договорів від авторських. Авторські договори — це договори на створення і пе­редачу творів для використання. Часто це може бути один і той са­мий договір — договір на створення і передачу твору для викорис­тання. Подібні договори у сфері науково-технічної діяльності скла­даються, як правило, окремо — окремий договір на створення об'єк­та промислової власності і окремий договір на використання цього об'єкта. Результат науково-технічної творчості не може стати пред­метом договору на використання до його відповідної кваліфікації на­лежним державним органом. Як уже підкреслювалося, договір на ви­користання має опиратися на охоронний документ.

Новим приписом чинного законодавства України про промис­лову власність є припис про визначення розміру, порядку обчис­лення та строків виплати винагороди за використання об'єкта про­мислової власності. За раніше чинним законодавством ці питання встановлювалися лише в нормативному порядку. Нормативні акти визначали як обчислювати розмір винагороди, за які об'єкти скіль­ки платити, коли платити тощо. Чинне законодавство про промис­лову власність ці питання віддало на відкуп договірним сторонам. Вони самі мають визначати розмір винагороди, порядок її обчис­лення та строки виплати. Не можна стверджувати, що раніше існу­ючий порядок виплати винагороди був більш досконалий, але не можна погодитися і з тим, що існуючий нині порядок більш прос­тіший.

Накопичений досвід визначення розміру винагороди за викори­стання об'єктів промислової власності в Україні ще малий. Право­вих підстав для цього також недостатньо. Тому важко у договорі визначити розмір винагороди. У момент укладення договору ще не відомо, який позитивний ефект принесе використання об'єкта про­мислової власності, а саме цей факт є найбільш важливим для виз­начення розміру винагороди. Невідомо, якими будуть масштаби ви­користання об'єкта та інші параметри використання. Тому, на наш

РОЗДІЛ 11

погляд, для визначення розміру винагороди за використання об'єк­та промислової власності мають бути вироблені певні критерії.

Варто зазначити і те, що за загальним визнанням договори про створення і використання об'єктів промислової власності, безпе­речно, є цивільно-правовими. Проте з приводу того, до якого типу цивільно-правових договорів належать договори на створення і до­говори на використання об'єктів промислової власності, у спе­ціальній літературі до цього часу точиться дискусія. Одні їх розгля­дають як підрядні, інші — як авторські, ще ініші — як ліцензійні, а деякі — як абсолютно новий тип договорів. Не вникаючи в цю дискусію, все ж слід визнати, що договори на створення об'єкта промислової власності та супутні їм договори за своєю юридичною природою не є ліцензійними, так як і договори на використання цих об'єктів не є підрядними.

До особливостей договорів на створення об'єкта промислової власності слід віднести і те, що цим договорам передують інші до­говори, які є необхідною передумовою укладення договорів на створення об'єкта промислової власності. До них слід віднести, на­приклад, договір на інформаційне забезпечення науково-технічної діяльності та деякі інші. До договорів на створення об'єкта промис­лової власності близькими є договори на виконання науково-дослідних та проектних робіт.

Договори на створення об'єктів промислової власності

Договори на інформаційне забезпечення науково-технічної діяль­ності. Жоден розробник будь-якої науково-технічної проблеми, яку йому доручено розробити за договором чи службовим завданням, не розпочне виконання цього завдання, поки не буде мати належ­ної інформації, що стосується цієї проблеми. Йдеться не лише про одного розробника, а про групу чи цілий колектив. Якщо ж вико­нання такого завдання почнеться без належного інформаційного забезпечення, то результатом може бути винайдення велосипедно­го колеса. Тому кожен розробник ніколи не розпочинає роботу на голому місці, він у першу чергу має ознайомитися з тим, що було зроблено до нього у цій сфері, які досягнення вже є і чим вони не задовольняють замовника. Адже замовник на створення об'єкта промислової власності видає виконавцю завдання, в якому мають

_____ ^ Договори у сфері інтелектуальної ДІЯЛЬНОСТІ

бути сформульовані сутність завдання, параметри, яким мас

відповідати майбутній об'єкт, визначаються основні тсхн»ко-еко-номічні характеристики об'єкта, очікувані результати від йото ви­користання, галузь і масштаби застосування тошо.

Від якості, розробки такого техніко-економічного завдання зале­жить успіх розробників, які мають чітко уявляти чого від них чека­ють.

Виходячи із поставлених перед розробниками завдань, треба сформулювати цілі інформаційного забезпечення. Вони можуть бу­ти різні — виявлення дійсного стану, технічного рівня, ефектив­ності від використання, недоліків тошо; які науково-технічні досяг­нення в цій галузі захищені патентами чи іншими охоронними до­кументами. Інформаційне забезпечення може мати своїм завдан­ням й інші цілі. Головне у тому, щоб інформація повністю задо­вольняла розробника.

Інформаційне забезпечення цієї науково-технічної розробки мо­же здійснюватися силами самого розробника. Проте здебільшого такі роботи виконуються за договором із спеціальними установами. Інформаційне забезпечення на договірній основі регулюється спе­ціальним Законом України «Про науково-технічну інформацію» від 25 червня 1993 р. Сторонами у договорі на інформаційне забезпе­чення можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, які виступа­ють як виконавцями, так і замовниками-споживачами. На стороні виконавця можуть бути фізичні та юридичні особи як творці і на-копичувачі науково-технічної інформації, виробники, власники, зберігані. На стороні замовника — споживачі (фізичні та юридичні особи) і посередники.

Об'єктом договору на інформаційне забезпечення є документо­вана на будь-яких носіях або публічно оголошувана вітчизняна і за­рубіжна науково-технічна інформація. Поняття науково-технічної інформації охоплює отримувані в процесі науково-дослідної, дослідно-конструкторської, проектно-технологічної, виробничої та громадської діяльності результати, зафіксовані у формі, яка забез­печує їх відтворення, використання та поширення. Особливість на­уково-технічної інформації полягає в тому, що вона, з одного боку, є результатом науково-технічної творчої діяльності, а з іншого — за­

РОЗДІЛ п

безпечує ту ж саму науково-технічну творчу діяльність необхідними відомостями, даними. Складається постійно діючий процес само­відтворення.

Науково-технічна інформація відповідно до чинного законодав­ства є об'єктом права власності. Підставою виникнення права влас­ності на науково-технічну інформацію є створення науково-техніч­ної інформації своїми силами і за свій рахунок; виконання догово­ру про створення науково-технічної інформації; виконання будь-якого договору, що містить умови переходу права власності на ін­формацію до іншої особи.

Право власності на науково-технічну інформацію, створену на кошти державного бюджету, визначається державою як прийняттям загальних рішень, так і встановленням форм договорів між фінан­суючим державним органом і виконавцем робіт зі створення науко­во-технічної інформації. Науково-технічна інформація, шо є об'єктом права приватної власності або інших форм власності, мо­же переходити в державну власність у разі передачі її до відповідних державних банків даних, фондів або архівів на договірній основі.

Споживач науково-технічної інформації за договором несе від­повідальність за дотримання прав власника цієї інформації. Він не має права передачі одержаної науково-технічної інформації третій особі, якщо це не обумовлено договором між власником і спожи­вачем науково-технічної інформації.

Якщо науково-технічна інформація не відповідає визначеним договором параметрам, технічному рівню або якості, споживач має право вимагати від власника або посередника безплатного усунен­ня недоліків у погоджений строк.

До договору на інформаційне забезпечення розробників об'єктів промислової власності близько примикають договори на здійснен­ня патентного пошуку. Патентний пошук — це дослідження па­тентів чи інших охоронних документів, виданих до цього часу у тій чи іншій сфері. Цей пошук має охопити патенти, видані в усьому світі. Зрозуміло, що такий пошук є досить складною і тривалою ро­ботою, яка здійснюється на договірній основі і за визначену вина­городу. Сторонами в такому договорі можуть бути як фізичні, так і

Договори у сфері інтелектуальної діяльності

юридичні особи. Виконавцями за таким договором можуть бути як окремі висококваліфіковані фахівці, так і спеціалізовані установи.

Патентний пошук також є необхідною стадією або навіть пере­думовою створення об'єкта промислової власності. Без патентного пошуку починати розробку будь-якої науково-технічної проблеми також неприпустимо. Адже без такого пошуку можна не просто ви­найти уже запатентований об'єкт промислової власності, а й пору­шити чужі патентні права, що спричиняє негативні наслідки. Тому, не дивлячись на дороговизну та тривалість зазначеного пошуку, обійтися без нього ніяк не можна.

Об'єктом даного договору є не лише патенти та охоронні доку­менти, а й інші джерела інформації, шо можуть містити в собі відо­мості про будь-який об'єкт. Це численні джерела — наукова та спеціальна література, дисертації, матеріали наукових конференцій, виставки тощо.

Замовник патентного пошуку в договорі має визначити глибину цього пошуку, адже патенти мають досліджуватися не за весь час іс­нування патентної охорони об'єктів промислової власності. Такі дослідження мають бути здійснені лише за визначений замовником період від дати укладення договору і 20—30 чи більше років назад. При цьому слід мати на увазі, що об'єкти промислової власності мо­рально старіють дуже швидко — їх вік становить 7—10 років. Тому враховуючи досить високу ціну договору, період, який має бути охоплений патентним пошуком, не може бути невиправдано трива­лим.

Ціна договору визначається угодою сторін. Сторони несуть від­повідальність за порушення умов договору відповідно до норм ци­вільного законодавства.

Патентний пошук обов'язковий і при проведенні експертизи за­явок по суті на об'єкти промислової власності. Як відомо, кваліфі­каційна експертиза заявок здійснюється на прохання заявника чи іншої заінтересованої особи і за їх рахунок.

Патентний пошук необхідний також при здійсненні будь-яких науково-дослідних, дослідно-конструкторських та інших подібних робіт.

Слід зазначити, що подібні договірні відносини ще мало дослід-жені.

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України з питань інтелектуальної власності» від 21 грудня 2000 р. до зазначених законів внесені зміни, що стосуються експертизи заявок на об'єкти промислової власності по суті. Так, за цим Законом за­клад експертизи — уповноважений Установою державний заклад (підприємство, організація) для розгляду і проведення експертизи заявок.

\Слїд підкреслити, що заклад експертизи має своєю функцією не тільки проведення експертизи заявок по суті, а розгляд заявок вза-

бути будь-яке підприємство чи організація, яка за своїм профілем діяльності близька до науково-технічної діяльності. Отже, якщо цей заклад експертизи не входить до складу Установи, то для проведен­ня експертизи заявок остання з ним має укласти договір на здійс­нення розгляду та експертизи заявки. Таким закладом можуть бути різні державні підприємства і організації. Засад договірних відносин з ними поки що не розроблено, але зрозуміло, що договірні відно­сини між Установою і закладом експертизи — це цивільно-правові відносини, тому на них поширюються правила цивільно-правових договорів.

Сторонами у цьому договорі є Установа і заклад експертизи, яким може бути будь-яке державне підприємство чи організація.

Об'єктом договору є заявка на будь-який об'єкт промислової власності, її розгляд та експертиза. Безперечно, цей договір є плат­ним. Він має бути виконаним у визначені договором строки. Сто­рони несуть цивільно-правову відповідальність за порушення умов договору. О^^^шв^^^^т^^щ.договорів є те, що рішення, прийняте закладом експертизи, набуває чинності лише за умови за­твердження його Установою в установленому порядку.

Отже, за якість розгляду заявок та проведення експертизи перед заявниками відповідальність несе Установа, а не заклад експертизи.

входити до складу Установи, це може

__ Догов ори у сфері інтелектуальної ЛЫ\ым. і:

Договори на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських і технологічних робіт

Зазначені договори регулюють відносини між замовником і ви­конавцем науково-дослідних, дослідно-конструкторських і техно­логічних робіт. Результати цих робіт часто бувають такі, що вико­нані на рівні винаходів чи інших об'єктів промислової власності і тому вони стають об'єктами правової охорони. Одночасно догово­ри на виконання зазначених робіт є також необхідною передумо­вою створення об'єктів промислової власності, а також формою своєрідного замовлення на створення об'єкта промислової влас­ності.

Зазначені договори, безперечно, за своєю юридичною природою є цивільно-правовими. Вони близькі до підрядних договорів, але між ними є істотні відмінності. Так, наприклад, предметом догово­ру підряду завжди є звичайні господарські, виробничі та інші робо­ти. Тобто виконання зумовлених договором підряду робіт належить за своїм характером до основного виду виробничої діяльності під­рядчика. Він виконує лише ті роботи, для виконання яких створе­но дану ггідрядну організацію. Це має значення для чіткого визна­чення умов договору підряду, оскільки протягом тривалого часу ви­роблені певні стандарти щодо того чи іншого виду робіт, які постійно повторюються. У підрядних договорах про виконання звичайної роботи завжди мають бути чітко передбачені конкретні результати цих робіт, чого не може бути у договорах на виконання науково-дослідних, доедідно-конструкторських, технологічних та інших робіт, результати яких не завжди можна передбачити. Якщо у договорах на виконання дослідно-конструкторських та техно­логічних робіт цей результат можна ще певним чином передбачи­ти, то в договорах на виконання науково-дослідних робіт визначи­ти, який результат можна очікувати внаслідок їх здійснення, сказа­ти важко. Цей результат може бути абсолютно протилежний очіку­ваному. Але негативний результат також вважається виконанням договору, за що треба платити. Якщо за договором підряду напри­клад, буде збудовано будинок, проживання в якому, небезпечне для життя, то договір не можна вважати виконаним, бо не виконано умов договору.

розділи

Отже, у договорі на виконання науково-дослідних чи інших на­уково-технічних робіт предметом договору є творчий пошук, ре­зультат якого заздалегідь передбачити неможливо. Безумовно, сто­рони у зазначених договорах можуть і зобов'язані чітко формулю­вати основні вимоги, яким має відповідати наукова розробка, зраз­ки чи технологія, що створюються відповідно до укладених дого­ворів. Проте виконавці зазначених робіт напевне не можуть гаран­тувати досягнення очікуваних результатів. Як уже зазначалося, одержання внаслідок здійснення обумовлених договором робіт не того результату, який був запрограмований, не є порушенням дого­вору. Цей негативний результат має розглядатися як один із мож­ливих варіантів виконання договору.

Наведені чинники зумовлюють різний зміст прав та обов'язків цих двох типів договорів, а також різну відповідальність сторін. У договорах на виконання науково-дослідних робіт за ризик не­можливості одержати очікуваний результат відповідає замовник У підрядних договорах ризик випадкової неможливості за передачу замовникові готового результату роботи відповідає підрядчик — не­має результату, немає оплати.

Ще одна досить важлива особливість договорів на виконання науково-технічних робіт полягає в тому, що у процесі виконання цих робіт можуть бути одержані результати, які можуть бути об'єктами права інтелектуальної власності: це наукові твори (об'єкти авторського права), винаходи, корисні моделі, промислові зразки тощо (об'єкти промислової власності), умови використання яких визначаються законодавством, а не договорами. Таких резуль­татів одержати внаслідок виконання підрядних договорів не можна. Усі наведені особливості договорів на виконання науково-технічних робіт дають підставу визнати їх самостійним типом дого­ворів.

Зазначені договори досить чітко врегульовані новим ЦК України (глава 62 «Виконання науково-дослідних або дослідно-конструк­торських та технологічних робіт»). У ст. 892 ЦК України зазначено: цього договору: «За договором на виконання науково-дослідних або дослідно-консфукторських та технологічних робіт (викона­вець) зобов'язується провести за завданням замовника наукові дос-

Договори у сфері інтелектуально? діяльності

лідження, розробити зразок нового виробу та конструкторську до­кументацію на нього, нову технологію тощо, а замовник зобов'язу­ється прийняти виконану роботу та оплатити її.

Договір може охоплювати весь цикл проведення наукових досліджень, розроблення та виготовлення зразків або його окремі етапи».

Істотні й умови договору на виконання науково-технічних робіт, якими є предмет, сторони, ціна та строки. Безперечно, сторони мо­жуть передбачати й інші умови аби лише вони не суперечили чин­ному законодавству. Такі умови можуть бути найрізноманітнішими, але вони головним чином зумовлюються характером науково-технічних робіт. Так, у договорах на виконання дослідно-конструк­торських робіт мають бути передбачені технічні параметри, яким відповідатиме та чи інша розробка.

Великі за обсягом роботи можуть виконуватися поетапно, що та­кож має бути передбачено у договорі.

Предметом договорів на виконання науково-технічних робіт є не процес роботи, а її результат. Мета зазначених договорів — до­сягти бажаного результату і передати його замовникові. Варто мати на увазі, що серед дослідників з цього приводу немає одностайної думки, але більшість із них схиляються до визнання предметом до­говору саме результату, а не роботи.

Результатами виконання науково-технічних робіт є також звіти про виконання наукових досліджень, зразки нового виробу, нової техніки, конструкторська документація до них, створення нової тех­нології та інші науково-технічні досягнення.

Сторони у договорі на виконання науково-технічних робіт. Сторо­нами, як уже зазначалося, є замовник і виконавець, якими може бути будь-яка фізична чи юридична особа. За загальним правилом виконавцями виступають науково-дослідні, проектно-конструктор­ські, конструкторські і технологічні організації, наукові центри, на­вчальні заклади, академічні наукові установи. Виконавцями можуть бути також будь-які підприємства будь-якої форми власності, що мають у своєму складі наукові, конструкторські та інші подібні під­розділи.

розділи

Однією з істотних умов договору на виконання науково-техніч­них робіт є його ціна, що визначається угодою сторін. Найчастіше ціна встановлюється шляхом складання кошторису, який, за за­гальним правилом, розробляє виконавець. Кошторис має передба­чати всі витрати виконавця на здійснення робіт (придбання ма­теріалів, устаткування, інструментів та інших засобів, необхідних для виконання договору), належну виконавцеві винагороду, перед­бачені чинним законодавством обов'язкові платежі та інші не­обхідні витрати.

Крім того, в ціну мають бути включені певні суми у вигляді при­бутку (доходу). Розмір цих сум може передбачатися у договорі за­лежно від розміру економічного (чи будь-якого іншого) ефекту, який може одержати замовник при використанні результату вико­наної роботи. Ціна у договорі визначається точно або приблизно, враховуючи невизначеність витрат при виконанні договору. Звідси й різні наслідки необхідності підвищення ціни у процесі виконан­ня. Якщо виникла потреба істотно підвищити ціну у процесі вико­нання договору за умови її приблизного визначення, то виконавець зобов'язаний негайно сповістити про це замовника. Останній має право погодитися з новою ціною або відмовитися від договору. У такому випадку замовник зобов'язаний оплатити виконану частину

Договір може передбачати підвищення ціни, якщо буде одержа­но кращий ефект від використання результату роботи, та винагоро­ду за якісне чи дострокове (вчасне) виконання роботи або змен­шення ціни у разі неякісного або несвоєчасного виконання робіт.

Важливим є положення, що передбачає обов'язок замовника оп­латити вартість робіт у разі неможливості досягти передбачуваного результату. Якщо в процесі науково-дослідних робіт виявляється неможливість досягти результату через обставини, що не залежать від виконавця, замовник зобов'язаний оплатити вартість робіт, ви­конаних до виявлення неможливості отримати очікувані результа­ти. Однак оплата не може перевищувати відповідну частину ціни, передбаченої договором.

Дещо інша норма щодо дослідно-конструкторських і технологіч-







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 384. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия