Студопедия — Заняття 2. 1. Правові основи виконання державного та місцевих бюджетів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 2. 1. Правові основи виконання державного та місцевих бюджетів






1. Правові основи виконання державного та місцевих бюджетів. Бюджетний розпис.

2. Казначейська система виконання бюджетів.

3. Правові основи проведення закупівель за державні кошти.

4. Звіти про виконання державного та місцевих бюджетів.

5. Порядок внесення змін до закону про державний бюджет України.

 

Контрольні питання:

1. Який зміст поняття виконання бюджету?

2. Який орган організовує виконання державного бюджету?

3. Що передбачає казначейське обслуговуванням державного та місцевого бюджету?

4. Які дії може здійснити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів при виникненні тимчасового касового розриву?

5. Назвіть винятки казначейського обслуговування бюджетних та інших публічних коштів.

6. Що таке бюджетний розпис, який порядок його розробки і затвердження?

7. Який порядок виконання бюджету за видатками? Які виділяють стадії виконання бюджету за видатками та кредитування?

8. Яке нормативне значення стадій виконання бюджету за видатками? Як це впливає на можливість застосування попередньої оплати в бюджетному процесі?

9. В чому полягає встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів?

10. Який орган здійснює контроль за відповідністю кошторисів розпорядників бюджетних коштів розпису бюджету?

11. Який порядок розгляду та затвердження кошторисів бюджетних установ?

12. Дайте визначення “лімітної довідки про бюджетні асигнування”?

13. Хто затверджує кошториси відповідно до відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228 «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ»?

14. Які наслідки взяття бюджетних зобов’язань за межами бюджетних асигнувань?

15. Вкажіть в чому полягає порядок здійснення реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів?

16. Який порядок здійснення бюджетних платежів відповідно до взятих бюджетних зобов’язань?

17. Відповідно до частини 4 статті 51 Бюджетного кодексу України, які наслідки прострочення заборгованості із заробітної палати, стипендій, спожитих комунальних послуг та енергоносіїв розпорядниками бюджетних коштів?

18. Які дії необхідно вчинити Львівському національному університету, якщо доходи від платного навчання студентів будуть нижчими за заплановані в кошторисі (ч. 8 ст. 51 Бюджетного кодексу України)?

19. Які дії бюджетної установи у випадку перевищення обсягу власних надходжень обсягу витрат затверджених в законі про Державний бюджет України?

20. Назвіть основні бюджетні документи, які складаються на стадії виконання бюджету?

21. Який порядок виконання місцевого бюджету відповідно до статті 78 Бюджетного кодексу України?

22. Який порядок внесення змін до закону про Державний бюджет? Чи змінюється вона у випадку необхідності разом з Законом про державний бюджет вносити зміни до інших законодавчих актів України? (частина 2 статті 160 Регламенту Верховної Ради України)?

23. Яка процедура внесення змін до закону про Державний бюджет при перевиконанні надходжень?

24. Яка процедура внесення змін до закону про Державний бюджет при недоотриманні надходжень?

25. Що таке захищені статті видатків? Які захищені статті передбачені 55 Бюджетного кодексу України?

26. Який порядок закриття рахунків після закінчення бюджетного періоду?

27. Чому, на Вашу думку, законодавець поклав обов’язок подання місячних та квартальних звітів на Державну казначейську служба України, а річного на Кабінет Міністрів України?

28. Який порядок розгляду річного звіту про виконання закону про Державний бюджет України (стаття 162 Регламенту Верховної Ради України)? Які юридичні наслідки має його розгляд або ж нерозгляд?

Завдання і задачі:

1. Львівська обласна державна адміністрація на підставі договору купівлі-продажу провела закупівлю меблів на суму 500 000 грн. Чи були порушення фінансової дисципліни в діях бюджетної установи. Який порядок передбачає законодавство для проведення державних закупівель? Чи змінилася б ситуація якби кошти були витрачені на централізоване опалення та водопостачання?

Чи змінилася б ситуація, якби кошти на аналогічні потреби використовувало державне чи комунальне підприємство, за рахунок надходжень від здійснення господарської діяльності або за рахунок наданого бюджетного фінансування?

 

2. Ініціативною групою депутатів Верховної Ради України було підготовлено законопроект «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» і подано до Верховної Ради України на початку жовтня поточного бюджетного року. Законопроект передбачав зміни, пов’язані зі збільшенням джерел доходів завдяки введенню цільового загальнодержавного податку до кінця фінансового року та обмеження проведення перевірок контролюючими органами. Дайте правову оцінку цій законодавчій ініціативі депутатів? Який порядок внесення змін до Закону про державний бюджет України? Який загальний порядок подання та розгляду законопроектів, які впливають на дохідну та видаткову частину бюджетів? На скільки правомірним є подання у складі проектів законів про державний бюджет законодавчих пропозицій щодо податків, зборів (інших обов’язкових платежів)?

 

3. За результатами місячного звіту про виконання загального фонду Державного бюджету України виявилося, що отриманих надходжень недостатньо для здійснення бюджетних асигнувань відповідно до бюджетних призначень з урахуванням граничного рівня дефіциту, затвердженого законом про Державний бюджет України. У зв’язку з цим Уряд України вжив таких заходів: а) випустив короткострокову позику у вигляді цінних паперів; б) використав кошти резервного фонду для фінансування пріоритетних напрямів. Дайте правову оцінку та обґрунтуйте правомірність або ж неправомірність перелічених заходів.

 

4. Державне підприємство уклало договір на придбання сировини для виробництва власної основної продукції за рахунок коштів державного бюджету. Однією з істотних умов договору було визначено проведення передоплати у розмірі 50 % ціни договору сировини до моменту її відвантаження та оплати наступних 50 % вартості сировини протягом 15 робочих днів після її відвантаження.

У погоджений між сторонами термін, сировина не була відвантажена державному підприємству контрагентом з мотивів відсутності виконання зобов’язань із забезпечення передоплати. Через це було порушено графік випуску продукції державним підприємством та невиконано план поставки продукції, через що керівника державного підприємства було притягнуто до дисциплінарної відповідальності Міністерством, до сфери якого відноситься підприємство.

Керівник державного підприємства звернувся до суду з позовом до контрагента з вимогою про відшкодування збитків, завданих в результаті порушення договірних зобов’язань. В процесі розгляду справи залучив у якості співвідповідача територіальний орган Державної казначейської служби України, оскільки було з’ясовано, що останнім не було проведено платежу за документами державного підприємства щодо передоплати за договором.

Проаналізуйте ситуацію та вкажіть, яке рішення повинен прийняти суд в результаті розгляду такого позову. Заповнюючи допущені прогалини щодо обставин справи, складіть відповідний судовий процесуальний документ по суті вимог державного підприємства до контрагента та територіального органу ДКС України.

5. Ознайомтеся із наведеним рішенням Верховного Суду України від 15.05.2012 р. (Єдиний реєстр судових рішень. – Режим доступу:)







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 895. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия