Студопедия — Агротехніка вирощування пізньостиглої білоголової капусти
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Агротехніка вирощування пізньостиглої білоголової капусти






Попередниками пізньостиглої білоголової капусти в овочевих сівозмінах є багаторічні трави, картопля, огірки, томати, цибуля, коренеплоди, озимі зернові. Основний обробіток грунту залежить від попередника і ступеня забур'яненості. Лущення прово­дять дисковими лущильниками ЛД-5 чи ЛДГ-10 з трак­тором ДТ-75 на глибину 6—8 см у два сліди. При за­сміченні поля кореневищними і коренепаростковими бур'янами, а також після попередників, що рано звіль­няють поле, лущення здійснюють лемішними лущиль­никами ППЛ-10-25, ППЛ-5-25 на глибину 14-16 см. Після люцерни поле лущать плугом ПЛН-4-35 без по­лиць в агрегаті з трактором ДТ-75 на глибину 5-6 см.

На зрошуваних полях проводять експлуатаційне роз­планування у двох напрямах. Через 2—3 тижні, коли появляються на злущеному полі сходи бур'янів, почина­ють вносити органічні і мінеральні добрива. На підзо­листих грунтах гній слід обов'язково вносити, а на чор­ноземах можна вносити лише мінеральні добрива в розрахункових нормах за виносом із запланованим урожаєм і вмістом поживних елементів у грунті. На Поліссі на дерново-підзолистих грунтах без зрошення вносять 40— 60 т гною, 80—100 кг азоту, 60—80 кг фосфору і 80— 150 кг калію на 1 га під зяблеву оранку або під переорю­вання зябу.

У правобережному Лісостепу на сірих, темно-сірих грунтах і чорноземах опідзолених без зрошення слід вносити 30—50 т/га гною і N-60-80 P-60-80 K-100-150. На тор­фових грунтах органічні і азотні мінеральні добрива не вносять. На кислих грунтах слід вносити вапняні добри­ва в дозах, розрахованих за гідролітичною кислотністю за 2—3 р. до розміщення капусти, тоді дія вапнуван­ня найефективніша.

У лівобережному Лісостепу на глибоких і мало гумусних чорноземах вносять 30—40 т/га гною і N-60-75 P-45-60 K-45-60, а на зрошенні відповідно 30—50 т гною.

У Степу на темно-каштанових грунтах, де капуста обов'язково зрошується, вносять 40—45 т/га гною і N80-110 P40-70 K25-45.

Якщо капуста розміщена після добре удобрених по­передників, то на чорноземах Лісостепу і Степу безпо­середньо під пізню капусту можна вносити тільки мінеральні добрива у збільшених дозах (азотних — на 15— 20%, фосфорних і калійних -на 25-30%). Наведені дози добрив є орієнтовними і потребують уточнення відповідно до конкретних умов.

Спочатку вносять мінеральні добрива причіпними розкидачами РУМ-5, РУМ-8, їх навантажують агрегатом ПЕ-0,8Б з трактором ЮМЗ-6АЛ. Після цього завантажують гній агрегатом ПБ-35 з трактором ДТ-75 на розкидачі КСО-9, РТО-4, РОУ-5, ПРТ-10 чи ІПТУ-4, якими його транспортують ірозкидають рівномірно по полю. Розкиданий гній не пізніше як протягом 2 год приорюють, інакше це може призвести до втрат поживних речовин і висушування.

Зяблеву оранку проводять на глибину 27—30 см агрегатом ПЛН-4-35 з трактором ДТ-75 чи ПЛН-6-35 з трактором Т-150К. На супіщаних дерново-підзолистих грунтах глибина оранки 22—25 см. На важких заплав­них грунтах Полісся та в західних областях України навесні зяб треба переорювати.

Навесні, як тільки дозволяє стан грунту, в більшості районів проводять закриття вологи в два сліди борону­ванням агрегатами ДТ-75 із С-11У і боронами ЗБЗТС-1,0 з ЗБП-0,6А. Після закриття вологи здійснюють культи­вацію на глибину 10-12 см культиватором КПС-4 з одночасним боронуванням ЗБЗТС-1,0 в агрегаті з трак­тором ДТ-75. Перед культивацією, як правило, вносять азотні добрива. Після першої культивації поверхню грунту коткують гладенькими котками СКГ-2 у зчіпці з С-11У і трактором МТЗ-80. Це прискорює появу сходів бур'янів, які потрібно знищити наступною культи­вацією.

В умовах посушливої погоди навесні проводять по­лив для прискорення появи сходів бур'янів нормою 100—150 м3/га. Другу передсадивну культивацію здій­снюють також культиватором КПС-4 на глибину 14— 16 см з боронуванням. Між першою і другою культива­ціями, якщо випадає інтенсивний дощ, проводять за­криття вологи боронами. Якщо пізньостиглу капусту вирощують після збирання ущільнювальної культури, то після звільнення поля від попередника проводять лущення, потім полив і оранку на глибину 25—27 см з боронами в агрегаті. Якщо потрібно вирівняти поверх­ню, поле ще боронують.

Розсаду пізньостиглої білоголової капусти в усіх грунтово-кліматичних зонах України вирощують на грядках у відкритому грунті. Площу, вибрану під роз­садник, восени удобрюють, вносячи 60—80 т/га пере­прілого гною і P80-100 K80-100, і проводять зяблеву оран­ку. Навесні площу боронують і культивують. Під куль­тивацію вносять 2—3 ц/га аміачної селітри.

Строк висіву насіння пізньої капусти визначають залежно від вегетаційного періоду сорту і строку зби­рання врожаю. Строк збирання пізньої капусти в біль­шості областей планують переважно на 10 жовтня.

За 45-50 днів до висаджування розсади насіння капусти висівають сівалкою СО-4,2, СКОН-4,2 з міжряд­дям 45 см, суцільним рядковим способом або за схемою багаторядкової стрічки. Норма висіву насіння – 8- 12 кг, глибина загортання - 2,5-3 см. Після сівби про­водять коткування. Щільність насадження і вихід розса­ди 150-200 шт. зі м2 корисної площі грядки.

Через 3-5 днів після появи сходів для профілактики пошкодження рослин хрестоцвітими блішками їх обприскують інсектицидами. Міжряддя у розсаднику розпушують тракторними культиваторами КОР-4,2, КРН-4,2з трактором МТЗ-80, на суцільних і стрічкових посівах - вручну. Для нормального росту розсаду добре поливають і двічі підживлюють. Перший раз розсаду підживлюють у фазі 2 справжніх листків і другий раз—у період утворення 4-го листка. Готова розсада пізньої капусти у віці 45 днів має висоту 12- 15 см, у неї 5-6 добре розвинених листків. З 1 га роз­садника вихід стандартної розсади становить. 1,5- 2 млн. шт. За день до вибирання розсаду добре поли­вають і наступного ранку висаджують.

Використовують розсадосадильні машини СКН-6 або СКН-6А. Ширина міжрядь при садінні 70 см, а за астраханською технологією - 90 см з попереднім нарізан­ням щілин щілинорізами, встановленими на саджалках. Відстань між рослинами в ряду - відповідно 60-70 і 31-37 см. Одночасно з висаджуванням розсаду полива­ють. Для заправлення розсадосадильних машин воду підвозять цистерною ВУ-3 з трактором МТЗ-80. Для кра­щого приживлення розсади площу поливають агрегата­ми ДДА-100МА нормою 250-300 м3/га.

Через 3-4 дні після підсаджування рослин, що не прижилися, проводять перше розпушування міжрядь на глибину 6—8 см культиваторами КРН-4,2. Наступні об­робітки проводять на глибину 8—12 см. За астрахан­ською технологією міжрядний обробіток проводять куль­тиватором КОР-4,2 з використанням комплекту робочих органів ППР-5,4 в агрегаті з трактором МТЗ-80.

Для захисту від шкідників і хвороб капусту потрібно обприс­кувати хімічними препаратами. Всього планують 3—4 обприскування проти шкідників і хвороб. Ефективні біологічні заходи боротьби з капустяною совкою і біланом (трихограма, ентобактерин, гаупсін).

До змикання розеток листків у міжряддях проводять 3—4 механізованих обробітки і 1—2 ручних з розпушу­ванням грунту в рядках навколо рослин. Під час меха­нізованих обробітків культиватори обладнують лапами з полицями, які загортають сходи бур'янів, і вони гинуть. В умовах Полісся добрі результати дає підгортан­ня капусти після дощу. Якщо за допомогою сокової діагностики виявлено порушення у збалансованому мінеральному живленні рослин, одночасно з механізова­ним розпушуванням їх підживлюють мінеральними добривами. При виявленні у період інтенсивного росту головок надмірного вмісту нітратів у соку, рослини підживлюють тільки фосфорно-калійними добривами. У ранній період вегетації під капусту вносять повне мінеральне добриво в дозі 25 кг/1 га.

При зниженні вологості грунту до 75—80 % НВ ка­пусту потрібно систематично поливати. У Лісостепу в період утворення і росту розеток капусту поливають 1-2 рази, а в період утворення і росту головок -2-3 рази; в північному Степу -відповідно 2-3 і 5-6 разів; у південному Степу -3-4 і 6-7 разів. Норми поливів орієнтовно становлять 300—350 м3/га до зав'язування головок і 450—500 м3/га в наступний період. Припиняють поливи за 20—25 днів до збирання врожаю.

Збирають пізню капусту в один прийом, коли голов­ки достатньо великі і щільні. Для часткової механізації збирання застосовують транспортери-навантажувачі ТШП-25 та інші широкоза­хватні транспортери. Головки капусти при цьому зрі­зують вручну, очищають від зеленого листя і кладуть на елеватор транспортера, з якого головки завантажують у тракторні платформи 2ПТС-4. Якщо немає транспортерів, головки зрізують з 6 рядків і складають в один валок, з якого вручну завантажують в транспортні засо­би і вивозять з поля. Головки капусти з валків заван­тажують у транспортні засоби транспортером-навантажувачем ТН-12.

При повній механізації збирання пізньої капусти використовують капустозбиральні комбайни МСК-1, напівначіпний комбайн МСК-2 і самохідний трирядковий комбайн МСК-3. Комбайн МСК-3 обслуго­вують від 2 до 8 робітників. Він виконує всі технологіч­ні процеси: зрізування головок, очищення від зеленого листя, завантаження у транспортні засоби. При використанні таких комбайнів завантажені в транспортні засоби головки перевозять на сортувальний пункт для доведення їх до кондиції. Для післязбиральної обробки головок капусти викорис­товують лінію ЛДК-30. Два комбайни МСК-2 вісім транспортних агрегатів МТЗ-80 + 2ПТС-4 і одна лінія ЛДК-30 здійснюють усі процеси на збиранні капусти з площі 60—70 га із загальними затратами праці 3 лю­дино-години на 1 т. Лінію ЛДК-30 обслуговують 23— 33 робітники. Продуктивність лінії при обробці головок на реалізацію—10—12 т/год, для зберігання — 15—30 після зберігання — 5—6 т/год.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 761. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия