Студопедия — ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 8.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 8.






Тема: Встановлення і налаштування контролерів і адаптерів.

Мета: Набути вмінь та навиків при встановленні і налаштуванні контролерів і адаптерів.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ.

Установка адаптерів

Після того, як материнська плата встановлена і закріплена в корпусі можна встановити адаптери. Єдиний обов'язковий адаптер - відео. Без нього комп'ютер не включиться, вірніше, включиться, але проінформувавши одним довгим і трьома короткими сигналами про те, що проблеми з відеоадаптером, зупиниться. Отже, встановимо відеоадаптер. На малюнках 1 і 2 показаний зовнішній вигляд двох адаптерів, правда вже встановлених в комп'ютер.

Відеоадаптери

На всіх сучасних материнських платах роз'єм для установки відео перший, тобто самий верхній, якщо материнська плата встановлена в корпус, а корпус стоїть вертикально. Колір роз'єму також відрізняється від кольору решти роз'ємів. На малюнку зліва він коричневого кольору. На деяких материнських платах можлива наявність на роз'ємі відеоадаптера спеціальної клямки, яка утримує адаптер.

Встановити відеоадаптер досить-таки просто. Видаліть із задньої стінки корпусу заглушку. Вона або виламується, або відкручується її утримуючий гвинт.

Покладіть корпус на бік, так, як лежала материнська плата під час установки процесора і пам'яті. Поставте відеоадаптер в роз'єм, сумістіть виріз на платні з ключем в самому роз'ємі. Поставте великі пальці рук так, як показано на наступному малюнку.

Установка відеоадаптера

Акуратно, але з деяким зусиллям, однаковим на обидві руки, натисніть на адаптер. Намагайтеся не рухати адаптер в горизонтальній площині, тільки вертикально вниз. Після того, як адаптер увійде до роз'єму до упору обов'язково прикрутіть його гвинтом до корпусу. Якщо цього не зробити, то з часом адаптер може вийти з роз'єму (через підключення-відключення кабелю монітора) і комп'ютер перестане включатися.
Тепер можна встановити решту адаптерів, якщо такі є. На наступному малюнку показаний комп'ютер зі всіма встановленими адаптерами.

Всі адаптери

Решта адаптерів встановлюється так само, як відеоадаптер. Після установки адаптерів в роз’єми необхідно відразу прикручувати вставлений адаптер гвинтом. На попередньому малюнку наявні порожні слоти, де не встановлено адаптерів (відразу під відеоадаптер) закриті заглушками. Заглушки перешкоджають надходженню або виходу в/із корпусу повітря, що має важливе значення при створенні системи охолоджування. На малюнку відкритий тільки один слот для установки в нього останнього адаптера.

Конфігурування плати розширення.

Карта або адаптер - це плата розширення, що вставляється в роз'єм материнської плати (main board) комп'ютера. Також існують адаптери стандарту PCMCIA для ноутбуків (notebook), вони вставляються в спеціальний роз'єм в корпусі ноутбука. Або інтегровані на материнській платі комп'ютера, вони підключаються по якійсь локальній шині. З'явилися адаптери, що підключаються до USB (Universal Serial Bus) порту комп'ютера. Вони дозволяють підключати додаткове устаткування без розкриття корпусу комп'ютера.

Для нормальної роботи кожної плати їй необхідні адреса вводу-виводу (In/Out port) і номер переривання (IRQ).

Конфігурування плати полягає в настройці її на вільні адреси і переривання, які потім використовуватимуться операційною системою. Адреса (i/o port) і переривання(IRQ) для кожної плати повинні бути свої, відмінні від інших пристроїв комп'ютера. Сучасні карти, що підтримують технологію Plug-n-play самі виконують цю операцію, для всіх інших необхідно виконати її самому.

Адреса вводу-виводу (In/Out Port, Address) - область пам'яті комп'ютера, що задається в шістнадцятковому вигляді (початок області), через яку здійснюється обмін даними з пристроєм.

Стандартні адреси вводу/виводу (I/O Ports)
Адреса Пристрій
3F8 Послідовний порт COM1
2F8 Послідовний порт COM2
3E8 Послідовний порт COM3
2E8 Послідовний порт COM4
  Паралельний порт LPT1
  Паралельний порт LPT2

IRQ - Interrupt ReQuest - переривання або запит на переривання.

Стандартно використовувані переривання (IRQ)
Номер переривання Пристрій
  Таймер
  Клавіатура
  Каскадує
  Послідовний порт COM2
  Послідовний порт COM1
  можна використовувати
  Контроллер дисководів FDD
  Паралельний порт LPT1
  Системний годинник
   
  можна використовувати
  можна використовувати
  часто використовує Мишу PS/2
  Математичний співпроцесор
  Контроллер1 HDD
  Контроллер2 HDD

Пошук вільних адреси і переривання засобами MS-DOS

У поставку цієї операційної системи входить програма MSD.EXE і знаходиться звичайно в директорії DOS. Запустити її можна, просто набравши MSD з командного рядка. Якщо при запуску програма "зависає", можна запустити її з ключем /i.

Далі в меню, що з'явилося, треба вибрати мишею "IRQ Status" або натиснути кнопку "Q".

Якщо в комп'ютері є ще інші карти, то необхідно перевірити, які адреси і переривання вони використовують подивившися, наприклад, CONFIG.SYS і AUTOEXEC.BAT

Пошук вільних адреси і переривання засобами Windows

Треба запустити програму winmsd.exe, що входить в поставку Windows

"Start" або "Пуск" для російської версії

"Run" або "Виполнить"

набрати winmsd

натиснути ENTER

Або «Пуск-Программы-Стандартные-Служебные-Свединия о системе»

У вікні, що з'явилося, вибрати закладку "Resources" (Ресурсы апаратуры)

З'явиться список використовуваних переривань. Наприклад такий:

Вибравши папку " Прерывания (IRQ) " можна подивитися використовувані переривання.

Настройка карт розширення plug'n'play

Деякі старі комп'ютери (486,386,286) не підтримують технологію plug'n'play. Може бути також відсутнім драйвер, що підтримує plug'n'play для операційної системи. В цьому випадку необхідно за допомогою програми настройки параметрів карти відключити в ній цю функцію. І надалі настроювати карту за допомогою програми.

Теоретично, при включенні комп'ютера BIOS повинен сам вказати карті вільні номер переривання і адреси вводу-виводу. Але на практиці дуже часто трапляються помилки, що приводять до конфліктів між різними адаптерами.

Існують наступні підходи при встановленні адаптерів plug'n'play:

o Встановлювати адаптер, повністю покладаючись на технологію plug'n'play. Якщо повстане яка-небудь проблема, то скористатися одним з нижченаведених способів:

o Змінюючи настройки BIOS, що відносяться до призначення переривань різним слотам шини PCI, залишити вільним переривання, яке і буде призначене встановлюваному адаптеру. Якщо ж і цей спосіб не привів до позитивного результату, тоді скористайтеся наступним пунктом.

o За допомогою програми настройки даного адаптера відключити, якщо це взагалі можливо, функцію plug'n'play адаптера. І надалі встановлювати його, як адаптер з software конфігурацією.

ХІД РОБОТИ.

  1. Зняти кришку ПК.
  2. Встановити виданий викладачем відеоадаптер.
  3. Встановити на ПК додатковий мережений адаптер.
  4. Визначити за допомогою налаштувань BIOS в якому режимі працює шина AGP (1x, 2x, 4x, 8x)?
  5. Засобами операційної системи визначити переривання на яких працюють: відеоадаптер, звуковий адаптер, мережений адаптер?
  6. Визначити які діапазони адрес вводу-виводу використовують дані адаптери.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ.

  1. Правила установки адаптерів.
  2. Способи призначення переривань, каналів прямого доступу до пам’яті та адрес вводу-виводу.
  3. Правила пошуку вільних адрес і переривання засобами ОС.

 

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1394. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия