Студопедия — Реактиви. Кристалічні солі та кристалогідрати, розчин NaCl та KCl невідомої концентрації, вода дистильована
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Реактиви. Кристалічні солі та кристалогідрати, розчин NaCl та KCl невідомої концентрації, вода дистильована






Кристалічні солі та кристалогідрати, розчин NaCl та KCl невідомої концентрації, вода дистильована

Матеріали та обладнання

Стакани на 50, 100,150 мл, циліндри мірні на 100 та 200 мл, конічні колби на 100 та 200 мл, палички скляні, піпетки, воронки, шпателі, резинові груши, ареометр, ваги.

 

Загальні відомості

Розчини відіграють важливу роль в житті і практичній діяльності людини. Більшість фізіологічних процесів в організмах людини, тварин і рослин, промислових процесах, біохімічних процесах в грунтах протікають в розчинах. Усі найважливіші біологічні системи (цитоплазма, кров, лімфа, слина та ін.) є водними розчинами солей, білків, вуглеводів, ліпідів. Засвоєння їжі, транспорт метаболітів, більшість біохімічних реакцій в живих організмах протікають в розчинах. Виробництва, в основі яких лежать хімічні процеси, зазвичай також пов'язані з використанням розчинів.

У практиці знаходять застосування як водні, так і неводні розчини. Розчином називається термодинамічно стійка гомогенна (однофазна) система, що складається з двох або більше компонентів (хімічних речовин). Склад розчинів може мінятися безперервно в певних межах. Розчини бувають рідкими, твердими і газоподібними.

Рідкі розчини - це розчини солей, цукру, спирту у воді. Рідкі розчини можуть бути водними і неводними.

Водні розчини - це розчини, в яких розчинником є вода.

Неводні розчини - це розчини, в яких розчинниками є органічні рідини(бензол, спирт, ефір і так далі).

Тверді розчини - сплави металів, кольорове скло.

Газоподібні розчини - повітря, суміші газів.

Компонентами розчину є розчинник і розчинена речовина.

Розчинником прийнято вважати компонент, агрегатний стан якого не змінюється при утворенні розчину або компонент, вміст якого в розчині більше вмісту інших компонентів, які називають розчиненими речовинами. Якщо ж обидва компоненти до розчинення знаходилися в однаковому агрегатному стані (наприклад, спирт і вода), то розчинником вважається компонент, що знаходиться у більшій кількості.

Розчинники можуть бути рідкими або твердими, а речовини, що розчиняються, можуть знаходитися у будь-якому з трьох агрегатних станів. Найбільше практичне значення мають рідкі розчини, зокрема водні розчини, в яких розчинником є вода.

Розчинення - це фізико-хімічний процес, при якому:

- відбувається руйнування структури речовини, що розчиняється, і розподіл її часток між молекулами розчинника (фізичний процес);

- молекули розчинника взаимодіють з частками розчиненої речовини (хімічний процес). В результаті такої взаємодії утворюються сольвати. Якщо розчинником є вода, то сольвати, що утворилися, називаються гідратами.

Процес утворення сольватів називається сольватацією, процес утворення гідратів - гідратацією.

При упарюванні водних розчинів утворюються кристалогідрати - кристалічні речовини, до складу яких входять молекули води (кристалізаційна вода). Приклади кристалогідратів: CuSO4∙5H2O; FeSO4 ٠ 7H2O.

Якщо в результаті гідратації (сольватації) виділяється більше енергії, ніж її поглинається при руйнуванні структури речовини, то розчинення - екзотермічний процес. Виділення енергії відбувається при розчиненні NaOH, H2SO4, Na2CO3, ZnSO4 і інших речовин.

Якщо для руйнування структури речовини потрібно більше енергії, ніж її виділяється при гідратації, то розчинення - ендотермічний процес. Поглинання енергії відбувається при розчиненні у воді NaNO3, KCl, NH4NO3, K2SO4, NH4Cl і деяких інших речовин.

Кількість енергії, яка виділяється або поглинається при розчиненні, називається тепловим ефектом розчинення.

Розчинність це здатність речовини розподілятися в іншій речовині у вигляді атомів, іонів або молекул з утворенням термодинамічно стійкої системи змінного складу.

Кількісною характеристикою розчинності є коефіцієнт розчинності, який показує, яка максимальна маса речовини може розчинитися в 1000 або 100 г води при цій температурі.

Розчинність речовини залежить від природи розчинника і речовини, від температури і тиску (для газів). Розчинність твердих речовин в основному збільшується при підвищенні температури. Розчинність газів з підвищенням температури зменшується, але при підвищенні тиску збільшується.

По розчинності у воді речовини ділять на три групи:

1. Добре розчинні (р.) - розчинність речовин більше 10 г в 1000 г води. Наприклад, 2000 г цукру розчиняється в 1000 г води, або в 1 л води.

2. Малорозчинні (м.) - розчинність речовин від 0,01 г до 10 г в 1000 г води. Наприклад, 2 г гіпсу (CaSO4 . 2 H2O) розчиняється в 1000 г води.

3. Практично нерозчинні (н.) - розчинність речовин менше 0,01 г в 1000 г води. Наприклад, в 1000 г води розчиняється 1,5 . 10-3 г AgCl.

Константа розчинності. Розглянемо процеси, що виникають при взаємодії малорозчинного, але сильного електроліту сульфату барію BaSO4 з водою. Під дією диполів води іони Ba2+ і SO42- з кристалічної решітки BaSO4 переходитимуть в рідку фазу (рис.4.1).

Рис. 4.1. Насичений розчин сульфату барію. Іони Ba2+ і SO42- у розчині знаходиться в рівновазі з твердою фазою кристалічного BaSO4.

 

Одночасно з цим процесом під впливом електростатичного поля кристалічної решітки, частина іонів Ba2+ і SO42- знову осідатиме. При цій температурі в гетерогенній системі встановиться рівновага, при якій швидкість процесу розчинення (V1) дорівнюватиме швидкості процесу осадження (V2), тобто V1 = V2 або BaSO4 ⇄ Ba2+ + SO42-

Насичений розчин є рівноважною гетерогенною системою, яка характеризується константою хімічної рівноваги:

a(Ba2+) . a(SO42-)

Кхім.рівноваги = -------------------------,

a (BaSO4)

де a (Ba2+) – активність іонів барию;

a(SO42-) – активність сульфат-іонів;
a (BaSO4) – активність молекул сульфату барію.

 

Активність кристалічного BaSO4 в знаменнику - величина постійна і рівна 1. Добуток двох констант дає нову постійну величину, яку називають термодинамічною константою розчинності і позначають Кs° :
Кs° = a(Ba2+) . a(SO42-).

Таким чином, в насиченому розчині малорозчинного сильного електроліту добуток рівноважних активностей його іонів є величиню постійню при даній температурі.

Якщо прийняти, що в насиченому розчині малорозчинного електроліту коефіцієнт активності f~1, то активність іонів у такому разі можна замінити на їх концентрацію, оскільки а = f(X). С(X). Термодинамічна константа розчинності Кs° перейде в концентраційну константу розчинності Кs:

Кs = С(Ba2+) . С(SO42-),
де С(Ba2+) і С(SO42-) – равноважні концентрації іонів Ba2+ і SO42- (моль/л) в насченому розчині сульфату барія.

Для спрощенні розрахунків звичайно користуються концентраційною константою розчинності Кs і приймають f (Х) = 1.

В загальному вигляді вираз концентарційної константі розчинності для електроліта AmBnm An+ + n Bm- має вигляд:

Ks = Сm (An+) . Сn (Bm-),

де С концентрації іонів An+ і Bm- в насиченому розчині електроліту в моль/л.

Розчини речовин можуть бути ненасичені, насичені і пересичені.

Ненасичений розчин утворюється при розчиненні твердої речовини у воді, коли можливе розчинення наступних порцій речовини.

Ненасичений розчин містить менше розчиненої речовини, ніж насичений за даних умов. При додаванні речовини в такий розчин речовина ще може розчинятися і утворюється насичений розчин.

Насиченим розчином називається такий розчин, який знаходиться в рівновазі з твердою фазою розчиненої речовини і містить максимально можливу за даних умов кількість цієї речовини. При додаванні речовини в такий розчин речовина більше не розчиняється і випадає в осад. Тобто речовина в розчині знаходиться в рівновазі з твердою фазою (осадом).

Між речовиною в насиченому розчині і тією ж речовиною в осаді встановлюється стан гетерогенної рівноваги.

KBr(т) KBr(насичений розчин)

Частинки розчиненої речовини переходять з осаду в розчин і назад. При цьому склад насиченого розчину залишається постійним при T = const.

Мірою розчинності речовини є її максимальний вміст в насиченому розчині за даних умов.

Якщо приготувати розчин в особливих умовах (обережно охолодити гарячий насичений розчин) це приведе не до утворення насиченого розчину з осадом, а до утворення пересиченого розчину без утворення осаду. При внесення в такий розчин затравки у вигляді кристала тієї ж речовини або іншої речовини з подібною кристалічною формою, в осад випадає (кристалізується) надлишок розчиненої речовини, а розчин стає насиченим (стабільним) і в ньому встановлюється рівновага.

Пересичений розчин - це розчин, в якому при певній температурі міститься більше розчиненої речовини, ніж в насиченому розчині при цій же температурі.

Концентрація - це кількісний склад розчину. Концентраціяє важливою характеристикою будь-якого розчину.

Для якісної характеристики розчинів використовують поняття "розбавлений розчин" і "концентрований розчин".

Концентрований розчин це розчин з високим вмістом розчиненої речовини у протилежність розбавленому розчину, що містить малу кількість розчиненої речовини.

Розбавлений розчин - розчин з низьким вмістом розчиненої речовини.

Примітка. Не завжди розбавлений розчин є ненасиченим. Наприклад:

а) 0,0000134 М розчин AgCl є дуже розбавленим, але оскільки сіль AgCl практично нерозчинна, то такий розчин є насиченим.

б) 4 М розчин KBr дуже концентрований, але не є насиченим (тобто сіль KBr може і далі розчинятися).

Отже, вміст розчиненої речовини в насиченому розчині рівний, в ненасиченому розчині менший і пересиченому більший її розчинності при даній температурі.

 

Розчинність солей (KBr, NaCl) з підвищенням температури зазвичай збільшується і лише для деяких речовин спостерігається зворотне явище (CaSO4, Li2CO3) (таблиця 4.1).

Таблиця 4.1

Розчинність речовин у воді при різних температурах (г/100 г H2O)

Температура, °С          
KBr 53,5 65,2 80,8 94,6 103,3
NaCl 35,7 35,9 36,8 38,1 39,4
CaSO4 0,176 0,206 0,180 0,102 0,066
Li2CO3 1,54 1,33 1,08 0,85 0,72

 

Для вираження складу розчину і вмісту розчиненої речовини застосовуються різні способи.

Густина (питома маса) — маса речовини в одиниці об’єму, є фізичною характеристикою будь-якої речовини, з якої складається тіло при даній температурі (таблиця 4.2).

Таблиця 4.2

Залежність густини і концентрації розчинів NaCl від температури

Концентрація, % Густина х10-3, кг/м3, при Концентра-ція, % Густина х10-3, кг/м3, при
100С 200С 100С 200С
  1,0071 1,0053   1,1049 1,1008
  1,0144 1,0125   1,1127 1,1065
  1,0218 1,0196   1,1206 1,1162
  1,0292 1,0268   1,1285 1,1241
  1,0366 1,0340   1,1364 1,1319
  1,0441 1,0413   1,1445 1,1398
  1,0516 1,0486   1,1525 1,1478
  1,0591 1,0559   1,1607 1,1559
  1,0666 1,0633   1,1689 1,1639
  1,0742 1,0707   1,1772 1,1722
  1,0819 1,0782   1,1856 1,1804
  1,0895 1,0857   1,1940 1,1888
  1,0972 1,0933   1,2025 1,1972

 

Знаючи густину розчину, можна за таблицею визначити масову долю речовини (%) в розчині.Для випадку однорідних тіл густина ρ; визначається як відношення маси тіла m до об'єму V, який воно займає і виражається в кг/м3 або г/л

В таблиці 4.3 наведена густина твердих, рідких та газоподібних речовин.

Таблиця 4.3







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 1197. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия