Студопедия — Тема 3. Основні психічні процеси особистості.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 3. Основні психічні процеси особистості.






 

Приступаючи до самостійної роботи над визначеною темою слід пам’ятати, що психіка людини – це той внутрішній світ, що складається з психічних процесів, станів, властивостей, утворень.

Психічні процеси – це різні форми динамічного, цілісного відображення об’єктивної реальності за допомогою центральної нервової системи.

Наука психологія виокремлює такі основні психічні процеси, як: відчуття, сприймання, пам’ять, уявлення, уява, мислення, мовлення, почуття, увага, воля. Ці психічні процеси поділяють на такі сфери – пізнавальні, емоційні та вольові.

До пізнавальних психічних процесів відносять: відчуття, сприймання, уяву, мислення, увагу, пам’ять. Далі необхідно зупинитись на з’ясуванні сутності кожного з цих процесів.

Відчуття – це є первинна форма відображення дійсності. Це є відображення в корі головного мозку окремих властивостей предметів і явищ, які діють на мозок людини в данний момент.

Інформація з зовнішнього світу може попасти в мозок лише через систему аналізаторів: зорових, слухових, нюхових, смакових, тактильних (шкіряних).

Сприймання – це цілісне відображення предметів і явищ, яке виникає при безпосередній дії на рецептори. Для сприймання важливу роль відіграє попередній досвід, вибірковість (що знаходиться в центрі уваги зору), емоційний стан особистості тощо.

Сприймання буває правильним і неправильним.

Неправильне сприймання називається іллюзією. Цілеспрямоване, планомірне сприймання називається спостереженням.

Уява – це такий пізнавальний процес, який передбачає створення образів таких предметів і явищ, які людиною раніше не сприймались. Основне призначення уяви полягає в тому, що без неї неможливо виконати ніяку роботу, не передбачаючи її кінцевих проміжних результатів. Особливий вид уяви – мрія.

Увага – це такий пізнавальний процес, який передбачає направленість і зосередженість свідомості на конкретних об’єктах при одночасному відволіканні від решти. Увага буває: зовнішня (направлена на предмети і явища зовнішнього світу); внутрішня (направлена на власні думки і почуття); мимовільна (виникає без будь-якого наміру); довільна (як наслідок свідомо поставленої мети); післядовільна (як результат розвитку довільної).

Увага має певні властивості, як то: концентрування уваги, стійкість уваги, розподіл уваги, переключення уваги, розпорошеність уваги. В процесі самостійної роботи необхідно з’ясувати зміст кожної властивості уваги і уміти показати на прикладі.

Пам’ять – це психічний пізнавальний процес, який складається з запам’ятовування, збереження, відтворення і забування інформації.

За об’єктом запам’ятовування пам’ять буває: образна, словесно-логічна, рухова (емоційна); за способом запам’ятовування - мимовільна, довільна, післядовільна; за тривалістю збереження – короткотривала, довготривала, оперативна.

Найвищий рівень в ієрархії пізнавальних процесів займає мислення. Його сутність полягає в тому, що воно відображає значні і найсуттєвіші властивості предметів і явищ, а також зв’язки і відносини між ними.

Мислення – це процес, який складається з таких операцій як індукція і дедукція. Індукція передбачає встановлення загальних закономірностей на основі вивчених окремих фактів і явищ. Дедукція – це є спосіб пізнання окремих фактів і явищ на основі знання загальних законів і правил.

Регулювати мислення як процес мають такі форми: поняття, судження, умовивід. Мислення здійснюється через такі розумові операції: аналіз, синтез, порівняння, абстрагування, узагальнення.

Далі необхідно зупинитись на з’ясуванні сутності кожної з них та її місця в процесі мислення.

Емоційні психічні процеси зумовлюють емоції і почуття. Вони виникають поза волею і бажанням людини і відображають особистісну значимість і оцінку людиною певних життєвих ситуацій.

Емоція – це безпосереднє тимчасове переживання в різній формі ставлення людини до того, що відбувається в її житті. Форми переживання людиною своїх почуттів можуть бути такими: аффект, настрій, стрес, тривога, образа, провина, сором, заздрість. Необхідно з’ясувати сутність кожної з цих форм і уміти пояснити її значення для людини.

 

Питання для самоконтролю

o Розкрийте значення пізнавальних психічних процесів у життєдіяльності людини.

o Визначте роль і місце уваги в психічній діяльності людини.

o Перелічіть фактори, що сприяють розвиткові уваги. Чи використовуєте Ви їх у своїй діяльності?

o Чим відрізняється сприймання від відчуття? Чи можна сказати, що сприймання – це сума відчуттів?

o Часто студенти, працюючи з навчальною літературою, складають конспект? Чому цей прийом сприяє кращому запам’ятовуванню матеріалу?

o Чи можна впливати на розвиток психічних процесів? Приведіть приклади, що підтверджують Вашу відповідь.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 444. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия