Студопедия — МЕТА, ЗАВДАННЯ, СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТА, ЗАВДАННЯ, СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ






Полтава 2015

 

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт з дисципліни “Міжнародні фінанси” для студентів спеціальності 6.050100 “Міжнародна економіка” денної форми навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2009. – 30 с.

 

 

Укладач Ю.М. Попова, к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки та маркетингу

Відповідний за випуск: завідувач кафедри міжнародної економіки та маркетингу, д.е.н. професор І.Б. Чичкало-Кондрацька

 

 

Затверджено науково-методичною

радою університету

 

Протокол № від

 

Коректор

Верстка Ю.М. Попова

ЗМІСТ

Вступ...............................................................................................................4

Мета, завдання, структура та зміст курсової роботи...................................5

Оформлення курсової роботи.......................................................................11

Рецензування і захист курсової роботи.......................................................14

Додатки..........................................................................................................16

Список рекомендованої літератури............................................................26

 

 

ВСТУП

Однією з суттєвих рис сучасної світової економічної системи є глобалізація фінансового середовища. Динамічне зростання світових фінансових ринків, потенціалу транснаціональних банків та небанківських корпорацій спонукає по-новому оцінити взаємозалежність окремих країн, їхню конкурентоспроможність та здатність адаптуватися до змін у глобальній економіці. Тому закономірним є посилення інтересу до вивчення дисциплін, що розкривають різні аспекти міжнародної фінансової діяльності. Курс "Міжнародні фінанси" є невід’ємною складовою вивчення студентами проблем світової економіки, міжнародного бізнесу та міжнародних економічних відносин.

Метою вивчення курсу «Міжнародні фінанси» є підго­товка фахівців економічного профілю, які б володіли теоре­тичними основами та практичними навичками фінансового управління й аналізу в галузі міжнародного фінансового ринку, міжнародних інвестицій, оподаткування, міжнарод­них розрахунків, валютних операцій, складання платіжних і розрахункових балансів, та їх готовність до професійної роботи в управлінських структурах міжнародних, транснаціональних компаній та інших компаній, що здійснюють міжнародну діяльність, у банках, на підприємствах, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, та інших установах на посадах, що потребують знання іноземної мови. Предметом курсу «Міжнародні фінанси» є потоки гро­шових коштів і пов'язані з ними відносини в галузі міжна­родної економіки.

Згідно з навчальним планом спеціальності 6.050100 "Міжнародна економіка", у процесі вивчення студентами дисципліни "Міжнародні фінанси" передбачено виконання курсової роботи, яка займає особливе місце в системі діагностики якості підготовки фахівців.

 

МЕТА, ЗАВДАННЯ, СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Виконання курсової роботи є одним із етапів підготовки студентів до виконання ними дипломної роботи. Курсова робота є самостійною науково - дослідницькою роботою студента.

Метою виконання курсової роботи з дисципліни "Міжнародні фінанси" є розширення і поглиблення теоретичних знань з дисципліни; надбання навичок самостійного узагальнення та викладення матеріалу, набутого із літературних джерел інформації; проведення аналізу законодавчої та нормативної бази, що регулює в сучасних умовах міжнародні фінансові відносини і стану цих відносин в суспільному виробництві, відтворюючому процесі з позицій адекватності їх змісту і дії вимогам економі­чних законів.

Задачі курсової роботи визначаються її метою і передбачають:

- освоєння студентом навиків науково-дослідної роботи під керівництвом викладача;

- систематизація, поглиблення та закріплення окремих теоретичних питань з дисципліни;

- здобуття навичок самостійно працювати з інформаційними джерелами;

- прищеплення вмінь аналітичної роботи з практичними, економіко-статистичними матеріалами та складання обґрунтованих висновків та узагальнень за результатами дослідження;

- надбання навичок виявлення існуючих проблем за темою дослідження та розробки рекомендацій з їх вирішення;

- виховання в студента критичного ставлення до літературних джерел та існуючої практики з метою виявлення в них недоліків та обґрунтування пропозицій щодо їх усунення.

Задача курсової роботи – навчити студента таким умінням і навичкам:

- підбирати наукову і економіко-статистичну інформацію, законодавчі та нормативно-правові матеріали за певною темою;

- систематизувати та узагальнювати економічну інформацію, критично її обмірковувати, використовуючи наукові методи й інструменти дослідження;

- застосовувати теоретичні знання, розробляти висновки та аргументовано доводити свою точку зору;

- викладати в письмовій формі матеріали проведених досліджень відповідно впроваджених вимог.

Мета даної методичної розробки – забезпечити студентів вимогами до курсової роботи, організації її виконання, захисту та критеріями оцінки.

Тематика курсових робіт визначена відповідно до змісту дисципліни і відображає такі аспекти:

- вивчення сутності та елементів системи міжнародних фінансів;

- набуття знань світового фінансового ринку та його сегментів;

- використання основних фінансових інструментів;

- набуття вмінь здійснювати міжнародні розрахунки;

- пояснення сутнісних особливостей та сучасних тенденцій розвитку міжнародних фінансів;

- дослідження впливу глобалізації на управління фінансами транснаціональних корпорацій;

- характеристика основ менеджменту міжнародних корпорацій в умовах різних національних культур;

- виявлення основних проблем та перспектив розвитку міжнародних фінансів у контексті подальшої глобалізації;

- аналіз середовища діяльності компаній, що здійснюють міжнародні господарські операції;

- застосування практичних навичок у питаннях міжнародних розрахунків, валютних операцій та складання платіжних і розрахункових балансів.

Конкретизований перелік тем курсових робіт складено відповідно до навчальної програми та майбутньої професійної діяльності студентів згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою (Додаток А).

Визначена тематика затверджена на засіданні кафедри. З метою актуалізації, перелік тем щорічно переглядається, змінюється та доповнюється.

Студент має право самостійно сформулювати тему курсової роботи. У цьому випадку запропонована тема розглядається на засіданні кафедри (схвалюється, корегується або відхиляється).

При виборі теми варто враховувати можливості одержання відповідної інформації при опрацюванні літературних джерел, статистичних даних, що кількісно ілюструють сучасний стан відповідної проблеми, а також можливості пошуку інформації в мережі Internet.

Теоретичною та методологічною основою написання курсової роботи виступають концепції світової та вітчизняної економічної думки з питань сутності функціонування грошових та кредитних відносин у світовій економіці.

Висвітлення положень в роботі повинно ґрунтуватися на вимогах основ­них економічних законів; наукових, проблемного та дискусійного характеру публікаціях вітчизняних і зарубіжних авторів теоретичного плану; стану та аналізі відносин, що досліджуються в конкретній ситуації (країні, галузі, етапі та ін.). Студент повинен глибоко вивчити та всебічно використати законодав­чий, методичний та інструктивний матеріал відповідно до теми дослідження.

Автор курсової роботи повинен продемонструвати творчий підхід при формуванні і вирішенні задач виконання курсової роботи, показати вміння виконувати економічні розрахунки, робити прогнози з за­лученням комп'ютерної техніки, ілюструвати текстовий матеріал розробленими графіками, діаграмами, таблицями. Питання плану повинні логічно та послідовно розкривати тему.

Тема курсової роботи закріплюється за студентом на підставі його письмової заяви і рекомендується до затвердження рішенням кафедри міжнародної економіки (Додаток Б).

Виконання курсової роботи передбачає проведення наступних етапів:

1. Вибір теми курсової роботи та визначення мети дослідження.

2. Підбір, вивчення та опрацювання літературних джерел, законодавчо-нормативних документів, матеріалів, складання бібліографії.

3. Складання плану та його затвердження науковим керівником. Визначення задач, які необхідно вирішити в ході написання курсової роботи.

4. Збір та аналітична обробка матеріалу для курсової роботи.

5. Написання курсової роботи.

6. Оформлення курсової роботи, реєстрація на кафедрі та представлення її на перевірку науковому керівникові.

7. Захист курсової роботи.

Кафедрою встановлюється календарний графік написання курсової роботи в цілому та виконання окремих її етапів зокрема. Затверджений графік доводиться до відома студентів. З метою якісного і своєчасного виконання курсової роботи студент повинен дотримуватися затвердженого на кафедрі графіка виконання роботи.

Курсова робота складається з наступних частин:

ü титульний лист,

ü відгук наукового керівника,

ü план,

ü зміст,

ü перелік умовних скорочень (за потребою),

ü вступ,

ü основна частина (розділи та підрозділи),

ü висновки,

ü термінологічний словник,

ü додатки.

Рекомендований обсяг курсової роботи 25-30 аркушів машинописного тексту.

Титульний лист, відгук наукового керівника, план, зміст, перелік умовних скорочень (за потребою), вступ відносяться до інформативної частини.Титульний лист оформлюється згідно з формою, наведеною в додатку В.

У відгуку наукового керівника має бути відображене наступне: відповідність змісту і структури курсової роботи затвердженій темі та визначеному плану, ступінь самостійності проведених наукових досліджень, здатність студента аналізувати та критично оцінювати фактичний матеріал, дієвість, реальність та практична значимість поданих рекомендацій. Відгук складається викладачем за існуючою формою згідно загальних вимог оформлення відповідної документації.

План курсової роботи складається студентом і узгоджується з керівником. На документі зазначаються дати складання і затвердження плану та відповідні підписи.

Зміст складається за формою, наданою в додатку Д.

Перелік умовних скорочень відображає загально визнані абревіатури, наприклад, ЄС – Європейський Союз, НТР – науково-технічна революція та інші. Некоректним вважається застосування скорочень виду т/о – товарооборот, с/г – сільське господарство тощо.

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність теми дослідження, визначити його мету і завдання, сформулювати визначення об’єкта, предмета, методів дослідження, навести данні про використану інформаційну базу. Обсяг вступу складає 2-3 сторінки друкованого тексту.

Актуальність обраної теми визначається як міра важливості певних досліджень, що існують за теперішнього часу. Чітке формування новітніх проблем значною мірою визначає загальну стратегію дослідження за темою курсової роботи. При написанні тексту курсової роботи актуальність проявляється через реалізацію мети і завдань дослідження.

Мета роботи відображає той науковий результат, який має бути отриманий на підставі проведеного дослідження. Формулювання мети дослідження курсової роботи, зазвичай, починається словами “оцінити обґрунтованість існуючої методики (моделі, критеріїв, вимог, основ підвищення ефективності господарської діяльності тощо)”, “критично оцінити певне наукове положення”, “виявити тенденції (шляхи, резерви підвищення ефективності господарської діяльності тощо)”, “проаналізувати і узагальнити досвід (закономірності, наукові підходи тощо)”, “виявити можливості використання в практиці” та ін.

Формулювання виду “підвищення ефективності...”, “вдосконалення діяльності...” визнаються неточними, оскільки така редакція характеризує мету, з якою здійснюються господарські функції підприємства, а не мету досліджень курсової роботи.

Завдання курсово ї роботи формулюються, як правило, згідно з послідовністю розв’язання проблем, визначених планом наукового дослідження. Приклади формулювання змісту завдань: “вивчити...”, “виявити...”, “дослідити...”, “критично оцінити...”, “визначити...”, “розробити...”, “обґрунтувати...”, “перевірити...”, “удосконалити...” тощо.

Об’єкт – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і є підставою для дослідження. За змістом об’єкт є частиною практичної діяльності або наукового знання.

Предмет є частиною об’єкту дослідження, він конкретизує спрямування наукового пошуку.

Методи дослідження визначаються на підставі концепцій, здобутків певних наукових шкіл та відповідних теоретико-методологічних спрямувань.

Інформаційну базу досліджень складають законодавчі та нормативні документи, офіційні статистичні матеріали, літературні джерела, а також дані практичної діяльності конкретних підприємств, установ та організацій.

Основна частина курсової роботи, як правило, складається з п’яти-шести розділів, у яких згідно обраної теми викладається матеріал. У кінці кожного розділу необхідно коротко підбити підсумки (5-6 речень). Рекомендований обсяг розділів – 20-25 сторінок.

Висновки повинні стисло відображати головні результати проведеного дослідження та практичні рекомендації з вирішення поставлених завдань. Висновки мають бути сформульовані відповідно до завдань, визначених у вступі курсової роботи. Обсяг висновків 2-3 сторінки.

Термінологічний словник містить характеристику основних термінів і понять (бажано з перекладом іноземною мовою), що використовуються в курсовій роботі. Обсяг складає 1-2 сторінки (додаток Ж).

Список використаних джерел. Наводиться в роботі відповідно до стандартів з бібліотечної діяльності та видавничої справи.

Додатки. Цей розділ включає обов’язковий додаток, що містить анотацію курсової роботи іноземною мовою. У переліку додатків він є першим і подається під літерою А, його обсяг 3-4 сторінки.

Інші додатки, що йдуть після анотації, включають допоміжний матеріал: інформаційні таблиці, рисунки, методики та ін. Тобто, це матеріали, які за обсягом чи формою подання не можна включити до основної частини.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1243. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия