Студопедия — Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 29 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 29 страница






Як уже зазначалося, цільної системи захисту права інтелектуаль­ної власності в Україні ще немає. Є лише розрізнені, часто неузго-джені між собою правові норми, що містять чинні закони України про інтелектуальну власність.

Найбільш досконалою, хоча далеко Щ бездоганною, є система захисту авторського права і суміжних прав. Вона викладена в Зако­ні України «Про авторське право Изуміжні права». Ця система да­

РОЗДІЛ 14

лека від зразкової, але вона країна від системи захисту права про­мислової власності. її характерними рисами є відшкодування запо­діяної шкоди, у тому числі втраченої вигоди. Вона також передба­чає обов'язок порушника відшкодувати витрати на адвоката, чого раніше чинне законодавство не знало, а також відшкодування моральної шкоди, що раніше не було властивим нашому законо­давству.

Новим для нашого законодавства про авторське право є поло­ження, за яким автору чи іншій особі, якій належать авторські пра­ва, при відшкодуванні заподіяних збитків надається право вибору — вимагати від порушника відшкодування заподіяної шкоди, повер­нення позивачеві одержаних від неправомірного використання тво­ру доходів, грошової компенсації замість відшкодування збитків чи стягнення доходу. Крім цього, зазначений Закон передбачає накла­дення на порушника штрафу в розмірі 10 відсотків від присудженої позивачеві суми. Сума штрафу передається в установленому поряд­ку до Державного бюджету України.

Ще однією важливою особливістю захисту авторського права чи суміжних прав є обов'язок порушника відшкодувати моральну (не-майнову) шкоду в розмірі, що визначається судом. Але, як уже під­креслювалося, ця система захисту авторського права і суміжних прав не є бездоганною. Вона містить у собі суперечливі положен­ня, нелогічність деяких норм. Проте її більш повний аналіз буде наведено нижче при розгляді захисту авторського права і суміжних прав.

Щодо захисту права промислової власності, то його оцінки ско­ріше негативні, ніж позитивні. Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» дуже стисло визначає дії, що вважа­ються порушенням патентних прав, передбачає можливість стяг­нення з порушника завданих збитків, включаючи неодержані дохо­ди та відшкодування моральної шкоди.

Статтею 35 цього Закону від 1 червня 2000 р. перелік спорів, шо розглядаються судом, доповнений новими видами спорів. За новою редакцією суду підлягають усі спори з приводу визнання патенту недійсним, а також про надання примусової ліцензц.

Зміни і доповнення, внесені Законом України від 21 грудня 2000 р. до Закону України «Про охорону прав на промислові зраз-

_ Захист права інтелектуальної власності

ки», питань захисту прав власників патентів на промислові зразки

не торкнулися.

Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» у порівнянні з патентними законами ніякими принциповими особ­ливостями не відзначається. Зміни, внесені до Закону законодав­цем 21 грудня 2000 р., питань захисту прав власників свідоцтв та­кож не торкнулися. Закон України «Про охорону прав на топогра­фії інтегральних мікросхем» у частині захисту прав наближається до Закону України «Про авторське право і суміжні права». Закон Ук­раїни «Про охорону прав на сорти рослин» у розділі VI «Захист прав на сорт» питанню захисту прав присвячує три статті. Стаття 53 містить припис, за яким спори розглядаються в порядку, передба­ченому законодавством. Стаття 54 зазначає спори, шо розв'язують­ся у судовому порядку, а ст. 55 встановлює відповідальність за по­рушення прав на сорти. Більш детально викладені норми про за­хист прав на зазначення походження товарів у Законі України «Про охорону прав на зазначення походження товарів», але й він не ви­значає конкретних санкцій за порушення цих прав.

Отже, можна констатувати, що кожний закон з охорони промис­лової власності має свою систему норм щодо захисту даного об'єкта промислової власності. Вони в основному передбачають лише дії, що визнаються порушенням того чи іншого патентного закону. За­значені закони занадто в загальній формі визначають ці дії, без на­лежної конкретизації.

У зазначених законах наводиться загальний перелік спорів, що розглядаються у судовому порядку. Проте цей перелік завершується нормою, що будь-які інші спори з приводу порушення того чи ін­шого патентного закону можуть розглядатися у судовому порядку.

Деякі закони як конкретні санкції за те чи інше порушення за­кону передбачають загальні цивільно-правові санкції — відшкоду­вання заподіяних збитків та припинення порушення, інколи від­новлення порушених прав. Інші патентні закони взагалі відсилають до норм цивільного права про відповідальність.

Таке розмаїття норм про захист права промислової власності не виправдане специфікою того чи іншого об'єкта промислової влас­ності, хоча особливості, безперечно, є і вони враховуються.

РОЗДІЛ 14

Отже, цільної взаємоузгодженої системи норм про захист права інтелектуальної власності чинне законодавство України не містить. Істотним недоліком системи захисту інтелектуальної власності є та­кож її занадто низька ефективність. Порушники права інтелекту­альної власності не дуже бояться застосування до них встановлених чинним законодавством санкцій. Інколи доходи від неправомірно­го використання чужого твору чи об'єкта промислової власності перевищують встановлені санкції у сотні раз і з лихвою перекрива­ють понесені витрати.

Потрібна більш жорстка система захисту прав інтелектуальної власності, застосування якої має назавжди відбити у порушника ба­жання використати неправомірно твір чи об'єкт промислової влас­ності.

Недоліками існуючої системи захисту права інтелектуальної влас­ної є також відсутність спеціалізованих судів і суддів, що зумовлює досить тривалі строки розгляду навіть не дуже складних справ з приводу порушення права інтелектуальної власності. Ще однією причиною недостатньої ефективності захисту права інтелектуальної власності є численні можливості уникнути відповідальності поруш­ника за невиконання уже прийнятого судом рішення у справі на користь позивача, що дає йому можливість зволікати з виконанням довгі роки.

ЦК України передбачає дві групи норм шодо захисту права інте­лектуальної власності — загальні цивільно-правові норми і спеці­альні, передбачені законами України про інтелектуальну власність.

ЦК України передбачає захист цивільних прав у судовому по-рядкуС&>жна особа має право звернутися до суду за захистом сво­го особистого чи майнового права або інтересу (ст. 161 ЦК Ук­раїни). Суд здійснює захист шляхом:

— визнання права;

— визнання правочину недійсним;

— припинення дій, що порушують право;

— відновлення становища, що існувало до порушення;

— примусового виконання обов'язків боржником у натурі;

— зміни правовідносин;

— припинення правовідношення;

_Захист права інтелектуальної власності

— відшкодування збитків та інші майнові способи відшкодуван -

ня;

— відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

— визнання незаконними рішення, дії чи бездіяльності держав­ного органу, органу влади Автономної Республіки Крим або орга­ну місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб.

Суд здійснює захист цивільних прав та інтересів і іншими спо­собами, передбаченими законом.

У випадках, передбачених законом, захист цивільних прав може здійснюватися відповідними державними органами або органами місцевого самоврядування. Державні органи та органи місцевого самоврядування здійснюють захист цивільних прав шляхом скасу­вання актів державних органів чи органів місцевого самоврядуван­ня нижчого рівня, а також іншими способами, визначеними за­коном.

Стаття 19 ЦК України передбачає самозахист цивільних прав. Особа має право на самозахист своїх прав від порушень і проти­правних посягань. Самозахистом визнається застосування особою, право якої порушено, засобів протидії, що не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства. Способи самоза­хисту мають відповідати змістові права, шо порушене, та характе­рові дій, якими ці права порушені, і не можуть суперечити вимо­гам закону. Способи самозахисту можуть обиратися особою або визначатися законом, іншими правовими актами чи договором.

Основним із способів судового захисту цивільних прав є відшко­дування збитків, заподіяних протиправними діями порушника. За загальним правилом будь-яка особа, якій завдано збитків внаслідок порушення її цивільних прав, має право на їх відшкодування. Збит­ками визнаються:

1) втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошко­дженням речі, а також витрати, які особа зробила або вимушена зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки);

2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних об­ставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо законом або договором не передбачене відшкодування у меншому або більшому

РОЗДІЛИ

розмірі. Якщо особа, яка порушила право, одержала завдяки цьому доходи, то розмір збитків, що відшкодовуються потерпілій особі у зв'язку з неодержанням нею доходів, не може бути меншим від тих доходів, що їх одержав порушник права.

ЦК України передбачає також компенсацію моральної шкоди. У випадках, передбачених законом або договором, особа має право на компенсацію моральної шкоди, завданої їй у зв'язку з порушен­ням її права. Моральна шкода полягає у:

1) фізичному болю, якого фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

2) душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою як щодо неї самої, так і до членів її сім'ї та близьких родичів;

3) душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку зі знищенням чи пошкодженням її майна;

4) приниженні честі, гідності і ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Компенсація моральної шкоди здійснюється у грошах або іншо­му майні.

14.2. Цивільно-правовий захист права інтелектуальної власності

Захисту права інтелектуальної власності на результати інтелекту­альної діяльності новий ЦК України присвячує ст. 432, яка прого­лошує, шо кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого права інтелектуальної власності відповідно до ст. 16 цього Кодексу. Суд у випадках і в порядку, встановлених законом, може постановити рішення, зокрема, про:

1) застосування негайних заходів щодо запобігання порушенню права інтелектуальної власності та збереження вщповідних доказів;

2) зупинення пропуску через митний кордон України товарів, імпорт чи експорт яких здійснюється з порушенням права інтелек­туальної власності;

3) вилучення з цивільного обороту товарів, виготовлених або введених у цивільний оборот з порушенням права інтелектуальної власності;

Захист права інтелектуальної власності

4) вилучення з цивільного обороту матеріалів та знарядь, шо ви­користовувалися переважно для виготовлення товарів з порушен­ням права інтелектуальної власності;

5) застосування разового грошового стягнення замість відшкоду­вання збитків за неправомірне використання об'єкта права інтелек­туальної власності. Розмір стягнення визначається відповідно до за­кону з урахуванням вини особи та інших обставин, шо мають істот­не значення;

6) опублікування у засобах масової інформації відомостей про порушення права інтелектуальної власності та зміст судового рі­шення щодо такого порушення.

^ Захист авторського права і суміжних прав

Захист авторського права і суміжних прав встановлення Консти­туцією України, чинним Цивільним кодексом України, Законом України «Про авторське право і суміжні права» та іншими законо­давчими і нормативними актами. У цілому створена цілісна систе­ма захисту авторського права і суміжних прав, яка, як уже зазнача­лося, не є бездоганною. Основу цієї системи, безперечно, скла­дають ЦК України та Закон України «Про авторське право і суміж­ні права», зокрема його розділ V «Захист авторського права і суміж­них прав». Згідно з цими законами порушенням авторського права і (або) суміжних прав, що дає підстави для судового захисту, є:

1) вчинення будь-якою особою дій, що порушують особисті не-майнові права суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав та їх майнові права;

2) піратство у сфері авторського права і (або) суміжних прав — опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контра-фактних примірників творів (у тому числі комп'ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм і програм організацій мовлення;

3) плагіат — оприлюднення (опублікування), повністю або част­ково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору;

4) ввезення на митну територію України без дозволу осіб, які мають авторське право і (або) суміжні права, примірників творів (у тому числі комп'ютерних програм і баз даних), фонограм, відео­грам, програм мовлення;

РОЗДІЛ 14

5) вчинення дій, що створюють загрозу порушення авторського права і (або) суміжних прав;

6) будь-які дії для свідомого обходу технічних засобів захисту ав­торського права і (або) суміжних прав, зокрема виготовлення, роз­повсюдження, ввезення з метою розповсюдження і застосування засобів для такого обходу;

7) підроблення, зміна чи вилучення інформації, зокрема в елек­тронній формі, про управління правами без дозволу суб'єктів ав­торського права і (або) суміжних прав чи особи, яка здійснює таке управління;

8) розповсюдження, ввезення на митну територію України з ме­тою розповсюдження, публічне сповіщення об'єктів авторського Права і (або) суміжних прав, з яких без дозволу суб'єктів авторсь­кого права і (або) суміжних прав вилучена чи змінена інформація про управління правами, зокрема в електронній формі.

Зупинимось на деяких порушеннях авторського права і суміжних прав більш детально.

Відтворення будь-якого твору — виготовлення одного або біль­ше примірників твору, відеограми, фонограми у будь-якій мате­ріальній формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зберігання в електронній (включаючи цифрову), оптичній або ін­шій формі, яку може зчитувати комп'ютер.

Порушенням авторського права чи суміжних прав є передусім будь-яке відтворення твору в будь-якій матеріальній формі і в будь-якій кількості примірників, починаючи від одного, без дозволу осіб, які мають авторське право. Для визнання відтворення твору неправомірним не має значення мета його відтворення. Зазначене стосується також і об'єктів суміжних прав.

Іншою досить поширеною формою порушення авторського пра­ва чи суміжних прав є розповсюдження примірників творів, фоно­грам, відеограм та програм мовлення. Власне, будь-які твори, фо­нограми, відеограми та програми мовлення відтворюються най­частіше з метою їх комерційного розповсюдження для одержання доходу. Будь-яке розповсюдження без цієї мети навряд чи можна вважати порушенням авторського права чи суміжних прав. Безпе­речно, йдеться про розповсюдження без дозволу автора чи іншої

_Захист права інтелектуальної власності

324-414

особи, яка має авторське право, виробника фонограми, відеограми

та власника програми мовлення.

Розповсюдженням є також зберігання неправомірно відтворених творів, фонограм, відеограм або програм мовлення з метою подаль­шого розповсюдження.

Розповсюдженням слід визнати цілеспрямовані дії щодо поши­рення серед населення примірників творів, фонограм, відеограм чи програм мовлення у кількості примірників більше одного і до не­обмеженої кількості. Не має значення, які примірники творів, фо­нограм, відеограм чи програм мовлення розповсюджувалися — контрафактні чи відтворені правомірним шляхом. Важливим еле­ментом визнання розповсюдження неправомірним є те, що розпо­всюдження мало місце без дозволу автора чи інших осіб, які мають авторські чи суміжні права.

Контрафактними визнаються примірники творів, фонограм, відеограм і програм мовлення, виготовлені і розповсюджені з пору­шенням авторського права чи суміжних прав. Тобто цим поняттям охоплюється і розповсюдження без дозволу зазначених осіб.

Неправомірним визнається будь-яке інше використання без доз­волу осіб, які мають авторське право чи суміжні права творів, фо­нограм, відеограм чи програм мовлення. Під іншим використанням творів, фонограм чи програм мовлення слід розуміти передачу за­значених об'єктів у комерційний прокат, майновий найм чи будь-яке інше користування без дозволу особи, яка має авторське право або суміжні права. Порушенням суб'єктивних прав особи, яка має авторське право чи суміжні права, буде також перекручення, спо­творення чи будь-яка інша зміна твору, фонограми, відеограми чи програми мовлення або будь-яке інше посягання на зазначені об'єкти, що можуть зашкодити честі і репутації автора чи іншої особи, яка має авторське право чи суміжні права. Використання цих об'єктів без зазначення імені автора, а також оприлюднення твору, фонограми, відеограми чи програми мовлення без дозволу автора чи іншої особи, яка має авторське право чи суміжні права, також визнається порушенням авторського права чи суміжних прав. Оприлюднення твору, фонограми, відеограми чи програми мовлення — дія, що вперше робить твір, фонограму, відеограму чи

РОЗДІЛ 14

програму мовлення доступними для публіки, якими б засобами це не досягалося.

Істотним порушенням авторського права і суміжних прав є вве­зення в Україну без дозволу осіб, які мають авторське право чи еу-г міжні права, примірників творів, фонограм, відеограм чи програм мовлення. Не має значення, які примірники завозяться в Україну — контрафактні чи не контрафактні. Порушенням є сам факт ввезен­ня зазначених об'єктів без дозволу належних осіб. Більше того, вве­зення на митну територію України примірників творів, фонограм, відеограм, що охороняються на території України відповідно до чинного законодавства України, із держави, в якій ці твори, фоно­грами і відеограми не охороняються або перестали охоронятися, та­кож визнаються порушенням авторського права і суміжних прав.

Використання об'єктів права інтелектуальної власності без дого­вору з особою, яка має авторське право і (або) суміжні права, а та­кож недотримання умов використання цих об'єктів, порушення особистих немайнових і майнових прав особи, яка має авторське право чи суміжні права, надає їй право звертатися до суду з позо­вом. Суд зобов'язаний у разі доведення позовних вимог винести рі­шення про поновлення порушених прав шляхом внесення від­повідних виправлень, публікацій у пресі про допущене порушення або іншим способом.

Суд має також право постановити рішення про заборону випус­ку твору, виконання постановки, фонограми, відеограми, програми передачі в ефір і по кабелях, про припинення їх розповсюдження.

Суд може постановити рішення про вилучення чи конфіскацію всіх контрафактних примірників творів, фонограм, відеограм чи програм мовлення, щодо яких встановлено, що вони були виготов­лені або розповсюджені з порушенням авторського права і (або) суміжних прав, а також засобів обходу технічних засобів захисту. Це стосується також усіх кліше, матриць, форм, оригіналів, магніт­них стрічок, фотонегативів та інших предметів, за допомогою яких відтворюються примірники творів, фонограм, відеограм, програм мовлення, а також матеріалів і обладнання, що використовуються для їх відтворення і виготовлення засобів обходу технічних засобів захисту.

Захист права інтелектуальної вл

За рішенням суду вилучені контрафактні примірники творів (у тому числі комп'ютерні програми і бази даних), фонограм, відео­грам, програм мовлення на вимогу особи, яка є суб'єктом авторсь­кого права і (або) суміжних прав і права якої порушено, можуть бу­ти передані цій особі. Якщо ця особа не вимагає такої передачі, то контрафактні примірники підлягають знищенню, а матеріали і об­ладнання, що використовувалися для відтворення контрафактних примірників, підлягають відчуженню із перерахуванням виручених коштів до Державного бюджету України.

Стаття 432 ЦК України передбачає спеціальні правові способи забезпечення позову у справах про порушення авторського права і суміжних прав. Внесення до ЦК України таких способів забезпе­чення зазначених позовів цілком виправдані.

Ще до розгляду справи по суті суд може винести ухвалу про за­борону відповідачеві або особі, щодо якої є достатні підстави вва­жати, що вона є порушником авторського права або суміжних прав, вчиняти певні дії (виготовлення, відтворення, продаж, здавання в найм, імпорт тощо, передбачене цим Кодексом використання, а та­кож транспортування, зберігання або володіння з метою випуску в цивільний обіг примірників творів або фонограм, щодо яких при­пускається, що вони є контрафактними).

У разі необхідності суд може винести ухвалу про накладення арешту і вилучення усіх примірників творів, фонограм, відеограм щодо яких є підстави вважати, що вони є контрафактними. Суд мо­же винести ухвалу також про вилучення і арешт матеріалів та об­ладнання для їх виготовлення і відтворення.

Якщо відповідно до кримінального законодавства України дії певної особи щодо авторського права чи суміжних прав підпадають під ознаки злочину, орган дізнання чи суд зобов'язані вжити за­ходів для забезпечення вчиненого або можливого в майбутньому цивільного позову шляхом розшуку і накладення арешту на:

1) примірники творів, фонограм, відеограм, щодо яких припус­кається, що вони є контрафактними;

2) матеріали та обладнання, призначені для їх виготовлення та

відтворення;

32*4-414

РОЗДІЛ 14

3) документи, рахунки та інші предмети, що можуть бути дока­зом вчинення дій, за які відповідно до чинного кримінального за­конодавства передбачена кримінальна відповідальність.

За порушення авторського права чи суміжних прав Законом Ук­раїни «Про авторське право і суміжні права» встановлена цивільно-правова відповідальність порушника. Вона істотно відрізняється від тієї, що була передбачена ЦК. Української РСР.

Суд має право постановити рішення чи ухвалу про:

1) відшкодування моральної (немайнової) шкоди, завданої пору­шенням авторського права і (або) суміжних прав, з визначенням розміру відшкодування;

2) відшкодування збитків, завданих порушенням авторського права і (або) суміжних прав;

3) стягнення із порушника авторського права і (або) суміжних прав доходу, отриманого внаслідок порушення;

4) виплату компенсації, що визначається судом, у розмірі від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат, замість відшкодування збит­ків або стягнення доходу1.

Відповідно до наведених норм суб'єкту авторського права чи су­міжних прав у разі їх порушення належить право на свій вибір ви­магати відшкодування збитків стягнення доходу або грошової ком­пенсації, розмір якої визначається судом.

Що стосується виплати компенсації замість відшкодування збит­ків або стягнення доходу, то вона має залишитися нарівні з відшко­дуванням збитків або стягненням доходу як штрафна санкція — як покарання за вчинення порушення авторського права і суміжних прав.

Закон України «Про авторське право і суміжні права» передба­чає, крім зазначених санкцій, стягнення штрафу в розмірі 10 від­сотків від суми, присудженої судом на користь позивача. Сума штрафів направляється в установленому порядку до Державного бюджету України. Це вже є покарання за вчинення порушення ав­торського права і суміжних прав.

Ці спеціальні способи захисту авторського права і суміжних прав передбачені Законом України «Про авторське право і суміжні права».

1 ЦК України не передбачає стягнення зазначених сум. 500

_Захист права інтелектуальної власності

Водночас до порушників авторського права і суміжних прав можуть застосовуватися загальні цивільно-правові способи захисту, про які

йшлося вище.

Цивільно-правовий захист патентних прав

Захист патентних прав засобами цивільного права здійснюється передусім патентними законами України — «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про промислові зразки», «Про охоро­ну прав на сорти рослин», «Про охорону прав на топографії інтег­ральних мікросхем» тощо.

Патентні закони України не містять чіткого визначення пору­шення патентних прав. Закон України «Про охорону прав на вина­ходи і корисні моделі» визначає, що будь-яке посягання на права власника патенту вважається порушенням його прав, що спри­чиняє відповідальність згідно з чинним законодавством України. Таке саме визначення містить і Закон України «Про охорону прав на промислові зразки».

Закон України «Про охорону прав на сорти рослин» на відміну від інших патентних законів передбачає, що суд має право ухвали­ти рішення про встановлення цивільно-правової відповідальності за порушення, аналогічні тим, що визначені Законом України «Про авторське право і суміжні права» та про вилучення чи конфіскацію матеріалів і (або) обладнання, використаного для незаконного ви­робництва матеріалів сорту.

Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» також будь-яке посягання на права власника зареєстро­ваного компонування інтегральної мікросхеми визнає порушенням його прав.

Отже, наведені закони порушенням визнають будь-яке посяган­ня на права суб'єкта права промислової власності. Таке занадто за­гальне визначення не можна визнати виправданим. Інколи те чи ін­ше посягання викликає сумнів у тому, чи є воно правопорушенням.

Зазначені закони наводять перелік спорів, що розглядаються в судовому порядку, при цьому додається норма, за якою розгляду в судовому порядку підлягають будь-які спори, що виникають у зв'язку із застосуванням патентних законів. Тому доцільність цієї норми фактично відпадає.

розділи

При порушенні патентних прав власник патенту має право ви­магати:

— припинення дій, що порушують або створюють загрозу пору­шення його права, і відновлення становища, що існувало до пору­шення;

— стягнення завданих збитків, включаючи неодержані доходи;

— відшкодування моральної шкоди;

— вжиття інших передбачених законодавчими актами заходів, пов'язаних із захистом прав власника патенту.

Вимагати поновлення порушених прав власника патенту може також особа, яка має право на використання винаходу (корисної моделі) за ліцензійним договором, якщо інше не передбачене цим договором.

Такі самі норми містить Закон України «Про охорону прав на промислові зразки», за винятком однієї. Закон про промислові зраз­ки не дає права власнику промислового зразка права на відшкоду­вання моральної шкоди.

Більш розгорнуті норми щодо захисту прав містить Закон Ук­раїни «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем». За своїм змістом захист компонування ІМС наближається до захисту авторського права і суміжних прав. Проте зазначений Закон також не передбачає права на відшкодування моральної шкоди.

Цей короткий огляд патентних законів щодо захисту прав на об'єкти промислової власності дає підставу зробити кілька виснов­ків:

1. Єдиної цільної системи захисту прав промислової власності чинні закони України не створюють. Існуюча система недоско­нала і малоефективна.

2. Не вироблено єдиних санкцій за порушення патентних прав. Деякі закони відсилають до загальних цивільно-правових санк­цій відповідальності за порушення патентних прав. Спеціальних за­собів вони не встановлюють.

3. Відшкодування моральної шкоди передбачене лише за порушен­ня патентних прав на винаходи і корисні моделі та прав на сорти рослин.

__ Захист п рава ііпелекіулльмої влагноа і

Захист прав на засоби індивідуалізації учасників цивільного

обороту, товарів і послуг

Захист прав на торговельну марку здійснюється на підставі За­кону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» зі змінами і доповненнями, внесеними Законом України «Про вне­сення змін до деяких законів України з питань інтелектуальної власності» від 21 грудня 2000 р.

Як і патентні закони, Закон України «Про охорону прав на зна­ки для товарів і послуг» також порушенням прав на торговельну марку визнає будь-яке посягання на ці права з боку інших осіб. За­кон визначає, що будь-яке порушення спричиняє відповідальність згідно з чинним законодавством України. На вимогу власника сві­доцтва таке порушення має бути припинене, а порушник зобов'я­заний відшкодувати власнику свідоцтва заподіяні збитки. Про упущену вигоду та одержані прибутки у Законі не йдеться. Не вста­новлює цей Закон і обов'язку порушника відшкодувати моральну шкоду.

Проте особливістю захисту торговельної марки є обов'язок по­рушника усунути з товару, його упаковки незаконно використану марку або позначення, схожого з ним настільки, що їх можна сплу­тати. Власник свідоцтва має право також вимагати знищення виго­товлених зображень марки або позначення, схожого з ним настіль­ки, що їх можна сплутати.

Зазначені особливості захисту прав на торговельну марку зумов­люються специфікою використання марки. У законі нічого не сказано про використання торговельної марки або позначення, схожого з ним настільки, що їх можна сплутати, на вивісках, блан­ках, у рекламі, будь-якій іншій документації, що супроводжує то­вар, чи при наданні послуг, на друкованих виданнях. Торговельна марка може використовуватися і під час демонстрації експонатів на виставках і ярмарках, що проводяться в Україні, в проспектах, ра­хунках, на бланках та іншій документації, пов'язаній із введенням зазначених товарів і послуг у цивільний обіг. Усі наведені способи використання торговельних марок можуть відтворюватися, виго­товлятися і використовуватися зловмисниками, тому власник сві­доцтва повинен мати право вимагати від зловмисника знищення







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 607. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия