Студопедия — П р а к т и ч н а р о б о т а № 10. Мета роботи: ознайомити з факторами, небезпечними для довкілля та здоров'я людини, які супроводжують добування та переробку нафти на всіх етапах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

П р а к т и ч н а р о б о т а № 10. Мета роботи: ознайомити з факторами, небезпечними для довкілля та здоров'я людини, які супроводжують добування та переробку нафти на всіх етапах






Мета роботи: ознайомити з факторами, небезпечними для довкілля та здоров'я людини, які супроводжують добування та переробку нафти на всіх етапах, навчитися кількісно оцінювати технологічні параметри нафтопереробного підприємства.

Теоретична частина. У процесі нафторозвідки на материку чи на континентальному шельфі, є ризик того, що витікання нафти вийде з-під контролю. Це може привести до утворення значних і тривалих нафтових "плям", дуже шкідливих для морського довкілля.

Нафтові плями можуть призводити до загибелі птахів, забруднюють берегову смугу (пляжі), що спричинює до значних негативних наслідків щодо прибережних та припливно-відпливних організмів, шкодить цінному рибному лову. Нафта також може забруднювати кораблі, сіті, портове обладнання, очищення яких потребує великих коштів. Негативні наслідки виливу нафти у відкритому морі оцінити важче, але, мабуть, нафтові плями так само шкодять рибному лову і взагалі організмам, що мешкають у поверхневих водах океану.

Таблиця 2.5.1. Вплив нафти на навколишнє середовище

Дов­кілля Операції з енергією
розвідка добування, вироб­ництво, переробка транспорту­вання використання та зберігання
Атмосфера викиди H2S та вуглеводнів як результат аварії викиди нафтопере­робного підприємст­ва SО2, H2S, СО2, NOх, та вуглеводнів   викиди SО2, СО2, та вуглеводнів
Гідро­сфера прориви та витоки з буро­вих колон, що призводять до нафтового забруднення прориви та витоки, забруднення розсолами та буровими розчинами, стоки нафтопереробки аварії танкерів, що проводять до нафтового забруднення забруднення ґрунтових вод через течі у резервуарах
Літо­сфера прориви та витоки на ґрунт прориви та витоки, мазутні відходи порушення та витоки з трубопроводів поховання нафти
Вплив на лю­дину порушує звичайний стиль життя заважає лову риби заважає лову риби або викорис­танню ґрунту, порушує звичайний стиль життя. вуглеводні та поліциклічні ароматичні вуглеводні з двигунів внутрішнього згорання

 

Розвідка, добування та транспортування нафти можуть відчутно вплинути на характер життя у віддалених регіонах. Існує також ризик витоку нафти впродовж добування та транспортування її до нафтопереробного заводу. Останній є потенціальним джерелом викидів вуглеводнів, діоксиду сірки (S02), який закислює атмосферу та створює загрозу подразнення ди­хальних шляхів, сірководню (H2S), який є вельми токсичним та має неприємний запах, діоксину вуглецю (С02), який має тепличний ефект, оксидів нітрогену (NOx), що також є джерелом утворення кислої атмосфери (HN03), але, крім того, сприяє виник­ненню фотохімічного смогу. Нафтопереробні заводи також продукують рідкі стоки, які можуть містити вуглеводні, фенол, аміак, інші токсичні речовини. Розчинену у цих стоках органіку звичайно переробляють шляхом біологічних оксидуючих процесів, а нафту виділяють сепарацією. При цьому неминуче утворюються мули, які містять метали, особливо нікель та ванадій, що звичайно є присутніми у сирій нафті.

У процесі добування існує потенціальна небезпека забруднення прилеглих територій хімічними складовими бурових розчинів, шламами, розсолами, які часто супроводжують нафту.

Нафту транспортують як танкерами, так і трубопроводами у дуже великих кількостях, і жоден з цих методів не є вільним від можливості забруднити довкілля. Виливи нафти з трубопроводів звичайно менш значні, тому що трубопровід легше контролювати, хоч у цьому разі можуть бути забруд­нені сільськогосподарські угіддя зменшена їх продуктивність. Особлива проблема поля­гає у будівництві трубопроводів для транспортування нафти або природного газу в умовах північного клімату, де ґрунт під поверхнею постійно замерзлий (північна мерзлота). Звичайно нафта, зважаючи на їх високу грузькість, помпується теплою для забезпечен­ня високої потужності трубопроводу. А це вимагає, у свою чергу, доброї теплоізоляції для захисту промерзлого ґрунту від танення, що б призвело до просідання породи, яке носить назву "термокарст".

Трубопроводи будують на полях або у траншеях з адекват­ною ізоляцією, відділяючи їх у такий спосіб від уразливого ґрунту. В цьому разі вони проходять через малонаселені дикі місцевості, де будівництво може суттєво зашкодити місцевому характеру життя, лову риби, охоті та взагалі природокористуванню.

Використання та зберігання сирої нафти супроводжується виділенням вуглеводнів, сульфур оксидів, нітроген оксидів та карбон діоксиду, які можуть впливати на навколишнє середовище та проблеми здоров'я.

У процесі неповного згорання деякі вуглеводні перетворюються на поліциклічні ароматичні сполуки, зокрема бенз(а)пірен, який є потенційним канцерогеном. Заключним наслідком є зберігання відпрацьованих мастил, особливо захищених, наприклад з домішками плюмбуморганічних сполук. У принципі, їх бажано переробляти для того, щоб повернути цінні вуглеводні та звільнитись від джерел забруднення, однак часто їх закопують або просто виливають на звалищі.

Порядок проведення обчислень

Маємо нафтопереробний завод, що переробляє 100 тис. барелів сирої нафти за добу та працює з ККД 90%. Нафта та продукти її переробки містять енергетичний еквівалент
35 МДж/л.

а) Який енергетичний потенціал та який об'єм нафтопродуктів випускає завод, (Дж/л)?

б) Якщо нафту транспортують нафтопроводом із швидкістю пересування 0,8 м/с, то яким є діаметр труби?

в) Якщо завод мусить мати 5-добовий запас нафти на випадок збою у постачанні, який за об'ємом резервуар необхідний? Запропонуйте габарити, враховуючи, що корпус резервуару є циліндром висотою, яка становить половину його діаметру. 1 Барель нафти дорівнює 159 літрам.

Рішення:

а) Q = 100 000 бар./добу = 159х105 л/добу нафти = 159х102 м3/добу нафти.

Продукція: 90 000 бар./добу (при 90% ефективності) = 143х105 л/добу продукту =
= 14 300 м3/добу продукту.

Вміст енергії у нафті:

,

де е – енергетичний еквівалент, МДж/л;

Q – потужність нафтопроводу, л/добу.

 

Е = 159*105 (л/добу) * 35х106 (Дж/л) = 5,57*1014Дж/добу

 

у продуктах: при 90% ефективності:

Е/= 5,57*1014*0,9 = 5,01х1014Дж/добу.

б) Трубопровід діаметром ,

де А – площа труби, см3, розраховується за формулою:

,

де u – швидкість пересування нафти по нафтопроводу, м/с;

Q – потужність нафтопроводу, м3/добу.


Площа труби A:

А = 159*1023/добу) / (24*3600 (с/добу)*0,8 (м/с)) = 0,23 м3 = 2300 см2

та її діаметр буде дорівнювати см.

с) Об'єм резервуару, який є необхідним для зберігання 5-добового запасу нафти є:

,

де n – необхідний запас нафти, діб;

Q – потужність нафтопроводу, м3/добу.

V= 159*102* 5 = 7,95*104 м3

Виберемо 10 резервуарів, кожний об'ємом V*=7,95 тис. м3 та заввишки h=d/2.

Якщо об'єм резервуару розраховувати за формулою V=S*h, а ,

то звідси

Таким чином, 10 резервуарів по 27,3 м діаметром та 13,6 м заввишки (h=d/2) буде достатньо.

 

Контрольне завдання: обчисліть необхідні параметри для нафтопереробних підприємств (завдання а, б, в) з такими вхідними параметрами:

№ вар. Потужність, тис. бар. ККД, % Енерг. еківалент., МДж/л Швидк. нафти, м/с Обсяг запасу, діб
        1,1  
        0,7  
        1,3  
        0,6  
        0,7  
        0,8  
        0,9  
        1,0  
        1,1  
        1,2  
        1,3  
        1,2  
        1,1  
        1,0  
        0,9  
        0,8  
        0,7  
        0,8  
        0,9  
        1,0  
        1,1  
        1,2  
        1,3  
        1,2  
        1,1  
        1,0  
        0,9  


Контрольні питання:

1. Що небезпечно для оточуючого середовища при добуванні нафти?

2. Чим небезпечно танкерне перевезення нафти?

3. Чим небезпечно транспортування нафти трубопроводом?

4. Чим загрожує для довкілля нафтопереробка та зберігання?

5. Яка небезпека очікує довкілля при використанні нафтопродуктів?

 

П р а к т и ч н а р о б о т а № 10

Тема: “Текстовий процесор MS Word. Засоби розробки документів. Введення та форматування тексту. Застосування стилів. Створення власного стилю”

Мета:сформувати поняття про рівні форматування тексту в документі та елементи форматування кожного рівня, сформувати навички виконання форматування текстових документів,застосування та створення стилів.

Хід роботи

Завдання 1. Уважно прочитайте теоретичні відомості і занотуйте у зошит необхідне. Виконайте кожне сформульоване у тексті практичне завдання.

Форматування документу. Це поняття означає надання документу такого вигляду, який відповідає певним вимогам користувача. Розрізняють пряме форматування і форматування з використанням стилів. Пряме форматування виконують за допомогою команд головного меню Формат або кнопок панелі інструментів Форматирование:

Розрізняють такі основні рівні форматування:

· форматування символів;

· форматування абзаців;

· форматування сторінок;

· форматування розділів.

Форматування символів - це зміна форми, вигляду і розміру шрифту. Найчастіше це виконують за допомогою таких кнопок панелі інструментів Форматироние:

Ця кнопка дозволяє вибрати гарнітуру шрифту - його загальну форму або конструкцію. Шрифти бувають із засічками на кінцях (serif), наприклад, Times New Roman, або без таких засічок (sans serif, інакше - рубаний), наприклад Arial Cyr. Перші шрифти зручніше для читання, тому вживається частіше. Шрифти також підрозділяються на пропорційні і непропорційні. Нижче наведені приклади обох типів шрифтів.

Це приклад пропорційного шрифту сімейства шрифтів Roman, розміром 14 пунктів.

Це приклад непропорційного шрифту сімейства шрифтів Сourier, розміром 14 пунктів.

Як видно в наведених прикладах, у пропорційних шрифтах для кожної літери відводиться саме стільки місця, скільки потрібно в задежності від ширини цієї літері.

У непропорційних шрифтах кожній літері незалежно від її ширини відводиться однакове місце.

 

Розмір шрифту вимірюється в пунктах від верхньої точки найвищої букви до нижньої точки букви, що опускається нижче рядка (наприклад, К та у). Для довідки:

1 дюйм = 72 пунктам = 2,54 см;

12 пунктів = 0,42 см.

Кнопка Размер дозволяє задати розмір шрифту, кнопка виділяє текст напівжирним шрифтом, кнопка виділяє текст курсивом, кнопка виділяє текст підкресленням.

 

Додаткові можливості форматування шрифтів визиваються з меню Формат èШрифт, вкладки Шрифт і Интервал: (для зручності перегляду вкладок діалогового вікна Шрифт зробіть масштаб перегляду150%)

 

 

 

За допомогою другої вкладки текст можна ущільнити або навпаки встановити розрідженим, а також зорієнтувати по висоті рядка - вищеабо нижчерівня рядка.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 483. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.019 сек.) русская версия | украинская версия