Студопедия — Теми лабораторних занять
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теми лабораторних занять






6.1. Денна форма навчання

 

  Лабораторні роботи  
  Аналіз стилістичних особливостей творів графічного дизайну різних стилів: ар-нуво чи ар-деко    
  Порівняльний аналіз плакатів одного стилю різної тематики  
  Мистецтвознавчо-художній аналіз плакату Новітнього часу (на вибір студента).  
  Мистецтвознавчий опис твору сучасного графічного дизайну  
  Порівняльний аналіз рекламних плакатів однієї фірми чи кампанії різних літ.  
  : Комплексний аналіз фірмового стилю компанії AEG П.Беренса  
  Розробка ескізу плаката чи афіші в одному з історичних стилів: ар-нуво, ар-деко, модернізм, інтернаціональний стиль тощо.    
  Всього: згідно структури і навантаження 18 год лабораторних роботи  

 

1. САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ПО ДИСЦИПЛІНІ

 

Найменування модулів і тем Питання, що виносяться на самостійне опрацювання  
  Змістовий модуль 1.  
1. Трактування поняття дизайн. Виражальні засоби та кваліфікаційна характеристика спеціалізацій. Використання досягнень протодизайну і ремісничого дизайну в сучасному мистецтві. Провідні представники професійної освіти в дизайні.  
  Ідеї і практичні рішення дизайнерів середини століття на шляху пошуків нових засобів художньої виразності. Нові контакти з Японією як джерело натхнення. Становлення принципу цілісного проектування середовища проживання в багатовекторній проектній діяльності дизайнерів естетичного напрямку. Визначення візуального ряду типових пам’яток стилю в кожній галузі дизайну та прикладної графіки.  
  Соціальна спрямованість діяльності митців руху мистецтв і ремесел. Розширення діапазону виражальних засобів, технік та матеріалів в кераміці, склі. У.Морріс як дизайнер і видавець. Абрамцево і Талашкіно як типові осередки національного варіанту Руху в Росії. Визначення візуального ряду типових пам’яток стилю в кожній галузі дизайну та прикладної графіки.  
  Провідні мотиви орнаменту ар-нуво та його роль визначенні форми творів. Школа Нансі та її майстри. Представники австрійського сецессіону та німецького югендстилю в дизайні. Два напрямки ар-нуво в англійському дизайні. Внесок Л.К.Тіффані в розвиток різних напрямків художнього скла. Варіанти національного романтизму в дизайні Польщі, Росії часів ар-нуво. Визначення візуального ряду типових пам’яток стилю в кожній галузі дизайну та прикладної графіки.  
  Змістовий модуль 2  
  Виставка 1925 року в Парижі як презентація досягнень ар-деко. Графічний дизайн – прикладна графіка початку століття. Типові рішення всіх видів плакату ар-деко.. Визначення візуального ряду типових пам’яток стилю в кожній галузі дизайну та прикладної графіки.  
  Ідеї позиціонування в графічному дизайні 1980-х років. Стилістичні прийоми графічного дизайну 1990-х. Види плакатної продукції кінця ХХ століття. Кіноплакат другої половини 20 століття. Театральний, соціальний, екологічний та комерційний види плакатів.  
  Інфографіка доби. Рисована фешн-ілюстрація як засіб формування сучасного модного образу. Характеристика типового твору сучасного плакатного мистецтва. Нові підходи до формування фірмового стилю. Різні види товарних знаків, логотипів, слоганів та інших складових фірмового стилю.  
  Приклади принципу одного візуального зображення на різних носіях як ознака ГД доби: інтернет банер, вуличний щит, плакат тощо. Сучасний плакат як засіб інтернаціональних і міжкультурних комунікацій в міському середовищі. Комунікація як мета веб-дизайну. Схема комплексного формування образу замовника (компанії, фірми, закладу)  
  Стимуляція творчих здібностей і практична направленість навчання провідних світових освітніх осередків дизайну. Лондонський інститут мистецтв та дизайну, Королівський коледж мистецтв. Європейський інститут дизайну в Італії – мережа коледжів. Підготовка докторів мистецтв з дизайну в провідних університетах США як вияв рівня освіти. Акцент на підготовці індустріальних дизайнерів та модельєрів. ХДАДМ, ЛАМ та НАОМА як провідні ВНЗ з дизайну. Локальні освітні осередки дизайну: врахування регіональних потреб.  

 

 

*) Враховуючи специфіку «Історії графічного дизайну» як однієї з нечисленних теоретичних дисциплін фахового блоку та обсяг необхідного для освоєння курсу матеріалу, самостійна робота студентів містить вивчення визначеної навчальною програмою частини питань кожної з тем. Загальні теоретичні положення лекційного матеріалу студенти самостійно доповнюють вивченням конкретних прикладів і художніх явищ. Суттєвою складовою самостійної роботи студентів повинно стати формування блоку найвиразніших прикладів художніх творів по кожній з тем, що може використовуватись як під час виступу на при виконанні лабораторних робіт. Крім цього, передбачається самостійна підготовка до виконання лабораторних робіт, модульного контролю, написання рефератів тощо.

 

8. Зміст індивідуальної роботи студентів по дисципліні*)

*) Враховуючи обмежений загальний обсяг годин, відведених на освоєння дисципліни, не видається доцільним розмежування самостійної та індивідуальної роботи студентів. Пропоновані нижче теми передбачають виконання як наукових рефератів так і науково-дослідницьких завдань. Зокрема, виконання переважної кількості завдань має на меті поєднання вербальної частини та ілюстративного матеріалу, схем тощо.

9.1-2. Теми для самостійної реферативної роботи та перелік творчих (науково-дослідницьких) завдань

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідницьких завдань згідно тематичного плану дисципліни.

Реферати є основним видом науково-творчих завдань з історії дизайну. Незалежно від характеру і теми реферату, суть роботи над ним полягає в тому, щоб різнобічно вивчити те чи інше мистецьке явище, проаналізувати його висвітлення у фаховій літературі. Зробити висновки про його художнє значення.

 

2. Стандартизація в графічному дизайні: терміни та визначення.

3. Товарні знаки як складові фірмового стилю

4. Основні різновиди продукції графічного дизайну

5. Сутність творчості графічного дизайнера.

6. У.Морріс – соціально-естетичні погляди та художня практика в галузі книжкової графіки.

7. Творчість Ж.Шере

8. А.Тулуз Лотрек як плакатист

9. Ілюстрація моди часів Ар-нуво

10. Російський плакат початку ХХ століття

11. Участь художників - прерафаелітів у діяльності Естетичного руху.

12. 1.Творчі досягнення митців школи «Баухауз».

13. 2. ВХУТЕМАС як осередок дизайнерської творчості в Росії в 1920-і роки.

14. Фешн-ілюстрація в стилі Ар-деко.

15. Стилі та напрямки в європейському дизайні 1920-1940 років

16. Суспільна і культурна ситуація післявоєнного часу як стимул дизайнерських пошуків.

17. Р.Лоуі як графічний дизайнер

18. Видатні художники авангардисти як дизайнери.

19. Графічний дизайн групи «Де стиль» 1920-х

20. Творчість Касандра

21. Французький плакат міжвоєнного періоду

22. Поп-Арт та оп-арт як чинники змін в графічному дизайні Космічної ери.

23. Колір як виражальний засіб графічного дизайну Космічної ери.

24. Ілюстрація моди як складова сучасного газетно-журнального дизайну.

25. Графічне забезпечення Мюнхенської олімпіади 1972 року.

26. Поєднання стилів як базова ідея графічного дизайну Постмодернізму

27. Еволюція інфографіки ХХ століття

28. Творчість українських художників 1920-х – 1930-х років у дизайнерській галузі.

29. Радянський графічний дизайн у міжвоєнні десятиліття.

30. Український графічний дизайн між світовими війнами.

31. О.Екстер та А.Петрицький як графічні дизайнери.

32. «Освітня діяльність «Баухаусу».

33. «ВХУТЕМАС» як осередок дизайнерської освіти 1920-хроків.

34. Педагогічні концепції М.Бойчука та його учнів.

35. Харківська школа графічного дизайну.

36. Львівська школа графічного дизайну останніх десятиліть

37. Освітні осередки графічного дизайну початку ХХІ століття в Україні: проблеми і завдання.

38. Особливості радянського соціального плакату 1960-х – 1980-х років.

39. Японський графічний дизайн останніх десятиліть ХХ століття

40. Зарубіжний кіноплакат другої половини ХХ століття

41. Типографіка післявоєнних десятиліть

42. Радянський кіноплакат післявоєнної доби.

43. Мілтон Глейзер як видатний графічний дизайнер

44. Візуальна система корпоративної ідентифікації

45. Інфографіка ХХ століття: стилістична еволюція

 

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 524. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.029 сек.) русская версия | украинская версия