Студопедия — ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ, ЯКІ ВИНОСЯТЬСЯ НА СЕМЕСТРОВИЙ ЕКЗАМЕН
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ, ЯКІ ВИНОСЯТЬСЯ НА СЕМЕСТРОВИЙ ЕКЗАМЕН






 

1. Основні характеристики землі: земля як природне середовище і життєвий простір суспільства; земля як адміністративно-територіальний, економіко-операційний та політико-правовий простір; земля як об’єкт власності та господарювання.

2. Особливості суспільних відносин, що складають предмет сучасного земельного права та визначення його поняття.

3. Методи регулювання земельних відносин: застосування імперативного і диспозитивного методів у врегулюванні земельних відносин.

4. Основні принципи земельного законодавства і права: співвідношення загально-правових та спеціально-правових принципів у земельному праві.

5. Система сучасного земельного права: схожості та відмінності в системі земельного законодавства і права.

6. Поняття і основні ознаки земельного права як галузі права, галузі науки і навчальної дисципліни.

7. Історія становлення земельного законодавства і права на сучасних українських землях.

8. Конституційні засади земельного законодавства та їх значення для врегулювання земельних відносин.

9. Кодифіковані та спеціальні закони як систематизовані джерела земельного права: їх структурі та зміст.

10. Нормативні акти представницьких та виконавчих органів місцевого самоврядування у системі джерел земельного права.

11. Роль і значення рішень Конституційного Суду України та узагальнень судової практики щодо регулювання земельних відносин.

12. Поняття та види земельних правовідносин: суб’єкти, об’єкти та юридичний зміст земельних правовідносин.

13. Підстави виникнення, змінення та припинення земельних правовідносин та їх правове закріплення в нормах земельного законодавстві.

14. Повноваження Верховної Ради України в галузі земельних відносин за чинним земельним законодавством.

15. Функції та повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим в галузі земельних відносин.

16. Повноваження Кабінету Міністрів України щодо розпорядження землями державної власності.

17. Повноваження центрального органу виконавчої влади із земельних ресурсів щодо регулювання земельними відносинами.

18. Функції та повноваження Ради міністрів Автономної Республіки Крим в галузі земельних відносин.

19. Повноваження державних органів приватизації у галузі земельних відносин.

20. Повноваження органів виконавчої влади з питань природокористування, екології та інших органів спеціальної компетенції у сфері земельних відносин.

21. Повноваження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у формуванні ринкових основ функціонування земельних відносин.

22. Соціально-економічні та політико-правові передумови щодо реформування земельних відносин.

23. Мета і завдання реформування земельних відносин: адміністративний характер земельної реформи.

24. Основні заходи реформування земельних відносин та форми їх реалізації при розподілі, перерозподілі та розпаюванні земель.

25. Правові засади започаткування сучасної земельної реформи та їх наступний розвиток і вдосконалення.

26. Періодизація проведення сучасної земельної реформи: її позитивні і негативні наслідки на різних етапах реформування земельних відносин.

27. Роль і значення земельного законодавства для розвитку та поглиблення земельної реформи і становлення ринкових відносин.

28. Загальні ознаки права власності та специфічні властивості права земельної власності.

29. Об’єкти права власності на землю: земельний фонд та його склад як об’єкт права власності; земельні ділянки і земельні частки (паї) як об’єкти права власності.

30. Народна, державна та комунальна власність на землю та їх суб’єктний склад: право державної власності на землю та право територіального верховенства держави.

31. Юридичні та фізичні особи як суб’єкти права приватної власності на землю та їх земельно-власницька праводієздатність.

32. Право спільної часткової та спільної сумісної власності на земельну ділянку та особливості їх здійснення.

33. Підстави виникнення та припинення права власності на землю: зміст права власності на землю та основні права і обов’язки власників земельних ділянок.

34. Поняття, особливості та принципи права землекористування: поширення видів землекористування та обмеження суб’єктного складу землекористувачів.

35. Право постійного землекористування підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності, та інших суб’єктів земельного права.

36. Право орендного землекористування: умови та порядок укладення договорів оренди земельних ділянок.

37. Право концесійного землекористування: особливості укладення та змісту концесійного договору на землекористування.

38. Основні права та обов’язки землекористувачів та межі належного здійснення своїх прав і обов’язків землекористувачами.

39. Законодавчі вимоги щодо оформлення права користування земельними ділянками та документи, що посвідчують права на них.

40. Визначення та зміст земельного сервітуту: його юридичне походження та засади правового регулювання в українському земельному законодавстві.

41. Види земельних сервітутів за чинним земельним і цивільним законодавством та порядок їх встановлення.

42. Дія земельного сервітуту та його наслідки: умови і порядок припинення земельного сервітуту.

43. Підстави набуття і зміст права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис).

44. Підстави набуття права користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій).

45. Вимого стосовно укладення договорів на користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або забудови за Цивільним і Земельним кодексом.

46. Правове регулювання і зміст добросусідства в земельному законодавстві та його юридичне значення.

47. Основні вимоги щодо земельного добросусідства: попередження шкідливого впливу на сусідню земельну ділянку та проникнення гілок і коренів дерев.

48. Вимоги щодо визначення спільних меж та їх відновлення: спільне використання межових споруд і дерев, які розташовані на межі земельних ділянок.

49. Поняття обмеження у використанні земельних ділянок та обтяження прав на земельну ділянку.

50. Види обмежень та обтяжень прав на землю у публічно-правових і приватноправових інтересах.

51. Правовий режим охоронних, санітарних та захисних зон як особливий вид обмеження прав на землю.

52. Умови і порядок передачі земельних ділянок громадянам: безоплатна приватизація земельних ділянок; норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам.

53. Умови і порядок передачі земельних ділянок юридичним особам у постійне та тимчасове (орендне) користування.

54. Особливості переходу прав на земельну ділянку у разі набуття житлових будинків, будівель або споруд.

55. Повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або в користування.

56. Умови і порядок передачі земельних ділянок державної власності у комунальну власність та земельних ділянок комунальної власності у державну власність.

57. Виникнення права власності на землю та права користування земельною ділянкою: порядок державної реєстрації прав на землю та їх обтяжень.

58. Правові засади включення земель державної та комунальної власності у цивільно-правовий обіг: продаж земельних ділянок громадянам та юридичним особам.

59. Види цивільно-правових угод щодо земельних ділянок: земельно-правові та цивільно-правові вимоги до продавців та покупців земельних ділянок.

60. Умови та порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності: правові вимоги щодо укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки.

61. Особливості правового регулювання укладання договорів купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

62. Законодавчі вимоги щодо укладання договорів міни, дарування та застави земельних ділянок: зміст угод про перехід права власності на земельні ділянки.

63. Особливості продажу земельних ділянок державної та комунальної власності іноземним державам та іноземним юридичним особам.

64. Умови продажу земельних ділянок та прав на них на конкурентних засадах і законодавче забезпечення порядку їх проведення.

65. Обов’язковість продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них на конкурентних засадах (земельних торгах).

66. Порядок проведення земельних торгів: підготовка лотів для продажу на земельних торгах; оголошення про проведення земельних торгів.

67. Встановлення й оприлюднення результатів торгів та їх юридичне значення.

68. Умови і порядок визнання земельних торгів такими, що не відбулися та їх правові наслідки.

69. Відчуження земельних ділянок за рішенням суду: умови звернення стягнення на земельну ділянку.

70. Законодавчі гарантії прав на землю та земельно-правові способи захисту прав на земельні ділянки: гарантованість права власності на землю.

71. Застосування відповідальності до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за видання актів, які порушують права власників земельних ділянок.

72. Правове забезпечення відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам як юридична гарантія прав на землю.

73. Причини виникнення та правові засади судового, адміністративного та самоврядного порядку вирішення земельних спорів.

74. Органи, які вирішують земельні спори та їх компетенція: порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

75. Особливості розгляду та вирішення земельних спорів судами і забезпечення виконання рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

76. Категоріальний розподіл земель за їх основним цільовим призначенням та його юридичне значення.

77. Розподіл складу земель за основним цільовим призначенням та особливий правовий режим відокремлених категорій земель.

78. Юридичні вимоги, умови і порядок встановлення та зміни цільового призначення земель.

79. Збереження встановленого правового режиму кожної категорії земель під час їх перебування у запасі.

80. Законодавча заборона на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах.

81. Правові наслідки порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель.

82. Землі сільськогосподарського призначення як об’єкт правового регулювання, їх фактичний склад та особливості правового режиму.

83. Суб’єктний склад власників та користувачів земель сільськогосподарського призначення: пріоритетність надання земель для сільськогосподарських потреб.

84. Юридичні підстави виникнення прав на використання сільськогосподарських земельних ділянок за основним цільовим призначенням: для ведення фермерського господарства та особистого селянського господарства.

85. Визначення місця розташування земельних ділянок громадян та розподіл несільськогосподарських угідь при ліквідації сільськогосподарських підприємств.

86. Основні права й обов’язки фізичних та юридичних осіб щодо використання земель сільськогосподарського призначення.

87. Особливості застосування підстав припинення прав громадян, підприємств та установ на використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

88. Визначення, склад та види пріоритетного і допустимого використання земель житлової та громадської забудови.

89. Правове регулювання будівельної діяльності на землях житлової та громадської забудови: надання земель у містах та інших населених пунктах для будівництва.

90. Правові вимоги щодо використання земельних ділянок для індивідуального житлового, господарського і гаражного будівництва.

91. Правові засади використання земельних ділянок для кооперативного житлового і гаражного будівництва.

92. Умови та порядок надання і використання земельних ділянок для зведення багатоквартирних жилих будинків.

93. Правовий режим земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення.

94. Основні ознаки та особливості правового режиму земель оздоровчого призначення.

95. Правовий режим земель рекреаційного призначення та особливості їх використання і охорони.

96. Правовий режим земель історико-культурного призначення: вплив історико-культурних об’єктів на правовий режим зайнятих ними земель.

97. Визначення земель лісогосподарського призначення: співвідношення понять лісові та нелісові землі, «земельна лісова ділянка» та «лісова ділянка».

98. Законодавчі вимоги щодо зміни основного цільового призначення лісогосподарських земель.

99. Правові форми використання земель лісогосподарського призначення: особливості загального і спеціального використання лісогосподарських земель.

100. Умови і порядок надання земель лісогосподарського призначення у користування: обмеження права приватної власності на лісогосподарських землях.

101. Право постійного користування землями лісогосподарського призначення спеціалізованими державними та комунальними лісогосподарськими підприємствами.

102. Визначення складу земель водного фонду шляхом закріплення їх переліку у законодавчому порядку.

103. Правове регулювання використання земель водного фонду на праві власності та землекористування: обмеження права приватної власності на землях водного фонду.

104. Умови та цілі надання у постійне користування земель водного фонду державним водогосподарським підприємствам та організаціям.

105. Правове регулювання використання штучно створених гідротехнічних споруд на землях водного фонду.

106. Право оренди земельних ділянок із земель водного фонду громадянами та юридичними особами.

107. Обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж річок і навколо водойм, морських заток та лиманів.

108. Правовий режим земель смуг відведення, пов’язаних з експлуатацією гідрометричних споруд та берегових смуг водних шляхів, пов’язаних з судноплавством.

109. Законодавчі обмеження використання земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж річок, навколо водойм, морських заток і лиманів.

110. Правовий режим земель промислових підприємств: порядок надання та вилучення промислових земель.

111. Правовий режим земель транспорту: правова регламентація землекористування для різних видів транспорту.

112. Законодавче визначення та правовий режим земель, зайнятих об’єктами повітряного і кабельного зв’язку та засобами супутникового зв’язку.

113. Правовий режим земель, зайнятих об’єктами енергетичної системи: електрогенеруючими об’єктами та об’єктами транспортування електроенергії.

114. Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

115. Правовий режим земель, наданих для оборони країни і постійної діяльності військових частин, установ, підприємств та організацій Збройних Сил України.

116. Особливості правового режиму земель прикордонних смуг та захисних, охоронних та інших зон з особливими умовами землекористування.

117. Правові засади охорони земель та контролю за їх використанням.

118. Законодавчі засади сучасної адміністративно-територіальної реформи та адміністративно-територіального устрою країни.

119. Встановлення і зміна меж сіл, селищ, міст, районів та інших регіональних утворень як адміністративно-територіальний устрій території країни.

120. Законодавчі вимоги щодо встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних утворень.

121. Посвідчення встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних утворень: витяги з Державного земельного кадастру та реєстру державної реєстрації.

122. Планування використання і охорони земель країни: розробка і затвердження загальнодержавних і регіональних програм використання та охорони земель.

123. Співвідношення вимог земельного законодавства та Законів «Про основи містобудування» та «Про регулювання містобудівної діяльності».

124. Правові вимоги щодо природно-сільськогосподарського районування земель відповідно до агробіологічних вимог сільськогосподарського виробництва.

125. Правові засади зонування земель щодо допустимих видів забудови земельних ділянок у межах населених пунктів.

126. Визначення поняття, головна мета і основні завдання землеустрою та їх значення для реалізації державної політики щодо обґрунтованого перерозподілу земель.

127. Основний зміст заходів землеустрою та їх юридичне значення для встановлення та відновлення землеволодіння та землекористування.

128. Організація і проведення землеустрою на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях.

129. Повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері землеустрою та розробки і затвердження землевпорядної документації.

130. Землевпорядний процес: порядок здійснення землеустрою, складання проектів відведення земельних ділянок та встановлення їх меж в натурі (на місцевості).

131. Спеціальні вимоги Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації» та засоби їх реалізації на практиці.

132. Правові засади ведення моніторингу за станом земельних ресурсів та значення його відомостей для використання і охорони земель.

133. Визначення поняття, головне призначення та основні завдання ведення державного земельного кадастру.

134. Центральні і територіальні органи виконавчої влади та їх повноваження щодо ведення державного земельного кадастру.

135. Склад відомостей державного земельного кадастру: об’єкти земельного кадастру та вимоги до відомостей про них.

136. Відомості державного земельного кадастру стосовно кадастрового зонування, державної реєстрації земельних ділянок, обліку кількості та якості земель.

137. Основні вимоги щодо ведення державного земельного кадастру: підстави внесення відомостей до держземкадастру.

138. Оприлюднення відомостей державного земельного кадастру та порядок користування відомостями кадастру.

139. Правові засади економічного стимулювання раціонального використання й охорони земель.

140. Цілі та умови відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

141. Методика розрахунку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

142. Порядок здійснення відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

143. Випадки звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

144. Розмежування відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

145. Земельне правопорушення та його склад як підстава застосування юридичної відповідальності.

146. Види земельних правопорушень, які скоєні громадянами та юридичними особами, що тягнуть застосування юридичної відповідальності.

147. Застосування цивільно-правової відповідальності за порушення вимог земельного законодавства шляхом визнання недійсності угод щодо земельних ділянок.

148. Особливості застосування адміністративної та кримінальної відповідальність за порушення земельного законодавства.

149. Допустимість застосування дисциплінарної та матеріальної відповідальності за порушення вимог земельного законодавства.

150. Застосування земельно-правових заходів впливу на порушників земельного законодавства: відповідальність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.


ЗМІСТ







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 773. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия